Forum » Elektrotehnika in elektronika » Indukcijska plošča
Indukcijska plošča
roba87 ::
Pozdravljeni.
Doma imamo namen nabaviti indukcijsko ploščo s štirimi kuhalnimi ploščami. Sedaj imamo ploščo 3×plin 1×elektrika in spodaj pečico. Zanima me predvsem to, ali je moja električna napeljava sposobna, da bi indukcijska plošča normalno delovala. Na elektriko se spoznam približno toliko, kot na jedrsko fiziko (približno nič), zato sem mislil, da bi mi kdo svetoval, kaj vse naj preverim, da se izognem komplikacijam (varovalke verjetno, debelina kabla? itd.). Bil bi hvaležen vsakega napotka in bom tisto, kar mi boste svetovali, da naj pogledam tudi objavil in da potem določimo ali je indukcija primerna ali ne. Hvaležen bom za vsak vaš napotek in trud. Hvala.
Doma imamo namen nabaviti indukcijsko ploščo s štirimi kuhalnimi ploščami. Sedaj imamo ploščo 3×plin 1×elektrika in spodaj pečico. Zanima me predvsem to, ali je moja električna napeljava sposobna, da bi indukcijska plošča normalno delovala. Na elektriko se spoznam približno toliko, kot na jedrsko fiziko (približno nič), zato sem mislil, da bi mi kdo svetoval, kaj vse naj preverim, da se izognem komplikacijam (varovalke verjetno, debelina kabla? itd.). Bil bi hvaležen vsakega napotka in bom tisto, kar mi boste svetovali, da naj pogledam tudi objavil in da potem določimo ali je indukcija primerna ali ne. Hvaležen bom za vsak vaš napotek in trud. Hvala.
Oxford ::
Nisem sicer štromar, ampak zagotovo boš potreboval (vsaj) 2-fazni priklop, če želiš izkoristiti ploščo v celoti. V nasprotnem primeru bo tokovna obremenitev ene faze (na katero je verjetno sedaj priključen štedilnik) prevelika. Če nimaš možnosti kje iz bližine potegniti še ene (ločene) faze, imaš problem.
Sc0ut ::
Jaz imam 1 fazni priklop, obračunska moč 7 - 34? amperska varovalka. Za njo v stanovanju imam še eno 26 ampersko varovalko, pa mi še ni ven vrglo, ker se ne zgodi da bi hkrati vklopil bojler, pralni stroj, pomivalni, pečico in indukcijo. Čeprav me mika da bi enkrat probal:)
No, od omarice pa potegni 5x2.5 kabel. Na njega potem priklopiš in indukcijo in pečico. Nisem si pa ziher kakšno varovalko imam za ta kabel. S kakšnim tanjšim kablom na akterem bibilo vse pa ne bi glih eksperimentiral, kot je rekel Oxford.
No, od omarice pa potegni 5x2.5 kabel. Na njega potem priklopiš in indukcijo in pečico. Nisem si pa ziher kakšno varovalko imam za ta kabel. S kakšnim tanjšim kablom na akterem bibilo vse pa ne bi glih eksperimentiral, kot je rekel Oxford.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Sc0ut ()
Magic1 ::
Vse na eni varovalki? Nekdo je falil point varovalk.
Matematika: 4 indukcijske plate na max je 30A+, že sama pečica zna preobremenit eno varovalko(16A). Vsekakor boš rabil najti še štrom iz vsaj ene druge varovalke, vendar ne luči-tanjki kabli.
Matematika: 4 indukcijske plate na max je 30A+, že sama pečica zna preobremenit eno varovalko(16A). Vsekakor boš rabil najti še štrom iz vsaj ene druge varovalke, vendar ne luči-tanjki kabli.
Magic
Tomay ::
Najprej koliko fazno elektriko imaš. To vidiš po računu. Tam piše tudi kakšna je moč glavnih varovalk. Npr 3x25A.
Potem pa je še pomembno kakšne varovalke imaš za posamezne porabnike. Če imaš za štedilnik možnost samo 1 faznega priklopa (vodnik vsaj 2,5) potem načeloma lahko daš 1x20A varovalko, pod pogojem, da je glavna varovalka vsaj 25A.
Preveri še kakšna je moč indukcijskih plošč, ker lahko da 1x20A ne bo dovolj.
Potem pa je še pomembno kakšne varovalke imaš za posamezne porabnike. Če imaš za štedilnik možnost samo 1 faznega priklopa (vodnik vsaj 2,5) potem načeloma lahko daš 1x20A varovalko, pod pogojem, da je glavna varovalka vsaj 25A.
Preveri še kakšna je moč indukcijskih plošč, ker lahko da 1x20A ne bo dovolj.
Voodoo 4Ever
Sc0ut ::
Vse na eni varovalki? Nekdo je falil point varovalk.
Sorry, vdaril mimo. Indukcija na svoji in pečica na svoji, je pa en kabel. 5x2.5.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850
Zvezdica27 ::
lp,
vse 4 indukcije na en fazi... no go.
Jaz imam indukcijo na 2 fazah (mislim da levo desno, itak ločeno kabli pridejo) - vse skupaj pa na trofazni štekar.
Logično je, da pride vs eskupaj na 3 varovalke, torej tri faze.
Pazi če se boš igral s kabli iz drugih štekarjev, da ne bo vse ista faza, torej dva štekarja, a ena in ista varovalka.
Varovalke pusti originalne, torej 16A. Da bi pa varovalke močneje dal, 20A ali celo 25 A... jaz ne bi, tvoja bajta je pa tvoja.
Svetujem da lokalnega štromarja na pir pripelješ in da pogleda. Če imaš požirke ni noben problem potegniti dodaten kabel od omarice. Če požirk nimaš, tudi izbire nimaš.
Drugače pa 2 indukciji in 2 plina bi bila še večja zmaga
zz
vse 4 indukcije na en fazi... no go.
Jaz imam indukcijo na 2 fazah (mislim da levo desno, itak ločeno kabli pridejo) - vse skupaj pa na trofazni štekar.
Logično je, da pride vs eskupaj na 3 varovalke, torej tri faze.
Pazi če se boš igral s kabli iz drugih štekarjev, da ne bo vse ista faza, torej dva štekarja, a ena in ista varovalka.
Varovalke pusti originalne, torej 16A. Da bi pa varovalke močneje dal, 20A ali celo 25 A... jaz ne bi, tvoja bajta je pa tvoja.
Svetujem da lokalnega štromarja na pir pripelješ in da pogleda. Če imaš požirke ni noben problem potegniti dodaten kabel od omarice. Če požirk nimaš, tudi izbire nimaš.
Drugače pa 2 indukciji in 2 plina bi bila še večja zmaga
zz
Alamar ::
Rabim nekoga, da mi priklopi indukcijsko plato na obstoječo inštalacijo. Sem iz LJ-šiška. Ven sem vzel staro kombinirano elektro-plinsko ploščo, ki je bila vezana preko pečice. Pač kupljeno v kompletu. Pečico bom pustil, sedaj pa bi rad vezal indukcijsko plato. Priključek je trofazni. Varovalka 7(3X020)
Oziroma pomoč, da bi lahko to mogoče storil sam.
Oziroma pomoč, da bi lahko to mogoče storil sam.
mat xxl ::
Bistvo, je, da se taka kuhališča kot tudi pečico če se le da priklopi na različne faze, ja v novih hišah mora biti orto močna inštalacija do štedilnika ..., pri starih zadevah ali pri 1 fazni napeljavi tudi po stanovanjih, pa glejte na debelino dovodnih kablov, tudi če ta ni velika, si lahko pomagate tako, da vežete priklop 1 fazno na 2 ali 3 različne varovalke, navadno je v kuhinji 1 varovalka za štedilnik , 1 za pralni stroj ali kako luč, 1 za hladilnik in potem po podnožju kuhinje potegnemo dodatne kable do pečice, da je del pečice vezan na isti priklop kot še hladilnik, del na isti, kot pomivalni stroj ali kaka luč napa, del pa na predviden priklop za štedilnik. Navadno že če to razbijemo vsaj na 2 priklopa / varovalke zadošča.
Problem bo če bo, ko vklopite na enkrat vsa 4 kuhališča + pečico ...... Opozarjam pa, da se za vsak priklop kuhališč in pečice uporablja ali original kabel ali pa poseben gumast silikonski kabel za pečice odporen na visoke temperature (navadno zelo smrdijo po gumi ti kabli) ker sicer so težave in kak požar lahko kasneje ..... Je pa tako, pač priklopite , če odletavajo varovalke lahko naknadno še kaj spremenite, priklop takega štedilnika in plošče samo na 1 varovalko je pa NOROST !
Problem bo če bo, ko vklopite na enkrat vsa 4 kuhališča + pečico ...... Opozarjam pa, da se za vsak priklop kuhališč in pečice uporablja ali original kabel ali pa poseben gumast silikonski kabel za pečice odporen na visoke temperature (navadno zelo smrdijo po gumi ti kabli) ker sicer so težave in kak požar lahko kasneje ..... Je pa tako, pač priklopite , če odletavajo varovalke lahko naknadno še kaj spremenite, priklop takega štedilnika in plošče samo na 1 varovalko je pa NOROST !
NeMeTko ::
Kaj res ni nobenega štromarja, da bi za pivo ali dva šel pogledat situacijo in tisti šporget priklopil?
OP je povedal, da se mu ne sanja, zadnji posti pa gredo že v takšne vode, da bo šel in nazaj zmontiral stari plinski šporget
OP je povedal, da se mu ne sanja, zadnji posti pa gredo že v takšne vode, da bo šel in nazaj zmontiral stari plinski šporget
V omarici imam pod štedilnik ročko s tremi varovalkami. Je to pol trofazen priključek ali ne?
Tole vezje štrli, ker je pečica stara z ročnimi komandami. Zaradi tega gre plata zelo na tanko noter. A mislite, da bo problem, če se bo dno plošče dotikalo malo teh kablov? A je možno indukcijo povezat preko pečice ali bo potrebno pečico ven vzet in iz doze na novo zvezat oboje pečico in indukcijo.
Tole vezje štrli, ker je pečica stara z ročnimi komandami. Zaradi tega gre plata zelo na tanko noter. A mislite, da bo problem, če se bo dno plošče dotikalo malo teh kablov? A je možno indukcijo povezat preko pečice ali bo potrebno pečico ven vzet in iz doze na novo zvezat oboje pečico in indukcijo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Alamar ()
Go-ahead ::
Ali si prebral navodila za priklop ind. plošče., pečice,.... Mogoče ima vsaj ind plošča kakšno avtomatiko, da izmenično dovaja tok posameznim ploščam (odpade potreba po več fazah. Boš pa več časa kuhal!!
Nič ne piše o avtomatiki. Piše pa
Jutri mi pride hišnik, ki naj bi se spoznal na elektriko pogledat, a se bojim, da se ne bo dobro končalo tole.
Kabel mora biti povezan od uporabniške enote (glavna razdelilna omarica) in zaščiten z lastno 30 ampersko varovalko in mikro stikalom (MCB). Električar mora zagotoviti dvopolno stikalo, ki ločuje obe liniji in nevtralni prevodnik z vsaj 3,00 mm ločenima kontaktoma. Za indukcijsko ploščo mora biti kabel H05vv-F 3x2.5 mm2 60227 IEC53.
Jutri mi pride hišnik, ki naj bi se spoznal na elektriko pogledat, a se bojim, da se ne bo dobro končalo tole.
Zgodovina sprememb…
Je uštimano. V dozi so bile tri faze. Na eno je bila vezana pečica, kar je pustil pri miru. Na drugo je vezal indukcijo. Zaprl dozo in to je to. Zaenkrat dela brez problema, bo pa treba zamenjat večino posode.
St235 ::
Bistvo, je, da se taka kuhališča kot tudi pečico če se le da priklopi na različne faze, ja v novih hišah mora biti orto močna inštalacija do štedilnika ..., pri starih zadevah ali pri 1 fazni napeljavi tudi po stanovanjih, pa glejte na debelino dovodnih kablov, tudi če ta ni velika, si lahko pomagate tako, da vežete priklop 1 fazno na 2 ali 3 različne varovalke, navadno je v kuhinji 1 varovalka za štedilnik , 1 za pralni stroj ali kako luč, 1 za hladilnik in potem po podnožju kuhinje potegnemo dodatne kable do pečice, da je del pečice vezan na isti priklop kot še hladilnik, del na isti, kot pomivalni stroj ali kaka luč napa, del pa na predviden priklop za štedilnik. Navadno že če to razbijemo vsaj na 2 priklopa / varovalke zadošča.
Vse je odvisno od moči varovalke :)
Največja neumnost, ki jo ljudje naredijo, je da vežejo tako indukcijsko ploščo na tri faze in tri varovalke in vsa ta jadajada, pol majo pa v stanovanje pripeljano tako ali tako samo eno fazo z 25A varovalko. Pol se pa folk čudi zakaj jim skuri varovalko od elektra medtem ko je v stanovanju vse ok.
Še evčji idiotizem sem videl pa predkratkim, ko so dejansko plačeval tri fazni priklop pameten eelektričar jim je v omraci pa vse na eno fazo priklopil.
Zvezdica27 ::
lp,
če si imel možnost trifaznega priklopa in si izkoristil samo dve, je to neumnost. Če drugega ne, da lahk vse 4 plate na polno goniš (jaz danes, mlek, hrenovke pekel, njoke kuhal in omako grel)
Kakšen štrom imaš vidiš po števcu ali računu, na števcu piše kolikofazni je števec - tak imaš tudi štrom. se strinjam glede zgornjega, sam tega jaz v praksi še nisem videl: a to dejansko kdo ima tko al zanalašč vlečejo na tri štekarje?
Hvalabogu da so včasih povsod trofaznega vlekli!
zz
če si imel možnost trifaznega priklopa in si izkoristil samo dve, je to neumnost. Če drugega ne, da lahk vse 4 plate na polno goniš (jaz danes, mlek, hrenovke pekel, njoke kuhal in omako grel)
Kakšen štrom imaš vidiš po števcu ali računu, na števcu piše kolikofazni je števec - tak imaš tudi štrom. se strinjam glede zgornjega, sam tega jaz v praksi še nisem videl: a to dejansko kdo ima tko al zanalašč vlečejo na tri štekarje?
Hvalabogu da so včasih povsod trofaznega vlekli!
zz
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Zvezdica27 ()
Če to name leti, je trifazna doza. Na računu 3x020, 7KW obračunska moč. Indukcija ima samo tri žice in električar je rekel, da drugače ne gre, kot tako, da priklopi na eno fazo poleg pečice.
Evo že težava. Po cca pol ure kuhanja na dveh rinkah je vrglo varovalko od štedilnika ven. Kot sem je dal nazaj se je zaiskrilo v omarici in nekaj počilo na plošči. Mislite, da je uničena? Obe rinki sta še vedno topli po več kot pol ure in se nočeta ohladiti. Kaj bi bilo lahko narobe? Sem klical električarja in se mu ne sanja. Pravi, da je ta priklop, ki ga je naredil edini možni.
Invictus ::
Upam da imaš račun od električarja. In zavarovano stanovanje. Če ti ne bo popravil stvari in kupil nove indukcijske plošče, je zrel za prijavo na zavarovalnico in policijo.
Je pač to en minus štromarskega poklica. Odgovornost za nastalo škodo.
Če nimaš računa, si pa odvisen samo od njegove dobre volje.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
Kako pa ti je uspelo skurit varovalko na dveh platah? To je načelo manj kot 18A. Poleg tega pa je še vse začelo pokat?!?!?? Kaj si ti delal, vse skupaj ne klapa.
Magic
Kuhal sem na dveh rinkah istočasno. Na na eni jakost 6-7, na drugi powerboost in je čez čas pokazalo error. Plošča je ugasnila. Pogledal sem v omarico in je bila trojna varovalka od štedilnika dol (glavne ni vrglo). Dal sem varovalko nazaj gor in je vrglo iskro v omarici, počilo in jo vrglo nazaj. Sedaj tako stoji, ker si ne upam nič dotikati.
Včeraj je plošča normalmo delala na eni rinki in danes pol ure na dveh rinkah. Štromarja sem pa že klical in je rekel, da z napeljavo ne more biti nič narobe, saj gredo iz indukcije samo tri žice in je vezal na prosto fazo v dozi. Če bi hotel vezati na dve fazi, bi moralo biti več žic iz same indukcije.
Povejte mi samo, če lahko sedaj dam varovalko od štedilnika nazaj, da vidim, ali je plošča uničena ali ne? Se lahko kaj zgodi sedaj, ko se je že ohladila.
edit:
Slika omarice in kabla iz plošče je malo višje gor.
Včeraj je plošča normalmo delala na eni rinki in danes pol ure na dveh rinkah. Štromarja sem pa že klical in je rekel, da z napeljavo ne more biti nič narobe, saj gredo iz indukcije samo tri žice in je vezal na prosto fazo v dozi. Če bi hotel vezati na dve fazi, bi moralo biti več žic iz same indukcije.
Povejte mi samo, če lahko sedaj dam varovalko od štedilnika nazaj, da vidim, ali je plošča uničena ali ne? Se lahko kaj zgodi sedaj, ko se je že ohladila.
edit:
Slika omarice in kabla iz plošče je malo višje gor.
Zgodovina sprememb…
Zdej ne štekam, praviš da imaš trojno varovalko? Na dve fazi priklopljen štedilnik in še tretjo deli z pečico? Če je tako je več kot zadosti moči, pogruntat je le treba katera plošča je vezana na isto varovalko kot pečica, da ju ne laufaš istočasno.
Izgleda da je plata šla in glede na dano paše to pod garancijo.
Izgleda da je plata šla in glede na dano paše to pod garancijo.
Magic
Kako je lahko štedilnik priklopljen na 2 fazi, če ima samo 3 žice iz aparata? To mi ni jasno.
Povej mi samo, če lahko varovalko od štedilnika v omarici varno vklopim nazaj ali lahko povzročim s tem kakšno škodo?
Povej mi samo, če lahko varovalko od štedilnika v omarici varno vklopim nazaj ali lahko povzročim s tem kakšno škodo?
geniuus ::
Kako je lahko štedilnik priklopljen na 2 fazi, če ima samo 3 žice iz aparata? To mi ni jasno.
Indukcija deluje praviloma na 2 fazi (L1, L2, PE (zemlja). Nula ni nujno potrebna (zato so dovolj 3 žice).
Sem tvegal in dvignil varovalko. Pečica normalno dela. Plošča se prižge, a na dveh kuhališčih kaže error. Zgleda, da je plošča res defektna in bo treba dati na servis. A kdo ve, ali se takšne stvari dajo na domu popravit, ali moram nesti na servis lokacijo.
Še vedno velja vprašanje, če se ta plošča po zgornji shemi lahko priključi na 2 fazi, kot je opisal geniuus.
Še vedno velja vprašanje, če se ta plošča po zgornji shemi lahko priključi na 2 fazi, kot je opisal geniuus.
Phoebus ::
Tole je enofazna vezava. Kot so že drugi zapisali, imajo ponavadi indukcije (tudi) dvofazno- odstraniš mostič 1-2 in povežeš fazi na 1 in 2 (pustiš pa mostič 2-3). Najbrž prejšnja ali naslednja slika v navodilih.
Če imaš v dozi tri faze, je no-brainer- pečica na prvo, indukcija na drugo in tretjo.
Dvigni varovalko, več kot je spet vrečt ven ne more biti...99% je samo potegnilo preveč toka in je odklopila.
Če imaš v dozi tri faze, je no-brainer- pečica na prvo, indukcija na drugo in tretjo.
Dvigni varovalko, več kot je spet vrečt ven ne more biti...99% je samo potegnilo preveč toka in je odklopila.
Phoebus ::
Če je dejansko trifazni priklop (slika trojne varovalke), bi moral imeti 5 žil v dozi (poslikal si samo kable od šporgeta/pečice, ne pa tudi doze)...
Zanimivo pa da je error na indukciji, če je delalo in potem vrglo ven...lahko da je pač indukcija crknila in da nima veze z vezavo... lahko probaš še enkrat ven, počakat kake pol ure in spet noter varovalke da se plata zresetira če bo pomagalo?
Če pridejo na dom, je odvisno od servisa.ponavadi pa piše v navodilih da lahko napravo priklopi le za to usposobljena oseba, kar zna biti zabavno za garancijo če se obesijo :-/
Zanimivo pa da je error na indukciji, če je delalo in potem vrglo ven...lahko da je pač indukcija crknila in da nima veze z vezavo... lahko probaš še enkrat ven, počakat kake pol ure in spet noter varovalke da se plata zresetira če bo pomagalo?
Če pridejo na dom, je odvisno od servisa.ponavadi pa piše v navodilih da lahko napravo priklopi le za to usposobljena oseba, kar zna biti zabavno za garancijo če se obesijo :-/
Ja, ampak kako lahko iz treh žic na indukciji priklopi na tri faze? Edino po postopku, ki ga je opisal geniuus
V dozi so tri faze, kar je potrdil električar. Na eni je bila vezana pečica, na drugo je vezal ploščo, ena je pa ostala prosta.
Tudi v navodilih in na spodnji strani plošče je edino zgornji diagram.
Kako misliš ven varovalke? A niso te avtomatske s stikalom? Error na eni rinki mi je pa kazalo vsak 30 sekund preden je vrglo varovalko ven. Sem še čudno gledal, kaj je zdaj to za ena napaka in nekaj stiskal knofe, a ni reagiralo. Nato je vrglo ven.
Glede garancije - zato sem plačal električarja, da mi poveže. Nimajo kaj sikat, če ne jim bom že povedal svoje. Nikjer v navodilih ne piše, da mora priti z uradnega servisa priklopit. Človek s končano elektro šolo pa je menda usposobljena oseba.
(Indukcija deluje praviloma na 2 fazi (L1, L2, PE (zemlja). Nula ni nujno potrebna (zato so dovolj 3 žice)
V dozi so tri faze, kar je potrdil električar. Na eni je bila vezana pečica, na drugo je vezal ploščo, ena je pa ostala prosta.
Tudi v navodilih in na spodnji strani plošče je edino zgornji diagram.
Kako misliš ven varovalke? A niso te avtomatske s stikalom? Error na eni rinki mi je pa kazalo vsak 30 sekund preden je vrglo varovalko ven. Sem še čudno gledal, kaj je zdaj to za ena napaka in nekaj stiskal knofe, a ni reagiralo. Nato je vrglo ven.
Glede garancije - zato sem plačal električarja, da mi poveže. Nimajo kaj sikat, če ne jim bom že povedal svoje. Nikjer v navodilih ne piše, da mora priti z uradnega servisa priklopit. Človek s končano elektro šolo pa je menda usposobljena oseba.
Zgodovina sprememb…
francek1 ::
Ma z inštalacijo in priklopom ni bilo nič narobe. Shema prikazuje enofazen priklop, če pa odstraniš mostička na levi, pač priklopiš trifazno(tok na vodnikih se potem porazdeli in je dovolj 5 x 1,5 mm vodnik namesto 3 x 2,5 mm kvadrat). Pa eni nehajte nakladat o dvofaznem priklopu; tega ni!!! Obstaja le eno ali trofazen priklop. Napaka je v indukciji(kuhalniku). Nekje je pač prišlo do kratkega stika. Na servis in rešeno.
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...
Upam da imaš račun od električarja. In zavarovano stanovanje. Če ti ne bo popravil stvari in kupil nove indukcijske plošče, je zrel za prijavo na zavarovalnico in policijo.
Ja to je tipično, ko en rabi električarja raje pokliče sosedovega Francljna ki naredi za eno pivo...., ko pa poči ...takrat pa slaba volja. PS nisem električar razen zase in tega drugim ne priklapljam !
Ma z inštalacijo in priklopom ni bilo nič narobe. Shema prikazuje enofazen priklop, če pa odstraniš mostička na levi, pač priklopiš trifazno(tok na vodnikih se potem porazdeli in je dovolj 5 x 1,5 mm vodnik namesto 3 x 2,5 mm kvadrat). Pa eni nehajte nakladat o dvofaznem priklopu; tega ni!!! Obstaja le eno ali trofazen priklop. Napaka je v indukciji(kuhalniku). Nekje je pač prišlo do kratkega stika. Na servis in rešeno.
Edini strokovni podgovor nekoga , ki se spozna, torej lahko priklopiš enofazno in pustiš brike 1-2-3 noter , seveda mora biti potem dovod dovolj močan, najbolje vse brike ven in se priklopi 3 fazno.
Pokliči električarja in ne kar nekoga, da najprej prav priklopi, potem pa če ne bo delala pokliči servis.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mat xxl ()
francek1 ::
Seveda obstajaja tudi dvofazni priklop. Revno te dni sem priklapljal tako indukcijo.
Razveseli me s shemo ali fotografijo; da se bodo še ostali, ki se spoznajo, smejali...
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...
milica ::
Kdo je zdaj to pravi električar? Človek je električar s končano šolo. Priklopljeno je bilo pravilno. V navodilih in na aparatu ni nobene sheme ali stavka o trofaznem priklopu. Kako naj priklopi trofazno, če rabim zraven še pečico, ki je samostojna enota. Plošča je delala in še sedaj dela, razen na dveh kuhališčih kaže error. Očitno defektna plošča in ni drugega kot poklicat na servis.
milica ::
Invictus ::
Kdo je zdaj to pravi električar? Človek je električar s končano šolo. Priklopljeno je bilo pravilno. V navodilih in na aparatu ni nobene sheme ali stavka o trofaznem priklopu. Kako naj priklopi trofazno, če rabim zraven še pečico, ki je samostojna enota. Plošča je delala in še sedaj dela, razen na dveh kuhališčih kaže error. Očitno defektna plošča in ni drugega kot poklicat na servis.
Pravi električar ni tisti, ki ima narejeno elektro šolo, ampak tisti, ki naredi strokovni izpit.
Ki ga precej ljudi pade. Šele potem naj bi imel pravico delati na elektro objektih in prodajati svoje storitve. Problem elektrike je da ob napačni napeljavi/vezavi lahko povzroči veliko škode. Recimo požar ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
andrejrak ::
Seveda obstajaja tudi dvofazni priklop. Revno te dni sem priklapljal tako indukcijo.
Razveseli me s shemo ali fotografijo; da se bodo še ostali, ki se spoznajo, smejali...
Evo shemo priklopa.
Tudi na strani proizvajalca piše:
Vrsta priključnega kabla: 1 faza, 2 fazi
Kam potem tukaj priklopiš tretjo fazo?
lp
Ja glej, delal je po shemi in navodilih in če v shemi ni predviden trifazni priklop jaz ne vidim tukaj problema. Zadeva je še vedno priklopljena in dve rinki delata. Na eni sem skuhal kavo. Več si pa ne upam uporabljati, da ne bo kaj dodatno narobe, zato sem izključil varovalko. Če bom pri volji, bom danes popoldne odmaknil pečico in poslikal dozo, da boste videli vezavo.Kdo je zdaj to pravi električar? Priklopljeno je bilo pravilno.1. Tisti,ki tega ne bi rekel. 2. Ali sedaj ni več priklopljeno?
Metulj-1 ::
Štromar ti je pravilno povedal. Očitno se je držal navodil in uporabil edino možno povezavo katero proizvajalec določa. V kolikor bi sam nekaj čaral bi bilo od njega skrajno neodgovorno saj bi imel ti potem problem z garancijo ali pa še kaj hujšega. Očitno se poba zaveda, da ne sme sam neki čarat, kar se pa nekateri tukaj gor ne.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Metulj-1 ()
Malajlo ::
da imaš trofazno dozo, pa pečico in plato na dveh ločeni fazah. eno fazo maš pa frej.
Pa če ti dela pol plate na eni varovalki, zamenjaj plato.
Pa če ti dela pol plate na eni varovalki, zamenjaj plato.
_Tejc_ ::
Vprašanje za štromarje. V kuhinji nameravam zamenjati sedanji štedilnik (steklokeramična plošča ter pečica) z novim indukcijskim kuhališčem in vgradno pečico. Zraven v kuhinji bo še manjši podpultni bojler, pomivalni stroj ter napa. Sedaj pa me zanima kako to najbolje priklopiti. Trenutno je boljer priklopljen na 16A varovalko, štedilnik pa na 20A. Seveda je vse enofazno. Glavna varovalka je 35A. Kako je najbolje razporediti porabnike. Hvala lepa za nasvete.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: _Tejc_ ()
Bojler(koliko W je?), pečico in pomivalca daj na 16A, indukcijo na 20A. Vendar ne uporabljaj pečice in pomivalca hkrati(to nebi smelo bit težko).
Magic
telexdell ::
Če so kabli preseka 2,5 mm2, potem jakost varovalke ne sme biti večja od 16 A.
To velja, če je vodnik trajno obremenjen torej 24/7. Grelci (oz. tuljave pri indukciji) na štedilniku pa se vklapljajo in izklapljajo. Tako je vodnik obremenjen le kratek čas, v preostalem času pa se lahko hladi. Torej lahko za hišne instalacije pri vodniku 2,5 mm2 uporabiš tudi 20 A varovalko pa se vodnik niti po 50 letih ne bo poškodoval (realne izkušnje).
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Miha 333 ::
Če so kabli preseka 2,5 mm2, potem jakost varovalke ne sme biti večja od 16 A.
To velja, če je vodnik trajno obremenjen torej 24/7. Grelci (oz. tuljave pri indukciji) na štedilniku pa se vklapljajo in izklapljajo. Tako je vodnik obremenjen le kratek čas, v preostalem času pa se lahko hladi. Torej lahko za hišne instalacije pri vodniku 2,5 mm2 uporabiš tudi 20 A varovalko pa se vodnik niti po 50 letih ne bo poškodoval (realne izkušnje).
Delovni cikel porabnika nima veze, z varovalko varuješ tudi vodnike (kratek stik, itd.), ki morajo trajno prenesti nazivni tok varovalke. Obstajajo pravila glede na način polaganja in dolžinio kabla, ampak v večini primerov je za 2,5 mm2 vodnik lahko največ 16 A varovalka, za 20 A pa mora biti presek vodnika 4 mm2.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Nova idukcijska plošča crkuje - Beko (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 25171 (6429) | hafnerurban |
» | Priklop štedilnika - kako? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 45400 (31993) | borut_p |
» | Pet žilni kabelj - 2 napraviOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 3655 (3074) | OmegaM |
» | Varovalke v stanovanjuOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 18352 (17183) | imagodei |
» | Priklop steklokeramične kuhalne plošče (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 46550 (42951) | Volk| |