» »

Design prenosnikov-nesposobnost ali namera?

Design prenosnikov-nesposobnost ali namera?

cen1 ::

Pred kratkim sem odprl moj dve leti star prenosnik ker se je ob vsakem večjem "naporu" sam od sebe zaprl, razlog je seveda bilo pregrevanje.
In stvari na katere sem naletel so mi dale misliti..

Design zgleda nekako takole: na levi izpuh zraka s heatsinkom (med režami je 1mm), nato ventilator in iz tega heatsinka gresta potem dve cevi do GPUja in CPUja.
Da sem odmontiral zadevo sem moral odstranit vrhnjo ploščo, zaslon, celotno matično in še vse vmes. Po pričakovanjih je bilo med heatsinkom in ventilatorjem zabito s prahom ker vsak večji kos ki ga potegne noter pač ne more mimo tistih 1mm rež.

1. Zakaj ne bi v predelu tega heatsinka preprosto naredili loputo s par vijaki da lahko očistiš v enem koraku in ni treba zato razstavljat celotnega prenosnika?
2. Zakaj v celotnem prenosniku ni garancijske nalepke, pojavi se pa na zadnjem vijaku od heatsinka na procesorju? Edina stvar ki bi res morala biti odstranljiva in ti vrže nalepko gor.. sem raje vrgel stran par mesecev garancije kot da bi čakal na servis.
3. Termalna pasta na GPUju popolnoma suha, na procesorju tik pred tem. Jih res stane tistih par evrov da vržejo neke poceni termalne paste gor? Pa še tako je vrženo gor da je še 5mm naokrog pasta kjer sploh nima veze..
4. Zakaj ne bi od spodaj kjer vleče zrak namestili en preprost filter ki ga potem odstraniš na vsake toliko časa in spihaš? Raketna znanost..


Je to res nesposobnost proizvajalcev (sem skoraj prepričan da se znamke med seboj ne razlikujejo ampak je vse isti k*) ali zanalašč delajo takšne "majhne napake" da potem pokasira servis?
  • spremenilo: cen1 ()

Mavrik ::

Je to res nesposobnost proizvajalcev (sem skoraj prepričan da se znamke med seboj ne razlikujejo ampak je vse isti k*) ali zanalašč delajo takšne "majhne napake" da potem pokasira servis?


Določeni dražji prenosniki bolj znanih proizvajalcev imajo vse kar bi ti rad imel in te moti - so pa to večinoma "business" serije (ki so narejene za čimlažje servisiranje kar v podjetju) oz. high-end modeli.
The truth is rarely pure and never simple.

para! ::

Proizvajalci se razlikujejo, ponekod odstraniš par vijakov in imaš dostop do vsega, primer (MBP) kjer se popolnoma odstrani spodnji shield:

Primer

Death before dishonor!

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

cen1 ::

Kolikor vidim s te slike to ne pomaga veliko ker moraš vseeno sneti celotno matično.

mihec87 ::

Prenosni računalnik enostavno ni narejen z mislijo da bi ga odpiral potrošnik-razen menjave diska ter pomnilnika....
Ravno tako vse našteto dvigne ceno proizvodnje....

#000000 ::

Točno tko, laptopi dražjega ranga in seveda kvalitete imajo marsikaj pošlihtano v tej smeri, problem je v teh 300-800 evrskih serijah, te (sploh 300-500 evrov) so v bistvu namenjeni da oddela garancjio in crkne, tko da treba kupit drugega.

Enwy serija je skor ista kot tale MBP le da ima na vsaki strani po dva ventilaroja, s parimi vijaki razdreš komplet laptop in per šravfov še za hladilnike in zadeva končana.

Največji fuk od fuka je IBM oz. Lenovo, majko mila, ima od oka vsaj 40 vijakov pa rajš več, če hočeš karkoli treba odšravfat kup vijakov, še lepše je za sestavljanje :))

IceIceBaby ::

Ni treba, ker se zaradi solidnega dizajna računalnik sploh ne zabije s prahom, do pregrevanja pa ne pride niti pri 40 stopinjah.

Kot je Mavrik napisal. Solidni prenosniki imajo zadevo poštimano kot je treba. Pri budget varjantah pa pač šparajo na vseh možnih koncih. Zato se pa splača dati za prenosnik jurja in včasih požreti nekaj manj megahercev in gigabajtov na račun dobre izdelave.

cen1 ::

Da ne bo sporazuma, ne govorim o 500€ prenosniku ampak o 1000€, ASUS N serija. Sicer je bilo to dve leti nazaj tako da mogoče se je do danes že kaj spremenilo..

matej_jack ::

Hmm, mojega K51AC (star ~3 leta, nov je bil 400€) odprem s 6 vijaki in imam dostop do vsega.
 K51AC

K51AC

RockyS ::

Bravo matej,

dostop do česa imaš? Do rama,wifi kartice, in dvd enote. Kaj pa CPU,tipkovnica, hladilnik, ventilator, itd?

Brane22 ::

Za satje hladilnika se ne spomnim točno ampak v splošnem mi je glede tega všeč Dell.

Vsaj tole moje Inspironče 1720. Res nepedersko narejena zadeva. Stvar je stala mislim da tam €1.200 pri Asbisu nekoč.

17 colski laptop z zaslonom 1920x1200 ( resda ni mat) in C2D dual core CPUjem.

Nekaj sem se zajebaval z BIOSom in po nekem času pozabil password.

Ker se mi ga ni dalo nosit na FMC sem na netu našel recept za odklenitev- treba je zbrista vsebino nekega EEPROM čipa v programamtorju.

Pa sem se ga spravil odpirat. Če me je na začetku malo držala trema, je kmalu izginila.

Kadarkoli sem pomislil "kako hudiča naj to razstavim" je čez pol sekunde sledil "a-haaaa". Nekdo je pomislil TOČNO na to in mi pustil namig v obliki vgravirane oznake ali česa podobnega.

Na koncu sem ugotovil da mi ga razstavljati sploh ne bi bilo treba, ker je eepromček na totalka logičnem, čeprv zakritem mestu, dosegljivem brez razstavljanja. SPloh pa ga niti ni bilo treba preprogramirat, ker sem snel utility točno za to.

No, kljub temu sem izkoristil priložnost da si ogledam stvari in prepiham satja in vente.

SmeskoSnezak ::

Podjetja se odlocajo sama v kaksnih ohisjih bodo laptopi. Eni se odlocijo za Clevo ohisja, drugi imajo svoje podobne variante, vecina pa si privosci marketinsko potezo in se odlocijo za ohisje, kjer potrebujes serviserja ali pa prirocnik kjer je vse natancno napisano ali pa se to ne pomaga. Za clevo vem, da odmontiras in imas direktn dostop do cpu, gpu heatsinka takoj.
@ Pusti soncu v srce... @

avani ::

Enako, tudi moj dell dela krasno. star 5 let, inspiron 1520, nobenih težav s pregrevanjem whatsoever.

matej_jack ::

RockyS je izjavil:

Bravo matej,
dostop do česa imaš? Do rama,wifi kartice, in dvd enote. Kaj pa CPU,tipkovnica, hladilnik, ventilator, itd?

Bravo roki,

dostop imam do tega, kar je vidno na sliki (kjer je sicer 17" model, ampak je praktično enako - za mojega ne najdem slike na netu, lahko pa ti slikam ko pridem iz službe)
Disk in baterija sta zgoraj in sta že vzeta ven, DVD enota ima samo en vijak na levi strani.


Upam, da prepoznaš ostale komponente:
 ASUS

ASUS


 ASUS

ASUS



O tipkovnici ne bom izgubljal besed, pritjena je s "štifti" in jo dobiš ven s pomočjo plastičnega orodja (npr. običajne poljubna-trgovina-klub-kartice).
 Tipkovnica

Tipkovnica

win64 ::

@avani: sem imel tega prenosnika in je res. En al dva vijaka pa si pri ventilatorju. Seveda pa je treba omenit, da ima ta prenosnik integrirano grafično.

cen1 ::

Matej če imaš tole kar si v drugem postu prilepil takoj dostopno potem je odlično.. pri meni je ravno obratna logika in ga razdiraš od zgoraj navzdol in ravno v tem tiči problem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: cen1 ()

blackbfm ::

Določeni dražji prenosniki bolj znanih proizvajalcev imajo vse kar bi ti rad imel in te moti - so pa to večinoma "business" serije (ki so narejene za čimlažje servisiranje kar v podjetju) oz. high-end modeli.


Ni nujno, moj težki business professional whatever elitebook je bistveno bolj kretensko izdelan kar se tiče dostopa, je treba odstranit tipkovnico se drkat z zif konektorji če nočeš da ti je v napoto, potem moraš pa še skoraj odlomit ploščico s knofi da prideš zraven. Plus torx vijaki na heatsinkiku, skrajno debilno.

Punca ima nek vstopni lenovo, navadni izvijač je vse kar rabiš, odstraniš pokrov pri heatsinku in....to je to8-O

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: blackbfm ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prenosni zapori?

Oddelek: Strojna oprema
172303 (1683) azislo
»

Pregrevanje prenosnika (čiščenje)

Oddelek: Strojna oprema
204430 (3319) Invictus
»

Cena čiščenja prahu v prenosniku (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
7518467 (14042) Zheegec
»

Čiščenje prenosnika

Oddelek: Pomoč in nasveti
182967 (2386) _koki_
»

HP uredil težave s pregrevanjem tiskalnikov, izvorni problem ostaja

Oddelek: Novice / Varnost
287566 (5986) techfreak :)

Več podobnih tem