» »

sata disk in dvd

sata disk in dvd

goplay2 ::

Pozdravljeni,

Jaz sm pa mal bolj nov v teh zadevah pa imam eno vprašanje da ne bom kej zamuštral

imam dvdrw in disk sata.. na plošči so 4 sata konektroji

če sm prav poštekal moram disk vezat na sata1 in dvd da sata3, da bo disk master???? sm pa dobu 4 kable za sata 2 sta ravna in 2 sta na eni strani na L. A je vseeno kater kabel vzameš? Jaz sm dal L priklop na dvd drugega na plpščo.

kaj pa če imaš disk tisk IDE priklop? a dvd potem pustim enako, disk pa enaostavno vežem na ide?,

pa grafična ima za napajanje 2 prikopla na napajalnik...a moram oba priklopit?

Hvala in lep pozdrav. :\

Izi ::

Vseeno je na kateri SATA konektor priklopiš trdi disk in na katerega DVD enoto.
Vsi SATA konektorji so enakovredni in pri SATA ne obstaja več Master in Slave.
Master in Slave obstaja samo pri IDE napravah, ki uporabljajo tiste široke 40 ali 80 žilne kable in vsaka IDE naprava ima tudi jumper, ki ga moraš pravilno nastaviti na Master ali na Slave.
Pri SATA vse to odpade, samo vtakneš v katerikoli SATA konektor in naprava deluje.

Glede kablov tudi se tudi ne moreš kaj zmotiti, ker napačen kabel ne gre na napačen konektor, če pa kabel paše na konektor potem je sigurno pravi :D
SATA kabli za notranje SATA naprave so ponavadi v obliki črke L, za zunanje naprave pa v obliki črke I.

Pri SATA napravah pazi, da poleg podatkovnega kabla priklopiš zraven samo en kabel za napajanje, ker imajo nekateri diski hkrati stari in novi konektor za priklop električnega napajanja.
Vedno uporabi samo eno napajanje in nikoli obeh !

Pri grafični kartici pa moraš priklopiti OBA konektorja za napajanje. To je pri večini novejših grafičnih kartic, ki so veliki porabniki elekrtike in z samo enim dodatnim napajanjem sploh ne dobijo dovolj elektrike in zato je nujen priklop obeh konektorjev.
Najnovejše grafične kartice iz najvišjega zmogljivostnega razreda imajo že celo po tri konektorje za napajanje :D

goplay2 ::

super hvala...ma tole za master/slave sem zasledil v knjizici matične plošče neki za primary in data disk pa sm mislu da je kej v tem. K tudi 2 konektorja na plati sta rdeča, 2 pa črna.

kaj pa če recimo disk priklopim na ide... a ga pol sam tam naštimam kot master?

mam pa še vprašanje glede rama ddr2 2x1gb 800mhz: v trgovini k sm ga kupi mu je prodajalka neki govorila, da se mora v biosu neki nastavit na 2,1 če sm prav poštekal čene comp ne bo deloval. A je kej na tem?

hvala!

Izi ::

Dostikrat sta na matični dva različna SATA kontrolerja in potem dajo za enega rdeče, za drugega pa črne konektorje.
S takimi podrobnostmi se ti ni treba nič ubadati. Delalo bo kamorkoli boš priklopil.
Edino če bi dajal diske v RAID polje bi moral paziti, da jih krmili isti kontroler. Torej če boš kdaj iz dveh enakih diskov delal RAID polje potem morata biti priklopljena na konektorje enake barve.

Pri IDE so pa zadeve bolj komplicirane. Na novejših ploščah je samo en IDE kanal, na sterjših pa sta bila vedno dva IDE kanala. Primarni in sekundarni. Na vsakega od teh si lahko priklopil dve enoti. Ena je morala biti nastavljena na Master, druga pa na Slave, drugače ni delalo.
Če pa imaš priklopljeno samo eno enoto pa ne sme biti nastavljen niti na Master niti na Slave, ampak je treba jumper popolnoma odstraniti ali pa ga nastaviti na možnost "Cable select" ali nekaj takega. Na vsakem disku je na ohišju ponavadi nalepka, ki kaže kako je treba nastavljati jumper in se razlikuje pri vsaken disku.

Glede RAM in nastavitev v BIOS-u pa je treba vedeti, da se BIOS prav na vsaki matični plošči močno razlikuje in te je prodajalka brez veze strašila z nekimi nastavitvami.
BIOS je vedno narejen tako, da se povprečnemu uporabniku računalnika ni treba ga nikoli dotakniti pa mora kljub temu vse delati.
Če se na BIOS ne spoznaš potem pusti vse nastavitve na tovarniških nastavitvah, to pomeni, da so nastavitve na vrednosti "avto", kar pomeni, da BIOS sam izbere najboljše vrednosti.
Tako bo sigurno delovalo.
Ni pa nujno, da bo delalo optimalno, zato pa ima vsaka matična zraven knjižico, kjer so opisane tudi različne BIOS nastavitve.
Prestavljanje vrednosti v BIOS-u se pravi tudi navijanje računalnika. To pa je že cela znanost in popolnoma novo področje, ki pride na vrsto, ko že obvladaš sestavljanje računalnika in seveda tudi razumeš delovanje vsake vgrajene komponente.
Z "šarjenjem" po BIOS-u lahko pohitriš računalnik tudi za 50%, lahko ga narediš nestabilnega, lahko pa celo katero komponento uničiš.
Treba se je zavedati, da ene sama napačno nastavljena številka v BIOS-u ponavadi pomeni, da se računalnik sploh ne more več zagnati. Potem je treba BIOS spet resetirati na tovarniške nastavitve, za kar moraš nujno odpreti ohišje računalnik in prestaviti jumper za resetiranje BIOS-a ali pa iztakniti baterijo, ki napaja BIOS in drži njegove vrednosti.

Glede RAMA še malo pobrskaj v knjižici od matične plošče, ker ponavadi so na plošči 4 konektorji za RAM, ti pa imaš samo 2 ploščici RAMA.
Tukaj JE POMEMBNO v katera 2 konektorja boš vtaknil tvoje 2 ploščice RAMA.
Ponavadi sta 2 in 2 konektorja za RAM različne barve.
Ponavadi je tako, da moraš 2 ploščice RAMA vtakniti v konektorje enakih barv. Tako bo lahko deloval v dual channel načinu, kar pomeni, da dobi na razpolago dvojno prepustnost podatkov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

goplay2 ::

super hvala za izčrpen odgovor...sej zgleda da sm pol kr ok nastavu zadeve. Zdej še ga sam sprobamo :)

Kunte ::

Da ne odpiram novo temo.Kupil sem si nov disk Seagate ST3500320AS
( tukaj)Zraven imam še dva EIDE diska HDS722512VLAT80 ATA 120 GB in WD2500AAJB-00TYA0 ATA 250 GB.Osnovna plošča gigabyt GA-M57SLI-S4 Prej sem imel sistem VIsta 32 nameščen na ;( 250 gb disk.Novi disk sem pri sveži namestitvi windowsov razdelil na dve particiji.Čudno mi je pa ker mi eno particijo na disku označi z c drugo pa z F.V upravitelju računalnika mi kaže Disk-0 WD2500AAJB-00TYA0 ATA 250 gb,Disk 1 HDS722512VLAT80 ATA 120 GB ,disk-2 pa je ST3500320AS 50 GB razdeljen nadve particiji.Je potrbno nastavit diske kako drugače?
LP Kunte


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

PCI kartica IDE RAID ne pa klasična PCI IDE

Oddelek: Strojna oprema
161523 (1121) solatko
»

težava,iz eide diska bi rad presnel podatke preko eide conektorja pa ne gre

Oddelek: Pomoč in nasveti
291929 (1398) alese
»

Trdi disk

Oddelek: Pomoč in nasveti
383292 (2519) Voluharr
»

Disk IDE 120GB Problem

Oddelek: Pomoč in nasveti
18598 (479) MPodlesnik
»

Zamenjal ohišje zdej pa ne dela?

Oddelek: Pomoč in nasveti
261731 (1375) mkonci

Več podobnih tem