» »

Razjarjeni avtorji dosegli zaprtje strani za posojanje kindle/nook e-knjig

1
2
3

driver_x ::

Okapi je izjavil:

Tebi pa očitno še ni prišlo na uho, da dobim okoli četrt evra za vsako svojo knjigo, ki si jo sposodiš v knjižnici.>:D


Koliko pa dobiš od knjige, izposojene na način, ki je objavljen v novici?

Okapi ::

O

para! ::

Zakaj potem nimamo sistema, kjer bi podobno kot za CD/DVD medije, plačevali pavšal še za možnost digitalne izposoje knjig? Nekako tako kot zdaj tudi plačujemo za knjižnice, ki se napajajo iz proračuna?

Meni sicer smrdi, da se baje nikakor ne da določit cene na posameznika, se pravi, plačaš samo če uporabljaš, sicer se te ne tiče, ampak ok, ni sile.
Death before dishonor!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: para! ()

Mipe ::

Idealen sistem že obstaja. Kupiš in imaš. Lahko posodiš ali podariš, komurkoli hočeš. Obstaja veliko ljudi, ki si po izposoji knjige potem kupijo izvod za svojo domačo knjižnico. Od kod mislite, da pridejo vse tiste knjige na policah vsakega urejenega doma?

Pač nihče ne kupuje nezanimivega čtiva. Sistem deluje, samo avtorji straniščnega čtiva tega nočejo priznati.

para! ::

Sistem ni idealen, če se ljudem zdi normalno, da se za tiskano knjigo plača (plača se vsebina, ne papir), ista knjiga na spletu je pa kao dobra samo za promocijo in avtor naj bo vesel, ko jo zdownloadam brez plačila.

Plačuje se vsebino, ne materiala. Vsebina je v vsakem primeru ista. Kako je to potem idealno?

lp
Death before dishonor!

Mipe ::

Kako najraje bereš, z knjigo v postelji ali na presvetlem zaslonu? Tiskano čtivo ima svoj čar. Vsakič, ko zmanjka elektrike, vzamem knjigo, se usedem in berem v miru. Zgolj zato še vedno kupujem knjige, ki naredijo vtis name.

para! ::

Mipe je izjavil:

Kako najraje bereš, z knjigo v postelji ali na presvetlem zaslonu? Tiskano čtivo ima svoj čar. Vsakič, ko zmanjka elektrike, vzamem knjigo, se usedem in berem v miru. Zgolj zato še vedno kupujem knjige, ki naredijo vtis name.

Če bi raje bral na zaslonu, pa bi kupoval e-knjige?

lp
Death before dishonor!

Okapi ::

Obstaja veliko ljudi, ki si po izposoji knjige potem kupijo izvod za svojo domačo knjižnico.
To verjetno lažeš samemu sebi, ali pa si popolnoma odtujen od resničnega življenja. Praktično nihče ne kupi knjige, ki si jo je prej izposodil, mogoče kvečjemu kakšen priročnik, pa še to redko. Tisti, ki kupujejo knjige, jih ne čekirajo prej v knjižnici.

Pri nas se avtorji leposlovja ne pritožujejo prav veliko nad knjižnicami, ker so le zelo redki plačani glede na število prodanih izvodov. Od založnika dobijo pavšal in če potem kapne kaj še na račun knjižnične izposoje, toliko bolje.

Je pa vsakomur, ki pozna sceno, jasno, da knjižnice, takšne kot so, v resnici najverjetneje delajo več škode kulturi kot koristi. Na cobissu si lahko vsak pogleda, katere knjige so najbolj izposojane - prevedeni bestselerji, ki kakšne posebne kulturne vrednosti praviloma nimajo, in so načeloma čisto tržno blago, pa vendar njihovo branje država (se pravi davkoplačevalci) na veliko subvencionira. Namesto da bi si ljudje takšne knjige kupovali in bi državi ostalo več denarja za subvencioniranje slovenske kulture, poleg tega pa bi imele zaradi boljše prodaje tudi založbe več denarja za financiranje domače kulture in honorarje prevajalcev (kar bi dvignilo pogosto porazno kakovost prevodov).

O.

Mipe ::

Moram res pofotkat svoje polne police? Lahko grem tudi k sosedih in pofotkam njihove domače knjižnice. Očitno imaš katastrofalno kulturo tam, kjer se giblješ, kajti tukaj tega ni čutiti. Pač kupimo knjige, ki na nas pustijo velik vtis.

Okapi ::

Kako najraje bereš, z knjigo v postelji ali na presvetlem zaslonu?
Za Kindle & co. si kdaj slišal? Vzameš v posteljo. Za gumb, s katerim nastavljaš svetlost zaslona verjetno tudi še nisi slišal? Ali za zaslone e-ink?

Vsakič, ko zmanjka elektrike, vzamem knjigo, se usedem in berem v miru.
Samo pazi, da si ob svečah ne boš pokvaril oči.>:D S Kindlom lahko knjigo bereš tudi, kot zmanjka elektrike.

O.

Mipe ::

Ti kar beri s temi svoji kindli, jaz vztrajam pri svojih priljubljenih bukvah. Pa hvala za skrb, moje oči so čist fine. Obstaja namreč več virov svetlobe kot samo sveča, pa tudi elektrike ne zmanjka samo ponoči.

Okapi ::

Moram res pofotkat svoje polne police?
In vsako od teh knjig si si najprej sposodil v knjižnici? Mogoče si ti rahlo čudaška izjema, ki to počne, ampak lahko ti zagotovim, da ima veliko ljudi veliko knjig, ampak zelo malo od teh si je te knjige najprej sposodilo v knjižnici. Knjige ljudje kupujejo med drugim ravno zato, da si jih ni treba sposojati v knjižnici.

O.

para! ::

Mipe je izjavil:

Moram res pofotkat svoje polne police? Lahko grem tudi k sosedih in pofotkam njihove domače knjižnice. Očitno imaš katastrofalno kulturo tam, kjer se giblješ, kajti tukaj tega ni čutiti. Pač kupimo knjige, ki na nas pustijo velik vtis.

A te knjige ste kupil, ker ste se v knjižnici/partisu pozanimal, da je zadeva dobra in jo potem, ko ste se že prepričali o tem, šli kupit še v knjigarno?
Death before dishonor!

Mipe ::

Knjigo kupim, če naredi velik vtis name. Ne pove to dosti? Ni važno, kako. Lahko, da sem si jo prej izposodil v knjižnici. Lahko, da mi jo je priporočil kak prijatelj s podobnimi okusi kot jaz. Marsikatero čtivo je tako dobro, da ga preberemo večkrat, in to kadarkoli si zaželimo. S tem, ko pristane na domači polici, postane del našega življenja in nekakšen statusni simbol. To polico vidi vsak obiskovalec.

In pri vseh, ki sem jih obiskal, sem videl podobne domače knjižnice. Nekateri so imeli za cele omare čtiva, eden je bil svetovni popotnik, drugi pa bibliofil.

Sicer pa pojdite v knjigarne. Police so še vedno polne knjig, ki se prodajajo. Le kdo jih kupuje, če menite, da ni več prometa zaradi vseh e-knjig in knjižnic?

para! ::

Kdo je rekel, da ni več povpraševanja po tiskanih knjigah? Pravim samo, da splet ni knjižnica, kjer si lahko sposodiš knjigo preden jo kupiš, ker avtor knjige od tega nima nič, pri knjižnici pa ima.
Death before dishonor!

Okapi ::

Le kdo jih kupuje, če menite, da ni več prometa zaradi vseh e-knjig in knjižnic?
A je mogoče kdo rekel, da nihče več ne kupuje knjig? Stvar je samo v tem, da se jih kupuje čedalje manj, med drugim tudi zaradi tega, ker jih lahko na nezakonit način dobiš zastonj.

O.

Ziga Dolhar ::

Okapi je izjavil:

A je mogoče kdo rekel, da nihče več ne kupuje knjig? Stvar je samo v tem, da se jih kupuje čedalje manj, med drugim tudi zaradi tega, ker jih lahko na nezakonit način dobiš zastonj.


Zagotovo. In na nezakonite načine jih bodo ljudje pridobivali brez dvoma vse dokler bo nezakoniti način za vsaj 0,01 EUR (limitirajoče proti ničli) ceneje od zakonitega načina.

Ampak, dajanje knjig na posodo (t.j. neodplačno) ni nezakonito. Avtorji radi pozabljajo, da se njihova (materialna avtorska) pravica do distribuiranja izčrpa s prvo prodajo. Med avtorska upravičenja sicer spada pravica dajanja v najem (torej odplačno - kjer ima najemodajalec od izposoje korist), ne more pa preprečiti neodplačne posod(b)e.
https://dolhar.si/

Okapi ::

Avtorji radi pozabljajo, da se njihova (materialna avtorska) pravica do distribuiranja izčrpa s prvo prodajo.
Nič ne pozabljajo, samo zavedajo se, da je v digitalnem svetu drugače kot v papirnatem, zato so proti takšnim brezplačnim spletnim "knjižnicam". Papirnato knjigo lahko posodiš nekaj prijateljem in znancem, doseg je zelo omejen in po 10-20 branjih je knjiga tudi fizično iztrošena. V digitalnem svetu pa je lahko enkrat kupljena knjiga ves čas "v obtoku", tudi če jo lahko bere samo po en bralec. V enem letu jo lahko prebere 25 bralcev in ker pri e-knjigah pravzaprav ni razlike, ali jo kupiš, ali si jo brezplačno sposodiš, si ni težko predstavljati, kakšen vpliv na prodajo ima to. Mirno lahko privzamemo, da bo najbolj zanimive knjige kupil en, bralcev bo pa sto. Če bi od teh stotih samo deset sicer kupilo to knjigo, to pomeni 10x manjšo prodajo. Ampak ja, dokler ne poskušaš živeti od pisanja (ali založništva), nimaš pojma, kaj v resnici pomenijo te številke.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Ziga Dolhar ::

Ni ni potrebno "živeti od pisanja", da vidim tvojo željo po zanašanju na "šibkost nosilca". To je tvoj nosilni argument v zgornjem prispevku.

Pozabljaš, da ima ravno zaradi tovrstnih šibkosti nosilca ter ločenosti avtorskega dela od nosilca tega dela kupec pravico izdelati kopijo ali izdelek "privatno reproducirati" oz. predelati izvirnik z namenom, da ohrani obstoj (in prometnost) avtorskega dela. In tudi kadar ti gre po zakonu v teh primerih (le nekaterih!) zakonito nadomestilo, ti to ne gre v višini "izpadle prodaje".

Pomen teh zakonskih upravičenj zakonitega kupca je bil zgodovinsko (razvojno) še toliko pomembnejši zaradi idej avtorjev in založnikov, ki so želeli ravno s taktiko uporabe vedno šibkejšega nosilca (čim tanjšega papirja) doseči povečanje prodae svojih izdelkov. Jebiga - v lastno skledo ste si pljunili.
https://dolhar.si/

Okapi ::

Problem je seveda v tem, ker ne razumeš, da to škoduje kakovosti kulture in s tem družbi nasploh, še zlasti na majhnih trgih. Če se nekulturneži tega ne zavedajo, še ne pomeni, da ni res.

O.

driver_x ::

Nekulturneži nimajo nobene veze pri tem, da ste se avtorji strinjali (oziroma se je strinjal tisti, na katerega ste prenesli pravice), da za svoje delo, dostopno za Kindle ali Nook, dovolite omejeno število izposoj. Izposoje so čisto legalne in v nobenih pogojih uporabe niso omejene na "nekaj prijateljev in znancev". Zakaj potem v novici omenjeni avtorji sploh objavljajo svoja dela v digitalni obliki, če se z izposojo ne stinjajo? Kaj bi po tvoje moral biti kriterij, komu se taka dela lahko posodijo?

marS ::

ja, zgleda da bo z e-knjigami isto kot z musko in filmi....
...no more heroes...
https://ilbis.com/

Okapi ::

Nekulturneži nimajo nobene veze pri tem, da ste se avtorji strinjali (oziroma se je strinjal tisti, na katerega ste prenesli pravice), da za svoje delo, dostopno za Kindle ali Nook, dovolite omejeno število izposoj.
Ne mislim konkretno na ta primer. Če lahko, kot piše v novici, knjigo posodiš samo enkrat, gre itak samo za nesporazum. Pisal sem na splošno - da v digitalnem svetu ne morejo veljati enaka pravila izposoje kot v papirnatem.

o.

Truga ::

techfreak :) je izjavil:

Pa očitno še niste ugotovili, da bi podoben model kot je knjižnica (dostop do široke palete avtorskih del, sorazmerno nizka cena), brez vsega DRM-ja, ki legalnemu uporabniku greni življenje, verjetno deloval, tako kot delujejo streaming servisi in Steam?

In od kdaj streaming servisi in Steam nimajo DRMja? Prvič slišim kaj takšnega.

Steam "DRM" je joke. Menjas njihov steam API dll s crackanim (dostopen brez problema na googlu) in ti dela biloker program/spil. Sumim da je to tko narjeno namerno. Saj ves, cim manj problemov za ljudi ki so dejansko kupli pa tko naprej. Je pa res da ne mores igrat online s crackano igro (ker se ne poveze v steam, in ne dobi pravih podatkov o licenci).

Ziga Dolhar ::

Okapi - če te prav razumem (pa me popravi, če se motim). Ti se zavzemaš za to, da ko knjigo (jaz) dvajsetkrat nesem na morje in dvajsetkrat preberem ter mi (recimo) razpade - da je pošteno do avtorjev, da kupim nov izvod knjige?

(Po drugi strani, ironično - nekateri ponudniki digitalnih vsebin [programov, iger] svojim kupcem v primeru poškodovanja/uničenja izvirnega medija ponujajo nadomestni medij.)
https://dolhar.si/

Okapi ::

ter mi (recimo) razpade - da je pošteno do avtorjev, da kupim nov izvod knjige?
Ja, če ne znaš dovolj pazit nanjo, zakaj ne? A ko ti začne razpadati avto, s katerim se voziš na morje, pričakuješ od proizvajalca novega? Prav tako vsi vemo, da če kupiš dražjo trdo vezano knjigo, bo zdržala dlje kot ceneni paperback. Lahko jo pa neseš tudi h knjigovezu, da ti jo na novo zveže. Svoje čase so imeli s tem precej posla.

nekateri ponudniki digitalnih vsebin [programov, iger] svojim kupcem v primeru poškodovanja/uničenja izvirnega medija ponujajo nadomestni medij
Saj verjetno sam dobro veš, da zadeve niso primerljive. Digitalni nosilec lahko uniči ena sama praska, papirnatega pa ne.

Bi pa lahko zaradi mene ceno izdelka delili tudi na dva dela - vsebino in nosilec. In bi v primeru poškodovanja nosilca plačal samo za nov nosilec, ne pa tudi za vsebino. Počasi bodo nosilci tako ali tako izginili nekje v oblaku.;)

O.

techfreak :) ::

Truga je izjavil:

Steam "DRM" je joke. Menjas njihov steam API dll s crackanim (dostopen brez problema na googlu) in ti dela biloker program/spil. Sumim da je to tko narjeno namerno. Saj ves, cim manj problemov za ljudi ki so dejansko kupli pa tko naprej. Je pa res da ne mores igrat online s crackano igro (ker se ne poveze v steam, in ne dobi pravih podatkov o licenci).

Ker je Steamov DRM domnevno slab, to pomeni, da ni z DRMjem nič narobe? Tudi Amazon ima potem slab DRM, ker lahko knjigo poscreenshotam ter potem pošlješ v OCR program.

techfreak :) ::

Okapi je izjavil:

Digitalni nosilec lahko uniči ena sama praska, papirnatega pa ne.

In niti nima veze kakšen je nosilec, ker večina cene je tako licenca za dostop do dela, ki jo dobiš ob nakupu. Dokler imaš dokaz o nakupu tako ne bi smelo biti pomembno, ali bereš Kindle/hardcover verzijo ali pa prenešen PDF iz interneta.

Tako tudi pri posoji ne bi smelo biti razlike, ker si že plačal ceno za licenco ter za distribucijo avtorskega dela do tebe (ni pomembno ali je v fizični obliki ali pa v digitalni).

driver_x ::

Okapi je izjavil:

Pisal sem na splošno - da v digitalnem svetu ne morejo veljati enaka pravila izposoje kot v papirnatem.


Saj ne veljajo. Klasično kjigo malo težje posojaš po celem svetu, omenjal si tudi obrabo. Digitalno knjigo pa so omejili na eno izposojo, za kar so menili, da je nekako enakovredno.

Okapi ::

Saj zato pa pravim, da v tem konkretnem primeru je očitno šlo za nesporazum. Ti avtorji, ki so se bunili, očitno niso vedeli, da lahko vsak samo 1x posodi knjigo, ker če bi vedeli, se skoraj sigurno ne bi pritoževali. Pač so mislili, da gre še za en Napster. Lahko bi jim kdo prijazno razložil in bi bil mir.;)

O.

Mipe ::

So pač papige, ki samo ponavljajo, kar jim je nekdo rekel. Najbrž je tudi njihova dela kdo drug pisal!

Okapi ::

Ja, točno tako je bilo.;((

O.

Ziga Dolhar ::

Okapi je izjavil:

ter mi (recimo) razpade - da je pošteno do avtorjev, da kupim nov izvod knjige?
Ja, če ne znaš dovolj pazit nanjo, zakaj ne? A ko ti začne razpadati avto, s katerim se voziš na morje, pričakuješ od proizvajalca novega? Prav tako vsi vemo, da če kupiš dražjo trdo vezano knjigo, bo zdržala dlje kot ceneni paperback. Lahko jo pa neseš tudi h knjigovezu, da ti jo na novo zveže. Svoje čase so imeli s tem precej posla.


Uf uf. Tule pa res ne bova skupaj prišla. Ko primerjaš "knjigo" z "avtom" in da, ko mi razpade avto, moram kupiti novega, kar naj bi bilo enako pri knjigi, zanikaš enega bistvenih argumentov, ki jih (povsem ustrezno!) redno ponavljate avtorji - da z nakupom medija ne pridobim "lastninske pravice" tudi na samem avtorskem delu, ampak le določene pravice njene uporabe.

Tule bi pa rad, da bi zaradi obrabe nosilca moral kupiti ne le nov nosilec, ampak nov primerek avtorskega dela.

Skratka - you'd like to have the cake and eat it. Razen če si Bob Dylan, to ne bo šlo in si hkrati (nespametno) uničuješ enega nosilnih konstruktov avtorske pravice - ločenosti nosilca od avtorskega dela (npr. 41. člen Zakona o avtorskih in sorodnih pravicah).

Kako gredo knjigovezi zraven, ne vem. "Ti" (avtor) od tega nimaš nič.
https://dolhar.si/

techfreak :) ::

driver_x je izjavil:

Okapi je izjavil:

Pisal sem na splošno - da v digitalnem svetu ne morejo veljati enaka pravila izposoje kot v papirnatem.


Saj ne veljajo. Klasično kjigo malo težje posojaš po celem svetu, omenjal si tudi obrabo. Digitalno knjigo pa so omejili na eno izposojo, za kar so menili, da je nekako enakovredno.

Še vseeno je pa takšen način neprimeren in veliko bolj omejen kot pri klasičnih knjigah.

Okapi ::

Tule bi pa rad, da bi zaradi obrabe nosilca moral kupiti ne le nov nosilec, ampak nov primerek avtorskega dela.
Upam, da ne živiš v zablodi, da v ceni avta ni vključenih nobenih avtorske pravice? V ceno je v resnici vključena cena stotin patentov, copyrigthov, trademarkov ... Po tvoji logiki bi moral dobiti pri nakupu naslednjega avta istega modela kar konkreten popust.>:D

Pa če ti v požaru zgori umetniška slika, bi ti jo moral slikar na novo naslikati, ti mu samo platno in barve plačaš.>:D

O.

poweroff ::

driver_x je izjavil:

Koliko pa dobiš od knjige, izposojene na način, ki je objavljen v novici?

Koliko pa dobiš od knjige izposojene od svojega prijatelja?

Sicer pa jaz sem take vrste človek, da sem knjige, ki so mi bile všeč (ko sem si jih izposodil ali dobil na travniku) potem tudi dejansko kupil. In to kar precej knjig.

In da, bistveno je tole: dajanje knjig na posodo (t.j. neodplačno) ni nezakonito. Bo pa treba še enkrat prebrati Pravico brati.

Esejček je bil napisan leta 1997 in takrat so se iz Stallmana norca delali. Ko sem zadevo prevedel v slovenščino leta 2006, je bil marsikdo mnenja, da gre za fantazijo. Ampak počasi se zadeve uresničujejo.
sudo poweroff

Mipe ::

Čas je denar, ne? Pa večina čtiva je utrujajočega. Bralcem bi morali plačevati za branje!

Ziga Dolhar ::

Okapi je izjavil:

Tule bi pa rad, da bi zaradi obrabe nosilca moral kupiti ne le nov nosilec, ampak nov primerek avtorskega dela.
Upam, da ne živiš v zablodi, da v ceni avta ni vključenih nobenih avtorske pravice? V ceno je v resnici vključena cena stotin patentov, copyrigthov, trademarkov ... Po tvoji logiki bi moral dobiti pri nakupu naslednjega avta istega modela kar konkreten popust.>:D

Pa če ti v požaru zgori umetniška slika, bi ti jo moral slikar na novo naslikati, ti mu samo platno in barve plačaš.>:D

O.


Joj. Sedaj si šel resno primerjati ceno avta s ceno avtorske pravice? In povsem zanemaril srž spotike - torej da je pri avtorskih delih cena nosilca praviloma zanemarljiva (limitirajoča k ničli), kar ne drži tudi pri avtih. (Naj te spomnim, avte si prvi v temo privlekel ti.)

Od kje ideja, da bi mi slikar "moral" sliko na novo naslikati? A sem kje zahteval, da mi mora pisatelj kakorkoli "pomagati" pri reprodukciji/predelavi zakonito pridobljenega primerka njegovega dela? (Not.)

Tole pretepanje slamnatih mož, Okapi, res ni vredno človeka za tvojim nickom.
https://dolhar.si/

Oberyn ::

poweroff je izjavil:

In da, bistveno je tole: dajanje knjig na posodo (t.j. neodplačno) ni nezakonito. Bo pa treba še enkrat prebrati Pravico brati.

Zanimiva zgodbica, sem jo že enkrat prej bral v originalu, nisem vedel, da je prevedena. To je res lepo videti, vendar v njej manjka 15 vejic, najdem pa tudi 3 pravopisne napake. Če se ti da popraviti, lahko pošljem seznam.

Okapi ::

torej da je pri avtorskih delih cena nosilca praviloma zanemarljiva (limitirajoča k ničli),
Pri papirnatih knjigah niti približno. Verjetno se ti niti sanja ne, kakšni stroški so povezani z izdajanjem, tiskanjem, distribucijo in prodajo knjig.

Pri digitalni distribuciji pa, če se je ne greš čisto amatersko, za zdaj ni bistveno drugače.

O.

Okapi ::

Pa ko je govora o limitiranju proti ničli, je treba še nekaj vedeti - mene niti slučajno ne zanimajo razmerja pri tisti stotinki promila avtorjev z milijonskimi nakladami, ampak kako je pri 99% avtorjih, ki prodajo nekaj tisoč (ali pri nas nekaj sto) izvodov. Ker ti so tisti, ki sem jim najbolj pozna piratiziranje, kraja in brezplačna izposoja.

O.

marS ::

Okapi je izjavil:

Pa ko je govora o limitiranju proti ničli, je treba še nekaj vedeti - mene niti slučajno ne zanimajo razmerja pri tisti stotinki promila avtorjev z milijonskimi nakladami, ampak kako je pri 99% avtorjih, ki prodajo nekaj tisoč (ali pri nas nekaj sto) izvodov. Ker ti so tisti, ki sem jim najbolj pozna piratiziranje, kraja in brezplačna izposoja.

O.

haha, torej, bi bilo treba za začetek izključit brezplačno izposojo, ker je to najlažje al kaj? Ali pa doseči nekako, preko zakonov, da knjižnice več plačujejo, da bi za vsako izposojo avtorji dobili več? In bralci plačevali več?
Mathai ima prav, z vsakim dnevom smo bližje....
...no more heroes...
https://ilbis.com/

driver_x ::

Okapi je izjavil:

Pa ko je govora o limitiranju proti ničli, je treba še nekaj vedeti - mene niti slučajno ne zanimajo razmerja pri tisti stotinki promila avtorjev z milijonskimi nakladami, ampak kako je pri 99% avtorjih, ki prodajo nekaj tisoč (ali pri nas nekaj sto) izvodov. Ker ti so tisti, ki sem jim najbolj pozna piratiziranje, kraja in brezplačna izposoja.

O.


Kako je pa s tistimi nadomestili, ki jih plačujemo pri nakupih tiskalnikov in fotokopircev? Ali kot avtor knjižnih del dobiš kaj iz tega naslova?

Okapi ::

Nekateri dobijo en drobiž.

O.

poweroff ::

Ja, samo to je problem vas avtorjev, ki se znotraj kolektivnih organizacij ne znate zmenit za pošteno delitev.
sudo poweroff

Okapi ::

Če je denarja malo, ne moreš deliti drugače, kot tako, da vsak dobi nekaj drobiža.

O.

Matija82 ::

Okapi je izjavil:

Saj zato pa pravim, da v tem konkretnem primeru je očitno šlo za nesporazum. Ti avtorji, ki so se bunili, očitno niso vedeli, da lahko vsak samo 1x posodi knjigo, ker če bi vedeli, se skoraj sigurno ne bi pritoževali. Pač so mislili, da gre še za en Napster. Lahko bi jim kdo prijazno razložil in bi bil mir.;)

O.


FAQ-ja ne znajo prebrat toda ni jim problem zmerjat ljudi s tatovi ? ;) Pa da isti avtorji downloadajo filme hehe (skrinšot na vrhu).

Kar se tiče knjižnjic, jaz si knjige najprej izposodim v knjižnjici in nato kupim, če si mi zdi zadeva primerna za domačo zbirko. Poanta tega je, da omogočim svojim otrokom "najboljše" knjige doma.

PaX_MaN ::

FAQ-ja ne znajo prebrat toda ni jim problem zmerjat ljudi s tatovi ? ;) Pa da isti avtorji downloadajo filme hehe (skrinšot na vrhu).

"Vsak naj pomete pred svojim pragom", mi pride na misel.:P

Okapi ::

jaz si knjige najprej izposodim v knjižnjici in nato kupim, če si mi zdi zadeva primerna za domačo zbirko.
:)) Seveda.

O.

Matija82 ::

Okapi je izjavil:

jaz si knjige najprej izposodim v knjižnjici in nato kupim, če si mi zdi zadeva primerna za domačo zbirko.
:)) Seveda.

O.


Ne štekam čist ? Imam plan dokončati knjižnjico mojih top100 (or so) knjig, da bodo otroci lahko brali. Priznam pa, da to niso povečini indie avtorji temveč Martin, Tolkien, Eco, itd.

PaX_MaN je izjavil:

FAQ-ja ne znajo prebrat toda ni jim problem zmerjat ljudi s tatovi ? ;) Pa da isti avtorji downloadajo filme hehe (skrinšot na vrhu).

"Vsak naj pomete pred svojim pragom", mi pride na misel.:P


A oni so ? ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Matija82 ()
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Biblos.si - slovenska spletna knjižnica z e-knjigami (strani: 1 2 )

Oddelek: Sedem umetnosti
7628026 (11715) GupeM
»

Google se je poravnal z založniki glede Google Books (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
13525800 (23586) Okapi
»

Razjarjeni avtorji dosegli zaprtje strani za posojanje kindle/nook e-knjig (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
12430862 (28270) BaToCarx
»

Nova anketa: (e)knjige? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostalo
14219258 (15317) PNG
»

Končno mogoča pósoda knjig na Kindlu

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
3310070 (8692) matejdro

Več podobnih tem