» »

Krči

Krči

martincek1 ::

Zadnje čase se mi dogaja, da se ponoči zbujam zaradi krčev. Enkrat na noč je že stalnica, zgrabi me v mečih.

Vzrok je sigurno v kolesarjenju, ker vsak dan gonim na polno 2x po 15 minut (služba), ampak mi to noro paše. To delam 5x na dan, tako da tu ne vidim kakšnega pretiravanja... tudi raztegnem se malo preden se na kolo vsedem.

Poleg kolesarjenja se mi to dogaja tudi pri plavanju, zelo pogosto kadar plavam in je še precej bolj nadležno in nevarno. Na daljše "ture" (blejski otok in podobno rajši sploh ne uporabljam nog). Me pa v vodi ponavadi zgrabi v sprednji del stopala, nekako imam občutek kot da mi zavrti dva prsta na nogi.

Vsak dan popijem cirka 5L vode, en kozarec z raztopljeno šumečo tableto Mg, jem jabolka, banane, stročnice, itd.. skratka vse sadje in zelenjavo, ki naj bi dala dovolj snovi, brez katerih človeka ponavadi grabijo krči. (vsaj mislim da je tako)

jype ::

Kombinacija podhladitve in regeneracije. Ko se ti telesna kondicija popravi, bo to sčasoma izginilo, do takrat pa banane in donat.

krentam ::

imam isti problem z krči, v stegenskih mišicah /zaradi treniranja nogometa... stvar rešim tako da vedno po treningu namažem kožo z tisto (finsko kremo- ki peče)..bolečine izginejo takoj, sem pa pri zdravniku slišal da priporočajo jesti različne stročnice če so problemi prepogosti...
E8500, 4850 1 GB, WD Caviar Green 1Tb, GIGABYTE EG41MF-US2H

connel ::

Verjetno bi ti pomagal kalij, malo preberi ;)

ramiz?! ::

pomoje probaj čim več pit med treningom (in vsakršnim naporom), da mišice ne dehidrerajo ...
Never regret anything, there's always a reason things happen.

blackbfm ::

Mislim da moraš imet že kar fajn pomanjkanje vitaminov/mineralov preden pride do krčev...z drugimi besedami, ob normalni prehrani je to skoraj nemogoče.

Kaj pa vem, lahko je stvar benigna, zarad stresa, pretiravanja itd.. Lahko je pa kaj resnega zadaj (če ti dejansko suka prste zna bit sumljivo), če ti ni odveč pejt k zdravniku in zateži za kakšno preiskavo.

Aja pa 5l vode če si žejen nič ne rečem, ampak če se pa nekaj bv nacejaš pa tudi ni kul...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: blackbfm ()

bajsibajsi ::

Treningi oz. zaostanek v kondiciji s pomanjkanjem magnezija. Vcasih me je enako zagrabilo v stopalu med plavanjem in je res nadlezno. Bolj kot pomanjkanje kondicije sem dobil obcutek, da zagrabi v dolocenim momentom, ko je misica sproscena in se nato spet krci. Prstov ti ravno ne zavrti, samo tak obcutek je, ker ni obicajno (in ne vidis). Krci ti in dobis obcutek, da ti npr. palec in prst zraven obraca.

Zgodovina sprememb…

connel ::

Niti ni tako redek pojav, kalija lahko precej hitro začne primanjkovati. Meni se pojavljajo krči na prstih na nogi, eni frendici isto, pa še sorodniku. Tipični znaki pomanjkanja kalija. Kako to zgleda, prste na nogi (ne vse, ponavadi dva) ti zategne, kot bi jih močno skrčil, meni takrat pomaga, da se malo sprehodim, najhitreje mine. Pri frendici isto, pri sorodniku ga pa v mečih stisne. Včasih imam še aritmijo (zelo redko, enkrat na par let). Glede preiskav bi bilo edino smiselno zaradi elementov, katerih je premalo, drugo ne bo nič našlo. Pri meni se že dolga leta občasno pojavi aritmija srca, nemogoče napovedat kdaj, lahko je jutri, lahko čez leto, dve. Bil že večkrat na resnih preiskavah in se ni našlo popolnoma nič. Ker pojem precej domače zelenjave, mi niti na kraj pameti ni prišlo, da je to to. Šele potem pri sorodniku, ko smo debatirali mi je to omenil, on, ko ga stisne krč vzame tabletko, v bistvu vitaminska tableta, ki mu potem omili krč. Sprobal to še na sebi in takoj popusti mišica. S katerimi živili se dobi kalij pa malo poguglaj ;) Oziroma greš lahko zatežit zdravniku za kalijeve dodatke ;)

dolenc ::

Tudi jaz bi to rekel, povečaj dozo mg in par banan več na dan, pa boš videl če zgine, bi se moralo takoj naslednji dan poznat.

martincek1 ::

Dane bo kakšnih nesporazumov - ko me krč prime, vse skupaj traja par sekund. Ampak vseeno je zelo nadležno in pač znak da nekaj ni vredu. Pa potem cel dan čutim tisto mišico in ni fino. Sem mlad, tako da bi kakšne kronične stvari odpisal stran.

Možno da ima podhladitev tu kakšno vlogo... ampak poleti je med spanjem to težko uravnavati :) Bom malo raziskal. Kondicije imam dovolj... se že 3 mesece zelo aktivno ukvarjam s športom, prej malce manj.

Glede kalija: banan jem dovolj, marelice in breskve sem pa tja, dosti krompirja, paradižnika, fižola, kdaj stročji fižol-ravno včeraj, ko sem ga jedel je bil krč najmočnejši :P Pijem sigurno dovolj, ob pravem času. Se ne nacejam, pijem ker v takem vremenu toliko vode skoraj že potrebujem za normalno funkcioniranje.

@connel: Napako na srcu imam tudi jaz, ampak nekaj bolj običajnega - luknja med prekatoma, kar naj bi imelo veliko ljudi. :D

No bomo videli, ampak Mg in K bi res takoj odpisal, ker jem zdravo in precej nadpovprečno veliko hrane ki ta dva elementa vsebuje. Verjetno bo res to, da tiste pol ure dnevno na kolesu pretiravam (in zjutraj vozim po mrazu)... ne pojasni pa to vzroka pri plavanju.

Vice ::

To pitje velikih količin vode je navaden mit, še bolj pa filanje telesa z MG in K. Malo poguglej pa boš videl, da pretiravaš in si bolj škoduješ kot kontra.
Pa da ne bo kdo preveč pameten, ne smeš se pa pustit dehidrirat, spij toliko kot je priporočeno za tvojo težo in tvoje potrebe glede na aktivnosti. Glede na to da uživaš zdravo hrano ti krče verjetno povzroča pretiravanje z MG. Simptomi "predoziranosti" so podobni pomanjkanju. Google ti ve pove :)

martincek1 ::

To lahko takoj ovržem.

Matija82 ::

Vice je izjavil:

To pitje velikih količin vode je navaden mit, še bolj pa filanje telesa z MG in K. Malo poguglej pa boš videl, da pretiravaš in si bolj škoduješ kot kontra.
Pa da ne bo kdo preveč pameten, ne smeš se pa pustit dehidrirat, spij toliko kot je priporočeno za tvojo težo in tvoje potrebe glede na aktivnosti. Glede na to da uživaš zdravo hrano ti krče verjetno povzroča pretiravanje z MG. Simptomi "predoziranosti" so podobni pomanjkanju. Google ti ve pove :)


Predoziranje z magnezijem je "nemogoče" pri vnosu z hrano. RDA je postavljen nizko, najpogostejši sindrom predoziranja pa je driska. Strinjam se, da je "8 kozarcev vode na dan" mit, v smislu, da ni nobene škode, če piješ ko si žejen in ne na zalogo.

Sam, enako kot ogromno ljudi na internetu, opažam boljši spanec ko jemljem magnezij (400mg, citrat, 1 uro pred spanjem). Dvomim pa da je tista šumeča kaj kriva, ker predvidevam, da vsebuje zgolj majhno količino magnezijevega oksida (najmanpa razpoložjivost).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Matija82 ()

Looooooka ::

Ce se ti rada predozirat z magnezijem mas
a)zjebane ledvice
b)si dejansko pojedel bogve kokrat vecjo dozo kot je predpisano na skatlici(kot je blo ze napisan ti s hrano to ne bo ratal).Plus...vmes si ze tko al tko ene 10x na skret tekel(ker si fasal drisko)...potem si to ignoriral in jedel naprej.
Mythbusterji bi tole lepo oznacili kot "busted"...vsaj pri cloveku, ki ni totalno zmesan :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Looooooka ()

Okapi ::

Krči so najpogosteje zaradi pomanjkanja kalcija (pomanjkanje magnezija, kalija ali natrija je manj pogosto vzrok).

O.

Matija82 ::

Okapi, kakšen vir za tole trditev ? Kakor vem je na delu interakcija Ca/MG/Vit D.

Okapi ::

The most common cause of nocturnal leg cramps is calcium deficiency.
Tudi zdravnik ti najprej predpiše šumeče kalcijeve tablete, če mu prideš jamrat, da imaš ponoči krče v nogah.

O.

Matija82 ::

Zdravniki tudi ponujajo navodila, ki me svarijo pred prekomernim uživanjem jajc. 2 na teden ali neka podobna neumnost ;)

Vice ::

Na kalcijevih tabletah piše da odpravijo krče, na magnezijevih tabletah piše da odpravijo krče, na koncu pa ugotoviš da imaš premalo natrija, in da tvoj dohtar nima pojma :))...

kitewing ::

Kaj pa piješ na kolesu?

martincek1 ::

Na kolesu ne pijem nič, ampak pred 2.5dl vode, ko končam pa cirka pol litra. (za vse, ki bi se pač našli - govorim za ~14min dolgo vožnjo 2x dnevno)

blackbfm ::

Jz pijem ce grem za uro na kolo, ne pa 15 min..mislim da mal pretiravas s to vodo, da nimas krcev ravno zarad tega, sploh ko si omenil 5l/dnevno...

martincek1 ::

Pa ni predoziranje pismo, sem že povedal, eni ne ležimo do 12:00 v pojstli. :) Na delu popijem skoraj vsake pol ure 0.25dl vode, drugače lahko samo še umrem od dehidracije.

kitewing ::

martincek1 je izjavil:

Na kolesu ne pijem nič, ampak pred 2.5dl vode, ko končam pa cirka pol litra. (za vse, ki bi se pač našli - govorim za ~14min dolgo vožnjo 2x dnevno)

Ne smeš piti vode, ker s potom ne izgubljaš samo vodo, ampak tudi sol in druge elemente. Pij isostar, ali kaj podobnega.

Matev ::

krči so posledica dehidracije

tudi če misliš da piješ zadosti, piješ premalo

očitno

jype ::

Pa dehidriraš lahko tudi če piješ preveč vode. Posolit si jo daj.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Donat in njegova cena (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6713705 (6658) frulica
»

Kolo in krči v stopalih?

Oddelek: Loža
343178 (1601) jb_j
»

Vitaminski in mineralni dodatki - Za / Proti ? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7923588 (21288) RejZoR
»

Kaj piti/jesti pri daljšem fizičnem naporu? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6713727 (11984) kitewing
»

Krči v mišicah na nogah.

Oddelek: Loža
437383 (6486) Bleeh

Več podobnih tem