» »

Nakupovalni voziček podrgnil avto

Nakupovalni voziček podrgnil avto

Sc0ut ::

Pozdravljeni.

Danes pridem do avta ki je bil parkiran na parkirišču nakupovalnega centra in vidim totalno "pošrenfano" stran avta in listek z gsm številko. Pokličem in je šlo za pričo, ki je videla kako je starejša gospa obstala z vozičkom ujeta med moj in sosednji avto ter naredila dobesedno "sranje". Gospod ji je želel dopovedati da naj se ustavi in pazi da ne bo poškodovala še več ampak očitno logika ni več delala in se je probala še kar naprej na silo izvleči. Potem ji je le uspelo in je na silo prišla ven, razpakirala in odšla v avto ter se odpeljala. Na srečo si je ta gospod zabeležil njeno registrsko. Jaz sem nato poklical policijo, ki je vse zabeležila ter takoj pridobila lastnika vozila. Danes/jutri bi se tudi naj zglasili pri povzročiteljici. V parih dneh naj bi zaključili zadevo ter se naj zato čez par dni zglasim na policiji.

Zanima me torej, kaj lahko naredim potem? Da dobim denar za popravilo? Če se bo povzročitelj spametoval mi plača, če ne pa me čaka samo zasebna tožba? Al lahko plačilo stroškov naloži povzročiteljici že sodišče?

LP
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850
  • spremenil: Sc0ut ()

Vikking ::

Zavarovalnica bo pridobila policijski zapisnik, s pričo (njeno telefonsko imaš) če bo potrebno, bo dodatno ugotovljeno (poloicija bo verjetno prosila pričo za izjavo) da je dotična oseba povzročila poškodbo in zapustila kraj dogodka.

V bistvu bi morala zavarovalnica vse uredit, le da sem ji ne da pretirano hitro, pridobiti potem zapisnika.

Povzročitelj bo dobil globo od policije, zavarovalnica pa bo potem tebi krila škodo, ter nato trejala s police povzročitelja (če avto ni kasko zavarovan, krivec pa je ugotovljen).

Ko boš imel vse lepo poplačno, pa pričo počastiš z večerjo ali kakšnim litrom dobrega vina.

Aston_11 ::

Kakšna zavarovalnica - saj je škoda naredila gospa? Morda ima zavarovano odgovornost, vendar tega ne veš (še).

Drugače pa tožba in čez dve leti denar, če bo še živa.

Sc0ut ::

Mensezdi da bi bilo tukaj lažje če bi podrgnila z avtom, kot pa z nakupovalnim vozičkom... Razen če lahko zavarovalnica terja direktno od osebe, ampak dvomim.
Mislim da so avto-avto karamboli dosti bolj porihtani kot avto-nakupovalni voziček. :(

Ker popravljat bi moral dati stranico spredaj, obojna vrata in odbijač zadaj... Grozno.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

RejZoR ::

V takih primerih je najbolje, če imaš zavarovan avto tud za parkirišča, da samo javiš zavarovalnici, da se je zgodila poškodba vozila na parkirišču, za storilca ne veš kdo je bil in to je to. Kakor vem zarad tega tud nimaš nobenih ekstra stroškov na letni ravni. Odvisno od zavarovalnice in če imaš zavarovano tud za take primere.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

fosil ::

Poškodbe na parkirišču pomeni poškodbo z drugim vozilom, voziček pa to ni.
Tukaj bi lahko rekel da gre za vandalizem.
To nikakor ne bo šlo z njenega avtomobilskega zavarovanja.
Mogoče bi šlo z njene police stanovanjskega zavarovanja, ker tam je tudi odgovornost. Če jo seveda ima.
V tem primeru bi šlo preko zavarovalnice.
Drugače pa bo verjetno treba it v tožbo.
Vsekakor pa pelji avto ocenit na zavarovalnico, da ti naredijo zapisnik.
Tako je!

Sc0ut ::

Ja, sem si kar mislil, da bo jeba. Po nevem koliko letih letos nisem vzel zavarovanja na parkirišču... Kot nalašč...

Upam da se bo dalo vsaj razumno s povzročiteljico dogovoriti, če bomo kdaj stopili v kontakt.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

šernk ::

Odvisno kam to pade, možno je da zavarovalnica krije kakšno škodo, če ima oseba sklenjeno kakšno takšno zavarovanje. Pa še tam lahko pride do tega, da imajo kakšen % ki ga mora zavarovanec izplačat sam. Meni so na triglavu za psa tako dvignili roke in rekli:" 70€ izplačamo mi, 100€ ima pa lastnik psa odbitne franšize. Mi mu lahko rečemo da vam je to dolžan po zakonu, ampak če ne plača mi ne moremo nič, lahko se spustite v privatno tožbo." in tako se je začelo 14 dnevno klicarjenje in 1000 izgovorov za ušivih 100€. In jaz butec kot butec mu delal še tisti dan uslugo da nisem klical policije.

skratka pričakuj da lahko pride še do problemov za dobit tisti denar, ki ti itak pripada. nesreča avto-avto je precej boljše za oškodovanca kot pa karkoli drugega.

glede nato da ima verjetno policija slikane tvoje poškodbe avta, počakaj da dobiš povratno informacijo iz policije. Dobro bi bilo se pa sedaj pozanimat pri tvojem agentu, kako je z zavarovanjem v teh primerih (toliko da dobiš info iz tvojega vira, če je kakšna možnost za to zavarovanje). Potem pa s policijskim zapisnikom se odpravit na zavarovalnico od "gospe" ocenit škodo, če ima sploh kakšno zavarovanje v tej smeri.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

Sc0ut ::

Šernk, ja, tak mislim postopat ja. Najprej da vidim kaj bo rekla policija. Bom pa še jutri poklical svojo agentko, da res vidim če se da kje kaj porihtat ali pa da vsaj dobim še kakšen info.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

MadMax ::

Samo preblisk... Kaj pa zavarovanje potom trgovine, ki je lastnik vozička? Verjetno tudi parkirišča? Najbrž je še kje kako obvestilo o videonadzoru...
Za hec preveri še to, pa nam javi tukaj.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

dzinks63 ::

Poprašaj sam trgovski center, če imajo kakorkoli zavarovano parkirišče za podobne poškodbe narejene z njihovimi vozički, čisto možno da imajo. Trgovski center itak ne bo plačal iz svojega žepa, ampak iz zavarovanja katerega imajo sklenjenega.

Sc0ut ::

Točno, sem že razmišljal, pa čisto pozabil. Za zgubit nimam kaj:)

Čeprav je verjetno long shot, saj drugače bi vsi vozili svoje konjičke tja:)
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Sc0ut ()

mat xxl ::

Mercator vem, da ima to odgovornost zavarovano, za druge pa ne vem ...........

Meizu ::

Če imaš pričo in če še stara sama prizna, da je naredila neumnost in to zapišejo že policisti, potem mislim, da ni debate, da sodišče ne bi izdalo odločbe, da mora stara kriti nastalo škodo. Jaz bi jo vrgel na finto, se s policisti odpravil do nje in jo poskušal pripraviti na finto, da prizna svoje dejanje (če že sama ne bi). Potem si rešen.

Jebiga, ostarelost, demenca in podobne težave ki pestijo stare je kar huda reč, še vedno pa ni razlog za usmiljenje v takšnem primeru. Sploh če ti je podrajsala kompleten bok avta. Tule se je ziher zavedala kaj dela, tako neumna pa že ne more bit.

Wox ::

Kaj pa lastnik drugega avta? A sta se že zmenla kako in kaj?
Commodore 64

St235 ::

vprašanje je tudi ali ima mamca iz česa plačat. Če ima neko minimalno pokojnino potem nobeno sodišče ne bo pomagalo.

drugače pa ja, razen preko civilne tožbe boš bolj malo naredil, ker ženska zagotovo nima nikakršnega zavarovanja, da bi se lahko iz tega naslova kaj črpalo.

Lahko pa seveda zadevo popravljaš iz naslova kaska v kolikor imaš zavarovana parkirišča ali vandalizem, pač odvisno od zavarovalne pogodbe.

šernk ::

Če imaš pričo in če še stara sama prizna, da je naredila neumnost in to zapišejo že policisti, potem mislim, da ni debate, da sodišče ne bi izdalo odločbe, da mora stara kriti nastalo škodo.


sej tu ni problem ali dobiš sodbo ali ne...ampak taka zadeva zna pri nas trajat, ti avto rabiš pa jutri ne čez 2 leti, pa še takrat bo kot je rekel Lakotnik29, če ženici nimajo kaj pobrat ti bo sodba zadostovala izključno za zakurit ogenj, če ve pa kdo za kakšno idejo kako dobit denar če ne obstaja se pa priporočam :P
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

Wox ::

šernk je izjavil:

ampak taka zadeva zna pri nas trajat, ti avto rabiš pa jutri ne čez 2 leti,

Avto je menda v voznem stanju :)). V kakšnem Parizu sploh opazil ne bi, da je opraskan. Sej je samo pleh, če pa je kakšen novejši štirikolesnik pa plastika. Mal pobarvaš z minijem, da ne bo rjavel pa je stvar rešena.
Commodore 64

Sc0ut ::

Wox - ko ga bom prodajal bom rekel prodajalcu => eh, teh par prask, kaj se te sekiraš, misli si da kupuješ unikatni avto... Res da je avto star že 7 let in da je vreden max 3200, ampak tako hudo vseeno mi za avto tudi ni.

Beda je tudi to, da ko ga bom prodajal mi nobeden ne bo verjel da je bil pobarvan zaradi prask, vsi začnejo takoj sikat da je bil ziher karamboliran itd...
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

mkk20 ::

Moja mati je imela podobno nezgodo, le da se je voziček z rožami izpred trgovine odpeljal po parkirišču do vključno njenega avta. Škodo je imela poravnano z naslova zavar. police trgovine.
Res je pa tule situacija malce drugačna. Vseeno povprašaj...

Mare2 ::

Eno je poškodba na parkirišču, ki jo povzroči drugo vozilo, drugo pa zlonamerno dejanje tretjih oseb.

V tem primeru ni šlo niti za eno niti za drugo. Šlo je za nenamerno povzročeno škodo. Seveda je za to škodo odgovorna povzročiteljica ne kot voznica temveč kot fizična oseba. Potrebno je preveriti, če ima stanovanjsko opremo zavarovano pri zavarovalnici. Ponavadi je zraven dodana tudi odgovornost. :)

St235 ::

Sanovanjsko opremo? Kaj točno ima to z odgovornostjo za škodo, ki jo oseba naredi na parkirišču z nakupovalnim vozičkom?

Mare2 ::

Saj sem napisal: Ponavadi je zraven dodana tudi odgovornost. :)

Iz splošnih pogojev ene izmed zavarovalnic: 20. člen – ODGOVORNOST ZASEBNIKA
(1) Zavarovanje krije odgovornost zavarovanca za škode, ki jih povzroči tretjim osebam:
1) kot zasebnik v vsakdanjem življenju, vendar ne pri opravljanju obrtne ali katere druge dejavnosti ali posebno nevarnih opravil. Za posebno nevarno opravilo šteje opravilo, iz katerega izvira večja škodna nevarnost za nastanek škode od povprečne v smislu pravnega standarda nevarne dejavnosti po splošnih pravilih civilnega prava (posebno nevarna opravila v smislu teh pogojev so zlasti delo na višini, delo z žago in stroji na motorni pogon, delo z elektriko, krovska in druga zidarska dela na višini ipd.);
2) kot lastnik, uporabnik ali najemnik stanovanja ali zasebne stanovanjske hiše ter dvorišča in vrta ob hiši;

4) kot imetnik in uporabnik kolesa brez motorja;

-----------
V prvi točki je kritje. :)

Okapi ::

Zanimivo - sem šel pogledat pogodbo in je res pri stanovanjskem zavarovanju (Triglav) tudi to zraven. Po kakšni logiki to dajo zraven k stanovanjskemu zavarovanju (saj ne, da bi se pritoževal;) )?

O.

St235 ::

ql, hvala za informacijo, ne bi pomislil, daje to povezano:)

Sc0ut ::

Tudi z moje strani hvala za info. Konec tedna grem na policijo vprašat če so že rešili zadevo, potem pa da vidim naprej...
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

MaterVola ::

Okapi je izjavil:

Zanimivo - sem šel pogledat pogodbo in je res pri stanovanjskem zavarovanju (Triglav) tudi to zraven. Po kakšni logiki to dajo zraven k stanovanjskemu zavarovanju (saj ne, da bi se pritoževal;) )?

O.


Odbitna franšiza je 10%, ne?

šernk ::

Zelo verjetno je tudi minimalni znesek notri. Recimo 10% oz. najmanj 100€. pri stanovanjskem zavarovanju pa moraš na triglavu potem ti od unga praktično iztožit, namesto da bi se mu triglav usedel na plačo.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

fosil ::

Stvar je v tem, da je višina zneska te odgovornosti pri stanovanjskem zavarovanju relativno nizka.
Višina je določen % od zneska, ki je napisan na polici, je treba podrobno pogledat pogoje in polico.
Tako je!

Okapi ::

Pri Triglavu je odvisno od paketa - 5, 25 ali 50 jurjev. Tako da ni ravno tako malo.

O.

Ziga Dolhar ::

Zgolj primer - na moj avto je iz četrtega nadstropja bloka padlo kovinsko orodje, ki ga je gospod uporabljal pri nameščanju žaluzij.

Zavarovalnica Triglav je pokrila škodo (minus odbitna franšiza) iz naslova stanovanjske odgovornosti.
https://dolhar.si/

fosil ::

Okapi je izjavil:

Pri Triglavu je odvisno od paketa - 5, 25 ali 50 jurjev. Tako da ni ravno tako malo.
O.

Ne.
Je treba pozorno prebrat pogoje.
Odgovornost krije do 20% tiste cifre, ki je navedena na polici.
Tako je!

Okapi ::

V katerem členu je to? Nikjer ne najdem 20%.

O.

fosil ::

Tukaj, člen 14/7
Tako je!

Okapi ::

Pri meni (paketno zavarovanje premoženja) tega ni , ali pa ne najdem.

O.

AndrejS ::

Če gospa reče da se dogodka ne spomni, ne moreš nič. Imaš eno pričo ki pravi da je bila gospa , in gospo ki pravi da ni bila.
Če pride zadeva na sodišče.... čez cca 2 leti se pa itak več noben nič ne spomni.

šernk ::

Parkirišče je najbrž pod videonadzorom. Poleg tega priča ni tako majhna bremenitev!
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

St235 ::

AndrejS je izjavil:

Če gospa reče da se dogodka ne spomni, ne moreš nič. Imaš eno pričo ki pravi da je bila gospa , in gospo ki pravi da ni bila.
Če pride zadeva na sodišče.... čez cca 2 leti se pa itak več noben nič ne spomni.


Beseda nepovezane priče (ki svojo izjavo poda pod kazensko odgovornostjo) nikakor ni primerljiva z besedo osumljenca.

p|X| ::

Sosednji avto je bil njen ?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Manjša prometna nesreča, nič kriv

Oddelek: Na cesti
368677 (3653) DiDo
»

Katera zavarovanja imate in kaj ste že koristli?

Oddelek: Loža
457023 (5416) ;-)
»

Cenilec prepričan v svoj prav (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
8618733 (15350) D3m

Izsiljevanje za pretekli dogodek (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15333067 (27479) zee
»

Zapel količek na parkirišču

Oddelek: Loža
3410085 (8958) OZZY

Več podobnih tem