» »

BlackBerry 10 bo zamudil, RIM z ogromno izgubo

BlackBerry 10 bo zamudil, RIM z ogromno izgubo

The Wall Street Journal - Kanadski proizvajalec telefonov BlackBerry podjetje RIM je objavilo poslovne rezultate za prvo četrtletje fiskalnega leta 2013, ki kažejo na poslabšanje že tako katastrofalnih rezultatov. Analitiki so slabe rezultate pričakovali, a tako visokih izgube in upada prihodkov niso.

V četrtletju, ki se je končalo 2. junija, so RIM-ovi prihodki upadli za tretjino (v primerjavi z enakim obdobjem lani) in dosegli vsega 2,8 milijarde dolarjev. Padec na medčetrtletnem nivoju znaša 43 odstotkov. Prodali so 7,8 milijona telefonov, medtem ko so jih še pred pol leta dvakrat toliko. Nadaljuje se tudi večanje izgube, ki so jo prvikrat po dolgem času zabeležili pred tremi meseci. Sedaj se je ta s 125 milijonov dolarjev povzpela na 518 milijonov dolarjev čiste izgube. Izguba iz poslovanja je sicer precej nižja in znaša 192 milijonov dolarjev, preostanek pa odpade na slabitve in kapitalske izgube. RIM je namreč oslabil celo vrednotenje svojega dobrega imena. Thorsten Heins, ki je letos prevzel vodenje podjetja, z rezultati kakopak ni zadovoljen in napoveduje ukrepe za izboljšanje razmer.

Kako točno namerava to storiti, ni jasno, saj je RIM napovedal zamudo prihajajočega BlackBerryja 10. Ta bi moral iziti do konca leta za božično nakupovalno sezono, saj RIM nanj skorajda stavi prihodnost podjetja. V podjetju so suho povedali, da se je razvoj izkazal za težavnejšega, kot so pričakovali, zato bo Blackberry 10 na voljo šele leta 2013. Dodatne težave RIM-u povzroča odpuščanje, saj bodo letos odslovili še 5000 oziroma tretjino vseh zaposlenih (in ne 2000, kot so prvotno načrtovali), kar naj bi dolgoročno sicer prihranilo milijard dolarjev letno, a bo letos povzročilo 350 milijonov dolarjev izrednih stroškov. Dodatni ukrepi za znižanje stroškov so odstop (outsourcing) nekaterih servisov podizvajalcem in konsolidacija proizvodnih obratov z desetih na tri. Delnica podjetja je včeraj izgubila 15 odstotkov, v zadnjem letu pa več kot dve tretjini vrednosti.

5 komentarjev

keitai ::

Dejansko bi lahko tisti M zamenjali s P.

smash ::

titanik

7982884e ::

dinozavri pač izumrejo, tko je

Matako ::

Konec je žnjim.
/\/\.K.

Gregor P ::

Tako kot ste naketeri že predlagali, če bi se morda strogo specializirali samo v programsko opremo za varno komunikacijo (za vse vodilne mobilne OS-e ipd.), morda pustili/ponudili zgolj njihovo strojno infrastrukturo (strežnike itd.) za mala podjetja oz. tisti, ki se je ne morejo privoščiti sami (torej se odpovedo telefonom, lastnim OS-om itn.), bi morda lahko obdržali pomembno pozicijo na trgu (seveda če bi ponujali nekaj več kot konkurenca kar se varne komunikacije tiče).
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

BlackBerry odpušča

Oddelek: Novice / Rezultati
86200 (4388) metalc
»

AMD zaradi izgube odpušča

Oddelek: Novice / Rezultati
145067 (4021) opeter
»

RIM z izgubo in brez fokusa

Oddelek: Novice / RIM BlackBerry
3317245 (15445) Pier
»

BlackBerry PlayBook se prodaja bolj slabo

Oddelek: Novice / RIM BlackBerry
228982 (7408) T0RN4D0
»

RIM-ovi poslovni rezultati spričo nizke prodaje slabi

Oddelek: Novice / Rezultati
73751 (3338) zos

Več podobnih tem