» »

Osvežitev računalnika

Osvežitev računalnika

joze ::

Ker je po nekaj letih prišel čas za svežo instalacijo winsow na compu, se mi zdi smiselno, da si obenem privoščim še konkretnejšo strojno osvežitev.
Obdržal bi: phenom X4 965, disk 1TB samsung in napajalnik+ optično enoto in ohišje.
Ker imam še staro AM2 plato z ddr2 rami in radeon 4600 grafo sem si nekako omislil, da bi nabavil:
-plato AM3
-SSD disk
-ddr3 ram
-grafično kartico

Zanima me katere komponente mi priporočate(malo sem opustil spremljanje bestbuy komponent)in ali je taka osvežitev smiselna, ali je mogoče bolje počakat kakšno leto in enostavno menjat vse skupaj. Budget je 350 do 400 evrov.
Računalnik je družinski in se uporablja za veliko namenov, od pisarniških opravil, igranja iger, do manjšega snemalnega studia za kakšen demo in pa predvsem za net.

Hvala!

bluefish ::

Počakaj do konca leta, ko tako Amd kot Intel napovedujeta nove procesorje.

joze ::

V bistvu se mi zdi, da bi moral phenom še lep čas izvrstno opravljati svoje delo za moje potrebe. Se motim?
Pa nekako mi ni dajat 800, 900 za cel nov sistem, če lahko do zelo podobnega rezultata pridem za pol keša....

kamuee ::

kot je navedu bluefish se ti ne splača čakat za nove procesorje, ker pol lahko skos čakaš, ne rečem da je to mesec ali 2, se ti splača, kar je pa več pa ne glih. Zdej za cca 400eur bom malo pogledu za kako solidno am3 plato. SSD ti priporočam intel ali samsung 830 od 128GB naprej, lahko vzameš tudi intel 330, velikost je stvar potrebe. RAM zdej lahk si daš not 1600MHz Corsair Vengance 8-16GB, jest predlagam 16GB, če hočeš manj vzameš manj. GPU asus 7870 DCU2 TOP ali akvivalent nVidia

plata: link
SSD: link
RAM: link to ti je 2x4GB 1333MHz za tvoje potrebe bo vrh glave dovolj
GPU: Link

končna cena: 515 eur

Bom še mal poogledu mogoč za kako drugo plato. Zdej edino če vzameš neko levo grafo, to je pa tvoja odločitev. Za budget od 350-400 eur pač namesto 7850 radeonke vzameš neko 7770 ki je ene 100eur cenejša. Your choice:D
AutoCAD MAP 3D DWG Designer (Mechanical, Electrical)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kamuee ()

kamuee ::

Evo še tadrugo grafo, link

pol bi te pršlo vse skupaj cca: 433eur pri donokomp.si, je najcenejši kolk sm gledal.
AutoCAD MAP 3D DWG Designer (Mechanical, Electrical)

joze ::

Hvala!

V podobno smer sem razmišljal tudi sam in nekako zastavil takole:

Plata: GIGABYTE GA-990XA-UD3 109 evrov
RAm: Kingston HyperX DDR3 8GB 2X4GB 1600 mhz 47 evrov
Disk: SSD disk Intel 330 Series 120GB SATA3 2.5" 109 evrov
Grafična: Club3D Radeon HD 7770 1GB DDR5 128 evrov

Skupaj na hitro 391 evrov pri Funtech, se pa nekatere komponente dobijo tudi ceneje(bom iskal nižje cene, ko se dokončno odločim).

Bi bilo to to, ali sem kje usekal mimo?

stock ::

Odvisno za kaj se uporablja računalnik, če za igre potem raje poseži po 7850. Polek tega nevem kolko ma smisla dajat 110€ za plato. Procesor je dober le še za kako leto (iger seveda) in se ne splača dajat tolko, kupi eno za 50-60€. Razen če je namen kakšno bol extremno navijanje..

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: stock ()

joze ::

V bistvu to niso neke hude igre. Kakšen C&C, kakšna Fifa ali Pes, predvsem pa še vedno uporabljam monitor Samsung 971P, ki je sicer že kar nekaj star, ampak mi izvrstno služi in ga ne bom menjal zaenkrat. Kljub vsemu bi bil rad pripravljen na menjavo ker bo šel že v sedmo leto življenja in se bojim njegove smrti, zato se mi zdi 7770 izvrsten kompromis.
Za plato pa bi rad nekaj vzdržljivega in zanesljivega. Prej sem imel cel čas ASUS in sem imel ogromno težav zato bi kar ostal na Gigabyte ki me še ni razočaral. Poleg tega bom v prihodnosti eventuelno menjal procesor, če bo ta postal prešibak. Navijat pa ne mislim. Kakšen predlog?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: joze ()

stock ::

Glede znamk mam enake izkušnje in maš +1. Za tiste igre bo 7770 res dovolj, pa še dobro bi morala peti na starem napajalniku. Kar se tiče plate pa imaš dilemo ker, če zdaj delaš upgrade potem verjetno ne boš menjal 2-3leta in nevem koliko se splača ful vlagat za kasnejši upgrade, ker bodo takrat procesorji verjetno že na drugem podnožju. Tako da pravzaprav sploh nima smisla it na DDR3 ker z obstoječim procesorjem pohitritve ne bo, razen v denarnici.

Mogoče celo nebi bila slaba če bi se raje stegnil po 250GB SSD-ju pa grafično s kakim dobrim/tihim hlajenjem, in to je to. Mogoče še uložil v kako ornk ohišje. Pa bo bolše pripravljen za čez 2 leti ko bo res potreben upgread-a.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: stock ()

joze ::

Najprej sem se po tehtnem razmisleku odločil, da nabavim samo SSD, katerega sem tudi že naročil, ostalo pa pustim tako kot je. Sedaj pa sem nekaj gledal po plati in ugotovil, da podpira samo SATA2. Saj vem, da nekih realnih razlik naj ne bi bilo, ampak DDR2 rami, pa SATA2 namesto 3, pa polni sloti za rame, pa am3 proc na am2 plati, pa 4600 grafa.....in sem spet nekako neodločen, da bo sistem sposoben stabilno delovat naslednji 2 leti. Poleg tega se mi občasno pojavlja zoprn blue screen, ki naj bi bil posledica težav upravljanja z USB na plati(Južni most al nekej...)
Po drugi strani sem ugotovil, da bom moral ob plati menjati še napajalnik, ker plata hoče met 8 pinski konektor, ki ga moj napajalnik ne podpira(550w, ki pa je star 6 let), kar nadgradnjo podraži na minimum 440 evrov. Tukaj sem pa že blizu povsem novega sistema(ob prodaji starega kompleta seveda....) Kaj pa vem no.....

Če ima kdo kakšen pameten nasvet bom hvaležen........

Samurai ::

Ne potrebuješ 8pinskega dodatnega, bo 4pin čisto dovolj pa čeprav je fizično 8pinski priklop na matični.

joze ::

Nekaj ljudi poroča, da jim ni uspelo zagnat sistema, dokler niso priklopili 8 pinskega. Tudi v navodilih plošče je opozorilo, da se plata brez 8 pinskega ne zažene.

Samurai ::

Mogoče imaš prav, pa tudi 6let star napajalnik zna bit že res preživet. Kar po novega preden ti odpove in zraven uniči še kako komponento.

Okapi ::

Najprej sem se po tehtnem razmisleku odločil, da nabavim samo SSD, katerega sem tudi že naročil, ostalo pa pustim tako kot je.
Če bi prej naletel na to temo, bi ti natanko to svetoval;) Po mojem menjati plate samo zaradi hitrejšega pomnilnika nima smisla, ker hitrejšega delovanja verjetno brez meritev sploh ne boš opazil. To bi bilo smiselno le, če bi lahko čez čas vanjo vtaknil še nov procesor (koliko aktualen je glede tega AM3 pa ne vem).

O.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

CPU (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Kaj kupiti
42839347 (27472) Epialt
»

nakup rabljenega namiznega računalnika (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
15917264 (15244) Bye

kateri procesorji so dobri za igranje igric? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Strojna oprema
29727657 (24943) dzinks63
»

Nakup računalnika do 500eur (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
11118230 (14355) dzinks63
»

Komponente za "gamerski" računalnik (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
1036447 (5052) worxer

Več podobnih tem