» »

računalnik ne vžge (črn ekran)

računalnik ne vžge (črn ekran)

the_red ::

pozdravljeni!

Do nedavnega mi je računalnik deloval brezhibno (4 leta!), nato pa kar naenkrat ni več vžgal dober mesec nazaj (dobro, vžgal je, a ni prišel do POST ---- ćrn ekran, vent. lavfajo, nič ne piska). Po nekaj desetih poskusih mi ga je uspelo vžgat, a se je nato obešal. Ni se resetiral ampak enostavno zamrznil sliko. Potem se je stvar umirila in je delalo, nato pa spet isto. Zato sem zamenjal osnovno ploščo za isto, le novejšo verzijo (prej v1, zdaj v3), ki je delovala brezhibno do prejšnjega tedna. Zgodilo se je popolnoma isto, zato sem računalnik razkopal na prafaktorje in odklapljal-vklapljal komponente. Ugotovitve so- do "POST" oz. bios mi je uspelo priti le (pa še to ne vselej), če sem imel vklopljene samo Ram, Procesor in grafično kartico BREZ vtaknjenega 6-pinskega konektorja. Če sem vklopil SATA kabel za disk zadeva ni vžgala (napajanje je disk lahko imel, pa je vžgal), prav tako ni "postalo" če sem vklopil zunanje napajanje za grafično. Če grafično izklopim piska, včasih pa tudi zapiska ne. Opciji imam 2. Ali je kriva plata ali PSU? Ne bi rad preveč zapravljal, a mislim, da bom verjetno moral žal kupiti oboje (ali so zanič ta vrsta osnovnih plošč, ali pa mi jih napajalnik kuri...) Aja pa v BIOSU sem opazil da je napetost na 12V samo 11,3V. Kondenzatorji na osnovni plošči so še vsi lepi, ne zgleda tudi nič skurjeno. Aja pa nič bat, med vklapljanjem in izklapljanjem komponent sem vse odklopil :D

aja še specs:
PSU: LC 6550
AMD X2 6000+ am2,
Mainboard: MSI k9n neo v3
Geforce 8600 GTS OC
4gb RAM ddr2...

že vnaprej vam iskren hvala za pomoč.
  • spremenilo: the_red ()

feryz ::

Odpri še napajalnik in preglej kondenzatorje v njem.

the_red ::

Kondenzatorji v napajalniku izgledajo OK.

Duhec ::

Osebno bi začel z menjavo napajalnika z novim. Se zna zgodit, da bo tudi stara plata potem delovala.

Blindeye ::

A maš možnost probat kaki drugi ram (samo eno palčko, v vsakem slotu itd)? Sicer se bojim, da si to že poskusil. Če ni napajalec (plata očitno ni), pa če ti rami delajo - bi znal bit procesor (sicer težko verjamem). A se hladi dobro? Si ga poskusil vzeti ven, pa dati nazaj noter (kaki slabi stik pinov?)?

LP

the_red ::

update: ravnokar sem priklopil spet vse in ne morem verjet- vse dela :o ampak seveda vprašanje časa po moje kdaj bo spet mrknil... Se mi ga sploh ne da nazaj v ohišje zlagat ker bom skoraj sigurno spet razdrl...

sem pa opazil zanimivo šlamparijo od LC- hladilnik je bil namontiran narobe na napajalnik :D Namesto da bi pihal v napajalnik je pihal iz njega... Po sliki sodeč mora pihati v njega. Rami in procesor so 100% dobri, testirano. Debata je samo plata ali napajalnik :( Hladi se vredu- lavfa na cca 60 stopinj.

Duhec ::

Načeloma je ventilator v napajalniku obrnjen tako, da sesa topel zrak iz njega ven v prostor in ne obratno.
Na samem ohišju je podobno tudi za ventilator(je) na zadnji strani, torej da sesajo (vlečejo) iz kište ven; morebitni sprednji ventilator na kišti pa piha v kišto.

the_red ::

evo, pa spet ne deluje.... takoj ko sem ga vrgel v ohišje je spet odpovedal... zdaj ko sem ga dal nazaj ven pa spet ne. Aja ko je deloval v polni konfiguraciji mi je v BIOS kazalo napetost na 12V 11,44 V se pravi 0,1 V več... najraje bi vse skupaj vrgel skozi balkonska vrata, a mi vseeno vest to preprečuje :D

ventilator sem postavil tako kot je na sliki proizvajalca, da vleče topel zrak v sebe in ga potem piha skozi reže ven v sobo. In ravno v trenutku pisanja (imam še en računalnik) se je spet zbudil... Sploh ne vem kaj naj

ameba ::

Zamenjaj napajalnik.

lmfao ::

Napajalnik, kot rečeno, pa še ohišje spucaj, če je not slučajno kak kovinski delec ipd.
lp

miranpozar ::

Tele MSI K9 plate so za en drek! Po mojem je plata.
Miran Požar, Portorož, http://sites.google.com/site/miranpozar/

the_red ::

update: iz ljubljane sem se odpeljal domov, 50 km daleč in probal prestavljati stvari v mojega in iz bratovega računalnika. Njegov napajalnik je 400w kar mislim da bi moralo biti dovolj vsaj za zagon mojega sistema, a ni delovalo nič! Ista situacija kot prej. Ko sem moj napajalnik prestavil v njegov računalnik, je delal kot urca. Izmeril se sicer 11,6v na molexu na 12v linij z unimerom. Toliko izmerjeno je napajalnik dal od sebe tudi na moji konfiguraciji ki ne vžge. Zdi se mi malo, ker je njegov dajal od sebe vedno točno 12v, pa je že 6 let stara gara... Iz tega mislim da lahko sklepam, da je še moja tretja plata k9n fuč (eno so mi menjali že v garanciji) in da res niso vredne ****** .

Kako pa kaj vpliva prenizka napetost? Je možno, da je to krivec, da mi odpovedujejo plate zaradi prenizke napetosti ?? Kupil bom novo plato drugega proizvajalca oz. če kdo prodaja kar skupaj s procesorjem, pa lahko še malo posodobim svoj komp. Me je pa strah, da bi mi spet odpovedala- naj kupim poleg plate še napajalnik?ne spoznam se na vpliv nižje napetosti :D

miranpozar ::

11,6V je kar OK in v mejah dovoljenih odstopanj. Ti kupi raje Gigabyte plato in boš rešil vse.
Miran Požar, Portorož, http://sites.google.com/site/miranpozar/

DeeCoy ::

Še en + za gigabyte.

ricola78 ::

Po moje je grafična, se mi zdi da so bile ene serije geforce 8600 zanič. Po nekaj letih crkne. A si poizkusil grafično zamenjat?
It's nice to be important but it is more important to be ... cool or smth.

the_red ::

Grafične nisem zamenjal, sem pa poskusil plato zagnati brez nje in ni piskalo, kot bi moralo tako da mislim, da bi morala še biti vredu. Razen če zaradi nje plate crkujejo.
BTW: Sem že kupil ASUS M3A-32 MVP Deluxe skupaj s procesorjem AMD Phenom2 x4 940 še oboje v garanciji. Za nekaj časa upam da bo. V dvomih sem samo še glede napajalnika :) novi ali stari :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: the_red ()

janali ::

Pozdravljeni,
zanima me če je že kdo od vas imel to težavo (oz. veste kaj bi lahko bilo narobe) in kako ste jo rešili.
(Prebral sem že dosti post-ov na forumu, vendar identične napake nisem odkril, nove teme pa nisem želel odpirati)

Imam prenosni računalnik HP 6735s, star 3-4 leta, ki mi je do sedaj delal brez težav. Le segreval se je po mojem mnenju premočno in to ob običajni uporabi (nisem igral igric,...)
No, nekaj dni nazaj, ko sem računalnik na pravilen način ugasnil (mislim da so se ob izklopu tudi nalagale neke posodobitve), in ga nato naslednje jutro želel vklopiti, računalnik ni več delal. In sicer, ob vklopu računalnika, se le ta prižge (sliši se da lavfa) na zaslonu pa ni prikazanega ničesar. Le črn ekran. Tipka Caps Lock utripa.
Mislil sem da je le ekran v okvari, vendar ko sem priklučil ekran od hišnega računalnika, je bila težava enaka.
Mogoče veste kaj bi lahko bilo narobe? Matična? Kaj v zvezi s kondenzatorji? Predvidevam da z napajanjem ni nič narobe(situacija je ista če ga poženem z baterijo ali samo z napajalnik kablom). Bi lahko bila za to kriva neka baterija na matični plošči (ne vem točno za kaj gre)?
Koliko je vreden računalnik v tem stanju?
Za odgovor se vam vnaprej zahvaljujem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: janali ()

miranpozar ::

Utripajoč CapsLock ti sporoča, da je nekaj hudo narobe. Obišči servis za diagnostiko, ampak kolikor se spomenm takšnih napak, ti je verjetno šla plata. Se ne splača popravljat. Če boš dobil 50€ si lahko srečen.
Miran Požar, Portorož, http://sites.google.com/site/miranpozar/

janali ::

Če se oziram po tej strani:
http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/docu...
potem je moja napaka opisana tako (lučka za caps lock utripa 5x):

LEDs blink 5 times System board General system board failure


Upam da le ni vreden samo 50€... :) hvala za odgovor


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

kaj se dogaja z pcjem ...

Oddelek: Pomoč in nasveti
253353 (2800) Nummy
»

Računalnik se noče zagnati

Oddelek: Pomoč in nasveti
156102 (5452) Uporabnik-6
»

Pregrevanje ali premajhna voltaza

Oddelek: Pomoč in nasveti
171086 (844) Uporabnik2
»

LC6550GP - Piska (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
605473 (4567) Pyr0Beast
»

Vklop računalnika = nič

Oddelek: Strojna oprema
131522 (1278) Soniux

Več podobnih tem