» »

Prenos DOS programov

Prenos DOS programov

xardas ::

Zdravo,

na novejši računalnik sem poskušal prenesti dva programa, ki sta bila spisana še v času DOSa. Oba programa sem poskušal prekopirat na isto mesto na drugem računalniku, vendar neuspešno. Javi mi, da ne najde baze. Zato sem pomislil, da bi napravil kar celotno sliko diska in jo nato poganjal na drugem računalu.

Ali pozna kdo kakšno elegantnejšo rešitev?

Kurzweil ::

Predvidevam da govoriš o podatatkovni bazi? Verjetno je shranjena v datoteki, največkrat pride do težave ko pot (path) programa ni prava oz. išče datoteko na točno določenem pogonu v točno določeni mapi, ti pa imaš verjteno drugačno?

Druga možnost bi bila, da je mapa skrita ali zaščitena in je nisi presnel zraven?

Če poveš za katere programe gre in kateri OS imaš bo precej lažje!

xardas ::

Operacijski sistem je Windows xp. Gre za dva programa, ki (sta) se uporabljata/la v računovodstvu. Ja, na napačno nastavljeno pot sem pomislil tudi jaz. Tipi datotek, ki se nahajajo znotraj map programov: .exe, .bat, .dbf, .ovl, .cdx

Problem je v tem, ker je več izvršljivih datotek in se mi ne da ročno iskat vseh datotek, ki vsebujejo te poti in jih spreminjat (če je sploh to rešitev tega problema).
Zagotov mora obstajat tudi kakšen backup utility, ki mi omogoča kaj takega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: xardas ()

Kurzweil ::

Jaz bi probal ta program na novo inštalirat in ročno dodat podatkovno bazo.
Do te datoteke bi probal dostopat z drugim programom (ki odpira isti tip datotečnega extensiona)
Precej programov je ob menjavi OS ali verzije v podporo ponudila alternative kako dostopati do teh podatkov, ali jih konvertirat v drug format.

Če nebi bili ti programi še vedno tak misterij, bi ti mogoče že ponudil konkretno rešitev, tako pa lahko samo kristlna kugla pomaga, pa še to težko.

Naprimer če gre samo za pot datotek, si naredi baskup. Nato naloži Notepad++, odpri vse datoteke (kakšne nastavitve še lahko) tako da boš imel kot na sliki, ki je na linku od Notepada++ odprte tabe in imaš mislim da pod edit opcijo search in all files... nato poiščeš, če dam za primer "c:\program files\blabla" najde ti 3 matche naprimer in vpišeš da bi vse omenjene (ki so v vseh odprtih datotekah) spremenil s poljubnim in vse shraniš. Ampak to boš lahko kot rečeno čaral v .bat datoteki, kakšnih nastavitvah, v .exe in naprimer .dbf datotekah pa skoraj gotovo ne.

Dokler ne poveš za katere program TOČNO gre ti živ bog komaj pomaga, če jih ne navedeš potem, dam tudi jaz roke stran, ker se mi neda ugibat za kaj gre...

xardas ::

Hvala ti za pomoč in ponujene nasvete. Imen programov nisem navedel, ker sta programa specifična za ta računovodski servis in ne komercialna izdelka.

Kurzweil ::

Mogoče še, če kaj sistem blokira... zapri za ta čas antivirus, na v sistemu klikni z desno na ta exe katerega boš kasneje odprl z desnim gumbom... pojdi pod compatibility in daj dos...
Ko vse to narediš pa zaženi tako, da klikneš še enkrat z desnim gumbom na program oz. zagonsko datoteko in daj run as administrator

Kako izgleda v programu? a baze sploh ne vidi, ali ko jo odpreš ti to napiše?

Mimogrede Access (v kompletu) Office odpira .dbf datoteke in verjetno še miljon datotek... na netu imaš polno konverterjev, da ti spremeni v kakšen bolj užiten format.

Poročaj kako bo...

Tule imaš res lep seznem programov, ki odpirajo ta format

Povezava

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Kurzweil ()

smetko ::

v mapi C:\Windows\System32 najdi datoteko config.nt. V tej datoteki boš nekje našel tudi vrstico filles=40.Povečaj to številko. maximalna velikost je lahko 255.
Ta vrstica pomeni, da imaš lahko v enem dos oknu odprtih maximalno 40 datotek. Tvoj program pa verjetno rabi imeti odprtih več kot 40 datotek, zato je potrebno to popraviti v tej datoteki.

V xp sta dve datoteki, kateri krmilita delovanja dos okna in sicer autoexec.nt in config.nt, kateri imata podobno vlogo kot autoexec.bat in config.sys v DOSu.
No comment

amigo_no1 ::

Lahko da ima x64 winse, ki ne podpirajo več x16 programov ?

Kateri OS je bil na prvotnem računalniku ?
Na C:\ si poglej fajla "autoexec.bat" in "config.sys".


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

windows 2000 in clipper

Oddelek: Operacijski sistemi
141854 (1678) primozb2005
»

Problem - DOS program javi "open error *.dbf"!?!??!

Oddelek: Programska oprema
6949 (886) BigWhale
»

PROBLEM: 16-bitni podsistem programa Windows xp

Oddelek: Operacijski sistemi
51771 (1702) D3JVID
»

Problem pri zagonu programov

Oddelek: Pomoč in nasveti
221464 (1177) ToniT
»

Autoexec.bat

Oddelek: Operacijski sistemi
121740 (1522) alien-w

Več podobnih tem