» »

RIM razmišlja o delitvi podjetja ali prodaji

RIM razmišlja o delitvi podjetja ali prodaji

Žalosten, a vse bolj verjeten scenarij.

The Wall Street Journal - Davno je že od tega, ko je bila situacija v kanadskem RIM-u rožnata, a sedaj je že diametralno nasprotna. Podjetje z vsakim četrtletjem tone vedno globlje, tržni delež in prihodki upadajo, izguba pa raste. Še pred slabim letom dni so bile zamisli o prodaji ali celo razdelitvi podjetja bogokletne, sedaj pa so tudi ti scenariji vedno verjetnejši. Čeprav je britanski Sunday Times vedno potrebno jemati z zrnom soli, gre vseeno premisliti o njegovih navedbah, da se pripravlja razdelitev RIM-a na dva dela in odprodaja dela premoženja.

Kot pišejo v časniku, naj bi RIM-u intenzivno preigravali scenarij, po katerem bi se podjetje razdelilo na dva dela. Eden bi prevzel mobilne telefone, drugi del pa bi obdržal platformo in infrastrukturo za pošiljanje sporočil, ki je v poslovnem svetu zaradi šifriranja zelo cenjena. Proizvodni del, ki skrbi za strojno opremo, pa bi odprodali najboljšemu ponudniku na trgu. Druga možnost, ki takisto ni za odpis, je prodaja precejšnjega dela nerazdeljenega podjetja Microsoftu, ki se je zanj že v preteklosti zanimal, pa potem po neuspešnih pogovorih raje začel sodelovati z Nokio, ali celo že zavrnjenemu Amazonu oziroma Facebooku, ki razmišlja o lastnem telefonu.

Nekaj se bo vsekakor moralo spremeniti, saj so obeti sila slabi. Poslovne rezultate zadnjega četrtletja še čakamo in jih pričakujemo prihodnji teden, a analitiki ne napovedujejo izboljšanja v primerjavi s četrtletjem poprej. Takrat je RIM pridelal 125 milijonov dolarjev čiste izgube, četrtinski upad prihodkov in pristal pri vsega 16-odstotnem tržnem deležu. Januarja letos so zamenjali vodstvo, kar ni pomagalo, maja letos pa napovedali nov val odpuščanj. Kot je ugotovil Wall Street Journal, so odpuščati že začeli, in sicer v manjših skupinah po nekaj deset zaposlenih. Čeprav se je pričakovalo, da bo na udaru predvsem netehnološki kader, odpuščajo tudi v sektorju kontrola kakovosti in podobnih. Lani so že odslovili 2000 zaposlenih, letos naj bi jih prav toliko. Skupno naj bi prestrukturiranje privarčevalo milijardo dolarjev letno.

37 komentarjev

mtosev ::

zanimivo. sem si mislil, da je RIM močno podjetje glede kolk poslovnežev uporablja njihove telefone
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

SaXsIm ::

Problem bedastega rima je ta, da že dolgo niso dali ven pametnega telefona za pameten denar ter razmeroma majhen in drag trg appov.
SaXsIm

Phantomeye ::

mtosev je izjavil:

zanimivo. sem si mislil, da je RIM močno podjetje glede kolk poslovnežev uporablja njihove telefone


Zelo slab indikator merjenja moči podjetja. Podjetnikov v razmerju z običajnimi uporabniki, ni veliko. 10x več pa za telefone gotovo ne dajejo.

Sploh pa, kaj ima pa blackberry v teh časih takšnega, kar android in iOS ne moreta imet?

Občutek mam, da uspešnost podjetja kolerira z priljubljenostjo OS-a, ki ga uporablja.

Zgodovina sprememb…

Gandalfar ::

> Sploh pa, kaj ima pa blackberry v teh časih takšnega, kar android in iOS ne moreta imet?

Podporo za hudo stopnjo paranoje.

smash ::

push mail?

SaXsIm ::

Fizično tipkovnico in hud email klient.
SaXsIm

Tody ::

Kaj pa z gmailom ne moreš narest kar lahko z blackbarryem?

Invictus ::

Varnost in kriptiran promet.

Da ne govorim o nadzoru vsebin na telefonu in nastavljanju varnosti na remote ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Bistri007 ::

Tody je izjavil:

Kaj pa z gmailom ne moreš narest kar lahko z blackbarryem?

BES :D
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

g. Oden ::

Vsi vemo, zakaj RIM propada.

Icematxyz ::

@g. Oden

V to se nisem poglabljal ampak napovedan WP8 je meni vsaj na papirju še najbolj konkurenca podjetju RIM. Če le na papirju ali ne pa bomo videli v praksi.

Gregor P ::

Invictus je izjavil:

Varnost in kriptiran promet.

Kako, če je pa RIM praktično pripravljen (se prodati) "vsakomur" omogočiti prestrezanje telekomunikacije uporabnikov njihovih storitev:(
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

Tody ::

Varnost my ass. Sej gmail poteka tudi čez HTTPS.

Mandi ::

Gandalfar je izjavil:

> Sploh pa, kaj ima pa blackberry v teh časih takšnega, kar android in iOS ne moreta imet?

Podporo za hudo stopnjo paranoje.


Eh.

Imam Curve 8250. Stal me je 50€ (dve leti nazaj). Izgleda lepo. Ima sicer plastično a trpežno ohišje, ki brez problema preživi padec iz mize ali še česa višjega (zadnja stran je obložena z gumo, prednja pa ima zaščitni okvir okoli zaslona). Tipkovnica je odlična in proti njej se lahko gre ves touchscreen crap samo slikat. Push mail je killer fičr (mail pride takoj, včasih še hitreje kot v gmail web inbox, telefon takoj prižge indikatorsko lučko). Odgovarjanje na maile je skrajno enostavno in prijetno. Zvočni predvajalnik je soliden, sicer vezan na iTunes/Video media prayer kolekcijo a jebiga. V sili se da komade dodajati z downloadanjem ali kopiranjem preko usb-ja (fuck you iTunes drm). Predvaja youtube in druge h.264 posnetke, občutek pri tem je glede na velikost zaslona soliden. Baterija drži 1 dan uporabe, 2-3 če ga pustim na miru, polni pa se s strandardnim micro usb napajalnikom, ki ga najdeš domala povsod. Podpora za appe je švoh, ampak jaz to jemljem kot fičr, ker nočem imeti slame gor. Nameščen imam samo še twitter client (spisan od Blackberrija). Večopravilnost deluje. In aja, če maš to srečo, da se srečaš s kakšnim drugim BB uporabnikom (bolj redki pojav smo zadnje čase), lahko telefona takoj povežeš preko BBM-a in klepetaš, deliš fajle, karkoli.

In short, it's an epic phone.

Bom kar žalosten, ker ga ne bo več. RIM že vsaj 2 leti sedi na lovorikah in žveči kat, od njih pa nič ni. BB10 ("BBX") imajo v delu že poltretje leto, pa niso še ničesar pokazali. Njihova tablica je bila sploh polom, ker ni mela push maila, to pa zato, ker njihov komunikacijski server ni podpiral dveh hkratnih naprav na isti telefonski številki. Beri, lahko si uporabljal ali telefon ali tablico, ne obojega (................). Zdaj se nekaj spravljajo k novim telefonom, vendar jih ne bo do konca letošnjega leta, ko bodo sigurno že na voljo iPhone 5 in Jelly Bean androidi. Kot bi rekel fry: not sure if incompetent or somebody destroying the company on purpose.

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Mandi ()

nekikr ::

Mandi: vse to kar si napisal ima tudi primerljiv Android telefon... Torej, po čem se razlikuje je bilo vprašanje ;)

ales85 ::

Mandi si že slišal za Google Docs ali pa Google Drive? Tam se sploh ne rabiš srečat s telefonom pa deliš datoteke, klepetaš, ... :)

techfreak :) ::

Gregor P je izjavil:

Invictus je izjavil:

Varnost in kriptiran promet.

Kako, če je pa RIM praktično pripravljen (se prodati) "vsakomur" omogočiti prestrezanje telekomunikacije uporabnikov njihovih storitev:(

To je za BIS, komunikacijo preko njihov strežnikov. Pri uporabi BES ima ključe za dekodiranje samo podjetje oz. lastnik strežnika.

smash ::

pravi push mail ima samo RIM

matjazp ::

Če imaš BES na svoji strani, lahko z njim v celoti nadzoruješ telefone in to je za poslovni svet bistvenega pomena. Ne govorim o nadzoru kaj uporabniki počnejo ampak o tem kako se telefon zaklene, kako se ga v primeru zlorabe onemogoči itd itd. Kdor ni nikoli videl BES konzole, naj raje ne pametuje o tem kaj drugi telefoni zmorejo... Android je za mase, leglo in tempirana bomba od velikih fantov...

Tody ::

Ja, to je tisto kar rabimo! Odgovorit isto sekundo na mail, ko pride :S Že tko smo odvisni od tega...

jan_g ::

Odvisno od primera do primera, nekaterim so RIM telefoni nepogrešljivi. Ampak, že nekaj let nazaj sem slišal za kar nekaj primerov, ko so v firmi zaposlenim ponudili izbiro BB ali iPhone. 95% se jih je odločilo za iPhone. Tako da očitno tudi v podjetjih ni taka grozna nuja imeti BB.

smash ::

Tody je izjavil:

Ja, to je tisto kar rabimo! Odgovorit isto sekundo na mail, ko pride :S Že tko smo odvisni od tega...


vprašanje je bilo, kaj ima rim, kar ostali nimajo...mi naštevamo, ti pa strelaš v zrak

Truga ::

Jaz sem mel v prejsni sluzbi BB. Ceprav je bil "star" model (mogoce pa ravno zato?) ni bilo nobene primerjave z alternativami. Enostavno boljsi za moj specificen use case (pogosto branje maila), ker je bil kar default screen mail client..

Phantomeye ::

SaXsIm je izjavil:

Fizično tipkovnico in hud email klient.


10% procentov androidov ima fizično tipkovnico. Ker to je raj za hardcore smsarje.

Drugace pa pushmail ni tako močna funkcija, da bi prevesila tehnico.

Enako velja za inkripcijo. razen ce so vsi podjetniki res hudi paranoiki.

Gregor P ::

Ni to paranoja, ampak minimalna nujnost, če si vsaj na pol resno podjetje; saj če pa nisi, je pa vseeno dobro vzpostaviti vsaj minimalno stopnjo varnosti, ker nikoli ne veš, kdaj te bodo zaradi lastne malomarnosti drugi privlekli na sodišče, če te že za lastno varnost ne skrbi:|

techfreak :) je izjavil:

Pri uporabi BES ima ključe za dekodiranje samo podjetje oz. lastnik strežnika.
Torej BES ostaja "nedotakljiv"; edino če je podjetje samo malomarno pri varnostnih ukrepih, lahko pride do kakšnega nezaželenega vdora oz. ogrozitve varnosti? Ni možnosti nekih "stranskih službenih vrat" za raznovrstne vlade, varnostne službe ipd.?
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

SaXsIm ::

as far as we know, ne.
SaXsIm

Pat_MaGroin ::

"Čeprav je britanski Sunday Times vedno potrebno jemati z zrnom soli,"

Avtor, prosim, prosim, prosim, prosim ne prevajaj več novic.

LP,
PIC

Bosti1904 ::

Škoda. Imel BB-ja in sem bil zelo zadovoljen. Cenovna politika telefon je res totalno zgrešena (al kupiš BB za 100€ ali 350€, vmesne stopnje ni), funkcionalno pa je telefon odličen. Če veliko komuniciraš preko mailov, službeno ali privat, je ta telefon obvezna oprema. Noben mail klient se ne more primerjat z BIS-om ali BES-ov. Fact!

darkolord ::

Noben mail klient se ne more primerjat z BIS-om ali BES-ov. Fact!
Kaj pa ima, česar drugi nimajo?

Tody ::

Sej so rekl. Push mail pa neko kriptiranje ;)

smash ::

kaj ma ferrari, kar nima fičo? mal je večji, drgač pa mata oba 4 gume...peleta se oba enako...z obema prideš iz točke A v točko B

tko da ni neke razlike baš

darkolord ::

Mnja, ignoranta se je najlažje delat.

Push mail imajo telefoni že kakih 10 let. Enkripcijo tudi.

Mr.B ::

PA remote wipe, ter politiko tudi. Vsaj tisti povezani na Exchange 2007/2010. Sedaj ti že vsak Apple teži, ali dovoliš, nadzor s strani Exchange strežnika.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

smash ::

pol pa sploh lohk rim zapre štacuno, saj nima ničesar za ponudit :|

Phantomeye ::

smash je izjavil:

pol pa sploh lohk rim zapre štacuno, saj nima ničesar za ponudit :|


Ne da ničesar nima za ponudit... sam razlika med poslovnimi smartphoni in (smart)phoni za mase, se preprosto manjša, v bistvu že zabrisuje... in to v takšni meri, da celo poslovneži posegajo po iosih in androidih.

slo81 ::

Ja,samsung in aple, ostali pa cugrund.

Invictus ::

Meni bo škoda za Blackberry telefoni. So mi bili res všeč. Osnovne funkcionalnosti so delale res dobro (SMS; email in telefoniranje).

Sinhronizacija kontaktov z gmailom je bila super. Že pred Androidom, kjer jasno to tudi dela.

Bili so pa tudi dovolj robustni za moje rokovanje. Mogoče si bom še omislil kakega. Saj rabljeni so dovolj poceni.

Rešitev za RIM bi bila implementacija Blackberry storitev za Android in iPhone.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

RIM bo morda ostal brez izdelovalca Blackberryjev

Oddelek: Novice / RIM BlackBerry
119971 (2254) tonylee5566
»

BlackBerry 10 bo zamudil, RIM z ogromno izgubo

Oddelek: Novice / Rezultati
53055 (2753) Gregor P
»

RIM z izgubo in brez fokusa

Oddelek: Novice / RIM BlackBerry
3317198 (15398) Pier
»

BlackBerry PlayBook se prodaja bolj slabo

Oddelek: Novice / RIM BlackBerry
228962 (7388) T0RN4D0
»

Nov izvršni direktor Nokie microsoftovec Stephen Elop

Oddelek: Novice / Nokia / Symbian
176645 (6126) RejZoR

Več podobnih tem