» »

EU proti razkrivanju osebnih podatkov v WHOIS

EU proti razkrivanju osebnih podatkov v WHOIS

Slo-Tech - ICANN si prizadeva, da bi poostril nadzor nad zapisi WHOIS, ki za vsako registrirano domeno podajajo kontaktne podatke o lastniku. Sprva je bila baza WHOIS mišljena kot telefonski imenik za sistemske administratorje, a se je vmes izrodila. ICANN ocenjuje, da je 29 odstotkov zapisov v WHOIS neuporabnih, zato si želijo povečati uporabnost teh zapisov z zaostritvijo kriterijev in meril. EU to ne diši, saj se je oglasila Delovna skupina za varstvo osebnih podatkov iz člena 29, ki je ICANN opozorila na nesprejemljivost dveh zahtev.

Prva sporna zahteva se nanaša na redno preverjanje resničnosti navedb v WHOIS. Sedaj se namreč tja podatki zapišejo ob registraciji domene, potem pa jih nihče ne posodablja. ICANN je predlagal, da bi registrarji vsako leto preverili veljavnost vnesene telefonske številke in elektronskega naslova, in sicer s pošiljanjem posebne kode na naslov, ki bi jo potem moral upravljavec strani potrditi. Delovna skupina pravi, da jo to neizvedljivo, dokler bo WHOIS ostal v obliki, kakršni je. Problem je javna dostopnost vseh podatkov, saj je sedaj WHOIS odlično izhodišče za zbiranje naslovov za pošiljanje spama itd. Ukrep naj bi bil nesorazmeren v primerjavi z načrtovanimi koristmi, zato mu skupina nasprotuje.

Druga določba pa govori o obveznem dvoletnem hranjenju podatkov po preteku registracije strani. Ne nanaša se le na zapise v WHOIS, ampak tudi številne druge podatke, ki so jih registrarji zbrali (a seveda niso javno objavljeni). Pri tem poudarjajo, da zakonske podlage za tako obsežno hranjene ni, ampak želi ICANN le ustreči organom pregona in jim olajšati delo. Skupina ponavlja, da ni primerno, da zasebno podjetje hrani podatke, ki bi lahko pomagali organom pregona, če zato ni ustrezne pravne podlagi. Če so omenjeni podatki resnično nujni, bodo njihovo retencijo najprej morale uzakoniti države, zaključujejo.

Pogajanja o teh pravilih (RAA) se bodo nadaljevala 15. oktobra v Torontu.

7 komentarjev

KoKi ::

... če zato ni ustrezne pravne podlage.
# hackable

hojeh ::

Pohvalno. Od whoisa dobivam samo spam.

Sicer, če registriraš domeno preko slovenskega registrarja kot fizična oseba, je zaradi ZVOP tvoj whois zapis anonimiziran oz. zaščiten.

Mesar ::

WHOIS je čisto kul kot je zdaj. Kdo hoče prave podatke naj si jih da noter, večina nas pa ima itak privacy ali pa fake podatke pa rešeno. Glede uporabnosti pa bi jaz prej rekel, da je okrog 75% zapisov neuporabnih.

hojeh, ne samo .si domene, ampak je to bolj izjema kot pravilo... povrh vsega boš tako ali tako moral zakupit vse vrhovne končnice če se greš kak resen projekt. In celo pri .si domenah lahko prideš do emaila lastnika preko http://registry.si/ ...
Your turn to burn!

CyberPunk ::

O ironija. Pa glih za .eu domene imajo bolj striktna pravila glede zahtevanih in prikazanih podatkov, tako da imamo posledicno na teh domenah razkritih vec podatkov kot npr. za .net, kjer je tako ali tako privacy mozen. >:D

Bistri007 ::

Jaz imam čisto prave podatke v domenah, samo email naslov imam posebej za ta namen.

Upam, da res ne mislijo gnjaviti s temi potrditvami preko SMS. Če imaš < 10 domen še gre, ob večjem portfelju (50+) pa je že kar nadležno...

Godaddy ima te letne potrditve preko email že nekaj let.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Kurzweil ::

Mesni je to super da so vidni podatki, vsaj veš koga konktirat, če te zanima kakšna domena, ki pa ni v pravi uporabi.

cen1 ::

Kurzweil je izjavil:

Mesni je to super da so vidni podatki, vsaj veš koga konktirat, če te zanima kakšna domena, ki pa ni v pravi uporabi.

To je čisto nekaj drugega..


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ICANN želi omejiti anonimno registracijo domen

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
129370 (6647) Pithlit
»

Podrobnosti o aretaciji članov Anonymousa in LulzSeca

Oddelek: Novice / Varnost
4212939 (10930) Mehmed
»

Koliko časa za menjavo emaila pri domeni (WHOIS)?

Oddelek: Izdelava spletišč
14999 (769) MrBrdo
»

Spremembe tudi pri domenah .si

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
286291 (4595) BlueRunner
»

Poziv za zaščito Whois baze

Oddelek: Omrežja in internet
63635 (647) Bakunin

Več podobnih tem