» »

Branje PDF knjig - bralnik ali tablico ?

Branje PDF knjig - bralnik ali tablico ?

v2dot0 ::

Kaj predlagate?

Večkrat si želim brat kakšno kjigo a tega se mi ne, da počet pred monitorjem za mizo.
Fizične knjige so mi všeč a nakup traja preveč časa (izbira,plačilo,dostava,čakanje).

Kakšne so vaše izkušnje ? Kaj predlagate da kupim in kje ?

Mavrik ::

Zakaj pa morajo biti PDF? Načeloma so za branje knjig daleč najboljši e-paper bralniki, ki berejo ločene formate, tablice načeloma so manj primerne (a zato renderirajo PDFje bolje).

Kaj je razlog da tako nujno rabiš PDF? Glede na to da te moti dolgo čakanje... kaj ti je problem pri Amazon Kindlu, kjer dobiš dostavo v (Amazonovem formatu) delčku sekunde?
The truth is rarely pure and never simple.

v2dot0 ::

No v resnici ne rabim PDF mogel bi napisati "elektronski knjig".

ToniT ::

Bralnik (Kindle itd.) je super za branje knjig v formatu e-knjig, za PDF-je pa je veliko boljša tablica.
Lastim si Kindla in tablice (Ipad 1, 2 in Galaxy tab) in govorim iz lastnih izkušenj.
Na plaži pa tako ali tako lahko uporabljaš samo e-bralnik.

Joze_K ::

definitivno tablico ua PDF, za ePub in slično pa bralnik

Lonsarg ::

Bi si mislil, da vsak spodoben bralnik in vsaka spodobna tablica brezkompromisno podpira vse formate...

ebralnik, če misliš samo knjige brat, tablica, če hočeš še kaj drugega gor počet, predvsem kako browsanje, ki je slabo funkcionalno na e-ink zaslonih.

Mavrik ::

Bi si mislil, da vsak spodoben bralnik in vsaka spodobna tablica brezkompromisno podpira vse formate...


Je huda razlika med "podpira" in "prikaže da je udobno brati". PDF je pač glup format, ki ni bil mišljen za tako uporabo in na manjših zaslonih e-bralnikov preprosto ni berljiv.
The truth is rarely pure and never simple.

Lonsarg ::

Zato bom pa kupil Windows 8 tablico. Noben problem ni k sreči inštalirat na windows program za vsak format, ki se ti ga zahoče. Bralniki majo pa ene omejene OSe.

Mavrik ::

Nisi prebral, kar sem napisal: problem s PDFjem ni v OSu, ampak v tem da se PDF ne prikaže "lepo" na medijih, ki so manjši kot je nastavljena velikost. Če kupiš ciglast A4 bralnik bo PDF zgledal isto kot na tvoji A4 W8 tablici.
The truth is rarely pure and never simple.

v2dot0 ::

Torej v kolikor bereš PDF-je rabiš tablico. Za andoid in ipad pa se dobijo aplikacije, ki omogočajo branje drugih formatov.

Mavrik ::

Ja, moje izkušnje kažejo nekaj takšnega:

a.) Na Kindlu veliko raje berem knjige, oči se mi opazno manj utrudijo. Prav tako se jih da odlično brati na močni svetlobi (poletje/plaža/park), kjer LCDji popolnoma odpovejo in so neuporabni.

b.) Na iPadu se zelo dobro bere stripe, PDFje pa sprejemljivo, ker je zaslon še vedno premajhen - če pozumiraš celoten A4 je tekst premajhen, listanje po pol strani pa je zaradi vmesnika še vedno dokaj nerodno. Še vedno pa je situacija za PDFje neprimerno boljša kot na Kindlu.

Drugi problemi so še: če ti sije sonce potem na zaslonu ne vidiš _nič_, naprava je tudi opazno težja od Kindla in jo je utrudljivo držati v rokah dlje časa.

Tako da za branje strokovne literature in uporabljam iPad, vseeno pa za veliko večino branja v roke vzamem Kindla.
The truth is rarely pure and never simple.

darkkk ::

Moje izkušnje so dosti podobne:
če bereš neko leposlovje, kjer bereš "linearno naprej" je med branjem papirnate knjige oz. 7" kindla razlika minimalna. Imel sem možnost sprobat tudi 10" kindle, enostavno je preokoren za romane.

Če moraš brat karkoli, po čemer listaš (članki, strokovno gradivo, etc.), potem je papir oz. računalnik (ja, welp), boljši, na bralniku ne moreš listat dovolj hitro. Vseeno se pogojno da brat PDFje na 10" tablici, ampak vseeno ni to to.

Moje mnenje: če maš namen brat romane (PDF lahko premečeš v kindle obliko, ampak če maš neko knjigo s slikami, shemami etc se to ne konča preveč dobro), potem 7" tablico. Za branje drugih stvari nekako nisem našel elektronske alternative papirju.

Lonsarg ::

Jaz sem prebral kar nekaj PDFjev na 4.3" Android telefonu, velikost ekrana me ni motila, sem tekst zoomal, mogoče imam srečo z pdf-ji ki jih dobim...

Edino e-ink zaslon bi prišel mojim očem zelo prav, če bi bral več kot samo par knjig, bi si prav tako želel bralnik, kot ga ima Mavrik.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

StarMafijec ::

Da ne odpiram nove teme - torej bralnika knjig in revij v PDF formatu pač ni. Potreben je nakup tablice? S Kindlom se pa ne da brati pdf?

yayo ::

Tablica ali e-bralnik Onyx Boox M92, če misliš dolge ure prebirati pdfje. Ga uporablja precej študentov in akademikov za branje strokovne literature, je pa drag, s tablico prideš bolj poceni skozi.

StarMafijec ::

@yayo: Hvala, zgleda zanimiva reč :).

yayo ::

Samo pazi, ker Onyx ne nudi tako spolirane izkušnje kot kak ameriški izdelek, premore sicer mali milijon opcij in tweakov ampak iz izkušnje lahko povem, da imetnik Onyxa precej časa preživi v debatah na Mobileread forumu. Pa Ereader-store.de je edini prodajalec kjer se ga splača kupiti, ker nudi najboljši support.

StarMafijec ::

Ja, a prodaja tudi dražje (za ~50 eur).

yayo ::

V primerjavi s kom? Poglej bundle, švabi dodajo usnjen ovitek in adpater za napajanje skozi vtičnico, lahko linkaš trgovino kjer si našel za 50EUR ceneje?

EDIT
sem se spomnil sedaj, tudi PocketBook Pro 912 podpira pdf in je cenejši.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: yayo ()

StarMafijec ::

http://www.amazon.co.uk/Onyx-Boox-M92-B...
249 GBP in to naj bi bilo 295 EUR (poštnina ni vključena v ceno)

yayo ::

Aha, to je od poljskega distributerja Artatech, njihovi bralniki imajo zaklenjen firmware zarad licenčne pogodbe z IVONO (IVONA je program, ki ti bere tekst v slušalke, če si prelen, da bi to počel sam. Zveni malček robotsko ampak deluje.) Zaklenjen firmware pomeni, da lahko nalagaš izključno updejte od Artatecha, nobenih uradnih od Onyxa in nobenih neuradnih. Nič slabega v temu, le nekaj časa mine od izida uradnega firmwara do Artatechove "predelave".

StarMafijec ::

Jap, tale PocketBook Pro 912 je že za 215 eur z dostavo :).

StarMafijec ::

Aja, kako pa kj ti zasloni prebavijo pdf s slikami v barvah?

yayo ::

Zelo slabo, tablica je v tem primeru optimalen izbor...

StarMafijec ::

Ok, sem bil že tik pred nakupom PocketBooka, zdaj pa zgleda ne bo nič :(.

Iščem pa na netu, če je kak prikaz tega slabega izgleda.

Vidim pa, da obstajajo neka orodja, ki ti prilagodijo pdf.

Sam tablice se na plaži ne da uporabljat :(.

Zgodovina sprememb…

yayo ::

Ne razumem najbolje o kakšnih slikah govoriš, na splošno so e-readrji ok za strokovne papirje z npr. formulami, za glasbene partiture in kak grafikon, seveda govorim o pdfjih, tudi stripi v cbr in cbz formatu se lepo vidijo. Ampak če gre za komplicirane pdfje s kombinacijo teksta, slik in ne vem še česa, potem...
Oglej si videopredstavitve na Youtube pa si boš ustvaril mnenje.
http://www.youtube.com/results?search_q......0.0...1ac.2.11.youtube.5RwxIfs8PnA

StarMafijec ::

Ok, hvala.

fujtajksel ::

Mavrik je izjavil:

Nisi prebral, kar sem napisal: problem s PDFjem ni v OSu, ampak v tem da se PDF ne prikaže "lepo" na medijih, ki so manjši kot je nastavljena velikost. Če kupiš ciglast A4 bralnik bo PDF zgledal isto kot na tvoji A4 W8 tablici.


Jst mislim da problem vsekakor je tudi v OSu, pa v strojni zmogljivosti. Kindle za PDFje malo večjih formatov spodoben androidni smartfon gladko poseka kljub mnogo manjšemu ekranu in primerljivi resoluciji. Finta je da fon zmore hitro spreminjanje velikosti in pomikanje po strani z dotikom. Kindle brez toucha nima šans, s touchem pa ga še vedno daje slaba odzivnost e-ink zaslona in procesorska podhranjenost.
Isti štos je pri internetu. Imam 3G verzijo ki načeloma omogoča zastonj surfanje po celem svetu, v praksi pa zraven v 5 min izgubiš živce.

V teoriji bi se PDFje dalo pretvorit v e-knjižni format. V praksi to gre za PDFje, v katerih je pretežno enostavni tekst, medtem ko sem za zapleteno stavljeno strokovno knjigo preizkusil pet različnih pretvornikov in obupal.

tx-z ::

Js za branje knjig nikakor ne bi priporoču tablic kr je pač vseen to LCD....In ne morš dolg brat. Medtem ko ti bralniki jih pa lah cel dan berš in še zmer ne opazš da je drgač kokr knjiga. Kindle tut čist lepo PDF-je podpira, edin strani so pomešane, pa mogoče kšne oblika kdaj. Ni lih za neke otroške knjige kjer bojo slikce notr ampak za vse ostalo pa do zdej nism mel problemov.
tx-z

WhiteAngel ::

Sam imam že leto in pol PocketBook 903 in je super. Uporabljam ga za branje znanstvenih člankov v PDF-ju.

Plusi:
- Velikost je super. PDF-je prikazuje bp, kar je zelo pomembno zame.
- Poleg USB-ja uporablja bluetooth za prenos datotek, redno uporabljam. Tudi bluetooth slušalke poleg 3,5mm banance lahko priklopiš in poslušaš glasbo.
- Micro-usb za polnit (v primerjavi z mini-usb na omnyx-u)
- Redno uporabljam kracanje s stylusom po PDF-jih. Tudi zapiske si lahko delaš. Ko se tega navadiš, je super.
- Baterija drži večnost. Jaz ga polnim vsake 14 dni.

Minusi:
- Ozadje bi bil lahko bolj bel in tekst bolj črn (uporablja vizplex namesto pearl white).
- Za uporabo si moraš vzeti čas. Vse deluje počasneje kot pri tablicah/telefonih.
- Firmware 2.1.3 so izdali lep čas nazaj. Očitno so fokus premaknili k novejšim modelom, npr. Pocketbook Color Lux, ampak je manjši - 8" in je touch namesto stylusa, tako da zame ne pride v upoštev.

amigovespuci ::

Glede na to da so cenovno relativno ugodni, ti priporočam namenske bralnike knjig. Sam uporabljam Kindle in sem super zadovoljen. V primerjavi z branjem na zaslonu je to res balzam za oči.

opeter ::

Počakaj na barvni e-ink. Verjetno še kako leto, dve, tri ... ali pet.

Aja, niti ne. Pocketbook Color Lux je že tu :)
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

WhiteAngel ::

Sorry, nisem videl, da rabiš samo za branje knjig in ne nujno PDF-jev. Za to je pa verjetno najbolje Kindle Paperwhite ali pa PocketBook Touch Lux, če nočeš biti vezan na Amazona. V ceni praktično ni razlike.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Bralnik PDF-ov

Oddelek: Kaj kupiti
152103 (1050) Irbis
»

Kobo Aura one vs Kindle Oasis

Oddelek: Kaj kupiti
71591 (1459) premafx
»

e-bralnik ? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Kaj kupiti
15143197 (24497) AgiZ
»

E reader

Oddelek: Kaj kupiti
357917 (6813) SmeskoSnezak

Več podobnih tem