» »

Kaj je v okvari?

Kaj je v okvari?

Kurzweil ::

Torej imam Win7 64bit

In simptomi so sledeci, lep cas, ko eem prisel v windowse (govorim o dobrih 6-ih mesecih) sem odprl ali kaksno igro ali VLC player in medtem ko se je to dogajalo mi sistem ni resetiralo. V kolikor sem bil v sistemu, ali brskalniku pa se je sistem resetiral, nekako sem imel obcutek, da kadar je bil odprt uTorrenr se je to zgodilo se dosti prej. Sedaj po dobra pol leta se mi je zacel pa ugasati vedno ko je v fayi nalaganja sistema, ko za nekaj trenutkov tudi vidim namizje.

- Testiral sem rame s tremi razlicnimi programi, pravi da je vse vredu
- priklopil sem drug disk in tudi pri njem so simptomi enaki, torej disk ni
- glede na yanimivo situacijo, ki sem jo prej opisal, da se ce sem gledal film in igral lahko tudi zahtevno igro, se racunalnik ni resetiral, torej graficna tudi ni, glede na to da pod polno obremenitvijo se celo dela, kar drugace nebi

Torej tudi sistem ni kriv, ker sem probal na 2 diskih (na obeh imam loceno sistem) in je stvar ista. Na tej tocki pa bi rad omenil, da sem pred letom moral v BIOSu spremeniti, kjer da[ SATA enabled tudi na IDE, ker ;e dam na AHCI ali RAID sistem pade (kar bi moralo delat) ob yagonu, tako da predvidevam da je slo ya vodilo na plati, ki se je okvarilo.

V oba sistema pridem noter gladko v safe mode-u, v njem sem lahko ce mi pase cel dan pa ni nic, pravtako lahko preko LIVE CD-ja poganjam Windows XP mini (v katerem sem sedaj) in se tudi ne resetira. Res je da sistem ni pod obremenitvijo kot bi moral biti, ampak se mi zdi, da napajalnik ni kriv?

Resetiral sem ze BIOS, dal ven tudi baterijo, Tako da mi ze pocasi ostaja samo maticna plosca, nekaj sem stegoval glavo v ohisje, da bi nasel kaksen napihnjen kondenzator a tudi tu nisem imel "srece".

Torej kaj je vas obcutek, kaj bi lahko bilo, zal nimam za testirat niti plate, niti noben kolega, tudi napajalnik ne, ker imam enega, ki nima niti enega tistega crnega prikljucka, ki gresta sicer 2 v graficno, imam sicer adapter, ampak potem mi zmanka za disk, tako, da to ni resitev?

Kaksno mnenje?

Kurzweil ::

Očitno se še nihče ni našel, ki bi imel kakšno idejo, pa upam, da se še bo.

Za zanesenjake pa še eno vprašanje, sicer dvomim da bi bil procesor, me pa zanima tudi ali so rezna diagnostična orodja za procesor sploh relavantna (kdo poimensko pozna kaj pametnega, mogoče katero je najboljše pri Hirens boot CDju?) oz. se komu morda zdi, da bi po kakšni možnosti lahko bil kriv tudi procesor?

Duhec ::

Če si sistem naložil, ko je bil sata mode na IDE potem boš vedno fasal bsod, če boš naknadno spremenil na ahci, ker se Win naložijo in skonfigurirajo v tem modu. Moral bi uporabiti sata gonilnike za tvojo plato (z usbja), ko si prvič nameščal sistem.
Poglej, če obstaja novejši bios za tvojo osn.plato in ga flešaj.
Kak napihnjen kondenzator je lahko tudi v samem napajalniku, ki tako občasno začne hecet vse po vrsti.
Navedi celotno konfiguracijo ter moč napajalnika.

Kurzweil ::

Konfiguracija:

i7 920
6 Gb, 3 x 2Gb
460 GTX
1Tb disk

Napajalnik pa je 460W, na katerem je ta konfiguracija delovala dobra 3 leta...

Kar se IDEja tiče, si menda bil prav ti tisti, ki me je enkrat odrešil težav, ko sem imel težave, v kolikor sem imel pod SATA nastavljeno na RAID ali AHCI je pri datoteki classpnp se zgodil BSOD, zato sem dal na IDE, da je prišlo v sistem, kar mi delovalo res lep čas. Torej je bil sistem naložen na SATA.
Plata je nek obup imenovan Pegatron Truckee, ki je bil zraven, ko sem kupil HPjevo mašino.

Bom pogledal še kondenzatorje na napajalniku, ampak glede na vse prej napisano, je verjetno bolj plata... lahko pa da se zelo motim.

amigo_no1 ::

Kateri napajalnik ?

Kondenzatorje na MB še preglej.

Na sveže formatiran testni disk naloži clean install sistema in preveri stanje ob zagonu.
Če tam dela imaš probleme z driverji ali nameščenimi programi.

V safe mode poženi occt http://www.ocbase.com in naj dela vsaj kako uro.

Kurzweil ::

Napajalnik je AcBel, kar so menda neki native napajalniki za celo serijo HP desktop napajalnikov.

Sem pa že kondenzatorje na osnovni plošči in nobeden ni napihnjen, obstaja pa verjetno tudi kakšen drug problem, ki ima podobne simptome.

Menjava sistema mislim, da nebo nič spremenila, kot rečeno ja pod takšnimi nastavitvami deloval tako prejšen, kot ta tesni disk, sedaj nenadoma ne dla nobeden. Torej ni problem verjetno v nobenem software-u.


Naj povdarim da sem in imam ves ćas sistem zaščiten z Avastom, poleg tega pa sem dal gor še Malwarebytes in glede na simptome je to verjetno skoraj sigurno strojna težava.

Amigo_no1, kaj bi naj ta tvoj program naredil (Ocbase) gledam po spletni strani pa nikjer zares točno ne piše, ali pa sem bil preveč površen

Duhec ::

Aha, to imaš HP mašino. Potem v biosu poglej točen model , tisto hp kodo. Je tudi na nalepki na ohišju.
Tako boš na HP strani dobil podatek, če obstaja novejši bios ali drugi popravki/gonilniki, predvsem za integriran HW.
Poročaj.
Clear Cmosa (čeprav mislim, da v tvojem primeru ni potreben) se drugače naredi po tem postopku: (spodaj razširi oddelek pri Clearing the Cmos settings):
http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/docu...
Še povej kakšna je bila osnovna konfiguracija HP mašine ob nakupu in kaj si sam dodal !
Si imel kdaj težave z mrežno ?
Gledam power consumption za 460GTX in kuri od 130 do 250W.
Povsem možno je, da je napajalnik s časom pristal nekje na meji in se mu občasno skeglja. :)
Ker gre (vsaj glede na sliko plate) pri tem modelu še za klasičen atx napajalnik (24pin+4pin za cpu) bi jaz osebno si ali sposodil ali kar kupil močnejši PSU in tako še najhitreje začel z iskanjem morebitne HW napake.
@amino_no1 ti je dal link do testnega programa za CPU, GPU in PSU:
http://www.ocbase.com/index.php/software
kar štartaj ga, da vidiš, če je sistem stabilen.
Pa odgovori na vsa zgornja vprašanja. :)

Kurzweil ::

Torej HP Pavilion je model m9790be,
je mogoče ta koda: VG110AA-B14
Nekako sem iskal po spletu a nisen našel če obstaja novejša verzija BIOSa, ta trenutno je verzije 5.24 (10.29.09), nevem pa kaj bi spremenila verzija BIOSa, če je vsa ta leta delovala zadeva brezhibno, koliko iščem po spletu nevem kje bi dobil novejši BIOS

konfiguracija je bila pa sledeča:
Pav 9790be/
i7 920
6GB
750GB
Radeon 4650

Od tega sem zamenjal disk, ker je bil res čuden z 1GB Samsung 3
Zamenjal pa sem tudi radeona 4650HD z Asus 460 GTX

Mrežna kartica (seveda integrirana) mi ni nikdar povzročala težav, tudi v safe modeu ali preko win xp live dela internet normalno.

Ja ohišje je ATX in to tako malo, da sem to desko od 460GTX komaj spravil notri, zato imam eno stranico ves čas odprto, ker negre gor, rabimo pa 2 tista kabla, ki gresta v grafično (8,9), kar pa marsikateri napajalnik nima, če priključim pa dapter iz molex al kaj je že tisti kabel pa mi ne ostane za disk... bi pa najraje seveda probal če bi imel naprej napajalnik

Upam, da sem ti vredu odgovoril Duhec, kaj misliš, kaj bi bilo? Pa hvala ti za pomoč in voljo, da mi pomagaš

Sicer pa sem kakšne 30 min nazaj pognal tudi OCBASE, kot sta svetovala in mi še vedno od zaletka tolčeta 2 možakarja pod katerima piše:
INITIALIZING SYSTEM INFORMATION ENGINE

predvidevam, da bi že počasi moralo zaznati strojno opremo, ali je to običajno in mi bo po kakšni uri, kot je rekel amigo_no1 pokazalo rezultate?

Duhec ::

Bios je eden, ver. 5.29:
http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/soft...
Zloadaš in poženeš sp49903.exe za flash.

Za tvoj komp obstaja en diag tools (PC Doctor) sp44357.exe:
http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/soft...
Daj, poženi še to čudo in poročaj, kaj sploh lahko s tem testiraš in če kaj odkrije.

Kurzweil ::

BIOS sem upadejtal iz 5.25 na 5.29, kar ni spremenilo ničesar, kolikor gledam je ta verzija samo popravek za procesorje i7, kar je dalje od 920, mislim da 960 ali 980, kar niti ni toliko pomembno. In pa nov BIOS reši problem s sleep modeom v windowsih, ki ne deluje normalno.

ta PC doctor sem šele ko sem ga pognal videl da sem ga imel že na prejšnem disku, takoj ob nakupu zraven orginal windowsov že kar na desktopu. Zadeva te opominja na nove driverje, kar se diagnostike tiče, pa ti kaže S.M.A.R.T. od diska, frekvence, temperaturo in podobno o nekih napetostih in prebojih ni mogoče indicirat iz tega orodja.

Sem pa prišel mislim, da do stvari, ki je kriva za to in sicer napajalnik, če kar priložim sliko:

 Z rdečo sta obkrožena 2 napihnjena kondenzatorja z rjavimi fleki na vrhu, še eden kondenzator slab se skriva zadaj

Z rdečo sta obkrožena 2 napihnjena kondenzatorja z rjavimi fleki na vrhu, še eden kondenzator slab se skriva zadaj



Tole mi zgleda precej zadosten razlog, kakšno je vaše mnenje?
Mam kar dovolj prakse z lotanjem oz. spajkanjem pa me zanima kaj moram gledati... kolikor se spomnim je pomembna kapacitivnost v uF (mikro faradih) in V (voltaža) in v mojem primeru rabim kondenzatorje 2200 uF in 63V, koliko lahko odstopam od tega in v katero smer, kar se tega tiče?

Pa če ve kdo, kje v Sloveniji se dobi kondenzatorje, oz. kje v tujini, ker vem da nekoč pri nas in verjetno tudi danes ni neke pretirane izbire?

Hvala

Duhec ::

No, super, si že bližje... napajalniku. :)
Kondenzatorje kupujem v IC-ju, če tam nimajo pa v Delco (btc).
Lahko sicer daš večjo kapaciteto ali voltažo kot je original, vendar so tudi dimenzije večje in boš težko stlačil noter. Če je plac potem ni panike, drugače se drži originalnih številk.
Predvsem glej za katero temp. so.
Vzemi 105° in ne 85°C.

solatko ::

Pa glej, da boš menjal vse teh vrednosti, če boš menjal samo enega, bo čez par dni enako. Crkujejo drug za drugi, zato menjaj vse naenkrat.
Delo krepa človeka

Kurzweil ::

Torej če je viđja kapacitivnost in voltaža sploh ni težav, razen seveda prostora, kot je omenil Duhec ?

Menjal bom seveda vse kondenzatorje, če jih seveda dobim nekako ugodno in doglednem času, se pa precej na spletu omenja tudi regulator, ki če je slab, lahko v zelo kratkem času tudi ponovno uniči tudi nove kondenzatorje, je kaj na tem ali se motim?

Včasih so bile v napajalnikih tudi varovalke, ki je nekako ne vidim ali pa če je v kakšni drugačni obliki in je ne najdem? nekaj sem bral tudi o tem, da jih dandanes napajalniki sploh nimajo več...

Duhec pa še eno vprašanje zate. ali je ta temperatura tista tažava, oz. odpornost proti slednji ki je razlog, da kondenzator zaradi nizke zagotovitve ne vzdrži in poči? ker opažam, da obstajajo tudi takšni, ki imajo še višje toleranco, le se lahko tako izrazim?

Hvala amigo_no1, solatko in predvsem Duhec za vašo pomoč in še za te zadnje odgovore, ker sem res radoveden, pa da seveda za vedno vem. Pa še marsikomu bo to prav prišlo. Nočem bit osladen ampak zares hvala!

solatko ::

Kapacitivnost naj bi bila enaka, voltaža pa je lahko višja, vendar se velikost z voltažo veča, zato je najbolje, da dobiš enake (poglej tudi pri JUST-u na Brnčičevi) ali pa pokliči TSP elektronika, pot na Labor 96 - Polje, kjer imajo še največ kondenzatorjev za MB. Še telefon 040238002. Cena kondenzatorjev je okoli 0,10 do 0,20€/kos.
Delo krepa človeka

amigo_no1 ::

Spodnji kondi na desni je tudi potreben menjave.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

HP pavilion dv7

Oddelek: Pomoč in nasveti
191045 (872) Gutjerez
»

HP dv9812us in win 8.1 audio gonilniki

Oddelek: Pomoč in nasveti
111320 (1180) gddr85
»

HP 15 d050sm - gonilniki nujno (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
6317376 (13818) dmagnif
»

Težave s tiskalnikom

Oddelek: Strojna oprema
296043 (5735) andromedar
»

računalnik ne vžge (črn ekran)

Oddelek: Pomoč in nasveti
183154 (2896) janali

Več podobnih tem