» »

Pretvorba lcd panela v "ambilight"

Pretvorba lcd panela v "ambilight"

Štrubsi ::

Zdravo!

Moram priznat, da ne vem kako točno lcdji delujejo, zato je ideja mogoče precej obrisana:D. Preden pa bi se začel ukvarjat z njo in pač kupil panel, pa bi se raje pozanimal pri kom, ki ve malo več o tem:).
Ideja je sicer da bi za delujočim zaslonom postavil proti steni gledajoč panel, ki bi ga ostvetlil samo po robovih in po možnosti pod kotom, da bi ja dobil čimveč svetlobe okrog panela. Vse skupi bi dal v neko ohišje, ki bi znotraj zadrževal svetlobo. Osvetlil pa bi z led diodami in s pomočjo kakšnega posebnega pleksija, po katerem bi se razširjala svetloba. Problem pa nastane pri obrnjenosti slike, saj če bi panel obrnil stran od monitorja, bi bila slika ravno zrcaljena, kar pa bi povzročilo osvetlitev na napačni strani ekrana:).
Prosil bi vas za pomoč, saj bi si zelo rad osvetlil prostor za monitorjem na način ambilighta in bi vas prosil za ideje..vem da obsataja adalight, ampak zna ves ta material kar precej stat, pa potem še čas za delo..pa še to, da je osvetlitve že kar skoraj preveč..premočna osvetlitev:).

V naprej hvala za vsak nasvet, vsako idejo na to temo in vas lepo pozdravljam,
Žiga

P.s.: pa ne se smejat:P

RejZoR ::

Ambilight ne deluje tko in tud efekt imo ne bi bil dober. Razlog da je Ambilight dejansko kul funkcija je, ker ima po robu ekrana postavljene izjemno močne RGB LED diode, ki nato mešajo vse odtenke barv.
Z LCD panelom ne boš nikoli dosegel take intenzitete poleg problema postavitve, obrnjene slike kot si omenjal itd itd.

Sam sem razmišljal za drugačen pristop in sicer za računalniški monitor. Vmesnik s kontrolerjem, ki bi ga vštekal na DVI/HDMI/DisplayPort (med računalnikom in monitorjem) in nanj povezal RGB led trak, ki bi ga pritrdil na ekran.

Kontroler bi analiziral sliko v realtime in RGB LED-icam serviral informacije kako naj svetijo. Teoretično bi bil zamik barv dost majhen, da bi zadeva izpadla povsem kul in delay med izrisom na ekranu in spremembo barve zadaj sploh ne bi bil (zelo) opazen. Verjetno razlog da tega še ni v trgovinah je ker Philips drži licenco nad to funkcijo in je noben ne gre tko uporabit.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Štrubsi ::

A to maš v mislih neki takšnga? Ker za to mislm da je intenziteta svetlobe že kr mal premočna:). Js bi rad meu za ekranom sam neko takšno svetlobo, da nebi bil osvetljen sam monitor, ne pa da me zdj od tiste svetlobe oči bolijo:D. Res je pa da dela tko k treba:). Sam ne vem kakšni bi bli kej stroški nakupa vsega tega..
Led trakovi pa po drugi strani niso spet tok dragi in če je ena enota traku douga 5 cm, bi se pol tega loh kr neki prlimal na zaslon:). Za kakšno ceno se pa kej arduinota dobi?

RejZoR ::

Vbistvu neki na ta način ja. Ampak da bi bil ready to use set, ne da moraš nabrat vse komponente in se pol še it programerja.

EDIT:
Arduino je 30 dolarjev, imaš link če na levi klikneš BUY NOW (čist na spodnjem delu strani je link do Arduinota...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: RejZoR ()

Štrubsi ::

Ready to use vrjanta pa mislm da je samo Philips ambX..kr bi bla ful fajn zadeva, če bi bla mal bl podprta:). Na žalost dela pa sam v parih igrah in v vlc playerju:/. Js bi pa rad da tut desktop svet in predvsem bs player in mpc-home cinema. Je pa dost pocen, to je plus:D

RejZoR ::

Eh ta zadeva je brezvezna ker kr neki utripa po zvoku.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Štrubsi ::

Ja no sej..škoda k ne prodajajo nekga prou ambilight panela:). Sj to bi loh philips naredu in ne bi biu nč na zgubi:). Pol bi očitno preostane sam to, da si ta adalight nardim a:). Am sm pa mislu še neki uprašat, a je možno narest kko zadevo z vmesnikom iz monitorja? K lcd panel ma tiste ušeske s konektorji, k pržigajo piksle, al kako že?! A razumeš kaj mislm:D? Je pa res da še nikol nism vidu v živo odprtga lcdja, tko da lohk da se tut motm:).

andromedar ::

Štrubsi, uporabljaj prosim slovenski jezik. Prosim.

Razumet moreš, da Philipsov Ambilight nima prav nobene zveze s panelom. Prav nobene. LCD panel in Ambilight sta dve različni stvari. Prvo je "mreža" iz tekočih kristalov, skozi katero svetijo fluorescentke (v zadnjem času so namesto fluorescentnih cevi začeli osvetljevat z belimi LED diodami), drugo (Ambilight) pa so RGB (Red Green Blue) LED diode, ki so namontirane v ohišje televizorja zato, da svetijo po steni za televizorjem - glede na barvno vsebino, ki jo v tistem trenutku televizor prikazuje.

Tisti Adalight pride prekleto blizu temu, kar Ambilight je. V bistvu je to to.
Eh?

Štrubsi ::

Se opravičujem zaradi pogovorne uporabe slovenskega jezika, ko sva se z rejzorjem pogovarjala, sem malo zašel..in sem začel pisati pogovorno:D. Drugače pa najlepša hvala obema za obrazložitev celotne zadeve, sem nekako upal, da bi lahko po liniji najmanjšega odpora prišel skozi to zadevo, ampak kakor razumem, to ne bo mogoče:).
Bom pa se probal poglobit v tole adalight zadevo:). Če pa prav razumem, pa namesto tistih led lučk, ki so uporabljene pri adalight, lahko uporabim led trak, narezan na kose? Ali tiste diode zaznamuje kakšna posebna karakteristika, ki je pri sestavi adalight zelo pomembna in je led trakovi nimajo?!

andromedar ::

Štrubsi :: včeraj, 20:29:08

Če pa prav razumem, pa namesto tistih led lučk, ki so uporabljene pri adalight, lahko uporabim led trak, narezan na kose?


What you'll need...

A strand of Digital RGB LED Pixels (specifically the newer "WS2801" type). One strand (25 LEDs) will suffice for most desktop monitors. The maximum spacing on these is about 10 centimeters or 4 inches, so for a really big home theatre PC screen you might need two strands.


Problem pri teh trakih bi lahko bil to, da so na traku ločene diode (ena R, ena G, ena B) vsakih par cm in je možno, da bo malo čudno svetilo, ker se barve svetlobe ne bi tako dobro mešale. V tistih predlaganih so namreč vse tri diode v enem ohišju, na majhnem prostoru.
Eh?

Zgodovina sprememb…

RejZoR ::

Poleg tega ima Philips čez LED diode mat "steklo", ki pomaga, da se barve lepše mešajo in lepše razpršijo po steni.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Štrubsi ::

Hvala vsem za pomoč..bom že nekaj spacal skupaj:D. Ne vem še kdaj mi bo to uspelo, ampak ko bo kaj preveč časa, se bom prav gotovo lotil tega:).

Lp,
Žiga


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

LED TRAK - Nočna osvetlitev prostora

Oddelek: Loža
338120 (252) Invictus
»

Philips Hue

Oddelek: Zvok in slika
223836 (201) morosito
»

led osvetlitev stopnišča (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8023357 (18975) Map
»

Ledice za na TV

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
174061 (3388) Unknown_001
»

LED trak za hrbtno stran monitorja

Oddelek: Kaj kupiti
173723 (3005) Janac

Več podobnih tem