» »

Termalna pasta-pomoč

Termalna pasta-pomoč

Noobish ::

1. Katero termalna pasta je najboljša? Katero priporočate? Imam prenosnik že leto in pol, pa mislim da je že skrajni čas da ga čisto spucam in s termalno pasto namažem, čeprav nimam še nobenih problemov s pregrevanjem. Je pri izbiri termalne paste pomembno kakšen procesor imam? Jaz imam intel i5, pa še enega prenosnika z i3 bom verjetno namazal.

2. Namazat moram na procesorju, gor moram dat samo eno kapljico in potem z ventilatorjem malo pritisnit in razmazat...imam prav?

3. Nekje sem slišal, da moram poleg procesorja namazat tudi grafično kartico. Je to res? Kje oz. kako moram grafično namazat? Imam ATI mobility Radeon 5470.

4. Približno koliko paste porabim, ko bom enkrat namazal? Koliko je rok uporabe pri termalnih pastah oz. do kdaj jo moram potem porabit, da ne bi slučajno ratala prestara? Skrbi me namreč to, da ne bo zdaj kupil 20 gramov paste, čez ne vem koliko časa jo bom moral pa vreči v smeti.

5. Če sam odprem prenosnik in namažem, verjetno izgubim garancijo?

SaXsIm ::

1. Ena izmed boljših je Arctic Silver. Sam sicer uporabljam neko no-name pasto, ki je prišla zraven zalmanovega coolerja, pa deluje zadovoljivo. Za kateri procesor gre, niti ni važno.
2. Gor daš majhno količino paste. Načeloma bo tvoja metoda okej, lahko še na youtubu pobrskaš za kakšen tutorial. Seveda pa moreš najprej stran spraviti staro pasto. Priporočam paličice za ušesa ter alkohol.
3. Namaži tudi grafično. Enako kot procesor.
4. Rabiš zelo malo paste. Načeloma imajo neke roke uporabe, vendar se sam na to ne oziram (pasta, ki jo uporabljam, je stara vsaj 5 let).
5. Najverjetneje da. Težko boš snel hladilnik, brez da bo vsaj na enem vijaku ostala kakšna praska (da prideš do hladilnika, moraš ponavadi razdreti dobršen del prenosnika).
SaXsIm

Invictus ::

Ne diraj lava dok spava ...

Dokler ti dela, se ne zafrkavaj. Taki vzdrževalni posegi niso potrebni.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

amigo_no1 ::

AS5 je med slabšimi, poglej malo novejše teste.

https://slo-tech.com/forum/t523596/p359...

Noobish ::

Invictus je izjavil:

Ne diraj lava dok spava ...

Dokler ti dela, se ne zafrkavaj. Taki vzdrževalni posegi niso potrebni.

U bistvu, mi je kakšne pol leta nazaj tako štekal, da je blo za znoret...na levi strani, kjer ima reže, ni nič ven pihalo, ampak je topel zrak ven pihalo na spodnji strani pronosnika, blizu stranskih rež. Prenosnik se mi je tako segreval, da se je večkrat ugasnil, ko je prišel do določene temperature, spodaj je bil pa tako vroč, da ga nisi mogel prijet z roko. Potem sem pa enkrat skozi spodnje reže s kompresorjem pihnil, pa skozi stranske reže se je kar malo prahu ven pokadilo. Od takrat, dela kot nov.

Garancija mi do januarja velja, takrat bo 2 leti od nakupa. Mogoče bi ga moral res pustit pri miru, dokler bo delal tako kot treba?

stock ::

Se pridružujem temu mnenju, še to s kompresorjem ni najbolj pametno.

fujtajksel ::

Sem nedavno čistil prah v svojem T500 zaradi pregrevanja. Šel po uradnih navodilih, razstavil pol računalnika, potem pa sploh ni bilo nevemkako dobrega dostopa do notranje strani rež, edino rotor sem videl z vrha (ne da bi odmontiral hladilnik). Naslednjič bom vzel kar sesalec v roke, pa na najmanjši moči presesal reže, pa pri tem blokiral rotor s pločevinastim trakom skozi režo na drugi strani.
Ja statika bi lahko nagajala, ampak statiko dobiš lahko tudi od pihanja s stisnjenim zrakom iz konzerve. Mislim da je pri razdiranju tudi zelo velika verjetnost da kej fentaš, kadar je treba tolk narazen dat. Ne vem zakaj ne morejo dat vsi odstranljive ploščice pod ventom kot jo imajo eni.

cen1 ::

Počakaj še ta mesec če ti slučajno kaj crkne potem pa najdi na spletu navodila za razstavitev tvojega modela in si vzemi dve uri časa, lepo počasi in previdno. Odvisno od tega kako je zgrajen je lahko to težje ali lažje, osebno sem moral odstranit vse skupaj vse do matične lošče da sem prišel do izpuha in rež ki so bile zabite s prahom. Garancijska nalepka je bila na heatsinku ki veže proc in grafo, najbrž je pri tebi podobno.

Ko vzameš heatsink dol z alkoholom sčistiš površje proca in grafe in poten naneseš novo termalno gor in sestaviš vse nazaj.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: cen1 ()

fujtajksel ::

Ma sej mislim da sem vredu očistil, nobenega prahu več videl in max temperature padle iz 85 na 70 stopinj. Sej prav grozno tudi ni bil videt zabasan. In delal sem lepo počasi in previdno po uradnih navodilih ravno dve uri ;) Edino termalne paste nisem imel pri roki, ker nisem pričakoval da bi jo rabil, saj se je pri dosedanjih prenosnikih lažje prišlo do oblog na notranji strani hladilnih rež. Hočem rečt to da bi v mojem primeru praktično isto naredil s sesalcem od zunaj brez razdiranja v 10 min s pripravo vred. In da si s preventivo lahko razdiranje prihraniš, razen če je problem v staranju termalne paste in ne prašnih oblogah.
Pred sesalci sicer eni blazno svarijo. Meni se zdi da če uporabiš razumno zmanjšano moč in daš na konec cevi ozemljen kovinski nastavek nima bit kej bolj nevarno kot prepihavanje z zrakom iz piksne (blokiran rotor seveda).

cen1 ::

Moj post je bil namenjen Martinu. :)

Kakorkoli, ni ravno isto ali greš s sesalcem, ali pihaš noter ai ga pa razdreš. Pri meni so bile reže dobesedno zabite s kosmi prahu tako da sesalec ne bi potegnil ker so samo par mm narazen. Če bi pa šel s kompresorjem tisto pihat bi pa samo razneslo po celi notranjosti in potem ti pride v kak kontakt in kaj več kaj se zgodi..

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Termalna pasta (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Strojna oprema
11826524 (6284) Valvoline
»

Laptop se izklopi med delom

Oddelek: Pomoč in nasveti
172596 (2169) Boomerang
»

Pregrevanje laptopa

404729 (3498) solatko
»

Čiščenje komponent

Oddelek: Strojna oprema
221534 (1174) bzp
»

pregrevanje hp prenosnika (strani: 1 2 )

7020462 (19531) Havq

Več podobnih tem