» »

Kateri D-SLR fotoaparat

Kateri D-SLR fotoaparat

1
2
3

kuglvinkl ::

Držimo pesti :)

k4vz0024 ::

Pol pa veselo šklocat. Predlagam, da odpremo Slo-tech foto galerijo8-) nadebudnežev.

fujtajksel ::

dottor je izjavil:

EDIT: V ponudbi imajo z objektivom 18-105 in 18-105VR, pa me zanima razlika. V ceni je 20EUR.


Kolkr vem Nikkor 18-105 brez VR ne obstaja

kuglvinkl ::

Sej mamo galerijo, pa je tko tko :). Pač galerija nadebudnežev :)

k4vz0024 ::

Misliš na Ocenjevanje fotografij? Lahko bi naredili natečaj za najboljšo fotko in podelili kakšno simbolično nagrado.

dottor ::

Na spletni strani imajo v ponudbi z in brez VR oznake. Sem danes bil tam in ga malo ogledal in na spletu sploh nimajo prave ponudbe. Za 10x60€ dobiš D5100, 18-105mm VR, torbico in 8GB kartico. Ker imam v sredini januarja tehnični za avto se bo vse skupaj prestavlo na februar...Oče je bil malo skeptičen najprej pol pa je nekako privolil moji volji :D

Kar se šklocanja tiče nič bat. Ko sem dobil P90 sem prvi teden škljocal ko nor... 1000 slik v 4ih dneh z vsemi možnimi nastavitvami pol pa črtat nastavitve ki ne odgovarjajo in si ta prave provat zapolnit (Photoshop Lightroom ti pokaže vse nastavitve (zaslonka, osvetlitev, ISO, ...) tako da ko dobim D5100 v roke in če bo vreme idealno bomo sprovali. Predvsem se morem odvadit vse slikat na ISO 400, ampak ko se navadiš je gotovo :P

Mi lahko kdo navede kakšno dobro bliskavico do 100€ (novo) pa da ima "vrtljivo" glavo za 90°.

freesty ::

Raje poglej za rabljenimi, pa se to za 100€ ne vem, ce je kaj pametnega.
http://www.youtube.com/watch?v=5hfYJsQAhl0

dottor ::

Žal mi je SB700 malo izven dosega... Edino če ga nabavim čez par mescev ko zberem. Čeprav sem gledal malo po netu o AF-S 50/1.8G in se super odnese tudi v slabši svetlobi in v zaprtih prostorih skoraj da ne potrebuje bliskavice (žal zdej ne najdem v zgodovini linka), tako da pomoje lahko komot počakam z nakupom bliskavice. Kolko slik približno nardiš z eno baterijo (če skoraj da ne uporabljam LCDja, saj na P90 ga uporabim učasih za pokazat na hitro kakšno sliko ki sem jo slika, drugače je "izklopljen"). Zanima me zato če nabavim še dodatno baterijo al počakam z nakupom. Z P90 brez uporabe bliskavice nardim cca 350-400 slik, z bliskavico okoli 200-250 slik (lih danes dobu dodatno baterijo). Lahko bi kdo odpru temo za razstavo slik, mam ene par lepih slik slikanih z P90 :)

kuglvinkl ::

Dej nehi s 50 1.8. Kaj boš počel s 75mm? Ubode se 35mm 2.0 in maš okol 50mm.

dottor ::

AF-S DX NIKKOR 35mm f/1.8G? Cena je nekje ista.

kuglvinkl ::

A točno, ta je menda OK.

buneech ::

fujtajksel je izjavil:

dottor je izjavil:

EDIT: V ponudbi imajo z objektivom 18-105 in 18-105VR, pa me zanima razlika. V ceni je 20EUR.


Kolkr vem Nikkor 18-105 brez VR ne obstaja

18-105 je dost nov objektiv, mislm, da je pršu vn 2008. Ne obstaja brez VR.

PARTyZAN ::

50mm je na crop bodyju idealen portret objektiv. Bokeh je delicious v primerjavi s 35mm.

dottor ::

Kar se VRja tiče pravim samo d amajo an spletni strani od BigBanga ponudbo istega fotoaparat v enem navajajo objektiv z VR in enkrat brez VR oznake. Kar se tiče objektiva rabim nekaj s čim bom slikal v zaprtih prostorih razne rastave in cosplay-e na odru.

PARTyZAN ::

https://plus.google.com/photos/11007354...

Recimo? Te slike sem naredil z 1.8 50ko na D5100. Če bi hotel ujet celo telo bi bil tudi 35mm objektiv preozek in bi raje uporabil 18-105.

dottor ::

Zdej sem pa sploh v dilemi... 200€ me pride 35 in 50mm. Slišal bi rad pluse in minuse enega in drugega. So pa slike super. Si bil tudi na Makkonu v soboto?

PARTyZAN ::

Ja.

Razlika med 35mm in 50mm je v tem, da je 35 malenkost širši, 50mm ima pa boljši bokeh. Poglej si kak DigitalRev video review 50mm leč in 35mm leč. Oboje met je dost brezveze :).

Map ::

Pazit moraš na goriščnico. Pri full frame senzorjih je goriščnica taka kot je, pri crop senzorjih pa se množi, v nikonovem primeru jo množiš z 1,5, se pravi je 50mm pravzaprav 75mm. Če imaš zdaj crop senzor, tako ali tako veš približno malo glede goriščnic in razdalje. Izmed teh dveh pa bolj priporočajo 50mm. Še najboljše bo, če greš na slo-foto.net in tam povprašaš za mnenje. Tudi tukaj najdeš nekaj konkretnih primerov:https://www.google.si/search?um=1&hl=sl...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Map ()

dottor ::

Žal glede tega nevem še nič, pa bi prosu v domači slovenščini za razlago. Po slikah sodeč mi je približno jasno zakaj se gre, ampak vsaka informacija prav pride.

Map ::

Crop senzor je manji od leica formata(full frame, pri nikonu je 1,5x manjši). Če zajameš sliko z manjšim senzorjem(crop) z enakim objektivom, se na senzor zapiše samo del slike. En primer: Na nikona(crop senzor) daš 50mm objektiv in dobiš 80mm objektiv(crop-50*1.6=80). Slikaš hišo in jo dobiš točno do roba na vsaki strani, če bi dal na leica format(full frame) 50mm objektiv in slikal hišo, bi dobil celo hišo in še z malo neba na vrhu, spodaj malo zemlje in še nekaj prostora levo in desno. Če bi hotel imet enako sliko kot na crop senzorju(hiša točno do roba), bi moral uporabit 80mm objektiv. Pač objektiv projecira sliko za full frame senzor, crop senzor pa je manjši in zajame manjšo sliko, ostalo gre mimo senzorja. Če pogledaš primere v prejšnjem postu vidiš, da so slike s cropom slikane manjše in bi jih moral povečat, da bi ble enako velike kot pri full frame senzorju. Tu si lahko predstavljaš, da je kvadrat senzor. Upam, da boš razumel, ker je težko razložit, je kup zapletenih besed v angleščini in da pol razumljivo prevedeš.. ni lahko. Tole si še mal poglej:http://www.youtube.com/results?search_q......67673.67673.0.67863.1.1.0.0.0.0.0.0..0.0...0.0...1ac.1. . Da ti ne bo treba vsega množit, si pa tole poglej. Zate je pomemben stolpec 1.5x.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Map ()

dottor ::

To sem nekako vedu samo nisem vedu kako se temu reče. Malo sem po jutubu gledal razlike med obema omenjenima objektivoma in prišu nekako do zaključka da bi bil dejansko 35mm pravšen zame. Je dovolj "širok" za moje potrebe.

kuglvinkl ::

35mm na DXu je prbližno tolk kolkr vidiš s očmi.

Zdej, al nabavt 2.0 al pa DX 1.8, ti pa ne znam povedat. Če si se odloči za 35mm, potem zajahaj dpreview.com forume, nikon SLR lenses pa poglej primerjavo. Sem mel 2.0 in je en el-cheapo lens to, sej naredi, sam, da bi pa glih takoj domov pisal pa ni. Za to ceno tut ne more bit.

dottor ::

Zdej imam P90 in bo D5100 moj prvi D-SLR tako da v štartu bom uzel AF-S DX NIKKOR 35mm f/1.8G in če bo potrebno bom nadgrajeval opremo popotrebi (prodal tega če mi nebo odgovarjal in kupu drugega). Je pa na dpreview.com dobu kar solidne ocene in je označen kot Highly Recommended, tako da dvomim da bo zgrešen nakup.

kuglvinkl ::

ni zgrešen, sam na FF ne bo šel. Ampak,dvomim, da ti je to pomembno.

dottor ::

Dokler bom ostal na D5100 in mislim da ga nebom tako hitro zamenjal nebo pomembno... Pač DX majo ta minus da ne pašejo na FF, ampak za to ceno ne moreš pričakovat čudežev.

čuhalev ::

Seveda DX pašejo na FF, le področje zajemanja je manjše. Pri Canonu pa EFS ne paše na EF.

kuglvinkl ::

fizično sta oba f-mount, ampak who cares :)

bluefish ::

čuhalev je izjavil:

Pri Canonu pa EFS ne paše na EF.
Pa tudi če, si na FF ne bi želel tistih objektivov. Izjema sta morebiti dva ali trije.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

dottor ::

Mi lahko kdo pove približno (tisti ki si ga lastite) kolko slik nardiš z D5100 z eno baterijo?

kuglvinkl ::

dovolj. Če ti pa ni dovolj, si pa omisli rezervo. Če fotkaš v mrazu, soka hitreje zmanjka.

dottor ::

Za P90 sem jo danes dobu ker bliskavica nenormalno pije... Sem reskiral tistih 22EUR za konkurenčno (ki je po mAh močnejša od original, kljub drugačnim podatkom na spletni strani), tako da če bo potrebno bom še za D5100 uzel. Sem pa gledal držalo za baterije pa imaš mir:
http://foto-klik.si/baterijska-drzala-z...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dottor ()

bluefish ::

Eh, dovolj je, da imaš v žepu dodatno baterijo in v sili menjaš.
Je pa res, da držalo ob kakem težjem objektivu bolj balansira vse skupaj.

dottor ::

Še eno vprašanje: Zraven fotoaparata dobiš zraven še torbo in 8GB kartico. Res da "podarjenemu" konju se ne gleda v zobe (čeprav menim da je všteto v ceno in ni lih "darilo") pa me zanima če je stvar kvalitetna (predvsem torba)? Kar se spominske tiče lahko iz P90 uzamem ravno kupljeno Sandisk Ultra 16GB class10 in pustim not Sandisk Ultra 4GB class4. Iz nekaj čez 700 slik na 4GB pokaže z 16Gb kartico aparat 2626 slik. razlika med 8GB in 16GB je bla smešna pa še na zalogi je bla.

fujtajksel ::

dottor je izjavil:

Zdej sem pa sploh v dilemi... 200€ me pride 35 in 50mm. Slišal bi rad pluse in minuse enega in drugega.


Nastavi zoom na tvojem aparatu na ekvivalentnih 75mm (tj 50*1.5) in pol ure škljocaj razne reči ne da bi prestavil zoom. Potem prestavi na okrog 52.5mm (35*1.5) in ponovi vajo. Pa pomisli za kakšne namene bi večinoma uporabljal širše zaslonke. Potem se odloči.

Na D5100 ti AF 35/2 ne bo avtomatsko ostril, najbrž ti ne bo všeč.

> Mi lahko kdo pove približno (tisti ki si ga lastite) kolko slik nardiš z D5100 z eno baterijo?
Kar veliko, če ne uporabljaš vgrajenega fleša in LV načina. Slednja jo pospravita hitreje. Boš videl, prve dni je ne rabiš. "Združljive" baterije niso drage. Ne išči cenejših originalnih, ker boš zanesljivo dobil ponaredek, pri katerem so se bolj kot z izbiro baterij trudili s kopiranjem nalepk. Baterijam kapaciteta hitro upade, če jih imaš napolnjene na 100%; rezervno je bolje imet na 60-70%.

dottor ::

Zdej sem kupu baterijo od Hahnel, kako se odnese nemorem povedat ker sem jo komaj danes dobil. Se pa jo napolnil 100%.
Bom en dan proval nastavit zoom na 75mm in 52,5mm, ampak po tem kar sem gledal po netu mi nekako bolj odgovarja 52,5mm, tudi po tem kar je kuglvinkl rekel da bi z 35mm DX objektivom dobil sliko primerljivo temu kar vidiš.

buneech ::

dottor je izjavil:

Še eno vprašanje: Zraven fotoaparata dobiš zraven še torbo in 8GB kartico. Res da "podarjenemu" konju se ne gleda v zobe (čeprav menim da je všteto v ceno in ni lih "darilo") pa me zanima če je stvar kvalitetna (predvsem torba)? Kar se spominske tiče lahko iz P90 uzamem ravno kupljeno Sandisk Ultra 16GB class10 in pustim not Sandisk Ultra 4GB class4. Iz nekaj čez 700 slik na 4GB pokaže z 16Gb kartico aparat 2626 slik. razlika med 8GB in 16GB je bla smešna pa še na zalogi je bla.

Nikonove torbe so ponavadi ok. Js mam ruzak, pa ga kr uporabljam, sam ga ne tovorim povsod, ker ima blesavo razporeditev notri.
SD kartica Nikon je pa tudi dovolj zmogljiva, da lahko eksperimentiraš z njo. Definitivno pa imej rezervo pri sebi. Baterijo takisto, poceni je.

Map ::

Če boš kupoval baterijo, kupi original. Dobiš kitajske dost ceneje, ampak sem nekje bral, da pri ponaredkih ni bla prava napetost in je vezje skurlo. Pol pa servis pa to.. Drugače pa glede objektiva probaj tako kot ti jefujtajksel povedal. Lahko si pa sposodiš 35mm in 50mm objektiv za kak dan in malo škljocaš. Boš kmalu videl kaj ti bolj odgovarja.

skyline ::

dottor je izjavil:

Zdej sem kupu baterijo od Hahnel, kako se odnese nemorem povedat ker sem jo komaj danes dobil. Se pa jo napolnil 100%.
Bom en dan proval nastavit zoom na 75mm in 52,5mm, ampak po tem kar sem gledal po netu mi nekako bolj odgovarja 52,5mm, tudi po tem kar je kuglvinkl rekel da bi z 35mm DX objektivom dobil sliko primerljivo temu kar vidiš.


Če boš nastavljal na 75 in 52,5 mm, nisi nič naredil. Crop faktor ni upoštevan na nobenem objektivu, kar lepo daj na 35 in 50.

Še moje mnenje glede dileme 50 vs. 35: vzemi slednjega.

fujtajksel ::

skyline je izjavil:

Če boš nastavljal na 75 in 52,5 mm, nisi nič naredil. Crop faktor ni upoštevan na nobenem objektivu, kar lepo daj na 35 in 50.


Ni tako enostavno. On rabi videt kako izgleda perspektiva od 35 in 50 na DX formatu. Če bi nastavil ekvivalentnih 35 in 50, bi videl, kako izgledajo na FX, kar pa zanj ni tako relevantno. Če se že kje sploh dajo videt ekvivalentni milimetri je to glede na full-frame format. Če kaže pa dejanske goriščnice, bo moral crop faktor sam preračunat. Večina trotlov sploh nič ne kaže in moraš iskat po EXIFu narejenih posnetkov.

dottor ::

Problem je kje dobit 35 in 50mm objektiv za kak dan za provat malo (po možnosti iste ali podobne prizore) da vidim dejansko razliko...

freesty ::

Saj imas kit objektiv pa ga nastavi na 35mm al pa na 50mm. Pa vidis kaksno vidno polje imas.
http://www.youtube.com/watch?v=5hfYJsQAhl0

buneech ::

fujtajksel je izjavil:

skyline je izjavil:

Če boš nastavljal na 75 in 52,5 mm, nisi nič naredil. Crop faktor ni upoštevan na nobenem objektivu, kar lepo daj na 35 in 50.


Ni tako enostavno. On rabi videt kako izgleda perspektiva od 35 in 50 na DX formatu. Če bi nastavil ekvivalentnih 35 in 50, bi videl, kako izgledajo na FX, kar pa zanj ni tako relevantno. Če se že kje sploh dajo videt ekvivalentni milimetri je to glede na full-frame format. Če kaže pa dejanske goriščnice, bo moral crop faktor sam preračunat. Večina trotlov sploh nič ne kaže in moraš iskat po EXIFu narejenih posnetkov.

Pomojm je mislil povedat, da nastavi kit objektiv približno na 35 in 50 mm. Sej je gor označena mm skala.

fujtajksel ::

buneech je izjavil:


Pomojm je mislil povedat, da nastavi kit objektiv približno na 35 in 50 mm. Sej je gor označena mm skala.


Aja odvisno od tega s čim poskuša. Jest sem mislil na njegovega P90 kompakta. Če pa je že kupil DX aparat ali ga preizkuša v trgovini, je res treba na 35 ali 50.

dottor ::

Žal v trgovini je bla prazna baterija (kot zmerja) tako da nisem mogu provat slikat z njim, sem pa ga drža v rokah in se mi dopade. Bom poskusu na KIT objektivu nastavit na 35 in na 50mm ko ga dobim (to je 1x februarja, ker mam januarja tehnični za avto pa je treba še zavarovanje in ostalo porihtat).

freesty ::

Ne razumem zakaj se na bolhi tak drago prodajajo ti nikoni. Novga D5100+18-105 dobis za 600€.

Tam pa rabljene D5000+18-105 prodajajo po 530€...
http://www.youtube.com/watch?v=5hfYJsQAhl0

Zvezdica27 ::

lp,

dandanes ob tako kvalitetnih zoomih (recimo jeseni pride spet nova Sigma 17-70 2,8-4, ki pokrije veliko uporabnih goriščnic) je imeti fiksnega smiselno samo če RES veš zakaj rabiš. Pa ok, za igrat se 1 mesec.

Včasih je bilo drugače, ko so bili zoomi v k, še kakih 5 let nazaj... 10 pa ziher.

Torej, če si amater... ni smisla, ma res ni. Jaz sem amater, a dosti delam s profiji - NOBEN nima fiksnega, ampak pač kvalitetene zoome. Ne vem za nikon, a za C to pomeni svetlobno močne L serije.

če pa maš preveč denarja pa bi ti jaz rekel, glej med 28-35 mm če imaš cropa. 50 je tudi OK, sam je prekleto ozek za kaj uporabnega (street itd.)... za potrete pa bo lepši bokeh (če je zaslonka večdelna). Jaz sem 50 prodal... če kaj, bom za street in travel in vse to nabavil 28mm (mam zgoraj navedeno Sigmo).

lp,

zz

Vantage ::

Sam imam D7000+18-105mm pa ne vem, ce sem 5x uporabil fiksno 50mm...Zoom pokrije vse moje potrebe :) Ce pa mislis, da bos s 35mm ali 50mm brez flasha, objektiva brez stabilizacije in brez stojala v temi delal ostre posnetke pa si se zelo zmotil...Pri casih daljsih od 1/60 in se prebavljivih ISO vrednostih ze mores bit skoraj biatlonec, da ne streses vsega skupaj, ce ne druga ti ze samo zrcalo malo strese vse skupaj...Sicer pa en dober clanek, da malo razmislis http://www.e-fotopotep.si/streseni-posn...

kuglvinkl ::

Jaz delam 90% s fiksinimi v low-light, brez VR (ga ni), brez stojala in jasno brez flasha.

z zoomi je težje slikat, jaz npr. se vedno lovim. S fiksno je vse easy, točno veš po par letih, kolk kadra boš pobral s 35, 24 itn. Tko da...

Čem rečt, da amaterji ne znajo uporabljat zooma. Ker se niso nikol naučil kompozicije hard way, jim to manjka. Malo harsh words, sam vseeno dejte malo razmislit.

Vantage ::

No kakor koli bomo videli kaj bo porekel avtor teme cez par mesecev, ko bo sel z 35mm na morje :D Haha :P

DrSergioDJ ::

Zvezdica27 je izjavil:


Torej, če si amater... ni smisla, ma res ni. Jaz sem amater, a dosti delam s profiji - NOBEN nima fiksnega, ampak pač kvalitetene zoome. Ne vem za nikon, a za C to pomeni svetlobno močne L serije.



S švoh profiji ti to delaš, če noben nima fiksnega objektiva...
...
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Fotoaparat - priporočilo za nakup (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
695576 (3981) BRBR
»

Fotoaparat :)

Oddelek: Kaj kupiti
355650 (4629) leil
»

zrcalno-refleksni fotoaparat (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
14023718 (18569) schurda
»

Nikon D5100 + Tamron 18-200 ali 18-105 VR

Oddelek: Kaj kupiti
154561 (4357) Good Guy

Več podobnih tem