» »

Par vprašanj o najemni pogodbi

Par vprašanj o najemni pogodbi

none1337 ::

Zdravo :) Torej kot prvo, oktobra sem podpisal pogodbo za določen čas (testne 3 mesece). Ali bi moral že takrat lastniku poslat odpoved ? Ker mi je danes omenil, 14 člen v pogodbi kateri navaja da lahko kadarkoli odpovem najemno pogodbo če o tem pisno obvestim lastnika v 90 dneh... Velja to pri pogodbi za določen čas ??? Po domače povedano, Januarja ko bodo 3 meseci mimo lahko grem ven in preneham plačevat ali moram ostat dlje zaradi tega člena?

Drugo vprašanje: Ob podpisu pogodbe je lastnik rekel, da hoče denar za 2 meseca v naprej in mi je na papir v moj zvezek podpisal, da je plačana najemnina za 2 meseca. Zdaj so problemi ker pravi, da sem plačal samo 1 mesec in da je bilo drugo varščina(prej besedo varščina ni niti omenil!) ... Tokrat je z sabo pripeljal še eno gospo ta mi je namignila da ta papir nima nobene veljave ker nista 2 kopiji.

Jaz na žalost o teh zadevah nimam pojma in ta gospa mi je pustila vtis, da je varščina nekako obvezna... JE RES ????

To je moj prvi najem in nimam pojma kaj naj naredim. Hvala v naprej za pomoč.
  • spremenil: none1337 ()

Ziga Dolhar ::

Pogodba sklenjena za določen čas preneha s potekom časa, brez kakšnega "odpovednega roka".

Če razpolagaš s papirjem, na katerega je lastnik zapisal svojo izjavo - super. Ni treba nobenih "dveh kopij".
https://dolhar.si/

St235 ::

Če je pogodba za 3 mesece, potem po treh mesecih poteče, ni nikakršnih dodatnih odpovednih rokov. Še več stanovanjski zakonik predvideva, da je v primeru podaljšanja treba to uredit vsaj mesec pred iztekom pogodbe. Problem bi bil edino, če imaš dejansko pogodbo podpisano za daljši z kakšno klavzulo o poskusnih treh mesecih ali kakšna podobna neumnost. ČE je pogodba za tri mesece in je to to, potem ni panike.

Zapis je seveda verodostojen, ne glede na to v koliko kopiah je. V kolikor imaš napisano, da si plačal 2 mesečno najemnino je to to. Plačaš še za en mesec in si ga frej.

Varščina nikakor ni obvezna, je pač stvar dogovora med tabo in najemodajalcem. Poglej pa kaj ti piše v pogodbi. Če je varščina tam navedena, potem si jo dolžan plačat. Česar seveda ne počni, če se boš čez en mesec izselil.

harmony ::

Tema je neaktivna, ampak mislim, da je brezveze da odpiram novo temo.

Ali je nujno potrebno pri sporazumni odpovedi najemne pogodbe izvesti to v pisni obliki. Ali je dovolj povedati najemodajalcu ustno po telefonu.

To sem sicer naredil, ampak rajši bi še pisno ter po e-mailu, jer danes še lastnem fotru ne verjamem več.

Ziga Dolhar ::

"Sporazumna odpoved" je obojestranska - torej, je ne "poveš najemodajalcu ustno po telefonu", ampak se kvečjemu po telefonu oba strinjata z odpovedjo :).

V primeru kakršnegakoli spora o tem, ali sta res dosegla sporazum o odpovedi ali ne, bo potrebno obstoj sporazuma dokazati. S papirjem (podpisanim tudi s strani najemodajalca) je to neprimerljivo lažje kot brez.
https://dolhar.si/

harmony ::

Ziga Dolhar je izjavil:

"Sporazumna odpoved" je obojestranska - torej, je ne "poveš najemodajalcu ustno po telefonu", ampak se kvečjemu po telefonu oba strinjata z odpovedjo :).

V primeru kakršnegakoli spora o tem, ali sta res dosegla sporazum o odpovedi ali ne, bo potrebno obstoj sporazuma dokazati. S papirjem (podpisanim tudi s strani najemodajalca) je to neprimerljivo lažje kot brez.


Pogodbo imam sklenjeno za nedoločen čas z odp. rokom enega meseca, brez da obe stranki navajava kakršnkoli razlog. Ustno sva torej prvi del že rešila. Sedaj pa mu pošljem pisno še po pošti (priporočeno) in po e-pošti.

Kaj pa če v tem času enega meseca ne pride po ključe ter ne podpiše poslane odpovedi? Ker jaz počasi odhajam v tujino in se ne mislim potem še s tem ukvarjat.

Aston_11 ::

harmony je izjavil:


Kaj pa če v tem času enega meseca ne pride po ključe ter ne podpiše poslane odpovedi?


Odpovedi mu ni treba podpisati, zgolj prevzem, če si poslal priporočeno in morda celo s povratnico. Če ne pride, jih zapakiraš in pošlješ priporočeno s povratnico ali pa mu jih butneš v nabiralnik, pa naj se j.... sicer pa je skoraj obvezno popisati števce, pregledati prostore, da so ok, po možnosti narediti kakšno sliko, da ne bo čez mesec dni zahteva, da jih je treba prebeliti, ker so usrani, pa pohištvo uničeno... (PRIMOPREDAJNI ZAPISNIK)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Aston_11 ()

harmony ::

Poslikano imam že. Glede na stanje katerega sem dobil, kjer sem vse sam ponovno prebelil in to 2x, je sedaj še preveč dobro.

Ma fora je, ker je lastnik sicer ql, ampak malo neodziven, jaz sem pa oseba, ki ima rada stvari pošlihtane in pod kontrolo.

Tako da me recimo ne preseneča, da sploh ne bi na koncu meseca prišel po ključe.

Bom poslal priporočeno s povratnico, plus tudi v mailu navedeno vse. Seveda ker naša država dopušča take luknje v zakonu lahko tudi reče, saj nisem ničesar prejel, sem bil na dopustu en mesec. Skratka sistem zblojen. Škoda ker gmail nima,da ti pošlje povratnico, da je oseba res prejela mail ter ga tudi odprla.

Seveda spet se najde luknja, ja odprl sem že, ampak nisem ga pa prebral. :)

St235 ::

ne nakladaj. Kako vezo ima država in ne vem še kdo? a po tvoje bi morali biriči pripeljat najemodajalca, da mu slavnostno predaš ključe?

Kot že rečeno, pošlji email/priporočeno pošto in čez en mesec se izselji. Če ga ne bo po ključe mu jih pošlji po pošti. In to je to.

Isotropic ::

a varscino bo pa jezus vrnil?

St235 ::

Ne plačaš zadnje najemnine, pri določenih stvareh res ni potrebe tople vode izumljat.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Odpoved - Kaj moram vedeti?

Oddelek: Loža
2211544 (9791) mojca
»

Odpoved najemniške pogodbe

Oddelek: Loža
142307 (1402) Ales
»

Preklic pogodbe na določen čas

Oddelek: Loža
395311 (4111) šernk
»

Najemna pogodba podpisana - najemodajalec si je premislil

Oddelek: Loža
133808 (2926) int47
»

Težave z najemnikom stanovanja

Oddelek: Loža
4311753 (10044) cryptozaver

Več podobnih tem