» »

Philips Hue

Philips Hue

cebelar123 ::

Torej zanimam se za nakup Hue žarnic.
Nekaj malega sem gledal tele sisteme in ugotovil, da imajo tudi GU-10 led žarnice in pa celo led trakove. Doma imam tv kateri podpira HUE. Zanimam me kako kaj to v TV navezi deluje, sploh če imaš glavne žarnice v sobi HUE in ti ni da nonstop spreminjajo bravo. Se da te luči preko njihovega huba kako nastaviti da svetijo samo belo svetlobo? Oziroma moreš vsakič ko hočeš da to deluje vzpostaviti povezavo na TVju?

Zanima me tudi kako deluje luč katera vsebuje reflektorje katere usmeriš v različne strani.

MisterM ::

Pozdravljen,

Sam sem opremil kar celo stanovanje s Hue žarnicami, prav tako pa imam televizor, ki podpira funkcijo Ambilight+hue. Ko žarnice prižgeš, ti avtomatsko svetijo v beli svetlobi pri polni jakosti, pri čemur niti ni potrebno, da imaš priklopljen in povezan njihov bridge (stvar izgleda kot majhen bel Wi-fi router). Za uporabo barv , jakosti in efektov, pa uporabiš aplikacijo na android ali ios platformi in poleg uradne Philipsove se jih dobi že malo morje; ene so zastonj, druge plačljive.

Pri navezi s televizorjem je pa stvar sledeča: philipsovi modeli z ambilightom iz leta 2013 ter novejši podpirajo sinhrono delovanje ambilighta in hue žarnic. Modeli iz leta 2014 imajo funkcijo že vgrajeno, pri starejših pa potrebuješ aplikacijo Ambilight+hue, katera je znova na voljo tako za android kot ios naprave. V aplikaciji sam določiš katere žarnice želiš v navezi in kje v prostoru se nahajajo, prav tako pa njihovo svetilnost in mero sinhronizacije (na max nastavitvi se barve spreminjajo tako kot na ambilightu, na min. pa je sinhronizacija komaj opazna). Zamik med ambilightom in hue žarnicami je okoli pol sekunde, aplikacija pa jasno potrati precej energije, saj mora biti non-stop povezana preko wifi-ja tako s televizorjem, kot hue bridge-om.

Upam, da kaj pomaga in lp

cebelar123 ::

Tv imam 2014 model in ima že med opicijami Ambilight + Hue možnost, tako da predvidevam bi vse moralo delovati brez dodatne aplikacije. Kako pa je kaj s to zakasnitvijo med ambilightom in Hue žarnicami. Je sploh opazno? Imaš mogoče že LED varijanto HUE? Če nimaš je mogoče na LEDu manjša zakasnitev kot z navadnimi?

Zgodovina sprememb…

MisterM ::

Em, vse HUE žarnice so RGB LED. Večje imajo podnožje E27 (standard pri večini starejših svetilk) in svetlobo oddajajo bolj razpršeno. Druge imajo podnožje GU-10, so manjše in oddajajo usmerjeno svetlobo. Pri meni prve uporabljam na stropnih in namiznih svetilkah, GU-10 pa s konverterjem na E14 pri bralnih lučeh. Za stropne sicer obstaja tudi BR30 Hue žarnica, a je na voljo le na ameriškem apple storu in je zaenkrat še nisem mogel dobiti.

Kar se tiče ambilighta - kot sem omenil, je zakasnitev okoli pol sekunde pri hue žarnicah. Ambilight uporablja buffer, v katerem so shranjeni frejmi za prikaz na zaslonu, iz katerega nato določi barvo glede na sliko. Aplikacija na TVju kot tista na mobilnih napravah ne bere tega bufferja, temveč že za ambilight pripravljen podatek o barvi, ki naj jo prikazuje. To nato pošlje na bridge, ki posameznim žarnicam pošlje info za barvo in jakost.

Je pa po mojih izkušnjah tako, da sinhronizacija na max niti ni gledljiva, sploh pri video vsebini, ki ima veliko spreminjajočih scen. Ambilight namreč kar intenzivno spreminja barve iz rdečega na modrega in nato v zeleni spekter, ko se temu pridružijo še Hue žarnice je stvar meni osebno zelo moteča. Sam imam tako drsnik sinhronizacije nekje na 30% med min in max za ogled filma, svetilnost pa tudi nekje okoli 30% oziroma še manj. Pri serijah, poročilih in večini vsebine TV programa ambligiht+hue niti ne uporabljam, zato pa imam na max sinhronizacijo in svetilnost med ogledom športnih prenosov nogometa, hokeja ali smučanja... tam ni toliko spreminjanja med scenami in vzdušje je fantastično.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MisterM ()

cebelar123 ::

Sem ravno študiro kako bedarijo sem napisal glede LEDa in HUEa :)
Kaj pa ti je že katera žarnica crknila , glede na to da niso najcenejše?

MisterM ::

Hue žarnice imajo deklarirano življensko dobo 15.000 ur. Sam jih uporabljam dobro leto, okoli 6h do 8h na dan, v zimskem času še dlje. Crknila ni še nobena (pri starih žičnih sem jih moral menjati na cca. 4 mesece, kar je bil kar velik strošek), sem pa po letnem poračunu porabil za 50€ manj elektrike. Mi je pa mačka prevrnila eno namizno svetilko in pri tem razbila steklo (pravzaprav keramiko) na žarnici. Zadevo sem precej elegantno rešil z enim tenkim mat tequila shot kozarcem, ki sem ga poveznil namesto razbite keramike in luč normalno deluje naprej, v vsej svetilnosti in barvah.

hcet ::

Kje lahko kupim te žarnice?

cebelar123 ::

http://www.istyle.eu/si/philips-hue-gu1...

Tole rabiš za začetek. Ampak je tukaj precej drago, rajši naroči iz tujena ala ebay ali pa amazon.

OK.d ::

Kako pa je recimo pri led traku, ali tudi ta ne rabi v povezavi z tv-jem "bridga"?
LPOK.d

MisterM ::

Rabi ga. Brez bridga ne moreš spreminjati barv in svetilnosti, tako žarnice kot tudi LED trakovi bodo svetili v privzeti beli svetlobi. Pri navezi z ambilight televizorjem je razlika le, da starejši (2013) modeli nucajo za funkcijo naveze aplikacijo na mobilniku, novejši pa imajo možnost naveze že vgrajeno.

OK.d ::

Potem se pravi, da v vsakem primeru-tudi pri žarnicah potrebuješ bridge?
In če ja, kako potem priklopiš na ruter ali tv?
Pa še ali omogoča ta bridge wirelles priklop, ker če imaš ruter v hiši 2 štuka višje je brezveze vleči kabel po celi hiši samo zaradi hue-a;)
LPOK.d

MisterM ::

Res je, brez bridga ostane večidel funkcij Hue žarnic neizkoriščen, zato tudi ponujajo "Starter pack", kjer dobiš za začetek bridge in 3 žarnice. En bridge nato zazna do 50 enot, bodisi žarnic led trakov ali drugih gizmov, ki spadajo pod "Friends of Hue". Bridge se žal ne da povezati brezžično, moraš ga priklopiti na router z UTP kablom, brezžična pa je le povezava med njim in žarnicami.

A če imaš ruter v hiši 2 štuka višje in ti wi-fi normalno vleče, bi ti verjetno tudi bridge normalno kontroliral žarnice preko dveh nadstropij.

OK.d ::

Ja, to bi bila edina opcija v mojem primeru.
Ali kje piše koliko ima domet?
LPOK.d

MisterM ::

Na applovi strani pravijo, da je domet od 25-30m (link), vendar je pač odvisno od materialov v stenah in tleh. Naredijo pa žarnice t.i. mesh network in forwardirajo ukaze žarnicam okoli njih.

billy ::

Da si sposodim tole temo...

Ima kdo to zadevo v praksi, hub + led trake + povezava s TV ambilight, pa še čem drugim? Izkušnje?

MisterM ::

Jaz imam še kar enak setup kot pred leti. Hub prve generacije, 35 žarnic in povezava z ambilight TVjem preko telefona.

hunter01 ::

Ravno se odlocam za nakup zarnic in sem zell vesel, da sem to na novo obujeno temo odkril!

Ko berem poste iz leta 2014 se ne morem nacudit, da pri nas v trgovinah se kr pisano gledajo, ko jim omenis pametne zarnice.

Torej, kupim na amazonu starter pack (not so bele zarnice). Potem pa poljubno dodatnih zarnic - do 50komadov.

Kater LED trak pa imas, da deluje z bridge-om?

@MisterM: Si povezal vse skupaj z Alexo ali Google assistantom?

billy ::

Lightstrip se reče, obstaja sicer tudi nekaj kompatibilnih, samo jaz ne bom tvegal, bom naročil original.

MisterM ::

Ja, da se pogovarjajo s hubom, morajo biti dodatna svetila v sklopu "Friends of Hue". Billy, sem na iOsu in lahko uporabim Siri za krmiljenje. A iskreno, po toliko letih uporabe lahko rečem, da se najbolj obnesejo urniki in ročno krmiljenje preko telefona. Geofencing sem sicer stestiral in deluje dobro, a kot rečeno - najbolj se mi obnesejo ustaljeni urniki (vstajanje, zajtrk, tema med odsotnostjo v službi, prihod domov, večerja, chill time, itd.).

hunter01 ::

Danes sem za hec v Merkurju povprašal prodajalko, če imajo Philips pametne žarnice in zakaj ne. Sicer je bila zelo prijazna, ampak niti sanjalo se ji ni, da to sploh obstaja :) So pa sedaj dobili od Osram pametne žarnice, vendar za enkrat nimajo podpore za assistante (vsaj označeno ni bilo).

Še eno vprašanje, če jaz prav oznake razumem.
E27 Philips Hue obstajajo 3 različice:
1. Bela ali "rumena" - brez možnosti spremembe, samo zatemnitev - Philips Hue White
2. Bela in rumena - možnost spremembe v aplikaciji - Philips Hue White Ambience
3. Barvna - Philips Hue White and Colour Ambience

hunter01 ::

Pri 3. je napaka, slo-tech ne dovoli več urejanja.
Pravi link = Philips Hue White and Colour Ambience

OK.d ::

Če hočeš pri nas nabaviti hue program vprašaj to trgovino.
http://www.butiksvetil.si/sl/Katalogi
LPOK.d

morosito ::

Sem reku da bom prav pohvalil ta philips hue, res je da so cene ful drage samo je znesek opravicen.
Kupil sem philips hie play lightstrip gradient led za monitor 24-27 + hub na amazonu
https://amzn.eu/d/1iosQJ2

Za black friday bila akcija 139€.

Ima tudi aplikacijo za Windows in dejansko pretvori tvoj monitor v ambilight. Enkrat ko povežeš in naštimaš to na monitor prakticno ne mores brez tega. Ko lepo ti kontrira svetlobo od monitorja na zidu in moram povedat da dela zelo dobro in zelo kvalitetno.
Barve so res mocne in zive, drzim vse skupaj na 50% in ze tako je svetloba mocna in ziva.
Mislim da ta trak za 24-27 monitor zadostuje tudi na 32-34...nima smisla kupovat verzijo 32-34 ki je tudi drazja.

Ce bo koga to zanimalo ve od mene da je stvar res TOP. Priporočam.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

LED žarnice, domača uporaba (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Kaj kupiti
27461079 (5321) dela
»

65” OLED ali 75 LED na 3.3m

Oddelek: Zvok in slika
131023 (789) Nikonja
»

Smart Home Kit

Oddelek: Kaj kupiti
62277 (904) theanswer3
»

Philipsove pametne žarnice kot vhodna vrata za hekerje

Oddelek: Novice / Varnost
419862 (6696) MrStein

Več podobnih tem