» »

Mere hiš?

Mere hiš?

m0LN4r ::

Je tu kak arhitekt, ki se zastopi v zakonodajo?

Meni hoče nekdo prodat informacijo, da hiša ne sme biti kvadratne oblike. Rečejo mi da mora imeti pravokotna hiša eno stanico za najmanj 20% daljšo kot drugo?

Je to res? Kje je kaka zakonodaja kje so te omejitve omenjene ali je to na vsaki občini/regiji malo po svoje?

Hvala,
prosil bi link do strani kjer so take koristne stvari za prihodnje.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

_commandos_ ::

lokalni urbanistični načrt ureja obliko višino hiše ter naklon strehe in barvo fasade

JohanP ::

Prostorski akt občine za tvojo lokacijo, predpisuje merila in pogoje za graditev objektov, med drugim tudi oblikovanje zunanje podobe objekta, varstvo kulturne dediščine, ipd. In znotraj teh pogojev je zlahka uvrščen pogoj, ki določa razmerje stranic objekta.
Vse je odvisno od lokacije, kjer naj bi hiša stala. Preveriš pa lahko na občini ali pa lokalnem ZVKD (varstvo kulturne dediščine).

Transmission ::

Haha prvič slišm za tole, drugač ma pa vsaka regija neke svoje zakone ter pravice, ki jih načeloma nebi smela imeti in bi morale bit vse regije enotne.

Samo denar moraš imet pa se vse da veš. Lahko kakršno koli bajto postaviš kjer koli želiš, samo malo podkupit moraš one na "višjem" položaju za kakšno parcelo (če še nimaš gradbeno) pa mal več odštet za takšen načrt kot ga ti hočeš. Poznam enga, ki je hotel nekaj zidati kot si je on zamislo, ampak ne, za tisto kar si je on želel bi moral par tisočakov plačati potem pa bi se dalo. Torej, problem ni kaj lahko in kaj ne zaradi kakšne kulturne dediščine na katere se nekateri sklicujejo, ampak je problem v denarju.

Zgodovina sprememb…

bauci ::

Pojdi na občino in zaprosi za lokacijsko informacijo. Tam boš imel napisano vse kaj je dovoljeno graditi in v kakšnih dimenzijah na tvoji parceli. Zadeva je od občine do občine različna.

Vikking ::

Transmission je izjavil:

Haha prvič slišm za tole, drugač ma pa vsaka regija neke svoje zakone ter pravice, ki jih načeloma nebi smela imeti in bi morale bit vse regije enotne.


Ne regija, občina sprejme občinski prostorski načrt, ki določa kaj in kako lahko gradiš. Mogoče si ga malo preberi za svojo občino, pa boš videl da so ti prostorski načrti zelo posplošeni in med sabo zelo malo spremenjeni.

Prostorski načrti morajo biti in prav je tako.

Tvoja zadnja trditev ne drži. Zgodbice "baba čula, baba rekla" poznajo vsi. So pa to ponavadi od kolega kolegov, tastov bratranca stara mama je plačala da si je lahka zgradila hišo na vrhu trgilava.... blablabla

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vikking ()

m0LN4r ::

Torej ima občina te dokumente če prav zastopim. Ampak je res zanimivo da recimo so vse hiše približno enake, potem pa vmes najdeš neko ekstremno neumesno.

Niso govorili, da se bo to spremenilo in bo človek lahko zidal hišo po želji?
Včem je poanta, da nekaj zidaš in ne sme bit po tvojem okusu, če pa boš verjetno živel not pol svojega življenja in dal zanj celo premoženje?

Banalno se men zdi to tako, kot če bi se morali voziti vsi z istimi avti, pa podobnimi barvami, da se nebi motili med sabo.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

Looooooka ::

Bog ne daj, da bi kdo zivel po svojem okusu. Je treba pa ja vse lepo demokraticno potolct a ne.
Sj ne recem...prepoved nekih kricece zelenih barv ampak halo...oblika hise.

jype ::

To se predpisuje zaradi kulturne podobe krajine in je enako v večini občin naših sosed, kjer je od te podobe odvisna zelo močna industrija, ki je pri nas še nismo pogruntali - turizem.

Looooooka ::

V Lj so ene 2 leti nazaj mel predlog za nek zakon, ki bi prepovedal kricece fasade...mogoce so se stranice not vtaknili.
Priblizno tko kot tole fiskalno pravilo, ki je je ze tko al tko veljavno na ravni EU...pa bi nas Majer rad preprical, da je potrebno in not vtaknil se par clenov.
But seriously...ker kraj pa rab met enako obliko hise?Sej ne recem...star slog pa material...ampak tud v crnobelih slovenskih filmih niso mel vsi istih bajt tko, da kje so to vn potegnil :)
Pri nas se zdej gradijo same razlicne. In edina moteca stvar so poslovne stavbe.Tiste razlicne hise so prav...pozivljajoce za okolico :)
Turisti naj grejo pa lepo v gore in gozdove. Kdor pride gledat bajte je tko al tko zrel za psihiatra :P

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Looooooka ()

Beli_Zajcek ::

V Domžalah imajo ne zakon ampak občinski predpis za barvo fasade. Pa najbrž jim bo še kdo sledil.

jype ::

Pa v večini Tirolske tudi.

St235 ::

urabanistični načrti po avstrijski koroški, tirolski, štajerski so trikrat bolj striktni kot to kar imamo pri nas.

jype ::

Ni po naključju Avstrija država z največjimi prihodki iz turizma na svetu.

Buggy ::

Bodi vesel, da imas samo to omejitev. Ko sem jaz gradil sem poleg razmerja stranic imel restrikcijo tudi pri naklonu strehe, usmeritvi slemena glede na stranice neba, barvi stavbnega pohistva, stevilu etaz...pa sem na obronku gozda takorekoc delal hiso.
Sem pa sedaj slisal od kolega, ki gradi da so po novem prepovedali tudi gradnjo terase, vse kar lahko naredi je balkon v sirini 1.5m

Se bolj zanimivo pa je to, da pri vseh teh prepovedih in usmeritvah nihce ne polaga pozornosti na individulana kurisca novogradenj, tako da se iz his se vedno lahko (v teoriji) vali smrad kurjenja premoga, trdih goriv ali kurilca sosedu direkt v spalnico...poudarki na prioritetah so v tej nasi drzavi ze zdavnaj postali cisto konfuzni.

Bom pa tako rekel, malenkostno se te stvari pri izdaji gradbenega dovoljenja celo tolerira, odvisno od natancnosti in pedantnosti uradnika, ki ti bo dal odobritev za GD...je pa seveda na tebi ali si se pripravljen podati v ta rizik.

kot so pa ti ze povedali dobis vse informacije na obcini kjer ti proti placilu par EUR izdajo lokacijsko informacijo s katero gres potem k svojemu arhitektu oz biroju, ki ti pripravlja dokumentacijo za GD.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Buggy ()

Okapi ::

Ni po naključju Avstrija država z največjimi prihodki iz turizma na svetu.
Ja, pa tudi z najbolj kičasto-dolgočasnimi vasmi.

O.

jype ::

Okapi> Ja, pa tudi z najbolj kičasto-dolgočasnimi vasmi.

Tudi meni ni všeč, ampak to se pač dobro prodaja.

m0LN4r ::

Potemtakem sploh ne rabi nobena država arhitekte, če pa morajo biti bajte vse iste. Tolko o organski oblikah, raznolikosti in pisanosti.

Če so take stroge omejitve naj naredijo en načrt, ga standardizirajo in naj se gradijo vse bajte po istem kopitu. Edino kar bi pa blo dovoljeno je resize pa to.

Največji wtf pa je to, kak je lahko odločalo 5 ljudi o tem, kako bo zgrajenih 10000 hiš (recimo občina).
Pa nevem kak je to pravično, da se enim GD izda za hiše po želji, za ene pa ne... To se pa vidi v vseh krajih in koncih slovenije, kjer se recimo ve da bi morale biti hiše podobne, pa se vedno najdejo številne izjeme.

Če gledam okoliše kjer so hiše grajene po nekem urbanističnem načrtu, sploh nima ta urbanistični načrt nekega smisla. So lepše vasi kjer so pisane bajte, kot čebelnjaki. Monotonost in pasivnost stavb povzroča stres in dolgčas itd.

Ni se govorilo da bodo spreminjal te predpise in nebo več toliko omejitev ?

Če nekdo hoče met balkon ga naj ma kjer ga hoče. Ka briga urbaniste to? A dejansko si urbanisti pogledajo kraj, za katerega so nardili načrt pred 30-40 leti? Pa se jim zdi vredu to kar so naredili?

Nevem kako lahko majo ene občine tako stare urbanistične načrte od arhitektov, ki so razmišlal kot v prvi sv. vojni. Moderni arhitekt je pa omejen kot pes z verigo. Ka mu haste fensi šmensi, dober, funkcionalen načrt, če bajte nemoreš nikjer postavit.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

jype ::

m0LN4r> Potemtakem sploh ne rabi nobena država arhitekte, če pa morajo biti bajte vse iste. Tolko o organski oblikah, raznolikosti in pisanosti.

To ne drži. Predpisani so okvirji, raznolike izvedbe so celo zaželjene, a so drage.

m0LN4r> Če nekdo hoče met balkon ga naj ma kjer ga hoče. Ka briga urbaniste to? A dejansko si urbanisti pogledajo kraj, za katerega so nardili načrt pred 30-40 leti? Pa se jim zdi vredu to kar so naredili?

O urbanizmu žal ne veš dovolj, da bi lahko razumel, v čem je razlika med skrpucalom, ki so totalno anarhistična predmestja in urbanistično načrtovanimi soseskami.

m0LN4r ::

sry ampak 1km dolga ulica z vrstnimi hišami pa res ni zanimiva.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Transmission ::

Ma ko jih jebe, jst bi naredo balkon pol enkrat zravni pa bi blo. Noben nebi vedo zato, ker dokler da te en ne zatoži ti pač nek inšpektor tut ne bo priš zijarit bajte.

korenje3 ::

Pri nas velja da ne smemo pozidat več kot 40% parcele...
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

bluefish ::

m0LN4r je izjavil:

sry ampak 1km dolga ulica z vrstnimi hišami pa res ni zanimiva.
A mora biti zanimiva? Sem mislil, da je v prvi vrsti funkcionalnost.

m0LN4r ::

Maš prav, fukncionalnost je pomembna. Fukncionalnost je tudi to, da je človek s svojo hišo zadovoljen in mu je bivanje v njej udobno. Saj je zanjo odštel največ denarja in verjetno največ sanjaril.

Sicer pa so pasivne in nizkoenergetske hiše po dizajnu (pustimo zdej tehniko ogrevanja) malokdaj ustrezne urbanističnim načrtom, razen če si boš izbral tako, ki jo lahko gradiš ne pa katero hočeš gradit.

A so predpisi glede gradnje na občini zakoniti? Ali ima lahko vsaka občina drugačna pravila za različne kraje? Naprimer da na eni vasi maš lahko streho tak pa tak v drugi vas pa samo drugače?
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Transmission ::

m0LN4r je izjavil:

Maš prav, fukncionalnost je pomembna. Fukncionalnost je tudi to, da je človek s svojo hišo zadovoljen in mu je bivanje v njej udobno. Saj je zanjo odštel največ denarja in verjetno največ sanjaril.

Sicer pa so pasivne in nizkoenergetske hiše po dizajnu (pustimo zdej tehniko ogrevanja) malokdaj ustrezne urbanističnim načrtom, razen če si boš izbral tako, ki jo lahko gradiš ne pa katero hočeš gradit.

A so predpisi glede gradnje na občini zakoniti? Ali ima lahko vsaka občina drugačna pravila za različne kraje? Naprimer da na eni vasi maš lahko streho tak pa tak v drugi vas pa samo drugače?



Ma kko je to res ne vem, do zdaj nisn niti enga slišu, ki bi imev probleme z barvami (mislim, sej sploh vprašo ne bom koga kakšna barva bo moja hiša, samo povlečejo si ga lahko), pa kakšne oblike pa kakšna bo streha itd.. Ko bo mi arhitekt pokazo hiše al pa če bi jo rad imel po meri, takšno bom zbrav pa bi me bolo k*** ka mi bodo ti bizgeci pravli. Tako da na Slovenijo kot politiko se samo poščijem.

alexa-lol ::

Transmission je izjavil:

m0LN4r je izjavil:

Maš prav, fukncionalnost je pomembna. Fukncionalnost je tudi to, da je človek s svojo hišo zadovoljen in mu je bivanje v njej udobno. Saj je zanjo odštel največ denarja in verjetno največ sanjaril.

Sicer pa so pasivne in nizkoenergetske hiše po dizajnu (pustimo zdej tehniko ogrevanja) malokdaj ustrezne urbanističnim načrtom, razen če si boš izbral tako, ki jo lahko gradiš ne pa katero hočeš gradit.

A so predpisi glede gradnje na občini zakoniti? Ali ima lahko vsaka občina drugačna pravila za različne kraje? Naprimer da na eni vasi maš lahko streho tak pa tak v drugi vas pa samo drugače?



Ma kko je to res ne vem, do zdaj nisn niti enga slišu, ki bi imev probleme z barvami (mislim, sej sploh vprašo ne bom koga kakšna barva bo moja hiša, samo povlečejo si ga lahko), pa kakšne oblike pa kakšna bo streha itd.. Ko bo mi arhitekt pokazo hiše al pa če bi jo rad imel po meri, takšno bom zbrav pa bi me bolo k*** ka mi bodo ti bizgeci pravli. Tako da na Slovenijo kot politiko se samo poščijem.


Lahko te ne briga amapk gradbenega dovoljenja pa ne boš dobil.. no razen če boš mal podmazal birokratsko kolesje.

jype ::

m0LN4r> A so predpisi glede gradnje na občini zakoniti?

So.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nov gradbeni zakon (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9210647 (7808) Pika na i
»

Zakaj se hiše gradijo ob cesti?

Oddelek: Loža
273279 (2103) m0LN4r
»

Gradnja hiše - ravna streha (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7316992 (5672) Machete
»

Izračun komunalnih prispevkov in cena gradbenega dovoljenja ?

Oddelek: Loža
2533541 (2736) tony1
»

Od zemlje do toplega doma

Oddelek: Loža
124109 (3828) globoko grlo

Več podobnih tem