» »

Googlova prireditev začasno odpovedana, malha novosti poka po šivih

Googlova prireditev začasno odpovedana, malha novosti poka po šivih

Takšen naj bi bil Nexus 4

vir: The Verge

Če bo tablica zmožna takšnih fotografij, je Googlu uspelo vsaj na enem področju!

vir: The Verge

Nexus 10

vir: The Verge
The Verge - Začnimo s slabo novico, Googlova prireditev, načrtovana za prihajajoči ponedeljek, je začasno odpovedana. Razlog se skriva v orkanu z imenom Sandy, ki velike preglavice že povzroča po Karibih, vključno s smrtnimi žrtvami. Vzhodno obalo ZDA naj bi dosegel v nedeljo zvečer oz. v ponedeljek zjutraj, torej le nekaj ur pred začetkom prireditve (začela naj bi se ob desetih dopoldne). Odpoved seveda ni dokončna, a še nimajo trdni načrtov, kako bodo nadomestili odpoved. Opcij je seveda več, zgolj prestavitev na kasnejši datum oz. prestavitev na kasnejši datum in novo lokacijo. Vsakršne novosti bomo nedvomno sporočili.

Najbolj zanimivo pri prireditvi je, da bo Googlu očitno težko iz vreče potegniti popolnega presenečenja, kot je to uspelo Applu z novo generacijo 10-palčnega iPada. Obilico novosti smo namreč že videli, tudi podrobneje, prostora za skrite novosti pa Googlu pri takšni beri novih izdelkov zmanjkuje.

Pričakujemo tako nov mobilni telefon Nexus, LG-jev Nexus 4. Vemo, da bo šlo za 4,7-palčneža z LCD-jem ločljivosti 1280 x 768 pik, štirijedrnim Qualcommovim procesorjem Snapdragon S4 z arhitekturo Krait, imel bo 2 GB pomnilnika ter naj ne bi imel microSD reže Cena bo kot kaže relativno nizka, saj naj ne bi imel povezljivosti z omrežji LTE (Optimus G, na katerem je Nexus 54 osnovan, jo ima), pomnilnika za hrambo podatkov pa naj bi bilo malo, do vsega 16 GB. Prve govorice so nam dale slutiti, da bi lahko skupaj s telefonom Google predstavil še novo verzijo operacijskega sistema Android, 4.2 oz. morda celo Key Lime Pie. Izid mobilnika je potrdil celo eden izmed vodilnih mož pri indijskem oddelku LG-ja.

Zahvaljujoč CarPhone Warehouse je dvomov bistveno manj, saj so objavili stran za prednaročila skupaj z vsemi tehničnimi podatki in ceno vred. Android 4.2 je tako resničnost, a je še vedno del izida Jelly Bean, torej gre zgolj za servisni paket (podobno je bilo z Eclairom, ki je segal prek 2.0 in 2.1 ter s Honeycombom, ki je obsegal 3.0, 3.1 in 3.2). Pomnilnika naj bi bilo sprva vsega 8 GB, kar je, roko na srce, malo za takšno napravo, sploh če ni reže za kartico microSD. Telefon naj bi bil po predstavitvi 29. oktobra naprodaj že naslednji dan, torej 30., cena pa naj bi bila v Veliki Britaniji za odklenjeno različico (zahvaljujoč sliki skladiščnega programa CarPhone Warehouse, ki je bil že vir za napoved 32-gigabajtnega Nexus 7) 390 funtov oz. 485 € (očitno bistveno manj od začetne cene Galaxy Nexusa).

Stran s prednaročili je pred odstranitvijo postregla še z nekaj podrobnostmi, npr. da bo fotoaparat slike zajemal z 8 milijoni točk, ter, morda zanimivejše, da bo besedilo mogoče vnašati ne le s tipkanjem, temveč tudi z drsenjem po tipkovnici, na Swypu podoben način. Google naj bi takšno funkcionalnost vgradil kar v tipkovnico Androida 4.2, zanimiva novost nove različice Androida pa naj bi bila še boljša podpora zajemanju panoramskih fotografij.

Nexus 7 je bil že omenjen, tudi tukaj pa se dokazi kar kopičijo in kopičijo. Poleg prej omenjene fotografije v skladiščnem programu smo zdaj namreč dobili še vsaj 4 dodatne dokaze, da bo Google v ponedeljek predstavil 32-gigabajtno različico ter model, ki bo podpira povezovanje na mobilna omrežja. Slednji je namreč prišel skozi preglede pri ameriškem FCC-ju, kar je osnova za prodajo vseh naprav, ki se pogovarjajo z brezžičnimi omrežji. Dokazi za 32-gigabajtno različico so, razen skladiščnega programa, nekoliko manj trdni, a so vseeno tukaj. 8-gigabajtna različica ni več na voljo v trgovini Play, 16-gigabajtnemu modelu angleški trgovci nižajo ceno, latvijski trgovci pa so že razkrili prve cene: 16-gigabajtni WiFi model naj bi stal 200 funtov, 3G 32-gigabajtni model pa 250 funtov.

Cene verjetno niso popolnoma realne, saj 16-gigabajtni model stane prav toliko že zdaj, obenem pa ga konkurenca, Amazonov Kindle Fire HD, prekaša za celo stopničko. Smiselno je torej pričakovati nižjo ceno 16-gigabajtneža (nekje okrog 160 funtov oz 200 € za 16 GB model, toliko kot prej za 8 GB) in ceno 32-gigabajtnega modela nekje na ravni trenutne cene 16-gigabajtnega (200 funtov oz. 250 €).

Daleč najmanj se je vedelo o tretjem potencialnem novincu, 10-palčni tablici Nexus 10, ki naj bi bila delo Samsunga. Da je nekaj na govoricah, potrjujejo slike Vica Gudontre na Google+. Slike z letovanja v eksotičnih krajih v podatkih EXIF namreč nosijo ime izdelovalca Google, model pa Nexus 10. Če podatki iz EXIF-a niso dovolj, so obenem na splet ušle fotografije uporabniškega priročnika prav za Nexus 10. A tudi Nexus 10 ni ostal v megli dolgo, saj so se že pojavile tudi slike naprave, skupaj z njimi pa specifikacije. Nexus 10 kani biti druga naprava, ki bo uporabljala Samsungov dvojedrni procesor Exynos 5250 z jedri, osnovanimi na arhitekturi ARM A15. Specifikacije so enake procesorju, ki se nahaja v novem Chromebooku, procesor oz. grafični čip pa bo poganjal, kot smo rekli, zaslon z ločljivostjo 2560 x 1600 pik. Zaslon naj bi bil tipa Super AMOLED, delovnega pomnilnika naj bi bilo 2 GB, pomnilnika za hrambo podatkov pa od 16 GB naprej. Skupaj s slikami same naprave lahko vidimo tudi nekaj novih grafičnih podrobnosti Androida 4.2.

71 komentarjev

«
1
2

MrStein ::

z LCD-jem ločljivosti 1280 x 786

768, ne 786
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Dr_M ::

podobno je bilo s FroYom, ki je segal prek 2.1 in 2.2


Froyo je bil 2.2, Eclair je bil 2.0 in 2.1.

MonkeyHead ::

Če bo tablica zmožna takšnih fotografij, je Googlu uspelo vsaj na enem področju


Kaj bi naj to pomenilo?

Relanium ::

Z LGjemm imam zel oslabe izkušnje.
Imel sem samo enega že nekaj časa nazaj ampak vseen priokus ostaja, najbolj sem se jezil nad zanič baterijo.
Se je kaj v teh letih poboljšal oz. ker je nexus, je za pričakovat bolj kakovosten izdelek ?

black ice ::

Zakaj bi nekdo slikal s tablico? Obstajajo bolj praktične naprave. (komentar na opis slike)

Jet-D ::

Obupni dizajni :|
Ali želijo poudariti, da jih zunanjost ne zanima in da cenijo izključno notranjost?

Gregor P ::

black ice je izjavil:

Zakaj bi nekdo slikal s tablico? Obstajajo bolj praktične naprave. (komentar na opis slike)

... sem videl recimo starše na kakšnih šolskih prireditvah, ki kar lepo slikajo s tablicami, ali pa na kakšnih seminarjih, predavanjih ipd. ko so udeleženci lepo dvignili tablico in slikali ... ne vem, ali je sedaj to praktično ali ne, vendar to uporabniki kljub temu počnejo.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Redorange ::

Samo ta tablica bi z obliko bila primerna za petdeseta leta, seveda če bi takrat obstajale.

antonija ::

Jst sm vidu turiste ki hodijo okrog po mestih in slikajo s tablico. Sicer izgledajo kto debili, ampak fotke (kakrsne so pac ze) pa imajo...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

krho ::

Če so specsi za N4 res takšni, kot v zadnjem leaku, potem naj si ta telefon nekam vtaknejo, ker je drag kot pri norcih.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Jet-D ::

Redorange je izjavil:

Samo ta tablica bi z obliko bila primerna za petdeseta leta, seveda če bi takrat obstajale.


TV



To je to. Zdaj vem iz kje dobivajo navdih! :)

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

PrimozR ::

krho je izjavil:

Če so specsi za N4 res takšni, kot v zadnjem leaku, potem naj si ta telefon nekam vtaknejo, ker je drag kot pri norcih.

Vmes so na internet prišli še podatki iz priročnika, v njem je pa omenjena 8 in 16 GB različica. Kako bo s ceno bomo pa videli. IMO bi bilo najbolje da bi Google naredil kar internet launch pa to je to, jaz resno potrebujem nov telefon :>

Aja, Dr_M in MrStein hvala za popravke.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

celada ::

antonija je izjavil:

Jst sm vidu turiste ki hodijo okrog po mestih in slikajo s tablico. Sicer izgledajo kto debili, ampak fotke (kakrsne so pac ze) pa imajo...


Sm turista igral v Franciji in sm biu presenečen kolko ljudi slika s temi tablicami. Glih ene tolk kukr s fotoaparati.

matejceh ::

Mogoče je pa saved by Sandy... tole je oboje obupno...

eVro ::

Kaj če se s tem povečevanjem velikosti zaslona proizvajalci ne bodo ustavili in bomo imeli kmalu večje telefone kot TV-je?

Bor H ::

Ja, osebno pogrešam več 4-4.3" dobrih telefonov, nekej ala Motorola Razr M.
Kar me pa zanima zdj pri Googlu je pa cena tele 10" tablice, izgleda strupeno, pa še AMOLED.

antonija ::

Ce jaz prav vidim naj bi Sandy obalo dosegel 30.10, 29. popoldne je se nad morjem narisan.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

andromedar ::

Kaj so zdaj to za ene finte s telefoni brez microSD slota?

Neka nova moda, a la 'manj je več'?
Eh?

Bor H ::

Pa sej a je mel kateri Nexus do zdj microSD slot ali pa veliko vgrajenega spomina. Nexusi naj bi bili na pol developer telefoni, ne pa multimedijske zverine.

antonija ::

Za SD slot rabis brand phone, google ne mara tlacit SD slota v svoje gizmote. Tud nexus 7 se mi zdi da ga nima, pa je se bolj verjetno da bi folk hotel gor gledat filme, ki zavzamejo precej placa.

Ampak glede na to kolk telefonov se da zelo hitro rootat in nalozit poljuben ROM (jaz vedno izberem najbolj oskubljeno varianto; dela cudeze za baterijo) pa je problem resen. Ce rabis kaj od tovarniskega bloata ga ponavadi lahko iz marketa instaliras.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

PrimozR ::

Bor H je izjavil:

Pa sej a je mel kateri Nexus do zdj microSD slot ali pa veliko vgrajenega spomina. Nexusi naj bi bili na pol developer telefoni, ne pa multimedijske zverine.

Nexus One. Tistih 512 MB je enostavno premalo :D

EDIT: od ostalih res nima noben, ampak Galaxy Nexus je na voljo v 16 in 32 GB verzijah, Nexus 7 zaenkrat v 8 in 16, načeloma do jutri oz. do... nekoč :D

Čudno je, da bi šli z Nexus 4 na 8 in 16, sploh glede na zmogljivosti telefona.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

joebanana ::

Relanium je izjavil:

Z LGjemm imam zel oslabe izkušnje.
Imel sem samo enega že nekaj časa nazaj ampak vseen priokus ostaja, najbolj sem se jezil nad zanič baterijo.
Se je kaj v teh letih poboljšal oz. ker je nexus, je za pričakovat bolj kakovosten izdelek ?


Sam imam ravno obratne izkušnje. Za svojo ceno cca. 80€ z naročnino je bil Optimus One P500 najboljši PP prvak. Definitivno takrav veliko boljši od dražjega HTC Wildfire skreta po celotnem hardwaru. Plus uradna nadgradnja na 2.3. Baterija za tiste čase zelo dobrih 1500mAh. Je pa res da je to že dve leti nazaj. Ampak resno razmišljam o LG za naslednji mobilnik, seveda če so še vedno price/quality zmagovalci.

Spock83 ::

A se kaj splača v ZDA naslednji teden kupit, če bo na voljo?

zez ::

ojej, če je to res... kaj so pa delal oblikovalci z nexusom 10? 10x pogršana verzija HP-jevga TouchPada :S

3p ::

Aljaž: Kaj jamraš, saj pa je steampunk vendar in. :D

PrimozR ::

Spock83 je izjavil:

A se kaj splača v ZDA naslednji teden kupit, če bo na voljo?

Odvisno, če bo pentaband, kot je Galaxy Nexus (torej svetovni telefon v eni izdaji), potem ja. Ampak to velja samo za GSM modele, po možnosti odklenjene (no, Nexusi itak nikoli niso zaklenjeni na operaterja, le pogodba je problem). Logično bi bilo, da bo tudi Nexus 4 pentaband, ne bo pa imel LTE-ja, kar pri nas itak še ni problem. Pa tudi ko bo LTE razširjen, se bo verjetno dalo preživeti 'samo' s 3G. Itak bo LTE na voljo večinoma v mestih, ki so pa obenem dobro pokrita z WiFiji, torej nek hud bonus LTE niti ni...

Spock83 ::

Ma LTE mi ni pomemben. Bolj price/perfomance.

arjan_t ::

http://officialandroid.blogspot.com/201...


Nexus 4: 8GB for $299; 16GB for $349; available unlocked and without a contract on 11/13 on the Google Play store in U.S., U.K., Australia, France, Germany, Spain and Canada. The 16GB version will also be available through T-Mobile for $199, with a 2-year contract (check here for more details).
Nexus 7: 16GB for $199 and 32GB for $249; available in U.S., U.K., Australia, France, Germany, Spain, Canada and Japan, and also through our retail partners Gamestop, Office Depot, Office Max, Staples and Walmart.

Nexus 7 with 32GB and mobile data: $299 and unlocked, on sale 11/13 in the Google Play store in the U.S., U.K., Australia, France, Germany, Spain and Canada.

Nexus 10: 16GB for $399; 32GB for $499; available on 11/13 in the Google Play Store in the U.S., U.K., Australia, France, Germany, Spain, Canada and Japan.

klinker ::

Nexus 10 je res grozen. Je pa Nexus 4 kar ok, razen da nima vec ukrivljenega zaslona :( Upam da v bodoce pride 32GB...po n.letu bo treba menjat trentnega nexus s :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: klinker ()

PrimozR ::

OMFG, če so tele cene taprave je tole čist divje!! 300 USD za tak telefon, tut če ma samo 8 GB placa, je na pol kraja! Nexus 10 je pa za displej, ki ga ima, tut ugoden. Dizajn pustimo ob strani :D

EDIT: aja sej je ofišl. DIVJE!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

andromedar ::

Nexus 4 je v bistvu zelo dober telefon za 230 eur.

A ni to neverjetno poceni za taki telefon?

Če lahko živiš z 8GB, seveda...
Eh?

PrimozR ::

Ni 230, računaj še davek pa nekaj carine oz. upoštevaj 'inflacijo' ecvropskih cen (predvsem zaradi davka). Če bosta pri nas 300 in 350 € bo kar kul, v vsakem primeru pa še vedno zastonj! 310 € je namreč trenutno 16 GB Galaxy nexus s HOH.de, mislim da bolj ali manj najcenejša opcija novega, ki je na voljo tudi Slovencem. Gre za belo verzijo, siva je nekih 340, dodati je treba še 15 € poštnine. Še na ebayu se rabljeni prodajajo za več.

andromedar ::

Ja, vem da to ne bodo cene v Sloveniji. Ampak v Ameriki pa se bodo menda lahko kupili za tako ceno, al?
Eh?

krho ::

@PIPI. I think we have a winner.. Sam k tehle 350$ za 16G verzijo pri nas na žalost ne bo 350€.. Mobisvet hoče za sedajšnjega Nexusa 360€.. pa je v tujini že kar lep čas na voljo za cca 320€
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

klinker ::

Pod 400€ pri nas ne bo 100%.

PrimozR ::

Ja pa sej mate celoten evropski trg, kaj jamrate. Nekje bo ziher pod 400 € :D

In ja, zadeva bo pri takih cenah fakin winner. Sem vesel, da sem počakal z nakupom Galaxy nexusa, bi se zdajle hudo tepel po glavi :D

PrimozR ::

Pffffffffffffffffffffffffffff!!!

http://www.androidcentral.com/nexus-4-a...

krho ::

Can I haz one?
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

kuglvinkl ::

PrimozR je izjavil:

Pffffffffffffffffffffffffffff!!!

http://www.androidcentral.com/nexus-4-a...


Ne vem kej dost o tem marketu, sam, a ni to OK cena? Mislm za telefon.

Zgodovina sprememb…

dr.Akula ::

Za ta p/p je to več kot odlična cena.
ni podatka

Jst ::

Pred ene dvemi meseci, ko je HTC dokončno povedal, da ne bo ICS za DHD, sem si rekel, da bom kupil nov telefon. Pa sem malo gledal ponudbe, a me ni nič pritegnilo. Potem sem pa na XDA zasledil Team Blackout, ki je izdal delujoč ICS za DHD in se mi je zdelo, kot da imam nov telefon in nisem več videl razloga, da bi kupil novega.

A sedaj, sploh s temi cenami,... no-brainer!

edit: samo moti me velikost. 4.7" je zame preveč. Zame je telefon za uporabo z eno roko, kar mi je pa že težko z DHD, ki je "samo" 4". Ajde, če si na miru, ni problema, a ko hodiš, kolesariš, se dereš na psa ali si brišeš rit na sekretu*, to je pa problem!

*da ne bo kdo mislil, da res to delam. :)
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jst ()

LuGi ::

:shocked: kako poceni bo aparat 8-O

andromedar ::

Ne vem kaj te neverjetne cene pomenijo za ostale Android proizvajalce.

Kako bo Samsung prodal Galaxy S3?

Kako bo HTC prodal svoj One X?

Kako bo Apple prodal svojega? (no flamewar please)

Ta akcija me malo spominja na MS s Surfacom in ostalimi proizvajalci tabletk (Acer...), s tem da MS za Surface ni ponudil dobre cene. Zna bit, da si Google s tem ne dela ravno usluge in velikih prijateljev. Porošniki bomo pa najverjetneje profitirali.
Eh?

Dr_M ::

Se dobro, da nexus 4 nima micro sd slota, drugace bi mi bilo zal, da sem uzel optimus 4x hd. :>
Me pa zelo mika tablica, nexus 10. Cena vsaj v USD ni pretirana, bomo videli, koliko velik kos si bodo pri nas odrezali.
PS: se dobro, da imas Nexus 10 IPS zaslon, sem se res ustrali, da bodo not utaknili kaksen krs od amoleda. Ampak niso se tako dalec z locljivostjo, na sreco.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dr_M ()

krho ::

ME sploh ne zanima, kako bodo prodal. IMHO, so bili vsi teli flagship telefoni precenjeni.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Pebkac ::

Jao pa zakaj morajo dati samo 8GB flasha noter in brez slota za razširitev. Ziher je edini razlog za to, da lahko zaračunajo 50$ več za ušivih 8GB. Po drugi strani pa so cene presenetljivo nizke, če se bo dalo 16GB verzijo pri nas dobiti za 350€, bom resno razmislil o nakupu high end telefona, in ne neke srednje žalosti kot sem to počel do sedaj :D

nekikr ::

Brez skrbi, 16GB verzija ne bo stala samo 350€ :)

PrimozR ::

Po trenutnem tečaju v bistvu še manj, 348 € ;)

kpkp ::

Zakaj pa nebi stal 350€, za nexus 7 je cena euro usd 1:1.
Ta telefon je čista zmaga za Europejce, Američani pa jočejo ker nima LTE. Google je pokazal sredinca ameriškim operaterjem in nasploh nestandariziranim frekvencam LTE-ja in se raje odločil za agresivne cene bolj standardnega 3G-ja.
Z mojega vidika popolnoma pravilna odločitev, ker zame ni razlike ali imam na telefonu 4Mb/s ali 40Mb/s.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Predstavljena trojica novih Nexusov

Oddelek: Novice / Android
3313328 (10794) PrimozR
»

Google napoveduje novost z Androidom

Oddelek: Novice / Android
146652 (4914) PrimozR
»

Apple klecnil pod navalom prednaročil (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
10332775 (29546) thezerox
»

Bo iPad zamudil? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
8519031 (17168) karafeka

Več podobnih tem