» »

Velikost pisave - IE pred 9

Velikost pisave - IE pred 9

alenkah ::

Delam spletno stran - seveda je vse lepo in prav, Internet Explorer pa me spravlja ob pamet.

Nekako sem sprijaznjena s tem, da html5 in css3 pač nista ravno prioriteta za MS, pa dobro, vse se da nekako preživeti, če vsaj osnova dela. Ampak nikakor ne pridem niti do primerne velikosti pisave. Mere vseh "div"-ov imam v px, pisave prav tako, pa vendar se v IE7 (in ja, žal morajo strani vsaj kolikor-toliko delovati tudi pri uporabnikih s tem) nič ni pravih mer in velikosti. Glede efektov, semantičnih elementov in drugega se bo dalo prilagoditi z orodji... samo kako za vraga naj rešim tele mere? Povsod drugod je px najboljše zagotovilo za to, da bo, kot mora biti. Torej, kako naj določam velikost pisav in druge mere, da jih bo upošteval tudi IE?

Brskam po netu že dva dni, pa ne najdem rešitve, ki bi delovala. NA POMOČ!

Trinitron ::

Tudi v IE 7 in 8 so pixli upoštevani pravilno. Si deklariral ustrezen DOCTYPE?

alenkah ::

Je, vse je ok, preverjeno z validatorjem - html5. Vem, da nekaterih elementov ne podpira, samo piksli ne bi smeli biti problem.

Trinitron ::

Prav v tem zna biti problem. Html5 doctype še ni bil podprt v ie8 in ie7, zato lahko brskalnik deklaracijo razume nepravilno in skoči v t.i. quirks mode. Najbolj neprijetna posledica tega načina pa je nestandardna interpretacija širine okvirja: Internet Explorer box model bug @ Wikipedia

Lahko pa je seveda tudi kaj čisto tretjega (npr. uporaba novih html5 oznak, nepravilno pozicionoranje elementov, ...)

HardFu ::

googlaj normalize.css
http://codeable.io

alenkah ::

elementi so pravilno pozicionirani. normalize.css ne pomaga, novim html5 oznakam sem se izognila (ravno zaradi tega, in sem testirala, za vse uporabila "div"), poskusila s html5shiv-om, lokalno in direkt prek gugla... ampak se ne premakne niti za piksel. vse te rešitve, kolikor sem razumela, naj bi tudi pomagale pri box model bug-u, ampak očitno se bom morala malo bolj zakopat v to... morda se tu skriva kaka druga rešitev, pa nisem dobro razumela. Ker kolikor jaz vem, so vsi hacki za tale bug (če je bug, nekateri trdijo, da ni), za IE5, meni pa se zruši v IE7 in 8. popravite me, če se motim. tole je res obupno...

edit - popravljam se, velja tudi za IE6 v quirks mode-u, torej verjetno tudi za kasnejše. mnja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: alenkah ()

neoserv ::

Najlažje bo, če dobimo link do strani in se bo takoj pokazalo, v čem je problem.
NEOSERV.SI = Prijazno & hitro SSD gostovanje že 15. leto.
900+ domenskih končnic po noro nizkih cenah!
Brezplačna selitev od starega ponudnika.

HardFu ::

ali pa snami foundation (http://foundation.zurb.com/) pa bodo vsi problemi sli :)
http://codeable.io

alenkah ::

Mah, v končni fazi se je kot najlažja, najenostavnejša in najučinkovitejša rešitev (zaenkrat) izkazal poseben .css za ie8 in starejše. Skoraj enak "standardnemu", vendar brez česarkoli "inline-block" (namesto tega sem uporabila "float") in "inherit" (ampak vedno znova navedene vrednosti), in na koncu je rezultat vsaj uporaben, čeprav seveda ne tak, da bi bil oblikovalec srečen...

Težava je bila moja "slepota" v tem, da sem spregledala IE7 nekompatibilnost z "inline-block" poravnavo elementov, zaradi česar se je porušila struktura, in tem, da sem, ko sem mislila, da sem to poskusila, vseeno narobe shranila zadevo in je še vsebovala "inherit" pri definiranju pisave. Sicer pa pisava sploh ni bila problem, tako je samo izgledalo zaradi porušene strukture. Se posipam s pepelom.

Povzetek: Če torej koga zanima, na najkrajši način sem dosegla uporabne zadeve za brskalnike tako, da sem uporabila en css za "standarne", en css za IE8 in starejše, zraven pa še hmtl5shiv. Vse to skupaj deluje. Par vrstic v glavi in malo več truda pri css-ju za IE, vsekakor pa vseeno precej manj dela kot poskušanje vseh ostalih rešitev. In dokler mi kdo ne pokaže zadeve, ki bo delovala vsaj enako dobro in ki mi bo vzela še manj časa (torej samo par minut), ostajam pri tem. Brez ostalih skript in česarkoli.

Vsekakor pa bom mnogo srečnejša, ko bo ie (vsaj do 9) izginil. Popolnoma. Absolutno. Zaradi mene lahko kompletna Polkna.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Vse, kar ste si želeli vprašati o CSS, pa si niste upali. (strani: 1 2 3 423 24 25 26 )

Oddelek: Izdelava spletišč
1297331079 (55228) htmltroubles
»

Neznana napaka pri izdelavi spletne

Oddelek: Izdelava spletišč
443408 (2481) RockyS
»

[CSS] HTML5, CSS3 + IE8

Oddelek: Izdelava spletišč
92578 (2364) nuclear
»

Internet Explorer 6 noče umreti (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
748716 (6292) Poldi112
»

Izšel Internet Explorer 8 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
7314164 (9284) blackmack

Več podobnih tem