» »

Ocenjevanje fotografij ter nasveti

Ocenjevanje fotografij ter nasveti

Temo vidijo: vsi
««
37 / 62
»»

c-lox ::

Vsake toliko posnamem fotografijo ki obtiči v arhivu "Bodočih idej", kjer pridno čaka leto ali dve na avtorjev navdih. To je ena izmed njih.

 Original

Original


 Preurejena

Preurejena



Mnenja dobrodošla.

koprive ::

Hvala vsem za komentarje, zelo hvaležen. Fotografiram zase, za spomin na osebe, kraje in dogodke. Moje mnenje je, da če je neobdelana slika ničvredna, potem bo takšna tudi po obdelavi, torej škoda časa za obdelavo. Zato sem pač objavil take kot so bile posnete.

Pojavila se je želja izboljšati svoje slike z dopustov, dogodkov itd. in kar najbolje ujeti podobe časa, ko so bile posnete. Zato nadlegujem forum. Mogoče bi bilo bolj primerno odpreti facebook račun in gnjaviti znance, pa še varnostne kopije bom imel pri Stričku Samu :D

msjr ::

koprive je izjavil:

Mogoče bi bilo bolj primerno odpreti facebook račun in gnjaviti znance

Ne, ne, facebook ne bo dober za kritike. Večinoma boš dobival lajke, ki ne pomenijo nič, oz. komentarje v smislu odlična fotka, lepoooo ipd. Sam sem nekoč kolegu napisal kritiko filmčka, ki ga je naredil pa sem dobival potem odgovore v smislu, kaj kritiziraš, ko se je pa človek tako potrudil. V bistvu je fb tako kot če bi bil star pet let in bi pokazal risbico teti na družinskem srečanju, reakcije so znane :D

Okapi ::

Fotografiram zase, za spomin na osebe, kraje in dogodke.
Če slikaš zato, da boš čez desetletja obujal spomine (kar je čisto OK razlog za fotografiranje), potem je v bistvu precej (oziroma popolnoma) vseeno, kakšne so fotke. Oziroma, tebi morajo biti všeč. Kar predvsem pomeni, da morajo biti tehnično dovolj dobre.

Ne tako redko se zgodi, da ljudje niso zadovoljni s tehnično kakovostjo svojih fotk (ostrina, barve, osvetlitev ...) in v večini primerov okrivijo fotoaparat ter kupijo boljšega. In potem včasih še boljšega in na koncu pristanejo pri kakšnem dragem in velikem, ki ga potem sploh ne uporabljajo. Bolj koristno bi bilo kupiti kakšen fotografski priročnik (ali pa pobrskati za nasveti na netu) in se naučiti, kako pravilno uporabljati fotoaparat, kateregakoli pač že imajo. Če se zavedaš omejitev, je za fotografiranje spominov čisto dovolj že malo boljši telefon. Recimo tiste fotke, razen mogoče one s koncerta, so vse take, da bi jih prav enako dobro (za namene spominov) lahko poslikal tudi s telefonom.

S kompozicijo in ostalimi fotografsko-umetniškimi podrobnostmi se ima smisel ukvarjati, če želiš fotke kazati drugim, še zlasti če so to popolni neznanci. Z boljšimi fotoaparati pa se ima smisel ukvarjati, če hočeš fotke objavljati v revijah, na razstavah ali jih prodajati na netu. Oziroma če bi rad slikal kakšno zahtevnejšo tematiko, ki je s telefonom ali majhnim fotoaparatom zaradi tehničnih omejitev ne moreš dovolj dobro.

O.

koprive ::

Tale članek me je sprovociral: http://www.techspot.com/article/1016-ow... Tudi sam bi rad naredil kaj podobnega. Prva misel je bila nakup boljšega fotoaparata ampak pogled na cene le teh me je prepričal v iskanje alternativ. Se mi zdi škoda zapraviti 300€ ali več kar tako, še za telefon dam največ 200€. Najprej bom poskusil doseči čim več s tem kar imam na razpolago. Sicer sem pa jaz eden redkih, ki naokrog hodi s fotoaparatom (običajno kompaktom) in mi je slikanje s telefonom nadležno. In ne samo zato ker moj telefon za 200€ dela bolj uboge slike...

Torej po branju tega in podobnih člankov sem šel gledat svoje stare slike in opazil, da bi bile možne izboljšave. Kako do teh izboljšav priti? To pa ugotavljam sedaj. Dobra poštena kritika pri učenju pomaga več kot kar koli drugega, tako da vam hvala za vse nasvete.

dottor ::

Boljša oprema ne da nujno boljših slik, kvečjemu slabše, saj precej lažje z*jebeš nastavitve, če ne slikaš lih full auto. Sam sem tudi iz kompakta presedlal na DSLR, ampak zato ker sem pri kompaktu videl kaj vse nima, ima premalo, me moti, omejuje, ... in pol vse to prenesel v zahteve za naslednji fotoaparat.

V nedeljo na sejmu bo potekalo fotografiranje za foto-tekmovanje (FB link za ocenjevanje bo objavljen tudi tukaj, ko bo zadeva ready to go). Nekateri so bili začudeni ko sem zadevo odpru za vse, neglede na opremo in izkušnje, in sem slišal celo "kritike" v stilu da bo zmagal lahko nekdo ki bo posnel fotografijo s telefonom. In v tem je tudi čar fotografije. Za nalašč sem odpru tekmovanje za vse, saj ne želim omejevati tistih, ki radi fotografirajo. Če bo pa na koncu zmagala fotografija posnete s telefonom, nadavnim digitalcem, ... bo to pokazatelj da nekdo ima talen (alpa se mu je usralo po domače povedano).

Tako da bom iz lastnih izkušenj povedal tako:
Prvo se nauči kar se da največ izkoristit opremo ki jo imaš in najdet šibke točke le-te, ter pol videt kolko bi te prišla oprema, ki bi te šibke točke odpravila ali prestavila daleč stran in si v glavi razčistit če se ti zdi sprejemljivo dat to vsoto denarja za nadgradnjo.
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

no comment ::

koprive je izjavil:


Torej po branju tega in podobnih člankov sem šel gledat svoje stare slike in opazil, da bi bile možne izboljšave. Kako do teh izboljšav priti? To pa ugotavljam sedaj.

Če si opazil, da so možne izboljšave, potem je to dober znak.

Fotografija ni (samo) zajem slike. Precej več znanja o fotografiji moraš pokazat pri "uredniškem" delu fotografije (izbor fotografij, izrez, obdelava, ipd.). Sploh v digitalni dobi, ko je fajl iz katerega štartaš skoraj praviloma brezupno zanič (beri, popolnoma neprimeren za končno objavo).

Torej, če si po določenem času opazil pomanjkljivosti v starih slikah oz. stvari, ki bi jih danes naredil drugače, pomeni, da najverjetneje napreduješ.

Knjige?! JA. Se pa v teh časih veliko da videt tudi na netu. Ravnokar sem spet "prelistal" Wendersovo stran. Dobra roba. Za postranski hobi...

koprive ::

korenje3 je izjavil:

bom jaz konkretno ocenil.
1. fotografija
- slabo osvetljena, barvni razpon majhen, kompozicija je kr neki, če je že ženska v plavem, potem nebi smel porezat noge.
2. fotografija
- si slikal šah tablo ali plešo človeka?
- slika pretemna in barve slabe
3. fotografija
- si ponesreči sprožil? spet človek pred mogoče interesantnim objektom
- slabe barve, pretemna, globina premajhna
- če nebi bilo tista človeka spredaj in če bi slikal presalca čez cel okvir in če bi bil boke močnejši bi bila zanimiva slika


Da ne bom nehvaležen, dolgujem še odgovor korenju3 in ostalim, ki govorite o obdelavi slik.
Se strinjam glede osvetlitve, sem jo malo osvetlil in res izgleda malo boljše. Temna je bila zaradi popoldanskega sonca. Videl sem turista ki slika turista in sem si mislil zakaj se ne bi postavil v vrsto tako da turist slika turista ki slika turista. V naglici sem taprvi odrezal noge ja. Ne razumem pa čisto povezave z modro barvo obleke in celovitostjo njenih nog. Pa tudi kaj je to barvni razpon in kako ga lahko povečam? Je to kakšna nastavitev v fotoaparatu? Obdelana slika - boljše/slabše?

Pri drugi sem pravzaprav slikal šah ampak imaš prav. Pleša res dobro ukrade pozornost :D Imam še eno kjer pleša ne prekriva šahovnice ampak je tudi v ospredju in hkrati srajca na levi čisto skrije levega šahista.

Človek na tretji sliki naj ne bi bil v ospredju po naključju ker gre za učitelja, kar sem imel namen nakazati z njegovimi kretnjami proti osebama na odru. On je glavna figura, plesalca pa plešeta po njegovem navodilu. Še obdelana slika. S programom sem dodal malo barv in odrezal nekaj nepotrebnih delov. Še vedno polom?

Še to:

dottor je izjavil:

Boljša oprema ne da nujno boljših slik, kvečjemu slabše, saj precej lažje z*jebeš nastavitve, če ne slikaš lih full auto.


Sem opazil da je še kako res. Ampak mislim da po drugi strani odtehta ko ti uspe narediti sliko, ki je drugače ne bi mogel.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: koprive ()

gddr85 ::

se mi zdi da si preveč obrezal, pa za mene mal pretopla ;), sem si jo mal sposodil

korenje3 ::

koprice, jaz se izogibam obdelavi slik, kot je barvanje, cropanje in segmentno osvetljevanje. edino osvetlitve cele fotografije in barvni ton spreminjam.

 Smothie

Smothie



Na zgornji sliki v photoshopu ko obdeluješ slike, uporabi camera RAW editor. Prvo narediš korekcijo leč, potem pa narediš korekcijo svetlobe in barv. Načeloma dober fotoaparat slika tako kot vidiš, kot recimo moj, ampak to ponavadi ni dost cool, zato se poveča jakost barv. Recimo v mojem primeru je bil smoothie praktično brez barv, jagoda pa rjavkasta. V ozadju je pa še plošča, ki je črna. Zdej jaz sem povečal črno v ekstrem, ravno toliko da ni prišlo do izgub barvnih podatkov (underexposed), belo pa povečal tako da ni "overexposed". Nekako se mi je izšlo.

Tisi sliderji so po defaultu vsi na 0. Temperaturo in pa tinto ne spreminjat, ker potem slika ni taka kot jo je zajel fotoaparat.

Pa še to če ti kdo reče da boljša foto oprema ne daljših slik, taki ne vejo dovolj o fotografiji. Razlika je kot dan in noč. Z dobrim fotoaparatom lahko zajameš sliko brez opreme za osvetljevanje, kot s slabšim fotoapratom, kjer moraš prostore konkretno osvetliti, da pridejo barve do izraza. Dober fotoaparat ima mnogo večji barvni in svetlobni razpon in praktično vsaka slika v normalnih pogojih pride ven taka kot jo vidiš z očmi.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: korenje3 ()

Okapi ::

Še ena umetnina od korenja.:)) Človek se težko odloči, ali je boljša omara, čips ali tale zadnja.

Unknown_001 ::

Okapi je izjavil:

Še ena umetnina od korenja.:)) Človek se težko odloči, ali je boljša omara, čips ali tale zadnja.


Men so vse na nek poseben način kar všeč :D mogoče pa vidim umetniški potencial ki ga drugi ne 8-)
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

korenje3 ::

To sem naredil za zgornjo razlago in se pri meni ne smatra za umetnino. Če jo ti smatraš za umetnitno sem prav hvaležen.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

gddr85 ::

white balance zgleda mal mimo na tem smoothiju

korenje3 ::

Ne ker se potem tekstura v smothiju ne vidi.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

gddr85 ::


kaj ima wb veze s teksturo mi ni čist jasno, jst ne vidim spremembe

Unknown_001 ::

korenje3 je izjavil:

Ne ker se potem tekstura v smothiju ne vidi.


Kakšen fotoaparat pa imaš to? Me čisto informativno zanima.

gddr85 je izjavil:


kaj ima wb veze s teksturo mi ni čist jasno, jst ne vidim spremembe


Kaj pa če je delal homemade retroefekt?
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

Zgodovina sprememb…

korenje3 ::

Aja spremenil si ton barve, kar jaz nisem želel in sem zgoraj napisal da talih stvari ne delam.

Recimo zgornja slika je naravna barva luči, spodnja pa modificirana na 5000K.

 kuh1

kuh1


 kuh2

kuh2



raptor, nikon d750
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: korenje3 ()

Unknown_001 ::



Evo ena slikca od danes. :D
Tale bumbar se je kar naprej vame zaletaval ko sem križanke ob špricarju reševal, pa se je tako lepo na škarpo postavu da sem si vzel cajt pa ga poslikal.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

korenje3 ::

glede na deformacije oklepa predvidevam da si ga prej ubil ;)
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

Unknown_001 ::

korenje3 je izjavil:

glede na deformacije oklepa predvidevam da si ga prej ubil ;)


Niti ne :D je bil še kako živ, sam je pa zgleda zih kje preveč tečen bil, pa jih je po grbi dobu še s čim drugim kot sam s cajtngom :))
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

Zgodovina sprememb…

freesty ::

korenje3 je izjavil:

Aja spremenil si ton barve, kar jaz nisem želel in sem zgoraj napisal da talih stvari ne delam.


Ne vem sploh kaj naj na tole recem. Verjetno imas na avtomatsko nastavljeno? Torej zaupas aparatu, da naredi namesto tebe? Zaslonko, cas, iso tudi prepuscas fotoaparatu?:)
http://www.youtube.com/watch?v=5hfYJsQAhl0

korenje3 ::

freesty je izjavil:

korenje3 je izjavil:

Aja spremenil si ton barve, kar jaz nisem želel in sem zgoraj napisal da talih stvari ne delam.


Ne vem sploh kaj naj na tole recem. Verjetno imas na avtomatsko nastavljeno? Torej zaupas aparatu, da naredi namesto tebe? Zaslonko, cas, iso tudi prepuscas fotoaparatu?:)


zaupam. zato ker imam v dnevni sobi 5000k, v kuhinji pa 3000K led diode in se vidi razlika tako na oči kot na fotoaparatu.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

Unknown_001 ::

Aja, ka ma kdo kakšen komentar (za izboljšavo) moje slike? hint -> hrošč

Bi bil dobrodošel feedback tok, da vem kje popravit da bo naslednjič bolje.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

Zgodovina sprememb…

kuglvinkl ::

Pa si kaj pogledal makro fotografijo? Mislim, kakšne fotke bi rad delal?
Your focus determines your reallity

korenje3 ::

1. Tvoj hrošč je grd
2. Ni slikan v naravi :(
3. večji boke
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

gddr85 ::

ja, definitivno večji boke 8-)

koprive ::

Barve sem res precej privil. Med vlečenjem drsnikov sem potegnil malo na sivinsko stran in tudi ni zgledalo napačno. Gddr85 nastavitev tudi deluje dobro.

Lahko da sem kaj naredil narobe v programu da ni več zgodovine, tako da ne morem pogledat kaj točno sem spremenil. Spomnim se, da sem malo povečal exposure in contrast za odtenek, malo zmanjšal lights in povečal shadows in clarity, ter nazadnje dodal še nekaj malega saturation in vibrance. Kot vidim bi lahko tudi malo povečal black point, da ne bi bilo toliko izgub pri črnih odtenkih. Gledal sem predvsem, da svetle barve niso presvetle (blowout).

Uporabljam Zoner photo studio trial. Sem bral njihovo pomoč in imajo tudi nekaj dobrih idej. Dobra vaja vse skupaj tako da se mi bo mogoče začelo kmalu svitat kako naprej.

korenje3 ::

Ali pa če narediš kompaundno sliko:



recimo ta objekt je slikan v stanovanju kjer so v ozadju smeti, sam je boke lep.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: korenje3 ()

koprive ::

korenje3: Ozadje je cool in tudi robohrošč je dovolj zastrašujoč ;)

Unknown_001 ::

kuglvinkl je izjavil:

Pa si kaj pogledal makro fotografijo? Mislim, kakšne fotke bi rad delal?


Ja v bistvu poskušam z makroji ker mi nekako najbolj "sedejo". Nimam pa ravno profi zadeve za fotografijo-> SamsungGalaxy S5 :P ampak poskušam.

@korenje
1. Jebiga takšen je prišel na slikanje, ni mi pa ravno veselje po "šumi" letat v največji pripeki samo zato da bom enga celga hrošča najdu.
2. Kamen ni dovolj naraven???
Eh dobro, lahko bi bil grob do njega in ga s pinceto premaknil 10cm stran na list sam pol bi zih probal ubežat
3. Kaj je boke? (Prvič slišim)
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

Zgodovina sprememb…

korenje3 ::

i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

Unknown_001 ::

koprive je izjavil:

korenje3: Ozadje je cool in tudi robohrošč je dovolj zastrašujoč ;)


Lepo slišat tudi pozitiven komentar :)

korenje3 je izjavil:

https://photographylife.com/what-is-bok...


Ahaaaa, štekam štekam. Tamal problem. Bom jutri zrihtal ker zdej se mi pa res ne ljubi zajebavat s tem :)
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

Zgodovina sprememb…

seminal ::

Korenje3 predvidevam da je macro objektiv v delu, zato tudi takšen blur. Za macro fotografijo je res veliak razlika z namenskimi objektivi za to :) pa še kakšen teleconverter daš zraven da dobiš še večjo povečavo. Za Smasung S5 je dobra slika :)

Rok Woot ::

Super Sonic je izjavil:

Ena poletna:


Upam da imaš njegovo dovoljenje za objavo...

weasel ::

Rok Woot je izjavil:

Super Sonic je izjavil:

Ena poletna:


Upam da imaš njegovo dovoljenje za objavo...


A se hecas?

Onlyx ::

Zanima me, če je Hodaličev priročnik smotrn nakup ali mogoče priporočate kakšno drugo knjigo za začetnika?

Ps.
Zaenkrat sem prebral prvi dve knjigi Digitalne fotografije Scotta Kelby-ja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Onlyx ()

Ziga Dolhar ::

Scott Kelby (vse njegove knjige iz serije Digitalna fotografija) so zelo fajn, še posebej za začetnike.
https://dolhar.si/

mailer ::

Preveč povdarka Kelby daje na studijsko fotografijo, dejansko bi uporabne zadeve lahko skrčil na eno ali pol knjige, sploh tretja je skoraj v celoti namenjena studijski opremi in slikanju.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

a_borlak ::

Onlyx je izjavil:

Zanima me, če je Hodaličev priročnik smotrn nakup ali mogoče priporočate kakšno drugo knjigo za začetnika?

Ps.
Zaenkrat sem prebral prvi dve knjigi Digitalne fotografije Scotta Kelby-ja.


Je.

PARTyZAN ::

Ni nujno, da vedno white balance nastaviš na fotkah. Če je svetloba toplejša in če želiš, da se ohrani "avtentična" atmosfera, potem pač bele ne greš delat bele.

RedDrake ::


Žal, obraza ne morem in ne smem pokazati, ampak če drugega ne, je vsaj malo izvirno ...
Saj vem, kak GAS addict tule bo rekel da je tehnično neizpravna, ker je lens flare tam, pa šum, pa kaj jaz vem kaj še vse, ampak meni na 13x18 izgleda super.

Unknown_001 ::

Meni deluje kot nekako povprečna dobro izostrena družinska fotografija za v album. :8)
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

RedDrake ::

Exactly :)
A svetniškega sija pa nisi opazil? Edina reč, ki ni povprečna tu (pa še namenoma narejena ...)

Unknown_001 ::

RedDrake je izjavil:

Exactly :)
A svetniškega sija pa nisi opazil? Edina reč, ki ni povprečna tu (pa še namenoma narejena ...)


Pa res :O ok, prepričal si me. Plus točke za izviren poseben efekt :)

Malo mam svetlost monitorja spuščeno pa se ni videlo.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

Zgodovina sprememb…

kuglvinkl ::

Veteran Street Photographer Offers Some No-BS Advice on How to Get Better

http://petapixel.com/2013/08/15/veteran...
Your focus determines your reallity

BigWhale ::

RedDrake je izjavil:


Žal, obraza ne morem in ne smem pokazati, ampak če drugega ne, je vsaj malo izvirno ...


Pri frontalnem portretu ne smes pokazati obraza? Kaj tocno bi pa rad, da ti ocenimo? Svetniski sij?

Ej, dešetkeeca!!!1111

Okapi ::

Jaz sem najprej videl dekolte8-)

korenje3 ::

jaz pa kosmato roko.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

RedDrake ::

Eh, ni za ocenit, naslov teme je tudi "nasveti", in tole je samo ideja za popestritev kake družinske fotke ...
Portretov jaz brez dovoljenja za objavo ne objavljam, easy as pie.

Za ocenit, recimo kaj takega

««
37 / 62
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zvečer ne zamudite Luninega mrka (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
7714932 (9515) Duhec
»

Predlogi za smartphone z najboljso kamero (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8214908 (12905) next3steps
»

Foto - Aprilska norost

Oddelek: Zvok in slika
294151 (1777) Super Sonic

kateri 4\3 fotaparat do 500evrov (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Zvok in slika
20425828 (22670) bluefish

Več podobnih tem