» »

Impulzni motor z nizkim vhodnim napetostnim izvorom

Impulzni motor z nizkim vhodnim napetostnim izvorom

Kamran ::

Živjo,

Za prihajajoče-se mrzle dni, bi se rad lotil enega enostavnega projekta (za začetek), pa vendar sem ob ogledih podobnih videov naletel na cel kup odprtih in neodgovorjenih vprašanj oz. težav. 8-O

Tole je moja osnova - začetna shema. Mene sedaj zanima recimo primer, da bi rad napajal takšen motorček (magnetno stikalo oz. "reed switch" ni na shemi) z 1 x 1,5/1,2 V baterijo.
Takoj se mi pojavi vprašanje koliko dolgo mora biti feritno (mehko-železno) jedro in kakšen premer ? Potem koliko ovojev mora biti na slednjem, kakšen premer žice naj uporabim, njena končna dolžina (mogoče tudi način navijanja) ?
Potem je tukaj še vprašanje kako razdalja med tuljavo in magnetom oz. njegovo gostoto magnetnega polja vpliva na inducirano impulzno napetostjo. :|

Nekaj teh vprašanj lahko reši Faraday-ev zakon oz. enačba, vendar kaj pa za ostale neznanke ? Katere enačbe (matematično gledano) lahko še pridejo tukaj v poštev ?

Recimo da me tudi zanima različica za 3V in 6V napajanje. 8-)

Je kdo že kdaj kaj takšnega počel, izdelal in Vaše izkušnje ?

Mogoče preveč kompliciram - bi moral pač iti po poti "trial&error". Vzameš eno feritno jedro in narediš par navojev žice gor, priklopiš 1,5 V baterijo, postaviš magnetno stikalo in vidiš kdaj se "magnetno kolo" začne vrteti ter potem pač število ovojev prilagodiš, da dobiš optimalno oz. največje število obratov. :))

Hvala Vam za vnaprej.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prisluškovalna naprava ( domača raba ) (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
13220333 (6001) Mamaplata
»

Demagnetizator

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
233140 (2568) Brane2
»

transformator

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
182530 (2134) Pyr0Beast
»

reči s katerimi se srečujete vsak dan....kaj vas moti?

Oddelek: Loža
292620 (2119) perci

Več podobnih tem