» »

Električna inštalacija doze

Električna inštalacija doze

yyyeb ::

Živjo, imam vprašanje glede električnih doz v hiši. Po celi hiši sem razpeljal kable za luči in tukaj ni bilo težav. Sedaj so na vrsti vtičnice. Ne razumem kdaj moram dat dozo? A je doza samo kot razdelilec? Naprimer, ko iz enega kabla razdeliš na dva? Pri lučeh sem šival kable med sabo in tako podaljševal po celi sobi. A se to tako ne dela pri vticnicah? V sobo pa pride en dovod za luči in en dovod za vtičnice. Naj dodam, da bo električar priklapljal, jaz hočem samo čimveč pripravit. Hvala
Najmanj si želimo zvedeti resnico, ki bi nam najbolj koristile.

Utk ::

Ja od kod si pa napeljal kable od luči, če ne od doze? In kam pridejo dovodi drugam kot v dozo? V vsako sobo pride vsaj ena doza in od tam razpelješ po sobi. Če je velika soba, daš kakšno več, da nimaš preveč žic v dozi in da ne vlečeš tako dolgega kabla samo do neke vtičnice.
In ne, vtičnic se ne šiva.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

Lonsarg ::

Šivanje vtičnic znotraj sobe je dandanes kar praksa (tako sem bral in tako tudi pri sebi naredil) da imaš potem zgolj eno dozo za vtičnice pri vhodu v sobo, včasih to ni bila toliko praksa, moderni časi in čim manj dozic ki bi motle pač;)

Sam da se ne boš kregal z električarjem ker ima drugačno prakso kot boš ti pripravil ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

borisk ::

ponavadi ni problem z šivanjem vtičnic, vsaj znotraj sobe, ali pa naprimer v dnevni, kje pri televizorju potrebuješ 5 vtičnic, skupna poraba pa je 500W.
Na vtičnicah običajno laufa nek manjši porabnik, še največ kar se priklopi je klasični sesalec (ki je v rangu 1600W, kakšen starejši tudi 2000W)

starfotr ::

Pri načrtu za objekt si dobil tudi načrt inštalacij. Drži se ga. In seveda, če res želis sam delat, naj ti električarvsaj označi, kje boš delal.

Sicer pa, koliko misliš, da boš privarčeval s tem svojim delom? In katera budala od električarja, ti bo dala garancijo na tvoje delo? Bo slabo zagipsau dozo in se bo majala ali bo postrani ali kaj podobenag, ti boš pa potem električarja vlekel za jajca...

Danes se veliko dela kar brez doz. Gre več kabla in cevi, samo je bolj estetsko in manj je problemov z morebitnimi slabimi spoji.

Pa še folk si to dela, ker želi pametne inštalacije oziorma oni bi kasneje nekaj čarali, pa bi imeli predpripravo.

fikus_ ::

Če delaš novogradnjo in sam elektriko, veliko sreče pri električarju, ki ti bo podpisal papir ali pa mu boš dosti plačal za to, tako da finančno se ti ne splača "samogradnja".

Če obnavljaš staro, čimmanj doz in "štukanja" žic. Po možnosti ena večja doza v prostoru in od tam naprej do končnih mest. Pazi na preseke žic! In loči vtičnice ter luči, že v dovodu kablov do sobe.

yyyeb ::

Načrt za objekt ne obstaja. Garancije ni, ker je električar fušar, drugače pa poklicni električar. plačan je na uro tako, da nekaj bom prišparal. Luči sem vlekel od omarice do sobe in tam šival luči med sabo. Ne razumem zakaj bi dal dozo v vsaki sobi eno, če lahko šivam med sabo? Koliko jaz razumem bi dal dozo, če bi hotel en kabel razdeliti na dve veji. V mojem primeru pa samo podaljšujem z šivanjem. Drži?
Najmanj si želimo zvedeti resnico, ki bi nam najbolj koristile.

Utk ::

Pa se ti zdi pametno imet 5 spojev tam do neke zadnje vtičnice?

ali pa naprimer v dnevni, kje pri televizorju potrebuješ 5 vtičnic, skupna poraba pa je 500W.

To logično. Ne pa da vlečeš od ene stene do nasprotne. Kaj bi s tem sploh prišparal?

fikus_ ::

"Ne razumem zakaj bi dal dozo v vsaki sobi eno, če lahko šivam med sabo?"
Nisem napisal, da moraš dati samo eno dozo na sobo, ampak čim manj. To pa zato, ker je vsak spoj kritično mesto v inštalaciji.
Nekaj podobnega se je zgodilo tu:
https://slo-tech.com/forum/t748881/0

Tudi sam sem reševal težavo, ko je v dozi skurilo ~10 cm izolacije enega kabla zaradi slabega stika in to po približno 15-ih letih po izdelavi inštalacije. Pregrevanje sem pa opazil po tem, ko se je zaradi vročine začel pokrov doze krčit!

Invictus ::

Štukanje žic, sploh mogoče nekje vmes v cevi, je skrajno idiotsko. Glede na to, da sprašuješ bedarije, prav gotovo ne znaš narediti dobrega stika, ki se ne bi pregreval o obremenitvah.

Ko ti pogori hiša, ti zavarovalnica ne bo povrnila škode, če nimam opravljenih meritv električne inštalacije.

Saj ob obnovi to ni potrebno, ker električni priključek tako ali tako imaš. Ampak pametno je pa vseeno...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

bf4ed ::

Naj ti električar nariše kje pride kaj.

Drugače pa daš dozo pri vratih, direkt dol za stikalo od tam pa do prve vtičnice.
Potem lahko od tam vežeš do naslednje ali pa drugo linijo od doze do druge vtičnice pa od tam naprej.

Ne delajte nekaj po svoje če se posvetujete z električarjem, ker na koncu bo vse narobe.

mirator ::

Doze se postavlja tam, kjer imaš odcepe in povsod, kjer se trasa več kot enkrat lomi oz. spremeni smer. Če šivaš v vtičnicah, moraš za vtičnice dati globoke doze. Moraš pa upoštevati, da lahko horizontale napelješ 15 do 45 cm pod stropom ali nad tlemi. Ne smeš pozabit, da z varovalko ščitiš kabel. Za vtičnice se običajno napelje 2,5 mm2, ki se ščiti s 16 A varovalko. Če boš sedaj v enem tokokrogu imel več vtičnic, se zna zgoditi, da ti bo varovalka odklapljala. N.pr. v kuhinji vtičnica za sesalec in vtičnica za kakšen gospodinjski aparat ali mikrovalovno pečico.

s1m0n ::

Pri nas, ko smo si el. inštalacijo delali sami smo za vtičnice kak so bile na drugi lokaciji delali nov vod, torej nič mostičenja/prevezav na naslednjo vtičnico (razen, če jih je bilo več skupaj, druga za drugo). Dobro je tudi preden se stvari spraviš napeljevat naredit načrt kje bo kaj priklopljeno, da se ti ne zgodi to kar pravi predhodnik, da imaš na istem varovalu dva ali več močnejša porabnika.

Res, da na koncu končaš v morju kablov pri el. omari (no pri nas je omara ta večje izvedbe višine 2m).

Obvezno pa meritve in vsa dokumentacija (načrti...)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Elektroinštalacija stanovanja 30m2 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10511617 (8693) s1m0n
»

Vezava vtičnic (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
6721390 (7900) tony1
»

Spajanje N in PE žic

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
183039 (2124) mirator
»

Napeljava kabla

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
176115 (3689) mirator
»

Električna napeljava (homemade ali strokovnjak?) (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7443240 (37371) smile-

Več podobnih tem