» »

Nakup kolesa

Nakup kolesa

Touchyflow ::

Pozdravljeni vsi skupaj. Sem nova tukaj in vidim, da je slo-tech kar aktualna spletna stran. Da preidem k stvari in sicer kupujem kolo, ki je za moje pojme vredno svojega denarja. Me pa zanima vaše mnenje glede specifikacij kolesa in kaj menite glede okvirja, ki je 46, velika sem pa okoli 172.5 cm. Je to takšen problem, tista 2 cm? Gre se za treking kolo..
Karakteristike so:

Speeds: 27
Size: 46-52-58cm
Frame: Crossway TFS-D Single
Color1: White/Black(blue)
Fork: SR Suntour NEX4610-D-HLO 63 LO
Shock:
Derailleur Front: Shimano Deore low 31.8
Derailleur Rear: Shimano XT-9
Shifter: Shimano Deore Rapidfire
Brake Lever: attached
Brake: Shimano M445 180/160 mm
Chainwheel: Shimano Deore 48-36-26 CG
Bbset: attached
Chain: Shimano CN-HG53
Hub: Shimano M435 centerlock
Rim: Cross Pro D
Freewheel: Shimano CS-HG50-9 11-32
Spokes: Black stainless
Tire: Merida Speed Lite 40 Reflex
Handlebar: X-Mission Comp Alloy R30 600
Handlebar Stem: Adjustable XM A-Head
Headset: Conoid
Seat Post: Suspension One D 27.2
Saddle: X-Mission Cross Sport
Pedal: XC Alloy

Hvala ter lep pozdrav!:-)

izbrisiracun ::

Sam ne vem ravno, lahko pa povprašaš tudi na bicikel.com

Touchyflow ::

Bom tam poskušala, se opravičujem, če sem falila temo:)

Hvala vseeno,

Lp

izbrisiracun ::

No, saj se bo tudi tu kdo našel, ki kaj ve. Jaz bi ti svetoval edino, da kolo odpelješ na probno vožnjo, če se le da.

edit: Pri kom pa kupuješ, če ni skrivnost?

Zgodovina sprememb…

Touchyflow ::

Kupujem pri enem prodajalcu in mi da skoraj 40 posto popusta..kolo je novo in vredno svoje cene.Redna cena je 800€.Zanima me predvsem če ima kdo izkušnje glede okvirja in velikosti..

Lp

stock ::

Pa maš na izbiro samo to velikost? Po moje bi blo bolje vzet večji okvir..

Touchyflow ::

Ja samo ta okvir je..na žalost..okvir 46 za vel.155-170 cm, jaz mam pa 172..

stock ::

Pol naj ti da pa -50 xD

Hec pejt en krog, glede na to da je treking, mogoče pač malo zic bol gor, ženske mate dolge noge pa kratke roke :) ti bo mogoče še pasal malo manjši okvir. Ponavadi pa bi tako visok kolesar vozil velikost okvija 52.

Touchyflow ::

Ja, mogoče mi bo pa pasal, ker je moški:) Hvala za info, Lp

ToniT ::

Koliko pa imajo kolesa premer.

MTB ::

Najprej povej kje se misliš vozit, koliko se boš vozila, če je tak tip kolesa primeren. Če se mi prav zdi, gre za Merido.
Drugače pa je najboljši test, da se zapelješ naokoli z več modeli različnih koles, mogoče tudi s takšnim, ki je cenovno v višjem rangu. Takrat vidiš razliko, ki mogoče tudi pomaga pri nakupu.

Touchyflow ::

Ja res je MTB gre za Merido. Vozit se mislim kolikor mi bo čas dopuščal, verjetno pa malo več, prej sem imela gorsko kolo, pa so mi ga ukradli..sem kar prevozila enih km.. V bistvu po moje preveč kompliciram..je pa vsak nasvet dobrodošel, ker se ne spoznam toliko na kolesa..

Lp

bluefish ::

Oprema je kar OK.
Pred nakupom pa se seveda nanj usedi in naredi nekaj testnih krogov. Še najbolje je, če se zmeniš za testno vožnjo in greš na malce daljši izlet.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

jype ::

Flowcolours> je pa vsak nasvet dobrodošel, ker se ne spoznam toliko na kolesa..

Če kupuješ v trgovini naj ti pomagajo pravilno nastavit kolo, če ne pa potem pojdi na kak servis, kjer ti bodo razložili, do kam mora priti iztegnjena noga.

Za daljše vožnje (več kot uro) je pravilna nastavitev kolesa najpomembnejša za udobno vožnjo brez bolečin (da prvi teden po prvi celodnevni vožnji boli rit je pa normalno).

Touchyflow ::

:) ja zna bit problem glede boleče riti:-)..zato bi pa kupila kakšen drugi sedež ali prevleko..sem že hodila na O..:D

jype ::

Pomaga kolesarjenje, ne sedež. Praktično vsak kolesarski sedež boli, če se dovolj dolgo sedi na njem. Preveč mehki sedeži niso varni, ker namesto na kosteh potem sediš na mehkih tkivih in stiskaš žile.

Touchyflow ::

Hm..zanimivo, tega pa nisem vedela, hvala za nasvet:D

Tilen ::

jype je izjavil:

Pomaga kolesarjenje, ne sedež. Praktično vsak kolesarski sedež boli, če se dovolj dolgo sedi na njem. Preveč mehki sedeži niso varni, ker namesto na kosteh potem sediš na mehkih tkivih in stiskaš žile.


Kateri sedež bi ti priporočal za treking kolo?
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

jype ::

Običajen. Meni je en starejši ata pred več kot 20 leti pokazal kako se pravilno nastavi sedež in od takrat nimam težav. Na treking biciklih itak sediš razmeroma pokončno, tako da če sediš na pravem delu sedeža ne pritiskaš ob nobeno občutljivo tkivo.

GrimReaper ::

jype je izjavil:

Pomaga kolesarjenje, ne sedež. Praktično vsak kolesarski sedež boli, če se dovolj dolgo sedi na njem. Preveč mehki sedeži niso varni, ker namesto na kosteh potem sediš na mehkih tkivih in stiskaš žile.

Jest na začetku sezone uporabljam gel prevleko za sedež. Ne vem, je kaj narobe s tem?
Sedež sicer je pomemben, ker na veliko sedežih te že spredaj boli, kosti pa pri vseh razen tistih res debelih.
Z WTB Pure V sem kar zadovoljen, lansko leto me je nehalo bolet po kakšnih 100km, letos mam pa komaj dve furi za sabo, me je pa po obeh še en teden bolelo.
Tisti, ki jih dobiš zraven novega kolesa so pa zame čist preveč trdi, ne vem če se navadiš nanj če narediš samo 1000km na sezono.
Kupil sem tud Sportourer X Race Gel Flow (serija cenejših sedežev od Selle Italia), ampak preveč boli v občutljivem predelu. Pa ima enako kot WTB vdolbino na sredini, edino kljun spredaj ni tolk na dol zakrivljen, zna biti ravno ta del sedeža pomemben.
7600X | Noctua NH-D15 | ASUS STRIX X670E-F | G.Skill 6000 CL30
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W

kitewing ::

Če te tam spredaj boli imaš napačen naklon sedeža. Jype ve kaj govori...

GrimReaper ::

Sem probaval tut z naklonom, ni pomagalo.
7600X | Noctua NH-D15 | ASUS STRIX X670E-F | G.Skill 6000 CL30
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W

stock ::

Mogoče bi se moral še bolj potrudit, ali pa ti sam dizajn res ni pasal. Jaz sem si sedež nastavljal skoraj eno celo sezono milimetr gor, pa dol, pa naprej nazaj.. naklon. Pomagajo pa tudi kolesarske hlače, ki se pa sigurno dobro prilegajo tudi če se sedež ne.

jype ::

GrimReaper> Jest na začetku sezone uporabljam gel prevleko za sedež. Ne vem, je kaj narobe s tem?

Ne nujno. A ti kdaj "zaspi" mednožje? Če ne, potem se nimaš česa bat, IMHO.

mr1two ::

Ko smo ravno v temi, pa da se ne obračam na druge forume-
Zadnje čase naredim malo več kilometrov z biciklom kot sem jih včasih. Malo sem prišel v kondicijo, malo sem lažji...in bi rad to vzdrževal tudi v prihodnje. "Problem" je, ker trenutno kolesarim na enem gorcu, ki je star kakih 10+ let, železen okvir, "vzmetene" sprednje vilice...skratka en bicikl, ki je stal nekje med 60 in 70 juriji- čist ok za domač bicikl, za kaj več pa se mi zdi da ni(pr 40 km/h po razdrapanem makedamu letim po celi cesti).
Razmišljal sem, da bi do konc poletja nabavil enga novga gorca, vzmetenga samo spredaj- tipični izlet je cca 2-3 ure, nekje med 40 in 60 kilometri. Recimo, če bi blo vreme ok, da bi turo delal cca 3x-4x na teden.
Nevem, kolko se splača odštet za bicikel, ne vem niti katere znamke so kaj dobre oz. katere za recimo 800E ponujajo največ. Se splača dodat do 1000 zavoljo bolšga vzmetenja in bolših zavor ali ne?
Recimo, da mi menjalnik ni tako zelo pomemben, ker trenutno živim z biciklom, ki ga je treba pravilno počohat, da zamenja v pravo brzino. Teža ni tako važna.

Zaenkrat sem gledal samo tega: grand canyon al 6.0
Kaj bi se splačalo še od drugih firm? Me ne briga tolko, če piše na okviru "bat bike", rog ali scott. Želim en price/performance bicikl, ki bi bil pravi zame (srednje strmi vzponi(20-30 km in 900m nadmorske, malo gor malo dol)- nekaj po asvaltu, nekaj po makadamu. Hitri spusti in tu pa tam kakšen skok, občasno razdrapana cesta). Če se da, da ima prestavno razmerje zrihtano, da se da gonit kej čez 35km/h- ni pa sploh nujno).
Hvala :)

dolenc ::

Canyona lahko kupiš samo direktno od proizvajalca(preko te strani), tako da ga je težje dobiti na test, lahko seveda najdeš koga, ki ga ima. Prav tako imaš potem težave s uveljavljanjem garancije, nazaj v škatlo in pošiljat :)

Trenutno imaš po veliko štacunah kakšne testne becikle kjer si lahko malo sprobaš kakšni so novejši becikli. Po mojem mnenju so se v par letih kar spremenila gorska kolesa. Predvem se čuti malo drugačna drža na kolesu, prijele so se širše balance, krajše fajfe, 29col kolesa, vzmetenje, ki dejansko dela :), becikli so shujšali, defenitivno občutiš razliko že med 5 let starim gorcem in kakšnim sedanjim(seveda je velika verjetnost da je tist stari že ves razmajan :D).

Kolk se cenovno stegnit, veš sam, kolikor se pač lahko. Boš pa vsak rang gor čutil. Pa pustmo zdej menjalni sklop, največ čutiš samo geometrijo becikla in vilco, potem takoj pa še vse ostalo. + koliko časa bo to delovalo tako kot more. Takoj ko boš imel zmoglivejši becikel, boš tudi teren težji izberal, ker te res navda z samozavestjo in ni isto, če sem do sedaj zvozil.. Potem boš zvozil to + še kaj :D

Za proizvajalce ti tudi ne morem svetovat, plačaš pri kakšnemu(specialized recimo) višjo ceno za nižji rang opreme, imaš pa zato preverjen okvir itd... Najbolše je probavat, pa takoj začutiš kater ti je kot ulit, pa potem naprej šele raziskovat ali se splača in kakšne komponente ima. Jaz sem pred kratkim enega Fujija sprobal in me je takoj prevzel, pa sem takrat prvič(ajde drugič) slišal za tega proizvajalca, pelem pa speca pa ktma.

Če bi jaz kupoval bicikel bi gledal rang 1keur, 29col feltne(subjektivna zadeva, meni se dopadejo), najmanj rockShox recon vilico, obroče ki ne bodo ob prvi terenski vožnji zviti, širšo balanco, menjalno grupo okoli deore slx(+- kakšna stvar) ali sram x7.... In seveda da je becikel lep, vsaj kratek čas :D

ps... drugače zgleda dober tale Canyon

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dolenc ()

nitro2 ::

zdravo
z biciklom, ki si ga izbral nimaš kej falit. dobil boš največ za svoj denar. edina slabost je ta, da prodajajo samo preko spleta in bicikla ne moreš prej sprobat. pozoren bodi na izbiro pravilne velikosti okvirja. sicer imajo program za izračun velikosti okvirja vendar ni ziher.
lp

Daedalus ::

Bicikla, ki ga ne moreš dobiti za testno vožnjo, se ne splača kupovat. Eno je, kak zadeva zgleda na sliki, drugo je, kak sediš gor. Drugače pa trdak za 800 - 1000 €, mora bit spodobna reč. Od znamk pa... sam vozim Gianta, Kona je tudi ok (sam Veb Company so papki), pol pa maš morje drugih. IMHO se ne splača na pamet nekaj kupovat. Buđet si si določil, zdaj pa malo poglej po štacunah, vzemi kako testno vožnjo, pa se pol odloči, kaj ti najbolj sede.

edina slabost je ta, da prodajajo samo preko spleta in bicikla ne moreš prej sprobat. pozoren bodi na izbiro pravilne velikosti okvirja. sicer imajo program za izračun velikosti okvirja vendar ni ziher.


Jaz vozim za številko premajhen okvir, vsaj glede na uradna priporočila. Mi ni ustrezal "raztegnjen" občutek na okvirju primerne velikosti, pa tale je bolj obvladljiv po kakem razritem terenu. Tako da samo na matematiko se tudi ni za zanašat.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

bluefish ::

Oglej si še Cube, ki za denar ponuja precej.

;-) ::

Jaz vozim za številko premajhen okvir, vsaj glede na uradna priporočila. Mi ni ustrezal "raztegnjen" občutek na okvirju primerne velikosti, pa tale je bolj obvladljiv po kakem razritem terenu. Tako da samo na matematiko se tudi ni za zanašat.


To ti dam prav, isto sem vozil jaz premajhen okvir, ampak ko sem bral slo-tech sem se začel počutit butasto na "premajhnem" okvirju ;)

mr1two ::

Malo sem pobrskal še po CUBE kolesih... zgledajo tudi kr fino.
Me pa mal zanima, če bi blo vredno dodat za LTD pro ali bi bil recimo ta za 100 manj dosti boljši deal LTD
Cene sem gledal tukaj.
Je še kakšna fina izbira za ta rang denarja? (800-1000)

edit: pa tega mislim, da imam priliko preizkusit: Trek 6500 Disc - so trek kolesa tudi ok?
Hvala

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mr1two ()

jype ::

Praktično vsa kolesa za tak denar so super, razen če te prodajalec res temeljito nategne.

Okapi ::

Katero je najboljše zate pa itak ne moreš ugotoviti, ne da bi z njim naredil vsaj 500 km.;)

O.

kitewing ::

Cenejša kolesa imajo cenene vilice, ki imajo edino funkcijo beri: dodatno težo, delajo pa ne. Fox in RockShox vilice so ok, ostalo je samo dodatna obtežitev na kolesu. Potem pazi tudi na zavore, ki ne smejo biti mehanski diski. Dobro kolo tehta pod 12kg! Že po teži lahko veš, če je dobra oprema na kolesu.

kitewing ::

Okapi je izjavil:

Katero je najboljše zate pa itak ne moreš ugotoviti, ne da bi z njim naredil vsaj 500 km.;)

O.

Sem pred nekaj tedni testiral 5 koles in sem po parih minutah točno vedel kater mi paše in kater ne. Sicer je na zahtevnem terenu (v gozu po koreninah) precej lažje testirat kot na cesti.

mr1two ::

Pa je pr nas kakšna pametna trgovina, kjer se da te bicikle dejansko prej sprobat? Ker tam kjer sem bil danes je bla bolj mrzla voda :)

bluefish ::

In kje si bil?

V LJ imaš Funsports (Trek, Cannondale, Focus), Freestyle (Giant), Veb (Cube, Kona), Imbbus (Trek),...

Vseh modelov koles nimajo nikjer na voljo. Za začetek je itak dovolj, da preizkusiš okvir, oprema je potem stvar denarnice.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

mr1two ::

V LJ v eni manjši trgovini z bicikli/servisom. Viktor - tam blizu rožne doline je(pr prehodu čez železnico).

mr1two ::

Hvala, se bom odpravil en dan malo okrog, sam da gredo izpiti mimo.:)

bluefish ::

Ravno opazil znižanje pri Freestyle: http://freestyle.si/novica/175/giant-ta...

Glede na XT opremo kar dobra cena.

mr1two ::

Zanimiv zgleda, ampak mislim, da sm se že skoraj dokončno odloču. Moja prva izbira(ki je bla random, da bl nebi mogla bit), bo bla verjetno kr pravšnja.
Razen tega, da nimajo zastopstva nikjer in da gre samo preko spletne prodaje- a je še kak minus poleg tega. Kolkr sem prebral teste in kolkr sm dans sprobal eno podobno kolo (trek 6500) me je kr na rit vrglo, kakšna razlika je med tem in onim starim kršem. Pure fun@hi speed :)) Edino na koncu me je en kamjon zjebal, ker je tolk praha dvignu, da nism niti 10 metrov naprej vidu...pa je šla povprečna 20 v maloro.
 test drive(ilirska bistrica, okroglina, kuteževo)

test drive(ilirska bistrica, okroglina, kuteževo)

Super Sonic ::

Treka ima sosed, ga dosti hvali, pred kratkim je šel s serijo 7700 za en teden po Toskani, sicer naredi ogromno km še na drugih kolesih. Pravi, da ima Trek malo boljše okvirje (doživljenska garancija), sicer je pa stvar opreme.

Trenutno so v modi Author kolesa: http://www.kolesarska-oprema.si/izdelek...

V modi pa zato, ker so relativno poceni in relativno ok.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

1309976 ::

Pozdravljeni;

jaz pa kupujem kolo nižjega cenovnega razreda. Namenjeno bo vožnji v službo, torej najverjetneje treking. Velik sem 194 in težak 95kg. V Hervisu (ja vem) sem zasledil akcijo Balance koles in v oko mi je padel en ki bi naj bil znižan z 650 na 250 (reklama primerna za tržni inšpektorat, glede na to da se je identično kolo jeseni 2011 prodajalo za 399 evrov, pa pustimo to). Kolo kupujem izključno v tem cenovnem rangu, zaradi predvsem pogostih kraj koles (kolesa ne morem ustrezno zavarovati, zato pride v poštev zgolj nižji cenovni razred).

Gre za kolo Balance Cross motion (alu okvir in zadnji shimano alivio menjalnik, ostalo mislim da sis, 28 col, 21 prestav, okvir 56).

Dobim za ta denar kaj boljšega glede narazmerje cena/kvaliteta (glede na to da tale Balance vsi zelo kritizirajo, kot tudi Nakamuro ipd.)?

Prosim za kak hiter odgovor, ker se moram do jutri odločiti.

Lp

jype ::

To je to kar lahko na hitro dobiš. Mogoče v kakšni ultra super angebot akciji še kak evro ceneje, bistveno pa ne.

Okapi ::

Malo je sicer odvisno, kako daleč se nameravaš vozit v službo, ampak za vožnjo v službo je dovolj dober praktično vsak bicikel;)

Ni še dolgo, ko so imeli bicikli za vožnjo v službo pet prestav in so tehtali 20+ kil in se ni noben pretirano pritoževal. Desetbrzinci so bili že luksuz. Marsikdo pa se je vozil s ponijem (OK, morda res v šolo, ne v službo, ampak vseeno;) ).

Tisti bolj iznajdljivi jih recimo kupujejo po par deset evrov na policijskih dražbah. Potem daš mogoče še par deset evrov za osnovni servis in imaš za max 50 evrov spodobno kolo za vožnjo v službo.

Gre za kolo Balance Cross motion (alu okvir in zadnji shimano alivio menjalnik, ostalo mislim da sis, 28 col, 21 prestav, okvir 56).

Jaz bi v tem cenovnem razredu razmišljal o temle:
http://www.hofer.si/si/html/offers/2867...
Če se že gleda na opremo, je menda deore boljši od alivio. Pa 3 leta garancije na opremo ni na odmet v tem cenovnem razredu. Je pa res okvir samo 52 in zate verjetno premajhen.

O.

thramos ::

Okapi je izjavil:

Marsikdo pa se je vozil s ponijem (OK, morda res v šolo, ne v službo, ampak vseeno;) ).


Hej! :D Nekateri se še danes, v službo!

1309976 ::

Sem pred časom že spraševal za tega iz Hofferja pa ni bilo nobenega odgovora.

Na prvi občutek je sicer kar težji od tega v Hervisu, čeprav naj bi bila oba alu in videz ni ravno atraktiven, me pa res po svoje mika oprema, ki je na Hoferjevem kolesu (četudi je CYCO, saj ne da je Balance kaj dosti boljše).

Torej je že kdo testiral tega Hoferja, kako se obnese?

Že tako sem razmišljal o enem ali drugem, pa mi ga je moral še nekdo tule omeniti:).

Torej glede na ta dva v izbiri, kaj pravite kaj je boljši nakup, pod pogojem da ga sploh dobim v moji velikosti, ker ne vem kaj točno tehle do 71 cm pomeni. Ne vem če bom znal prav razložiti: manjši problem Hoferjevega kolesa je da mi nekako zgleda za kot kolo za 50 + let starosti, sam bi vseeno imel nekaj bolj živega...je pa res da je kot kaže kar dobro opremljeno kolo.

Lp

p.s.
hvala za hitre odgovore.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 1309976 ()

Okapi ::

Razlike v kakovosti opreme skoraj sigurno ne boš opazil, še zlasti ne na vožnjah v službo, tako da če ti na pogled ni všeč, ga nima smisla vzeti. Pretehta lahko kvečjemu ziheraštvo zaradi 3 let garancije (čeprav ne vem, koliko garancije ima ono iz Hervisa).

O.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katero kolo (strani: 1 2 3 492 93 94 95 )

Oddelek: Šport
4708703221 (528) b4d
»

KTM ULTRA FLITE 2012 vs. CTM CALIBER 1.0

Oddelek: Kaj kupiti
51372 (1233) xperience
»

Katero TREKING kolo

Oddelek: Kaj kupiti
1713823 (11459) JamesQ
»

Nakup kolesa

Oddelek: Šport
206490 (6058) R0K

Več podobnih tem