» »

Postavitev mreže

Postavitev mreže

free_k_shot ::

Živjo! Imam problem za katerega ne vem kako naj ga rešim. Zadeva je taka;
V bajti imamo optiko. 10-20m stran je gostilna (naša). Zdaj bi pa rad imel v gostilni wireless, tako da bi ga
gostje lahko uporabljali (se pravi open).
Kaj rabim in kako naj to naredim? Kakšen router rabim (priporočila). Ali mora biti WDS? Seveda želim da se lahko kdorkoli poveže na net, hkrati pa bi imel zaščiteno, da mi nebi prišel kakšen nepridiprav v mojo osebno linijo in s tem osebni comp. Pa ne mi svetovat kakšnih hotspot-ev, ker so predragi (200€).

Poleg tega, baje da bo prišlo v veljavo da morajo imeti blagajne povezavo, da se ob koncu dneva javi poraba na davčni urad al neki podobnega.

Hvala za pomoč

NeMeTko ::

Kaj od vsega tega ŽE imaš napeljano? Si že napeljal UTP do gostilne?

Če finančno ne zmoreš malo bolj profi rešitve, boš moral malo improvizirat:

Optiko ti ponavadi napeljejo na switch (vsaj pri T-2), ki ima več med seboj ločenih portov. Tako lahko poleg routerja v stanovanju, gor priklopiš še en router, ki ga postaviš v gostilni. Ta router naj bo tak, da omogoča 'guest wireless network', torej 'dodatno' brezžično omrežje, ki je izolirano od ostalega omrežja.

Na gostilnški router lahko direktno obesiš blagajno, gostje pa preko wirelessa hodijo kamor želijo.

Ker boš tako imel dve med seboj popolnoma ločeni omrežji(privatno doma in gostilniško), iz gostilne ne boš imel direktnega dostopa do računalnikov v stanovanju. Če imaš v stanovanju router z wireless, ki ga loviš tudi v gostilni, nimaš problema. Če tega nimaš oz. ti ne lovi do gostilne, lahko stvar rešiš s pomočjo VPN povezave (najbolje, da to obvladata oba routerja), lahko pa še bolj improviziraš in potegneš še en UTP za 'privat' omrežje v gostilno. Jaz bi se vseeno bolj nagibal k VPN varianti, če ti jo router omogoča in se tako izognil podvojeni kablaži.

Z nekoliko dražjimi routerji, ki imajo več portov, med katerimi lahko usmerjaš promet, bi se dalo stvar lepše urediti, ampak kot si rekel, je zate cena odločujoči faktor, zato preveč elegance v rešitvi ne boš mogel izvesti.

BlaY0 ::

Definitivno moraš ločit svoj/poslovni ter free/guest vlan.

Do gostilne potegneš UTP in tam postaviš en WiFi AP, kjer definiraš dva WLAN-a enega za goste drugega zase. WLAN za goste imaš v enem vlan-u svoj WLAN + porte na switch-u imaš pa drugem vlan-u. Vsakega posebej rutaš ven...

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Postavitev domacega omrezja in deljenje internet povezave (strani: 1 2 3 433 34 35 36 )

Oddelek: Omrežja in internet
1793569010 (5839) c23po
»

Network switch (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
6015919 (13835) Poldi112
»

Varnost statičnega IP? Davčna blagajna (strani: 1 2 )

7616766 (14388) Er333
»

Domače omrežje - precej veliko

489241 (7540) SeMiNeSanja
»

Kako potegniti brezžični internet cca 200m s 100% zanesljivostjo

356251 (5174) Pyr0Beast

Več podobnih tem