» »

Vzdržljivost diskov nekoč in danes

Vzdržljivost diskov nekoč in danes

_Denny_ ::

Še kdo drug opaža, da se današnji novi diski precej pogosteje kvarijo? Zadnje čase dobivam na servis mašine s pokvarjenimi diski različnih firm, imajo pa vsi nekaj skupnega - leto izdelave je 2010 ali manj. Crknili so tudi vsi diski, ki sem jih kupil za sebe: Samsung F3 1tb po enem mesecu (december 2010, slabi sektorji, ga sploh več bios ni prepoznal), WD Caviar Black 1tb (januarja letos, klikanje), WD Green 2tb (junij 2011, nehal delati brez razloga), WD Scorpio Blue 320gb (kupil v sredo, danes že pokojen s 25% slabih sektorjev) in še nekaj drugih 2.5 diskov, ki sem jih nabavil za sorodnike. Nekako je vse preveč pogosto, da bi bilo naključno.
Firmam dandanes gre samo za dobiček in čimbolj poceni proizvodnjo, za stranke pa se jim več ali manj j*be...se mi zdi, da je bilo kakih 10 let nazaj čisto vse dosti bolj kvalitetno. V svoji celotni zgodovini sem zamenjal čez 100 diskov vse od 500mb pa do 1tb in se ne spominjam, da bi kateri od njih crknil tako hitro po nakupu. 8 let stari WD Caviarji 320gb z 70k urami še zdaj delajo kot novi, isto 6 let star 160gb 2.5 Hitachi z več kot 2000 vklopi...lol še celo 12 let star Deathstar (20gb IBM Deskstar 75GXP) mi dela še zdaj brez problema.

Zgleda so novejši diski postali potrošni material...od zdaj naprej kupim samo SSD, za storage pa bomo spet pekli dvdje.
Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32
RTX 2070S 8GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, Samsung UE65H6400

jype ::

Po mojih izkušnjah na življensko dobo diskov odločilno vplivajo napajalniki. Diski sicer crknejo vedno, a v mašinah s kilavimi napajalniki precej pogosteje.

bluefish ::

Kurzweil ::

Tole kar ti pišeš je že kar malce previsoka frekvenca crkovanja, če prav razumem so ti v enem letu crknili štirje diski, to bi se človek lahko vpršal, ja pa povsem možno. Sem pa istega mnenja kot ti, pa na samo glede diskov temveč računalnikov oz. njihove periferije nasplošno, za enkraten primer lahko dam dejstvo, da moj 386, 486, Pentiumi vseh vrst prav vse še delajo, kar se tiče računalnikov dobrih zadnjih 5 let pa je tako kot praviš, vsak dan se tresem kaj bo šlo, sploh v teh poletnih dneh ko se vse tako rado pregreva.

Zanimivo je tudi to kako so letos objavili, da so bile rekordne bilance največjih proizvajalcev diskov pa čeprav, so nam ustavarili nek marginalni svet, da je proizvodnja zastala in da obstaja samo eno resno podjetje z motorčki, vsak dan je seveda več dokazov da gre za kartelne dogovore, mi ovse pa plačujemo to ne samo pri ceni ampak tudi kvaliteti.

Sicer pa jype, napajalnik je lahko v osnovi kriv za okvare na prav vseh komponentah, da pa ti res ni treba v prav vsaki temi klobasat pa ti je tako pobedala že vrsta ljudi, v osnovi napetost napajalnika uravnava matična plošča in če bi bil kriv napajalnik, da ti je vmes crknilo toliko diskov ni vrag da ti vmes nebi crknilo še kaj drugega.

Če pa se malce pošalim _Denny_ a je v tem kar veliko resnice pa je da si kupuj iste diske, boš lahko mogoče kdaj kakega rešil že z menjavo elektronike.

Moja izkušnja je da do pred dobrih 5 let so kot rečeno diski služili svojem namenu lepo, največ križ sem pa imel z WD Green, ki je namenjen bolj podatkom, kot pa kot sistemski disk in večina ni pozorna da prav ti Green in podobni diski zaradi varčevanja preklapljajo iz enega v drug mode in ti jaz vidim še eno od morebitnih težav. Druga je lahko če je v bližini kakšen pankrt in ugaša računalnik brezglavo, poznam tudi primere ko so "popravljali računalnik" in preden so ugotovili ali je CPU ali GPU ali matična so 100x restartali računalnik s priklopljenim diskom, predvidevam da je od tega bila 1/3 v fazi kakršnegakoli delovanja diska. Naslednja stvar je lahko v nihaju napetosto, predlagam pa ti da začenš malce opazovati S.M.A.R.T.

...če se ti pa povsod pojavljajo bad sektorji, pa je to bilo že tudi zaradi tega ker ni bil disk lep pritegnjen v nosilec, največkrat pa bad sektorji pridejo (vedno vprašam) pri ljudeh ko imajo ohišje na tleh, pri nogah... če samo pogledat otroke, kako jih zateguje ob igranju ni vrag da nebi brcnili vanj enkrat na 2 tedna.

V osnovi pa je večina strojne opreme iz dneva v dan slabša, kot sem prej rekel 20 let stare stvari še vedno delajo pa čeprav so bile že po 10 let v kleti na vlaki.

Isotropic ::


V osnovi pa je večina strojne opreme iz dneva v dan slabša, kot sem prej rekel 20 let stare stvari še vedno delajo pa čeprav so bile že po 10 let v kleti na vlaki.

ni slabsa, samo bolj optimizirana. racunalnike se pac obicajno menja na 3-5 let in temu primerno so dizajnirane komponente.
mogoce je pri diskih se kaksna visja sila v igri sicer, recimo kakovost proizvodnega postopka.

_Denny_ ::

Se čisto strinjam z vsem napisanim. Par let nazaj si zamenjal komponento, ker je zastarela, sedaj pa jo zamenjaš, ker crkne in pač rabiš delujočo. Poleg tega še imamo od lanske pomladi lušen WD-Seagate duopol. Kaj naj vzameš kot alternativo? Toshibo? Z njihovo edino serijo 500 in 1000gb 3.5 diskov bodo težko konkurirali prej omenjenim. Me pa tudi zanima, če imajo firme sploh kak quality check, ker je nekako nemogoče, da ti uspe s trgovine prinesti defektni disk ali pa laptop z le-tem, sploh s slišno mehansko okvaro (diska s pokvarjeno elektroniko še do zdaj nisem imel v rokah).

V zgornjem pdfju mi ni uspelo najti nič novega, lahko pa potrdim, da temperatura res ni ne vem kako velik faktor pri okvarah. Zgoraj omenjena Caviarja sta 4 leta švicala na 50+ stopinjah preden sem se ju usmilil in namestil ventilator. Še zdaj imata oba 99% smart drive fitness.

jype, večina mojih servisov je bila na 1-2 meseca starih "stacionarnih" laptopih, ki se ponavadi ne premikajo okoli, tako da pri tem verjetno ni bil krivec napajalnik. To je privedlo do tega, da je moj prvi test pogled smart vrednosti za raw read error in relocated sector count v Hirenovem Boot cdju...nažalost je v večini primerov disk res krivec in jih pošljem nazaj v trgovino.
Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32
RTX 2070S 8GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, Samsung UE65H6400

hojnikb ::

Nwm no jst sn meu že dost diskov različnih znamk in serij in mi še noben ni crknu sam od sebe. Mi je pa crknu en WD (ne razvno crkno, ampak je drive motor controler spusto dušo zarad moje krivde ;)
Tako da je čist odvisn na kako serijo naletiš in v kakih pogojih se nahaja disk.
Je pa ziher nek znak o kvaliteti današnjih diskov krajšanje garancije :|
#brezpodpisa

kixs ::

Vsi moji diski od 2009 naprej se vedno tik-tak-ajo. Imam jih cca 12 kom. Vsi so WD, vecinoma 2TB Green in en Black.

V vsej moji rac. zgodovini mi je crknil leta 1998 en Seagate 1GB - bad sectors in en WD 80GB leta 2003 tudi bad sectors.

Js tvoji teoriji ne morem potrditi.

lp

Brane22 ::

Unih 10 kosov 2TB HD204UI mi dela 24/7 praktično od dneva nabave- tam nekje začetek 2011.

Kron ::

To jih maš pa ziher v raidu?8-)

Pomoje je najbolj problematična pri diskih predvsem elektronika.
=**=C64=**=

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Kron ()

filip007 ::

Včasih je dobro preveriti, če je kakšen firmware na voljo, pa zadevo po potrebi spačerati.

Tukajle je poravek za WD Green serijo:
http://news.softpedia.com/news/WD-Cavia...
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

Zheegec ::

Včasih navadni diski niso deovali 24/7, za kar načeloma niso mišljeni - za to so server diski. Sedaj pa marsikdo stalno downloada ali uploada iz diska in disk deluje 24/7, za kar ni mišljen. Na splošno bi pa rekel, da je kljub temu manj reklamacij diskov, kot včasih - procentualno gledano vsaj.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Brane22 ::

Kron je izjavil:

To jih maš pa ziher v raidu?8-)

Pomoje je najbolj problematična pri diskih predvsem elektronika.


Ja. So pa hlajeni z ventom, tako da nikoli niso več kot mlačni.

Dr_M ::

Meni je letos uspelo (oz ne meni direkt, ampak slab napajalnik) unicit enega Seagatea do te mere, da se niti zalaufal ni. Po menjavi elektronike je pa samo klikal.
Sem pa ugotovil, da je velikokrat vzrok za odpoved diska korozija kontaktov med diskom in pcb plato. Resil ze kar nekaj diskov s ciscenjem. Sicer tega diska nebi vec uporabljal, se pa da resit podatke bp.

dronyx ::

Jaz sem pa ravno pred dnevi razmišljal, kako malo se danes diski kvarijo. V službi imamo čez 500 računalnikov, kjer so nekateri stari celo po 10 let in v zadnjih nekaj letih mislim da ni šel niti en sam disk. Sem pa imel enkrat primer v Dell strežniku, da so šli vsi trije diski zaradi serijske napake v roku parih dni (po letu delovanja).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

Pyr0Beast ::

@Denny
Nisi edini
Sodobni spominski mediji so jajca.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Brane22 ::

Sem ravnokar s hddtemp pomeril temperature. Gredo od 33-37°C in to sedaj, ko je vroče.

69charger ::

Meni je pred mnogo leti crknil mislim da WD 40gb in približno 1 leto nazaj WD Green 500gb. Največji problem ATM so cene diskov. Trenutno sestavljam en office računalnik, lepo vrgel not G530,plata,ram itd. ko pa pridem do diska gre pa vseskup izven budgeta in sploh nimam izbire, verjetno bo treba po rabljeni alternativi.
How many guys from a tech forum does it take to change a lightbulb?

sennheiser ::

Kje pa so kupljeni diski? Ne leti zdj karkoli to na prodajalca, ali dobavitelja, sam sem dobil že občutek, da v Slo dobimo slabšo robo v primerjavi z tujino... Men do sedaj ni šel noben disk. Napajalnik če je prešvoh glede na celoten pc je lahko možen vzrok... A si mogoče mel nažgan pc med nevihto kakšno? Men je že šlo zaradi tega, ker je do nihanja prišlo od ventilatorja, do celotnega pcja. Izjema so bili diski pa ram... sam mislim da je čisto možno da nastrada tudi samo disk. Sicer sam mislim da je tle največji faktor sreča... ali sreča da znotraj garancije stvar crkne oziroma da dela dokler ni res zastarelo.

AngelOfDeath ::

Ne vem ne meni se tudi zdi da kar je nad 250GB odpoveduje precej bolj pogosto kot prej. Iz trgovine sem prinesel že cca 3 pokvarjene diske v zadnjem letu. Tako da kvalitete noben več ne testira v tovarni...
edit: Slovnica

Mesar ::

Mogoče so imeli "zalite" motorčke...
Your turn to burn!

Riff ::

ja res je tile novi diski niso kaj preveč vzdržljivi zato pa jih jaz poleti obvezno hladilm z ventilatorji :)

blackbfm ::

dejte se res mal uprašat če ne obstaja mogoče kakšen drug dejavnik za crkovanje diskov..jz mogoče če sem enga menjal v desetih letih..res da jih nisem 100 valjal po rokah ampak pri tistih parih računalnikih (tudi novejših) ki sem jih mel, disk nikoli ni bil problem.

Kron ::

Vprašanje je kako vplivajo (mehanske) poškodbe (v nedelovanju) na življensko dobo diska.

Nmareč enkrat sem v rač. stacuni videl kako je prodajalcu padel disk iz 1,5m na marmornata tla. On pa "ups" pa nazaj na polico. ;((
=**=C64=**=

korenje3 ::

če je bil v škatli ni problema... škatla ublaži pojemek. novi diski imajo itak zaklep glave.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

Kron ::

brez škatle - le v antistatični vrečki
=**=C64=**=

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Kron ()

cen1 ::

10 let star maxtor 128GB še zmer dela ko urca, 2-3 leta star hitachi 500GB v prenosniku tudi.

Je pa res da ko bereš recimo feedback na newegg te prime srat.. to da imajo nekateri 100% failure rate in da menjajo 6 diskov v par tednih pač ni normalno.

Da ne omenjamo da so se cene po "poplavah" PODVOJILE in še zmerom niso padle kar vse bolj diši na en lep NATEG s strani proizvajalcev.

Konkurence tudi ni več nikakve..
Seagate kupil Maxtor
Seagate kupil Samsung
Seagate kupil Lacie
WD kupil Hitachi

Dejansko sta na trgu samo še dve firmi s sumljivim slovesom. Seagate z njihovo famozno 1 letno garancijo in WD z 2-5 letno garancijo ampak z zelo sumljivo kakovostjo, enkrat dobiš odličen disk drugič katastrofa. Karkoli kupiš je odvisno od sreče danes..

MIHAc27 ::

Jaz tudi to opažam. Nove diske dobivamo nazaj tudi že po 6 mesecih.
V preteklosti sem menjal tko 2-3 diske na leto. Zdej jih toliko ali še več na mesec.

Doma drugače sem ravno ta teden menjal 120Gb WD-ja, ki ima slabe sektorje (še ide disk, bil za podatke). Imam pa tudi 6 let star Deskstar 80Gb, ki je NOV zabijal glavo. Ker je bil v garanciji sem ga nežno...udaril. Še vedno dela BP.

AlienRR ::

Ne kapiram kaj nekateri počnete z diski da vam takole crkujejo, razen, da imate res takšno nesrečo z izbiro defektnega diska.:| Sicer pa ja slabo napajanje dela svoje.

Meni je nazadnje crknil WD caviar blue, po lastni krvdi, ko ga je zalil antifreze/destilirana voda iz vodnega hlajenja, en mi je z mize padel in je ležaj zaribal. Pred tem se niti prav ne spomnem kater še je crknil.

WD black, WD green, Seagate po kišti/NAS-u pa imajo vsak po nekaj kilo ur. Prav tako v prenosniku (pozabil sem kaj je že noter:P), ki je doživel kar nekaj sunkov/padcev/potovanj dela BP.
*knok's on the wood*:D

Aja, pa vsi diski so "pred-poplavni".
You can override the laws of thermodynamics with sufficient sudo access.

cen1 ::

AlienRR je izjavil:

Ne kapiram kaj nekateri počnete z diski da vam takole crkujejo, razen, da imate res takšno nesrečo z izbiro defektnega diska.:| Sicer pa ja slabo napajanje dela svoje.

Meni je nazadnje crknil WD caviar blue, po lastni krvdi, ko ga je zalil antifreze/destilirana voda iz vodnega hlajenja, en mi je z mize padel in je ležaj zaribal. Pred tem se niti prav ne spomnem kater še je crknil.

WD black, WD green, Seagate po kišti/NAS-u pa imajo vsak po nekaj kilo ur. Prav tako v prenosniku (pozabil sem kaj je že noter:P), ki je doživel kar nekaj sunkov/padcev/potovanj dela BP.
*knok's on the wood*:D

Aja, pa vsi diski so "pred-poplavni".

Mogoče je v tem štos :)

AlienRR ::

Hja, diski ki so se malo kopali so verjetno res slabše kvalitete. Ampak to so diski narejeni le v zadnjem polletju. Vmes je tudi govora o starejših, iz leta 2010 in prej.
You can override the laws of thermodynamics with sufficient sudo access.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Trdi disk (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
9612159 (10133) radmannsdorf
»

Zanesljivost diskov drugič: zmagovalec Hitachi (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Diski
6124544 (20516) ZigaZiga
»

Trdi disk

Oddelek: Kaj kupiti
142153 (1763) Skyman
»

Rohnenje diska

Oddelek: Pomoč in nasveti
402670 (2096) kixs
»

HDD 1 - 1,5 TB

Oddelek: Kaj kupiti
213298 (3085) kixs

Več podobnih tem