»

Kitajska nagaja Steamu

Slo-Tech - Kitajske oblasti so očitno pričele odločneje omejevati Valvovo trgovino Steam, kajti dostopanje do globalne verzije prek spleta je postalo tam močno oteženo. Steamova aplikacija sicer še vedno deluje in tudi kupovati ter igrati je igre zaenkrat še mogoče.

Na božični dan so kitajski uporabniki globalne inačice tržnice z igrami Steam pričeli negodovati nad dejstvom, da se je njena spletna stran začela močno opotekati - potrebnega je bilo ogromno čakanja in stiskanja F5, da jo je bilo mogoče doseči. Zahodni opazovalci so zaradi tega takoj zagnali vik in krik, da so kitajske oblasti Steam povsem blokirale, kar pa ni bilo res. Steamov klient je delal brez težav in prek njega je bilo mogoče igre še vedno nemoteno kupovati ter poganjati. Zato je bil naslednji kandidat za vzrok težav hekerski napad in drugi val novic s tem v zvezi je za nevšečnost jadrno okrivil ponarejanje DNS naslova (DNS spoofing). Hipoteza ni bila iz trte zvita, saj je servis podobne napade na Kitajskem utrpel že...

45 komentarjev

Gmail se skrivnostno vrača na Kitajsko

Financial Times - Po štiridnevnem popolnem mrku Gmaila na Kitajskem je storitev tako skrivnostno, kot je prenehala delovati, spet začela funkcionirati. Dostop je še vedno omejen v enaki meri kot pred popolno blokado, a je vsaj osnovna funkcionalnost omogočena. Kitajska trdi, da je razlog verjetno na Googlovi strani.

Kot je v modernem svetu hiperpovezanem svetu že v navadi, se je novica sprva razširila na družabnih omrežjih, kasneje pa tudi v klasičnih medijih. Skrivnostno in brez pojasnila je povezava do Gmailovih strežnikov prek protokola POP3/IMAP ter SMTP spet mogoča, uporabniki pa so prejeli tudi vso zaostalo pošto, čeprav nekateri še poročajo o manjših zamudah pri dostavi.

Na Googlovem servisu Preglednost informacij lahko vidimo, da se je promet do Gmaila s kitajskih IP-naslovov začel vračati, a še vedno ne dosega preteklih ravni.

0 komentarjev

Doslej največja blokada Googlovih storitev na Kitajskem

The New York Times - Na Kitajskem so v zadnjih treh dneh spet okrepili blokado Googlovih storitev, tako da je dostop nemogoč do cele palete storitve, med drugimi Gmaila, koledarja, prevajalnika, PIcase in drugih. Razlog je predvidljiv - 25. obletnica protestov na Trgu nebeškega miru. Ti veljajo na Kitajskem še vedno za prepovedano temo, o kateri se ne govori ali piše.

Dostop do Googlovih storitev na Kitajskem že dlje časa občasno oviran, o čemer smo že dosti pisali. Google je po poizkusu upora leta 2011, ko niso želeli več cenzurirati zadetkov iskanja na Kitajskem, naposled vendarle klonil. A vseeno kitajske oblasti občasno v celoti zablokirajo dostop do teh storitev.

Marca je Google začel preusmerjati...

26 komentarjev

Avstralska vlada pomotoma blokirala shared hosting s 1200 spletišči

Slo-Tech - Vladna cenzura spletnih strani redko deluje, pogosto pa naredi še več škode kot koristi, pa naj ima še tako plemenite namene. Avstralska vlada se je denimo s tremi največji ISP-ji (Telstro, Optusom in Vodafonom) čez zimo potihoma domenila za prostovoljno blokado domen in IP naslovov spletnih strani z INTERPOL-ovega seznama, na katerih naj bi se "na podlagi zelo skrbnega preverjanja" nahajala otroška pornografija. Blokado so potem potihoma splavili konec marca. Seveda, že 5. aprila jim je uspelo ustreliti v napačno tarčo in to veliko.

Z interneta so odstraniti razpon IP naslovov, na katerem gostuje več kot tisoč spletnih strani (shared hosting pač), med njimi tudi spletišče Melbournske svobodne univerze. Seveda so skoraj vse od teh strani povsem nedolžne (oziroma morda so bile kar vse ....).

Situacijo je še poslabšalo to, da vlada ni predvidela postopka ugovora zoper blokado, saj sam ukaz za blokado ni bil uraden; ISP-je je zgolj "zaprosila", da izvedejo "razumne ukrepe za pomoč...

8 komentarjev

Google popustil kitajski cenzuri

Guardian - Google se je očitno sprijaznil, da bo internet na Kitajskem še nekaj časa cenzuriran, saj so s svojega iskalnika potihoma umaknili opozorilo uporabnikom, da so iskalni rezultati cenzurirani. Spomnimo, da je Google leta 2011 nehal upoštevati zahteve kitajskih oblasti po cenzuri iskalnih rezultatov, ampak je strežnike raje premaknil v Hongkong. Partije to ni zmotilo, saj so cenzuro pač začeli izvajati interno z velikimi kitajskim požarnim zidom. Uporabnikom se je pri iskanju nezaželenih pojmov za kakšno minuto prekinila povezava do Googla. Ta se je oblastem postavil po robu in maja začel uporabnike pred iskanjem po teh ključnih besedah obveščati, da utegnejo doživeti izklop povezave, na kar Google nima vpliva.

Po poldrugem letu bitk in sporov s kitajskimi oblastmi je Google obupal. Brez kakršnegakoli...

15 komentarjev

Kitajska odstranila internetno blokado Googlovih storitev

Slo-Tech - Obsežna blokada Googlovih storitev na Kitajskem, ki so jo kitajske oblasti izvedle z zastrupljanjem DNS-vnosov, je končana. Približno 24 ur po blokadi je po večini države Google spet normalno dostopen. Zaradi narave blokade so sicer strani po dvigu blokade še vedno nekaj ur nedostopne, dokler se DNS-zapisi ne osvežijo po celotni globini omrežja, a državne intervencije je konec. Ob tem se postavlja vprašanje, kaj je bil resnični razlog za enodnevni mrk Googla na Kitajskem.

Teoretično bi lahko šlo za napako, a indici kažejo, da se to ni zgodilo. Poleg domene google.com in njenih poddomen so bili blokirani tudi google.com.hk in google-analytics.com. To izključuje možnost, da so želeli...

0 komentarjev

Doslej največja blokada Googlovih storitev na Kitajskem

Washington Post - Večkrat pišemo o kitajskih blokadah določenih internetnih strani. Zlasti rade so na udaru zahodne strani, prek katerih je mogoče komunicirati ali z njimi pridobivati informacije. Kitajci vsake toliko časa blokirajo Gmail in neprimerne ključne besede na Googlu, težave so pri uporabi navideznih zasebnih omrežij, prisluškujejo tudi telefonskim pogovorom itd. Blokade spletnih strani so običajno omejene na strani, ki so za partijo najbolj problematične, trajajo pa od nekaj dni do nekaj mesecev, odvisno od razloga in okoliščin blokade. Te dni na Kitajskem poteka 18. kongres komunistične partije, na katerem volijo nove visoke predstavnike.

Zato gotovo ni naključje, da smo včeraj opazili največjo blokado Googla in njegovih storitev na Kitajskem v zgodovini. Kot

27 komentarjev

Google Kitajce opozarja na cenzuro

Google - Googlov boj s Kitajsko in cenzuro, ki jo tamkajšnje oblasti izvajajo, se z mešanimi rezultati vleče že nekaj let. Cenzura je tam dejstvo že dolga leta in sprva jo je Google upošteval, potem pa je leta 2010 počilo. Naprej je kazalo, da se bo Google povsem umaknil s kitajskega trga, potem pa so oblasti vendarle obnovile licenco. Google je kljub temu preselil strežnike v Hongkong in začel uporabnike preusmerjati nanje, a cenzure to ni odpravilo. Opravljati jo je začela pač kitajska vlada. Posledica je tudi upad tržnega deleža, ki se je na Kitajskem s 35,7 odstotka prepolovil na 17 odstotkov.

V praksi se to pokaže kot nenavadne prekinitve povezave do internet ob vpisu nezaželenih iskalnih pojmov v Google. Blokade se vršijo na kitajskem delu interneta, tako da Google nanje nima vpliva, izvedene pa so na...

17 komentarjev

Kitajska zvito blokira Gmail

Guardian - V zadnjih tednih imajo na Kitajskem uporabniki težave z dostopom do elektronskega predala na Gmailu in upravljanjem z njim , kar so pripisovali Googlovim težavam. Google pravi, da so preverili delovanje storitve in da niso odkrili nobene napake. Šli pa so še nekoliko dlje in odkrito povedali, da je po njihovem mnenju za slabo delovanje kriva kitajska vlada, ki da zvito blokira Gmail na način, ki daje vtis, kakor da bi bila težava v Googlu.

Google pravi, da so se težave pričele po vstajah v arabskem svetu, katerih razširitev v Azijo se kitajske oblasti zelo bojijo. Kitajci pa se niso ustavili pri tem, saj so blokirali celo Googlovo storitev za iskanje pogrešanih po japonskem potresu. Google je Kitajsko že večkrat obtožil kibernapadov, nazadnje...

6 komentarjev

Turčija blokirala Google Blogger

vir: BBC
BBC - Turško sodišče je dovolilo blokado dostopa do Googlove storitve Blogger v celotni državi na podlagi pritožbe podjetja Digiturk. Slednje trži satelitsko televizijo, ki je v Turčiji tudi lastnik pravic za predvajanje tekem turške nogometne Süper Lige. Ker so nekateri posamezniki na blogih pod okriljem Google Bloggerja objavljali povezave do prenosov nogometa na interneta, je Digiturk na sodišču iskal in dosegel prepoved delovanja celotne storitve Blogger.

Čeprav Google omogoča in celo vzpodbuja, da lastnikih pravic, ki so jim kršene, prijavijo posamezne kršitelje, Google pa potem odstrani samo te bloge, turška zakonodaja omogoča pavšalno blokado celotnega Bloggerja. Google je potrdil, da je storitev v Turčiji resnično...

13 komentarjev