» »

Uveljavljanje nujnega deleža (nezakonski sin)

Uveljavljanje nujnega deleža (nezakonski sin)

Matija82 ::

Možnost, da sem nesposoben ampak nikjer ne najdem navodil, kako se uveljavlja nujni delež.

Fotru je umrl fotr in zdaj bi rad moj fotr uveljavljal nujni delež.

Če prav razumem, se bo zdaj naredila smrtovnica in sodišče bo razpisalo zapuščinsko obravnavo, kjer lahko moj fotr uveljavlja nujni delež.

Je pa moj fotr nezakonski sin in predvidevam, da treba pred zapuščinsko nekam prijaviti terjatev nujnega deleža ? Da sploh pride v "evidenco" dedičev.
  • spremenilo: Matija82 ()

St235 ::

Vse našteto se uredi pri sodnici/ku, ki vodi zapuščinsko razpravo. Točno kdaj in kako bo zvedel, če se obrne direktno na njo/njega oziroma pristojno sodišče.

Aha OK. Kako pa bo moj fotr zvedel kdaj bo zapuščinska razprava ? Pride objava v kakšen uradnem dokumentu ? Ne verjamem, da obstaja možnost, da bi se o tem pogovarjal z njegovo "drugo" družino.

St235 ::

Najlažje tako, da pokliče na pristojno sodišče (odvisno kjer je živel pokojni), njim pojasni zadevo in je to to. Enako lahko na njih naslovi dopis. Bistveno je, da sodišče, ki vodi postopek zve, da ima izkazan pravni interes za sodelovanje v postopku in so ga potem dolžni o vseh postopkiv v zvezi z zapuščino tudi obveščati.

matejmesar ::

Pred parimi leti je to urejal matični oddelek na pristojni upravni enoti. UE to nato preda sodišču, ki razpiše obravnavo
Torej, če je od smrti minilo le nekaj tednov, naj gre na UE. Pa mislim, da ni le nujni delež, ampak kar običajen, če ni bilo oporoke.

LPM

Ravnokar uredil.

Poklical sem na matični oddelek na UE in tam so mi odgovorili naj jim pošljem dopis, da fotr priglaša k dedovanju po fotru.

Hvala obema !

////
Zadeva: Priglas k dedovanju po pokojniku
Spodaj podpisani, .., stanujoč ..., priglašam k dedovanju po ...
///

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Matija82 ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dedovanje - pomoč (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8111710 (8213) Mato989
»

imam ime, rabim pa vedeti kaj poseduje ta človek ?

438552 (6848) noraguta
»

Kdo plača pogreb? (strani: 1 2 3 )

13940706 (35459) Mehmed
»

Dediščina in izkoriščevalski dedek (strani: 1 2 3 4 )

17736506 (31620) erkgheoruugh
»

Odpoved dedovanju (strani: 1 2 )

9332881 (31041) Okapi

Več podobnih tem