Forum » Loža » Opremljanje nadstropja
Opremljanje nadstropja
d4vid ::
Pozdravljeni!
Torej, v hiši še nimamo opremljenega zgornjega nadstropja, nekaj je sicer v mavčnih ploščah, nekaj pa je še treba izolirat, pa bi to rad postoril sam. Zanimajo me vaši predlogi, vprašal bi pa še glede elektrike. Trenutno so v mavčnih ploščah že noter "štekerji" za luči in vtičnice. Vendar je prostor precej velik, a sta samo 2 vtičnici, pa še to na preveliki višini (ni estetsko). Kako to popravit - odrezat mavčno ploščo pa potegnit kabel malo nižje? 2 vtičnici bi dal pa še na drugo steno, kjer ni vtičnih, sta pa 2 stikala za luči, kako pa tu? Sama vezava ni pomembna, to poznam, sem iz te stroke :) Zanima me samo montaža in kako spravit kabel do tja.
Zanimajo me torej vaši predlogi...
// Aja star sem pa 16 let :)
Torej, v hiši še nimamo opremljenega zgornjega nadstropja, nekaj je sicer v mavčnih ploščah, nekaj pa je še treba izolirat, pa bi to rad postoril sam. Zanimajo me vaši predlogi, vprašal bi pa še glede elektrike. Trenutno so v mavčnih ploščah že noter "štekerji" za luči in vtičnice. Vendar je prostor precej velik, a sta samo 2 vtičnici, pa še to na preveliki višini (ni estetsko). Kako to popravit - odrezat mavčno ploščo pa potegnit kabel malo nižje? 2 vtičnici bi dal pa še na drugo steno, kjer ni vtičnih, sta pa 2 stikala za luči, kako pa tu? Sama vezava ni pomembna, to poznam, sem iz te stroke :) Zanima me samo montaža in kako spravit kabel do tja.
Zanimajo me torej vaši predlogi...
Main PC: Asus PN50 | AMD Ryzen 5 4500U | 16 GB RAM | 256 GB SSD
PC2: HP Z400 | Intel Xeon L5630 | 6 GB RAM | 120 GB SSD
Laptop: HP Elitebook 840G1 | Intel i5 | 8 GB RAM | 256 GB SSD
Architect ::
Sama vezava ni pomembna, to poznam, sem iz te stroke :) Zanima me samo montaža in kako spravit kabel do tja.
1. NE, nisi iz te stroke.
2. Lepo te prosim, pokliči strokovnjaka, da vam ne zgori hiša.
Really? Do sedaj sem to vse sam rihtal, zdaj pa mi boste predlagali naj poiščem pomoč strokovnjaka? Mislim, zrihtal sem vse luči v tem nadstropju, zamenjal par stikal po hiši, popravil kar nekaj podaljškov... Samo to sem delal ko še ni bilo mavčnih plošč zmontiranih in sedaj ne vem kako bi to popravil?
BALAST ::
Vendar je prostor precej velik, a sta samo 2 vtičnici, pa še to na preveliki višini (ni estetsko).
Visoke vtičnice pa res ni problem znižat na mavčni plošči!
Prvo izklopi elektriko na tem področju, potem odstraniš star kabel, povrtaš nove luknje za električno dozo in odrežeš ali na roke ali vbodno žago.
Mavčni ostanek od nove luknje boš uporabil za zakritje stare luknje!
Električnega kabla ni priporočeno štukat pod zidom, tako da položi nov kabel v dolžini od razdelilne doze do nove vtičnice.
Prvo izklopi elektriko na tem področju, potem odstraniš star kabel, povrtaš nove luknje za električno dozo in odrežeš ali na roke ali vbodno žago.
Električnega kabla ni priporočeno štukat pod zidom, tako da položi nov kabel v dolžini od razdelilne doze do nove vtičnice.
"You may fool all the people some of the time;
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."
Vendar je prostor precej velik, a sta samo 2 vtičnici, pa še to na preveliki višini (ni estetsko).
Najlepša hvala za odgovor :)
St235 ::
Treba bo pač zarezat v mavčne plošče do tam kjer rabiš vtičnice. Če se da uporabi kanale, slej kot prej boš hvaležen za njih.
Priporočam, da polagaš trde kable, ker je manj možnosti za napake, predvsem pa polagaj kable v celotni dolžni in jih ne štukaj v zidu ampak samo v dozah /vtičnicah.
Izogibaj se križnemu vezanju luči in stikal, ker slej kot prej se bo kdo zaradi tega orenge zajebal. tako, da četudi imaš že stikala in elekriko za luči, ne uporabi istih vodov za vtičnice. Kako imaš doze? Jaz sem si na skoraj vseh stenah pustil dozo, ravno zaradi tega, če bi kdaj rabil luč ali vtičnico na steni, pa jo nisem predvidel.
To, da prej izklopi elektriko in da tudi ko izklopiš glavno stikalo vseno preveti faze je samoumevno. Pazi tudi, da vedno vlečeš trožilne kable in vežeš zemljo.
Priporočam, da polagaš trde kable, ker je manj možnosti za napake, predvsem pa polagaj kable v celotni dolžni in jih ne štukaj v zidu ampak samo v dozah /vtičnicah.
Izogibaj se križnemu vezanju luči in stikal, ker slej kot prej se bo kdo zaradi tega orenge zajebal. tako, da četudi imaš že stikala in elekriko za luči, ne uporabi istih vodov za vtičnice. Kako imaš doze? Jaz sem si na skoraj vseh stenah pustil dozo, ravno zaradi tega, če bi kdaj rabil luč ali vtičnico na steni, pa jo nisem predvidel.
To, da prej izklopi elektriko in da tudi ko izklopiš glavno stikalo vseno preveti faze je samoumevno. Pazi tudi, da vedno vlečeš trožilne kable in vežeš zemljo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: St235 ()
Na tisti steni kjer trenutno ni vtičnic, so dve dozi, tam kjer sta vtičnici pa je ena doza.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Električna inštalacija dozeOddelek: Loža | 2241 (332) | steev |
» | Elektroinštalacija stanovanja 30m2 (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 12838 (9914) | s1m0n |
» | StirodurOddelek: Loža | 5544 (3898) | SmotaniJanez |
» | Kako vezati vtičnico na 4 žice? (strani: 1 2 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 14095 (11423) | perci |
» | Problem z vtičnicami Tem ModulOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 4020 (3756) | Davidoff |