» »

Digitalec iz USA, hudo...

Digitalec iz USA, hudo...

Avenger ::

Mal sem iskal po forumu, podobne teme so že nekak ble, samo ni čest vsega tega kar bi jaz rabu...

Namreč, kupit nameravam digitalni fotoaparat, 5 mpixlov, v cenovnem razredu (pri nas) okol 330 jurčkov in več. S tem, da se mi zdi to čist nesramno preveč. Torej sem se malo sankal po Ameriki in naletel na par zanimivih strani.

Fotoaparat Sony DSC F717 pri nas stane okroglih 338.409,60 SIT je v USA samo $808, kar znese 172.564,56 SIT skupaj s 10% carino in 20% davkom (kakor vem) znese 224.333,93 SIT. Zdej si pa sami zračunite razliko.

Zanima pa me, kot prvo, a je stopnja davka in carine točna? In ali je možno dobit nazaj ameriški VAT? A je možno znesek carine in/ali davka na VAREN način (=brez zagrožene velike kazni) zmanjšat? In ali je že kdo kupil fotoaparat iz Amerike?
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

andrej ::

1. res je. sam se tudi gledal tega sonya na isto ceno.
2. pravilno si zracunal davek in carino.
3. kolko je meni znano ni mozno dobit nazaj VAT. V ameriki je malo drugacen sistem. ponekod sploh davka ne placas - odvisno od drzave in njihovih lokalnik zakonov.
4. ma ti ga samo preko meje pelji. tak sem jaz naredo z mojim bivsim G2, ki sem ga dol prineso. Das v torbo pa je - saj ni tak velik. Nikdar me se niso podrobno pregledali:D
5. sam ne poznam kak bi zmanjsal davek/carino ali kazen, ce ne pokazes. pac riskiras. ce te dobijo te, ce ne pa ne.

aja, koncna cena je malo cez 227 ce racunas carino in davek, ker ti zaplenijo tudi davek na caraino, vsaj kolko se jaz spomnim:D

jernej11 ::

kako pa boš to spravil iz amerike?

Matty ::

... posta... kar je se dodatnih 10-15k sit...

Zgodovina sprememb…

jernej: sam neses preko meje pa je - pa ni nic davka in carine:D

Thomas, gniloba Amerike je splošno znana... Kar se pa tiče linča, so ga oni izumili. Vojna bo(?) zgolj zaradi politike in $. Patetični so. Ampak dejstvo je, da majo pocen tale fotič in me čist boli k kaj počnejo po svetu. :D

Andrej, lol, itak ja, samo prej ga morš it še iskat. :))

Najdu še en sajt. In na njem tole. Če se vam ne da gledat, je cena fotiča $729, poštnina $101.52, kreditno kartico ti pa oskubjo za 223.970,86 SIT. ;)
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Avenger ()

Gandalfar ::

Thomas> prosim zadrzi te komentarje za teme, ki se ukvarjajo s to problematiko. Verjamem, da si poizkusal dokazati, da ravna clovek v nasprotju z svojim prepricanjem v drugi temi toda dokazuj mu to tam in ne tu.

Tu se trudijo spravit digitalca iz amerike v slovenijo.

Thomas ::

Accepted!

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Gandalfar: se absolutno strinjam.

Avenger: pri tako poceni zadevah se moras zavedat, da gre za t.i. sivo robo. Vcasih se lahko zgodi, da ko hoces kupit to zadevo, ti prodajalec tudi zagnjavi za razne baterije, itd, ki jih seveda ne prilozi, ceprav pridejo v original paketu. aparat pa je tudi brez originalne garancije in potem ponavadi sam prodajalec da neke vrsto garancije... kar pa ni to...

najboljse je kupovat pri renomiranih prodajalcih. recimo amazon.com, za fotograpske zadeve pa jaz obicajno uporabim www.bhphotovideo.com. ti majo zelo solidne cene, pa se v slovenijo posiljajo brez problema, cesar ne omogocajo vsi. pa se pri artiklih povedo pri katerih se gre za sivo robo in pri katerih za obicajno...

pri fotografski opremi v zda moras ful pazit, ker je sivega trga puno. se posebej v new yorku, kjer je najvec prodajalcev taksne robe...

Andrej: $899 ni glih ugodna cena... Tole se bo slišal, kot od 8 letnega froca: pa sej na strani piše, da je "Everything we carry is brand new and factory fresh!"...

Pa mislm da sive robe od sonya ne more bit. Prebral pa sem, da so mel zgodnji modeli tega fotoaparata napako pri avtofokusu.

Hja, Andrej je spomnu Avengerja na staro vzhodnofrizijsko reklo - če zgleda predobro, da bi blo resnično, potem ni resnično - in vrgel uč ali dva na epinions.com in tam prebravši, da so človeki na tistem cheap sajtu goljufi.... iščem naprej, s še enim filtrom več...

termin sivar roba pomeni, da kao soni dovoli izvozniku, da izvozi aparat iz US v neko drugo drzavo. Ta izvoznik ponaredi papire in robo poceni proda v US seveda brez originalne garancije, itd, itd...

evo vec o tem kako celotna zadeva deluje tukaj

hehe, pri internet sitih moras bit ful pazljiv, se posebej ce prvic slisis zanj.

kot se povedal, sam kupujem pri www.bhpotovideo.com. ce gres na www.resellerratings.com bos vido da majo ful dober rating in komaj kar slabih mnenj, pa se te odgovorijo zaposlesni. osebno sem zadovoljen...

Ja, tkole je. Jaz sem pregledu kr velik sajtov in tud njihove ratinge. Vedno se najde kdo, ki so ga nekak poflodral. Vsak piše da je kao klicu tja, čakal na liniji pol ure, etc. etc. mislm.. jaz ne morm glih čakat blazn dolg pri takem klicu. Poleg tega, če mi pošljejo fotič, ki je slučajno eden tistih, ki ne delajo ravno zgledno, ali pa da originalen paket izropajo baterij, memorysticka, pribora (se je že zgodilo) - ne morem nardit nič. A nej grem težit online firmi, ki posluje z ene kleti v Harlemu?? Seveda, še vedno bi lahko kupil pri kaki bolj renomirani firmi, kot je, predvidevam tale b&h, samo potem je renomirana tudi cena. Našel pa sem, tokrat na tej strani luže, v Nemčiji še eno ugodno ponudbo, namreč za 1000 eurov, kar je, glede na to, da pri tej računici ne bi plačal carine, ker bi ga šel iskat in nesel čez, okroglih 230.000 sit. Iz Amerike bi pa res kdaj kasneje kakšne objektive kupil, ampak precej kasneje, ko bom srečni lastnik digitalnega SLR aparatka...

drzi, pri taksnem kupovanju je vedno rizik, da zadeva ne deluje tako kot treba. potem se pa res zakomplicira. ampak tega ne mores vedet . slabo robo lahko dobis tudi pri renomiranih prodajalcih...

ce smo ze pri tem, jaz ravno jutri letim v ZDA, kjer bom prevzel novo tele leco za mojga digitalca. Cena? Cena ja tam tolko nizja, da lahko dodam letalsko karto zraven pa pridemo ravno na ceno pri nas:D Ce grem ze tak al tak tja potem se to vsekakor splaca...

morphling1 ::

Andrej vprašnje zate ker vidim da obvladaš to sceno. Iščem en začetniški digitalni fotoaparat z 2mio pixlov. In sem v US našel eno zelo ugodno varianto FUJI coolpix 2600 zadeva stane 150$ kar se mi zdi zelo dobra cena. Zanima me če kaj več veš o tem aparatu in če se ti zdi vsaj približno dober. Fotke rabim predvsem za slikanje v stanovanju če ima ok zoom, lepe barve itd. Kje bi kak dober test našel, tak kateremu se da verjeti ?
Thanx
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Kot prvo, coolpix je nikonova serija, fuji ma pa finepix.

Moja dva omiljena sajta:
-dpreview, tuki imajo izjemne teste, o fotiču na konc vejo več kot tisti, ki so ga nardil
-steve's digicams, mal molj preprosto narejeno, ampak res mal. Steve manjek kvalitete kompenzira s kvantiteto, ker je res malo fotičev, ki jih ni testiral

Če pa ne pa pejd na googla pa napiš not +"finepix 2600 " +review, lenoba lena... :D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Avenger ()

avenger je ze dobro povedal, nimam kaj za dodat. Jaz sem trenutno v Seattlu in bom mimogrede pogledal kaksne so kaj cene v tukasnjih stanucah.

morphling1 ::

Hehe, to sem hotel, potrditev thanks. Tist review od Steva sem že prebral samo v bistvu sem hotel še kako mnenje, če ga kdo ima. No zdaj ko vidim da poznata to stran in da je zgleda dobra, lahko kar verjamem testu.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Andrej, dej mi prnes enga f717, k si že tam, ok? 200 jurčkov ti dam. :D

Ah ja, to sem hotel še vprašat. Kako je z garancijo? Kokr sem dojel je v Ameriki garancija samo v Ameriki.. v Nemčiji pa nimam pojma, ker nič ne piše.

hja cisto odvisno. nekateri izdelki imajo worldwide ganracijo drugi pa ne. recimo canon g2 kupljen v zda je imel samo zda garancijo... zakaj tak mi ni jasno...

preden kupis se pozanimaj. jaz ti lahko prinesem sonya samo ti ga prej placaj... jaz ti ga ze lahko prinesem.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Carina iz USA (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
7219183 (5913) St235
»

Nakup MacBooka Pro iz Amerike (strani: 1 2 )

5013558 (11929) St235
»

ZDA e-bay in naši davki

162614 (2206) Yohan del Sud
»

Online nakup iz ZDA -raport

395663 (4550) mlav
»

Nabava iz USA ?!