» »

Oraclu patenti kar naenkrat niso več tako zelo všeč

Oraclu patenti kar naenkrat niso več tako zelo všeč

Techdirt - .. in njihov pravni oddelek je bržkone dovolj velik, da si lahko privoščijo sočasno vodenje dveh pravnih sporov na povsem diametralnih pravnih teorijah, brez da bi to komur pretirano motilo spanec.

Še ne 24 ur po precej neprijetnem porazu v sporu z Googlom (pritožba skoraj zagotovo še pride) so ta torek vložili tožbo proti enemu bolj podjetnih patentnih trollov, Teksaškemu podjetju LodSys. Slednji je znan predvsem po lanskem nadlegovanju malih iOS razvijalcev posredi licenčnine na svoj patent na in-app nakupe, ampak od takrat so še nekoliko razširili obzorja (beri kupili še nekaj patentov) in začeli na veliko nadlegovati velike ameriške korporacije, posebej kupce Oraclovih poslovnih rešitev. Zdaj pravijo, da tam vgrajena rešitev za kontaktiranje Oraclovega tech supporta (Oracle Help Chat on Demand) krši njihove patente na spletni klepet (web chat) ter da je to treba še dodatno plačati. Oraclove stranke seveda niso navdušene in se pritožujejo, še huje pa je, da se ozirajo za konkurenčnimi rešitvami. To pa ne more biti dobro, zato je Oracle tudi primoran tožiti: zvezno sodišče zdaj prosijo, naj z ugotovitveno sodbo potrdi neveljavnost zadevnih patentov, če pa to ne bo šlo, pa naj Oraclovim strankam zagotovi, da njihova raba Oraclovih rešitev ne predstavlja kršitve taistih patentov. Poenostavljeno povedano, zahtevajo, da sodišče odloči točno to, kar so le dan poprej gladko izgubili v sporu z Googlom.

LodSys je zanimiva pravna pojava, ki se ji popularno pravi Non-practicing entity (NPE) - misleč podjetje, ki sicer v svoji lasti drži znaten sveženj pravic intelektualne lastnine, vendar z njimi ne počne nič materialnega, v smislu dejanske proizvodnje izdelkov. O takih smo že precej brali v zapisih o copyright trollih, tj. podjetjih, ki so od bolj ko ne sumljivih založnikov pridobivala pooblastila za nadlegovanje torrent uporabnikov. Večina teh je poniknila, ko so stroški sodnih postopkov za identificiranje IP naslovov postali previsoki, LodSys pa nima tega problema. Predvsem naj bi imeli zagotovljene odlične vire financiranja. Veliko se omenja Washingtonski Intellectual Ventures (IV), ki je v samem vrhu največjih patentnih imetnikov v ZDA (in je tudi sam NPE). Še več, IV ima tudi odlične politične zveze, pregovorno imenovane "democrats and their trial lawyers", saj so med največjimi donatorji kandidatov ameriške demokratske stranke. Njihov lobistični (beri: denarni) pritisk je uspešno sabotiral lanski poskus modernizacije ameriške patentne zakonodaje.

Tako kot v primeru z Googlom se bosta tudi tu spopadla dva giganta, vsak zelo na svoji strani. Zanimivo bo spremljati, kako bo Oraclu šlo v tej vlogi. Morda se bodo premaknili kaj bližje h Googlovemu stališču z lanskega avgusta, češ da prekomerna raba patentov izrazito škodi razvoju mobilnih tehnologij ter da je za vse bolje, če izdelki dejansko konkurirajo z dejstvi. Seveda, kot takrat še nismo vedeli, zdaj pa, je Google zgolj teden dni kasneje najavil prevzem Motorole Mobility, pretežno prav zaradi debeljenja svojega svežnja teh izrazito škodljivih patentov. Težko je torej reči, če se pa prav nihče ni pripravljen za več kot 5 minut teden dni držati svojega stališča.

2 komentarja

Ginginova ::

Mandi, tle pa malce nakladaš, da gre za eno in isto.
Ni isto, ko se med sabo koljejo podjetja s produkti na trgu okrog patentov vezanih nanje, in to, da kolje neko podjetje, ki nikoli na svet ni spravilo nič razen patentov. In to je zgodba o patent trollih, podjetjih, ki razen patentov, svetu niso ponudila ničesar.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

jype ::

So what?

Oracle toži, ker hoče denar, ne glede na to, ali ima to kakršenkoli tehničen smisel.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Google migrira Android na OpenJDK

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
145852 (3924) Qushaak
»

Oracle izgubil spor z Googlom okoli Jave v Androidu

Oddelek: Novice / Android
4915740 (11931) bojsi
»

Google začenja razmišljati o smiselnosti programskih patentov

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
4511761 (10184) Icematxyz
»

Razvijalci umikajo svoje aplikacije iz ameriških app storov

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
3112278 (9405) Icematxyz

Več podobnih tem