» »

DIY hladilna plošča za prenosnik

DIY hladilna plošča za prenosnik

Map ::

Pozdravljeni! Ker prenosnik po dolgi uporabi postane vroč, sem se odločil, da si naredim hladilno ploščo in potrebujem nekaj nasvetov. Za hlajenje bom uporabil en 120mm ventilator in 12v napajalnik.
Napajalnik bo tale: Voltrcraft FPPS 12–3,6
Stilako pa tole: SCI Klecno stikalo
Zanima me, če sta napajalnik in stikalo skladna, se pravi da jih lahko zvežem in ne bo težav pri delovanju. Pri napajalniku bom vtič odrezal in vezal kable neposresno na stikalo in na ventilator in me zanima, če je to vredu ali ne.



Potrebujem še nasvet glede ventilatorja. Na zgornji sliki sta dva načina. V prvem načinu ventilator dovaja hladen zrak do računalnika, v drugem primeru pa ventilator odvaja topel zrak od računalnika. V prvem primeru bi bilo potrebno dodat protiprašni filter, da ustavi prah in večje delce, da ne pridejo v notranjost računalnika. Zanima me, kateri način je koristnejši in zakaj. Če ima še kdo kakšen nasvet pa kar z besedo na dan. Hvala že vnaprej.

logit ::

Map ::

Sem pregledal temo in čakam na novo verzijo :). Kolikor vidim, je še ni. Aja, prej sem še nekaj pozabil. Kam bi bilo najbolje postavit ventilator, da bi prenosnik najbolj ohladil?

Architect ::

... hladilniki za prenosnike so tako poceni da se ti ne splača nič doma čarati. Dejansko boš dal za material toliko kot za boljši hladilnik. Za 2 ventilatorja boš dal kakih 10 eur (verjetno še več), napajalc je bil 5 eur. Že narejen hladilnik pa dobiš od 20 eur naprej.

Sicer pa mora pihati PROTI prenosniku, saj ni poante da bi vlekel toploto proč. Tam spodaj nimaš kaj vleči proč od računalnika, če tako narediš se ti bo še bolj pregreval saj je vse narejeno tako da zrak od spodaj vleče navzgor. Ti pa bi še tisto malo zraka kolikor ga lahko potegnil vlekel proč?:D

Kupi hladilnik z vsaj 20 cm ventilatorjem. Bo učinkovit in tih in vsekakor lepši kot če ga doma narediš.

Zgodovina sprememb…

Map ::

Vem da so že poceni, a ga lahko doma naredim ceneje. Imam že 1 120mm ventilator, napajalnik tudi imam ampak je 9v, ampak bo delovalo, pa še užitek mi je delati take stvari, kot marsikomu drugemu. Imam več veselja, če ga sam naredim kot pa če ga kupim.

Architect ::

super.

potem kupi še 1 120mm ventilator in ju pritrdi na podlago nekako na sredino prenosnika, tako da bosta pihala v prenosnik. Na spodnjo stran ventilatorjev namesti še protiprašni filter, če te skrbi glede prahu, vendar se jaz s tem ne bi mučil saj prenosnik itak uporabljaš na mizi, kjer naj prahu ne bi bilo (upam).


Seveda lahko montiraš tudi le 1 ventilator direktno na sredino prenosnika, vendar to ne bo ravno učinkovito.

dodatek: jaz bi to zadevo na sredino montiral zato, da bi zrak krožil po celem prenosniku in s tem hladil tako disk kot tudi procesor ter grafično.

Zgodovina sprememb…

Map ::

Sem še malo pregledal omare in sem našel še en 80mm ventilator, en 40mm ventilator s hladilnimi rebri in en 50mm ventilator s tremi kabli. Zanima me, če jih lahko kje uporabim in če kako naj vežen tistega s tremi kabli, črnim, rdečim in rumenim, a sklepam po barvah da vežem rdečega in črnega, rumenega pa ne vežem.

Map ::

Sem še malo adapter gledal in videl, da je 9V in ?2A, ? je zato, ker se znaka prej ne vidi in ne vem ali je samo 2A ali mogoče 12, 22A... in me zanima, če je lahko kaj narobe z ventilatorjem ker na njem piše 12V 0.30A. Bojim se, da bo kaj skurlo.

Architect ::

Načeloma menim da bo ventilator vzel toliko toka kolikor ga potrebuje in nič več, tako da praviloma naj bi zadeva delovala brez nekega problema. Električar nisem, tako da tega dejansko nevem.

V kolikor pa uničiš ventilator pa ti svetujem da novega ne kupuješ ampak greš v trgovino po zunanji hladilnik za prenosnik :D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Po dolgem času nov test ventilatorjev na Silent PC Review (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Hlajenje in navijanje
6012362 (8506) BladE_
»

Zamenjava ventilatorja [ati radeon 6850]

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
182050 (1882) gazibo
»

Ventilatorji (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
10516176 (13845) IvoJan
»

Pasivno hlajenje

Oddelek: Kaj kupiti
182266 (1905) mr1two

Več podobnih tem