» »

Bo nov Nexus 10 Asusov?

Bo nov Nexus 10 Asusov?

Dodatni dokazi, da bo Asus izdeloval še drugo Googlovo tablico

vir: Android Central

Nova generacija telefona iz družine Nexus

vir: Android Central

Bodoči novinec z zadnje strani - slikano pri južnih sosedih?

vir: Android Central
Android Central - Pred začetkom poletja so bile glasne govorice, da Samsung potrebuje le še zeleno luč, da začne s proizvodnjo nove generacije 10-palčne tablice iz programa Nexus. Prvi Nexus 10 je prav tako Samsungovo delo in je prva 10-palčna tablica, ki ima ločljivost kar 2560 x 1600 pik ter je tudi ena izmed prvih naprav, v kateri teče procesor z jedri ARM A15. Naslednik naj bi po tistih govoricah par jeder v procesorju nadgradil s četverico (če ne kar s procesorjem, osnovanim na arhitekturi big.LITTLE, torej s štirimi jedri A15 in štirimi A7), zaslon pa morda povečal na 11 palcev. A tekom poletja, ko Sasmung še vedno ni pokazal svojega novinca, smo dobili napovedi, da bo tudi za večjo tablico po novem odgovoren Asus.

Asus je namreč zelo uspešno izdelal obe generaciji 7-palčnega Nexusa, svoje znanje in sodelovanje z Googlom pa bodo kot kaže še nekoliko razširili. Dokaz za to je slika iz prodajnega sistema ene izmed angleških trgovin PC World, v kateri vidimo naziv ASUS NEXUS 10 16 GB s ceno 350 funtov. To je nekoliko več, kot Google na trgovini Play Store v Angliji želi za trenutno generacijo.

Poleg dejstva, da je proizvajalec Asus, je zanimivo še ime. Tudi tokrat se bo kot kaže Google držal poimenovanja po diagonali, kakor pri manjši sedmici - prva generacija je pač Nexus 7, druga pa se večinoma označuje kot Nexus 7 (2013). To je na moč podobno Applovemu načelu, ki iPadov (in vseh Macov) ne označuje več z generacijami, medtem ko so telefoni še vedno deležni teh oznak. Glavno vprašanje je tako kako bo s telefoni pri Googlu. Do sedaj je zgodba načeloma enaka Applovi, mobiteli iz družine Nexus imajo generacijska poimenovanja - Nexus One za prvega, Nexus S in Galaxy Nexus za 2. in 3. (Samsungove je pač želel izraziti nekaj svoje znamke), medtem ko je četrta generacija Nexus 4. Nekateri so menili, da je temu tako zaradi diagonale zaslona, a to bolj ali manj ne drži, saj ima štirica diagonalo 4,7 palca. Naslednja generacija bo kot kaže osnovana na LG-jevem mobilniku G2 (podobno, kot je Nexus 4 osnovan na predhodniku, LG Optimus G), ki ima 5-palčen zaslon. Presenečenje bi bilo torej, če nov mobilni telefon iz družine Nexus ne bo Nexus 5. Vprašanje je, kako naprej. Rast telefonov se je namreč nekoliko umirila, 5+-palčneži se večinom označujejo z imenom phablet, paradni konji večine proizvajalcev pa se med 4,7 in 5 palci gibajo že drugo generacijo. Če bo tako ostalo še nadaljnih nekaj generacij, bi lahko Nexus 5 postalo poimenovanje za mobilnike.

Glede na dosedanje dogodke lahko novo 10-palčno tablico in telefon pričakujemo čez približno mesec dni. Nexus 10 in Nexus 4 bi sicer morala slavnostno predstavitev doživeti lanskega 29. oktobra v New Yorku, a je predstavitev odplaknil hurikan Sandy. Posledično so pri Googlu novosti zgolj objavili na svojem blogu, prodaja pa je stekla dva tedna kasneje na trgovini Play Store. Neuradne napovedi se s tem ujemajo in napovedujejo prireditev nekje v drugi polovici oktobra.

1 komentar

M-XXXX ::

Tole pa je dejansko novica, ki pove... no nič :D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

WSJ: Nexus 9 prihaja kmalu

Oddelek: Novice / Android
216917 (4699) FlyingBee
»

Nexus 5 je prispel (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Android
6529681 (22649) Assass1n
»

LG-jev nov paradni konj je G2 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Android
5329959 (27115) FlyingBee
»

Predstavljena trojica novih Nexusov

Oddelek: Novice / Android
3313405 (10871) PrimozR
»

Googlova prireditev začasno odpovedana, malha novosti poka po šivih (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Android
7116885 (12915) PrimozR

Več podobnih tem