» »

Kitajska odstranila internetno blokado Googlovih storitev

Kitajska odstranila internetno blokado Googlovih storitev

Slo-Tech - Obsežna blokada Googlovih storitev na Kitajskem, ki so jo kitajske oblasti izvedle z zastrupljanjem DNS-vnosov, je končana. Približno 24 ur po blokadi je po večini države Google spet normalno dostopen. Zaradi narave blokade so sicer strani po dvigu blokade še vedno nekaj ur nedostopne, dokler se DNS-zapisi ne osvežijo po celotni globini omrežja, a državne intervencije je konec. Ob tem se postavlja vprašanje, kaj je bil resnični razlog za enodnevni mrk Googla na Kitajskem.

Teoretično bi lahko šlo za napako, a indici kažejo, da se to ni zgodilo. Poleg domene google.com in njenih poddomen so bili blokirani tudi google.com.hk in google-analytics.com. To izključuje možnost, da so želeli blokirati recimo le Gmail (ki domuje na mail.google.com) in so po pomoti blokirali celotno vrhovno domeno. Kaj se je torej zgodilo?

Čeprav se zdi, da kitajske oblasti ne pripisujejo velikega pomena mnenju prebivalstva, si očitno ne upajo v celoti izključiti Googla. Povsem mogoče je, da je šlo za test, kako bi se ljudje odzvali na tako veliko zatemnitev. Spomnimo, da je Kitajska že lani marca zvito blokirala Gmail, a so potem blokado odstranili. Tudi to pot so bili Kitajci precej nejevoljni nad blokado, obtoževali pa so 18. kongres partije, ki se je tedaj začel. Druga možnost je, da so kitajske oblasti testirale, ali imajo pripravljene sisteme za hitro blokado celotnega Google, če bi bilo to potrebno (in na Kitajskem se hitro najde kak razlog za to).

Situacija je sedaj v starih tirnicah. Večina Googlovih storitev je dostopna, seveda pa jih je precej cenzuriranih.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Doslej največja blokada Googlovih storitev na Kitajskem

Oddelek: Novice / NWO
266202 (4943) bluefish
»

Doslej največja blokada Googlovih storitev na Kitajskem

Oddelek: Novice / NWO
278288 (6790) SkipEU
»

Brskanje po internetu s kitajskega brega

Oddelek: Novice / NWO
238770 (6872) 680x0
»

Kitajska zvito blokira Gmail

Oddelek: Novice / NWO
65143 (4310) opeter
»

Kitajci blokirali množico strani

Oddelek: Novice / Zasebnost
314363 (2871) Rippy

Več podobnih tem