» »

nizke temperature škodijo LCD TV?

nizke temperature škodijo LCD TV?

jklč ::

ker kupujem TV me zanima ali je kakšna nevarnost, sedaj ko so temperature blizu ledišča, da bi npr.pri skladiščenju TV kje na pošti ali preko GLS dostavne službe v kakšnem hladnem skladišču prišlo do poškodbe TV zaradi nizkih temperatur. TV bi naročil preko spleta in ker traja nekaj dni, da paket dostavijo, mora ta paket nekje ''počivat''. Skrbi me to, ker nekateri dostavljalci verjetno pakete puščajo v dostavnih vozilih zunaj, da pakete ne prenašajo not in ven, da se ponoči temperatura v vozilu tako spusti, da bi lahko škodovala mojmu LED LCD TV :(

Hvala za odgovore
;)

einstein :P ::

NE.
STAY OUT OF MY TERRITORY!

MadMax ::

-10, kratkotrajno tudi -20 mu ne bo prav nič.
Če/ker pa bo k tebi prispel podhlajen, ga pa zapakiranega pusti v sobi do naslednjega dne, da ga ne uniči kondenz.
Ja vem, težko bo čakat 8-)
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

jklč ::

ja, hvala za odg. - sem ga popoldne dobil in ga po 4 urah ''počivanja'' v škatli sestavil in prižgal - v teh nekaj urah mislim da je kondenz izginil. vse dela, upam da bo tud v prihodnje :)

jklč ::

Ali mora res cel dan bit v škatli oz. traja cel dan, da kondenz izgine? hm, rečeno mi je, naj ga ne prižigam takoj, ampak čez nekaj časa...tud ko sem prebiral strani o tej zadevi, nikjer ni napisano, koliko časa ne smeš TV prižigat, ko ga prineseš iz hladnega na toplo, ampak skoz piše, da ga ne smeš prižigat takoj, tako da zdj pa res ne vem...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jklč ()

hodu63 ::

Če ga vzameš iz škatle se prej segreje in izsuši kondens. Koliko časa, tega ti ne bo znal nihče povedati, odvisno od temperaturne razlike, pa vlažnosti v prostoru, pomembno je le, da je popolnoma suh. Sam mraz televizorju ne bo škodoval, vlaga pa kar precej. Tv je do centralnega skladišča in potem še do trgovca verjetno prišel v neogrevanem kontejnerju, po možnosti še z ladijskim prevozom nekje iz Azije, pa mora to in še kaj hujšega brez problemov prenesti.
Važno je le, da ga ne priklapljaš na napajanje, dokler ni popolnoma suh.

l.p.

MadMax ::

Dokler je v škatli, ni kondenza, ker je še kolikor toliko zapakiran in topel zrak ne pride do njega. Če ga torej dlje časa pustiš zapakiranega se bo ogrel na sobno temp. in ne bo možnosti kondenza.
Kondenz fašeš ko mrzel predmet postaviš na toplo. Saj veš, hladno pivce poleti? :)
Če je zalaufal, se je v pol ure delovanja že zadosti ogrel, posušil kolikor se je pred vklopom navlažil in to je to.
Zadeva zaključena, ti pa vesel.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

jklč ::

ma ja, včasih skor mal preveč pazimo, da bo vse ok, pa se glih takrat kaj zalomi - pri prejšnjem TV sem tud pazil, da bo vse perfektno, pa sem po parih mesecih fasal pokvarjene pixle na ekranu - se mi ni dalo s tem preveč ukvarjat in sem ga prodal, pa čeprav je bil še v garanciji in bi mogoče celo bil upravičen do zamenjave, čeprav dvomim. No sedaj pa sem si privoščil TOSHIBO LED 3D 46TL966.
Tako da pr tej zadevi ne bom preveč kompliciral - TV je bil od zunaj prinešen v hišo in v škatli v hodniku počival cca. 4 ure, pol je še ene pol ure trajalo, da sem ga sestavil in zagnal, tako da mislim, da po dobrih 4 urah ne bi več smelo bit problema.
Glih takrat, ko najbolj paziš in čuvaš zadevo, da slučajno ne bi kakšno stvar naredil kakorkoli drugače kot perfektno, se ti zgodi kak kvar (kot so se meni pojavili pokvarjeni pixli, če že govorimo o TV-jih). Tako da upam, da ne bo kakšnih problemov s tem TV-jem ;)

fpbs ::

Malo preveč komplicirate s tem kondensom. Pri CRTejih je bil problem zaradi visoke napetosti 25000V in je zaradi tega prišlo do preboja. Pri LED LCD pa praktično ni nobene visoke napetosti.
Prepričan sem, da si nobena firma ne upa privoščiti, da nebi tiskanega vezja tudi zaščitila, oziroma zalakirala. Si je pa to privoščila Nokia s svojimi telefoni, kar jo je pa stalo skorajšnega propada.

SplitCookie ::

Pri led LCD maš še vedno cirka 400V na napajanju
Pri CFL TV pa še vsaj 600V


Drugače pa se strinjam glede pretiravanj, sam sem TV-jko vlekel po džju in snegu in doma se je še isto uro zalavfala in od takrat dela BP dalje
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_

fpbs ::

Pri 400V je praktično zanemarljiv preskok iskre. Pri 25000V je pa preskok cca 2-3 cm. Tudi jaz sem CRT monitor privlekel z odpada, kjer je ležal več kot teden dni na dežju in v snegu. Ko sem ga odprl je bilo v njem še polno ledu. Čez noč sem ga dal v klet, da se je odtajal, drudi dan sem ga "odcedil" in posušil in mi je potem še dolga leta delal, dokler nisem nabavil LCDeja.

RejZoR ::

Narobe ni nič, je pa pametno pustit zadevo, da se stemperira na sobno temperaturo in posuši. Če TV prineseš iz minus 10 na plus 25 se bo not nabral kondenz, ki lahko povzroči kratek stik.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

jklč ::

če vas prav razumem je kondenz problematičen samo zaradi preskoka iskre in posledično kratkega stika in sta pri tem (kar se tiče raznih poškodb TV-ja) možna le 2 scenarija - 1. lahko ti ''skuri'' TV in takoj veš, da je prišlo do poškodbe in 2. prižgeš TV, vse normalno dela in pri tem niso nastale prav nobene poškodbe (kakovost slike je nespremenjena itd.)?

Kot ste že sami omenili, bi mogoče bil problem, če bi TV prinesel iz -10 na +25 (temp.razlika 35 stopinj) in ga takoj prižgal... če pa je ta razlika npr. manj kot 20 stopinj (iz 0 na +18 stopinj v mojem primeru) in pri tem še nekaj ur počakaš, da se sklimatizira pa res ne bi smelo bit problema...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

24/7 PC (home server) v kleti? Da/Ne

Oddelek: Pomoč in nasveti
153094 (2384) kingsix
»

Težave z novim SAMSUNG monitorjem

Oddelek: Strojna oprema
281442 (1048) Sami
»

Računalnik gori 3sek

Oddelek: Pomoč in nasveti
14726 (472) zantel
»

A je lahko računalnik zunaj (problem: kondenz)

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
413487 (2532) sirotka
»

hermetično pakiranje

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
211587 (1340) overklokan Molj

Več podobnih tem