» »

Motorola precej blizu prepovedi prodaje Oken in XBoxa v Nemčiji

Motorola precej blizu prepovedi prodaje Oken in XBoxa v Nemčiji

Tožba je resno opozorilo Microsoftu, naj še enkrat razmisli o nadlegovanju Android dobaviteljev.

vir: droid-n.com
droid-n.com - Po Googlovem nakupu Motorole Mobility lani poleti se je na široko špekuliralo, da jih kupujejo bolj zaradi patentov kot zaradi strojne opreme. Kot kaže, upravičeno, saj je Motorola pravkar dosegla pomembno zmago proti Microsoftu v Nemčiji, najbrž v odgovor na roparske podvige slednjega v obziru do Android proizvajalcev in OEM-ov (denar, tam 5-10 dolarjev na telefon, dobivajo že domala od vseh z izjemo Motorole). Odločitev še ni dokončna in prej se mora zgoditi še nekaj stvari na mednarodni ravni, a če bo obstala, Microsoft v državi več ne bo mogel prodajati Windows 7, Xboxa ali katerega koli drugega izdelka z vgrajenim h.264 dekoderjem.

Kot ugotavlja okrožno sodišče v Mannheimu, je Motorola imetnik določenih ključnih patentov za enkodiranje in predvajanje videa v h.264 formatu, ki je danes industrijski standard in ga zato pač mora podpirati vsaka resna platforma, seveda tudi Microsoft preko svojega Windows Media Playerja v Oknih in strojno pospešenega predvajalnika na konzolni platformi XBox. Zanimivo pri tem je, da za h.264 obstaja industrijski konzorcij MPEGLA, ki naj bi držal vse potrebne patente za ta kodek in jih ponujal po enotni tarifi za različne kategorije uporabe. Spletne strani, ki videe v tem formatu ponujajo zastonj, denimo ne rabijo plačati ničesar, zato pa rabijo plačati plačljivi ponudniki in pa predvsem dobavitelji predvajalnikov - med njimi Google za Chrome, Microsoft za že omenjeno, Apple in Android OEM za vgrajene čipe. A ta licenca je omejena na 3 milijone letno, v najhujšem primeru. Motorola, ki je bila eden ključnih igralcev pri pripravi standarda, si je očitno nekaj patentov pridržala še na strani in jih zdaj terja posebej, seveda samo od Microsofta.

Še huje za slednje je, da imajo v igri še vsaj 50 drugih patentov, ki jih sodišče še ni posebej pregledalo. Tožba je tako skrajno resna in dobro premišljena, Redmond pa se ji bo le s težavami izmuznil. Pravzaprav že bežijo, kot smo pisali pred kratkim, s selitvijo svojega Evropskega distribucijskega centra ven iz Nemčije, ker ta država izstopa kot bolj prijazen režim za imetnike patentov. Motorola naj bi hotela 4 milijarde dolarjev vsako leto, pravi Microsoft (sami pravijo, da manj). Ob tako visokem zneski bi bilo tudi plačilo varščine za začasen dvig prepovedi (Applova taktika) precej draga stvar, obenem pa Microsoft preprosto ni v poziciji, da svoje izdelke prilagodi ("odstrani h.264 kodeke"), tako da ne bi več kršili patentov (Samsungova strategija z 10.1N tabletom oz. HTC-jeva z umikom "swipe to unlock" funkcije).

Kot že omenjeno, odločitev še ni pravnomočna. Najprej je tu še pritožba, potem pa mora Motorola urediti še nekaj partikularnosti v ZDA. Tam je Microsoft pred kratkim tožil Motorolo, ker jim svojih patentov noče licencirati po razumenih (FRAND) pogojih, tj. v znatno nižjih zneskih, ki so uveljavljeni predvsem za ključne tehnologije, kjer je operabilnost med ponudniki ključnega pomena. Sodnik jim je pritrdil in Microsoft sicer zelo dobro ve, kaj to pomeni, ker je v 90-ih z prilaganjem IE-ja Oknom uničil brskalniški trg, potem domala isto dosegel s Pisarno, šele pred kratkim pa na vztrajno tožarjenje odprtokodne skupnosti izdal (delne in že zastarele) specifikacije za svoj mrežni protokol, tako da lahko SAMBA polnovredno zamenja njihove workgroup in domenske kontrolerje. No, če se vrnemo k zadevi, se je Microsoft na pomoč obrnil še na Evropsko komisijo, ki bi se tudi lahko vmešala in omejila Motorolin doseg.

102 komentarja

«
1
2 3

mtosev ::

fail. na srečo je lahko prepoved samo za nemčijo. drugje bomo lahko še vedno kupovali okna ina x štatle.:D
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

sese12 ::

Še dobro,da sem še na Linux, je sicer nekaj prilagajaj ampak ni nič v primerjavi z licencami.

keber ::

Se samo meni zdi, ali je ta Nemčija čisto navadna štala glede tožarjenja o avtorskih pravicah za to in ono?

BALAST ::

keber štala je povsod, le da v nemčiji sodstvo deluje malce hitreje kot na balkanu.
"You may fool all the people some of the time;
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."

Isht ::

keber:
Meni se bolj zdi, da je štala glede tožarjenja o patentih predvsem zgoščena okrog Microsofta in Appla ter podjetij, ki ti dve podjetji tožarita po principu recipročnosti. To, da se vojna dogaja v Nemčiji, je predvsem zaradi tega, ker je Nemčija ključna za evropski trg.

Patentna zakonodaja je postala idiotizem brez primere. Dokler se vse skupaj ne bo preoblikovalo tako, da bi bil prenos patentov med pravnimi osebami onemogočen (ali vsaj omejen), bomo imeli sranje. Sedaj se namreč dogaja, da velika podjetja pokupijo cele svežnje patentov, s katerimi potem izsiljujejo druga podjetja, ali pa jih uporabljajo za obrambo pred drugimi podjetji. Ves point patentov se je izgubil v tej vojni kapitala.

FireSnake ::

keber je izjavil:

Se samo meni zdi, ali je ta Nemčija čisto navadna štala glede tožarjenja o avtorskih pravicah za to in ono?


Kaka ozkogledna trditev: škoda, da ni ta "štala" pri nas, pa bi naši pravniki služili in bi se denar iz tujine stekal k nam.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Bistri007 ::

Isht je izjavil:

Dokler se vse skupaj ne bo preoblikovalo tako, da bi bil prenos patentov med pravnimi osebami onemogočen (ali vsaj omejen), bomo imeli sranje.

To ni je pa jaka lastnina, če je ne moreš prodati :P
Rešitev mora biti nekje drugje.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Isht ::

Lastnina, ki jo lahko prodaš?

Od patentov ne služi tisti, ki je izumil nekaj novega, ampak velike korporacije, ki to licencirajo, ali s patentom tožijo drugo veliko korporacijo.
Seveda ima druga velika korporacija drug patent, s katerim toži nazaj, ustvari se status quo. Pri tem pa zasluži samo še odvetnik.
In pri vsem skupaj je kolateralna škoda samo tehnološki napredek celotne družbe.

Razumem koncept varovanja intelektualne lastnine, toda to, čemur smo priča danes, je samo orgija za odvetnike.

gruntfürmich ::

morda bi bilo dobro, da se prepove prodaja vsega. bi kar hitro korporacije našle skupen jezik in uredila to področje.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Icematxyz ::

Patentno igro se lahko gresta obe strani in tudi to je res, da je zadnje čase meja med tem, kaj je "patent troll" in kaj to ni že zelo zabrisana. Tem podjetjem bi vseeno priporočal, da se začnejo bolj osredotočati na svoje izdelke, kot na te otročarije, ki se jih gredo. Tudi zanašanje na to, da bo možno v nedogled izsiljevati proizvajalce Android naprav je verjetno zgrešena strategija, oziroma pristop.

filip007 ::

Tisti ki beži je ponavadi kriv...no vsaj tako pravijo na 113.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

Daedalus ::

Rešitev mora biti nekje drugje.


Ja, resna reforma sistema, ki omogoča patentiranje neumnosti. In pol na podlagi patentirane neumnosti omogoča tožarjenje vsega i svačega, v imenu izrinjanja konkurence s trga. Seveda ne na podlagi "pozitivnega" izrinjanja (beri - z boljšimi izdelki in boljšo tržno strategijo, storitvami). Ampak na podlagi "negativnega" izrinjanja - beri (finančnega) izčrpavnja v kdaj popolnoma nesmiselnih tožbah. Ali grožnjah s temi.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Isht ::

Problem vsega tega dogajanja je perspektiva za prihodnost:
Zaradi medsebojnega tožarjenja bo na koncu zmagalo nekaj mega podjetij, ki bodo imela večji sveženj patentov in več denarja za tožbe, manjša podjetja pa bodo potonila. Konkretno: ostali bodo Google, Apple in Microsoft (pa še za MS ni več ziher). Ali res hočemo, da imata Google in Apple monopol nad vso tehnologijo? Za Google že vemo, kakšno politiko zasebnosti uporabnikov ima, za Apple pa tudi. Brez raznolikosti, ki jo nudijo mala podjetja, pa bo padla samo kvaliteta izdelkov - kot se je recimo zgodilo Microsoftu, ko je bil v fantastičnem položaju absolutnega monopolista.

Grumf ::

Za zacetek; microsoft bi bilo treba po prstih. Ampak, zraven bi vzel še bejzbol kij in namlatil vso sodrgo
od open source parazitov naprej. Da bi povozili Microsoft Office so imeli moznost 15 let, če ne več, ampak
so dosedaj sproducirali nekaj na pol uporabne (in na pol delujoče) alternative, ki se lahko proti officu, sploh
če zraven vtakneš še sharepoint in exchange, samo globoko klanjajo. In zdaj je kriv vsega Microsoft, ki (ne
boste verjeli, kakšen škandal) iz nekompetenc ostalih sluzijo masten denar. No zdaj ga je treba zjebat, po
logiki - vsi enaki, če obstajajo tetraplegiki, je treba tudi vsem ostalim zemljanom zlomit hrbtenico, da ne bi
slucajno imel kdo kaj več od ostalih, ker potem bi bila pa to nelojalna konkurenca.
Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Grumf ()

Icematxyz ::

Ne sedaj se bodo s programskih preselili še na strojne patente (FRAND). Nenazadnje Nokia (Elop?) se že odziva?

Kakšne reforme sam še ne bi pričakoval, kvečjemu kakšna "umiritev situacije" od zunaj ali manj verjetno spoznanje, da to na dolgi rok nikamor ne vodi s strani akterjev. Verjetno tega spoznanja ne bo tudi za to, ker trenutno se išče tudi in predvsem kratkoročne rešitve za težave in patentni sistem se verjetno marsikomu zdi primerna orodje za to početje.

Ampak, zraven bi vzel še bejzbol kij in namlatil vso sodrgo
od open source parazitov naprej. Da bi povozili Microsoft Office so imeli moznost 15 let, če ne več, ampak
so dosedaj sproducirali nekaj na pol uporabne (in na pol delujoče) alternative, ki se lahko proti officu, sploh
če zraven vtakneš še sharepoint in exchange, samo globoko klanjajo. In zdaj je kriv vsega Microsoft, ki (ne
boste verjeli, kakšen škandal) iz nekompetenc ostalih sluzijo masten denar.


Z vidika novice je pisarniški paket irelevanten in to sodi v kakšno drugo razpravo. Microsoft nikoli ni resnično uspel na mobilnem področju in tudi sedaj bo težko dosegel uspeh. Pri "patentih" na mobilnem področju so pa seveda "glavni šerif v mestu"? Ne gre to nekako najbolj skupaj?

Zgodovina sprememb…

Grumf ::

Iz članka... "ker je v 90-ih z prilaganjem IE-ja Oknom uničil brskalniški trg, potem domala isto dosegel s Pisarno"

Pa saj je povsod isto, če ne bi google vzel linux za svojega, še dan danes ne bi bilo nič. Kar poglej angstroma, sem
ga imel na telefonu preden je android obstajal (dobesedno) pa sem ga samo dol vrgel. Roko na srce, open source community
okrog linuxa je 5 pridnih genialcev, in 2 miljona gobcev. Če jim rata kaj pametnega skupaj vrečt je to bolj naključje.
Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Grumf ()

Icematxyz ::

če ne bi google vzel linux za svojega


Pa ga je in je s tem tudi uspel.

Grumf ::

Grumf je izjavil:

Če jim rata kaj pametnega skupaj vrečt je to bolj naključje.


Aja mimogrede, android je skopiran windows mobile, tako da je prav, da microsoftu plačujejo
za patente, je tisti primer ko patentna zakonodaja opravlja svoje delo, nekdo dobi idejo, jo
implementira (in kot tisti ki orje ledino zgoni precej denarja), potem pridejo copy cati in
jo ponovijo ter sluzijo na racun tega. Za EU je sicer bolje, da se Microsoft zjebe, ampak
fer pa ravno ni.
Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Grumf ()

Icematxyz ::

Če bi to bilo res se mi sedaj o teh tožbah tukaj ne bi pogovarjali.

Daedalus ::

Za zacetek; microsoft bi bilo treba po prstih. Ampak, zraven bi vzel še bejzbol kij in namlatil vso sodrgo
od open source parazitov naprej. Da bi povozili Microsoft Office so imeli moznost 15 let, če ne več, ampak
so dosedaj sproducirali nekaj na pol uporabne (in na pol delujoče) alternative, ki se lahko proti officu, sploh
če zraven vtakneš še sharepoint in exchange, samo globoko klanjajo. In zdaj je kriv vsega Microsoft, ki (ne
boste verjeli, kakšen škandal) iz nekompetenc ostalih sluzijo masten denar. No zdaj ga je treba zjebat, po
logiki - vsi enaki, če obstajajo tetraplegiki, je treba tudi vsem ostalim zemljanom zlomit hrbtenico, da ne bi
slucajno imel kdo kaj več od ostalih, ker potem bi bila pa to nelojalna konkurenca.


Razen trollanja, kake veze ma to s patentnimi trolli?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Grumf ::

Grumf je izjavil:

Iz članka... "ker je v 90-ih z prilaganjem IE-ja Oknom uničil brskalniški trg, potem domala isto dosegel s Pisarno"


Se strinjam, čisto trolanje.

Zanimivo je, da zmerjanje z patentnimi trolli ze dejansko prerašča na trolanje. Danes je ze vsakdo, ki bi rad
uveljavljal pravico, do svoje ideje ze trol. Zadnjic sem na Galileo gledal, ko so potegnili ven dva izumitelja,
eden je izumil ročko za nošenje odprtih vreč cementa (dobra ideja mimogrede), drugi pa sistem za helikopterske
modele, da z pritiskom na gumb samodejno pristanejo. Potem so malo podebatirali z njimi (na temo piratske stranke)
in oba sta rekla, da v primeru, da ni patentne zaščite, lahko štacuno kar zapreta, saj bodo kitajci oba izdelka
ponaredili v enem tednu. In seveda, če bi danes poskusila uveljavljati patentno pravico, potem bi jih "talenti" tule
proglasili za patentna trola.
Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Grumf ()

Icematxyz ::

Aja mimogrede, android je skopiran windows mobile, tako da je prav, da microsoftu plačujejo
za patente, je tisti primer ko patentna zakonodaja opravlja svoje delo, nekdo dobi idejo, jo
implementira (in kot tisti ki orje ledino zgoni precej denarja), potem pridejo copy cati in
jo ponovijo ter sluzijo na racun tega. Za EU je sicer bolje, da se Microsoft zjebe, ampak
fer pa ravno ni.


Vidim, da si potem popravljal tekst in na to še odgovorim.

History. Ne zasledim neke prave podlage za tvoje prepričanje.

šernk ::

Če jim rata kaj pametnega skupaj vrečt je to bolj naključje.


Aja mimogrede, android je skopiran windows mobile, tako da je prav, da microsoftu plačujejo


in windows mobile je pa 100% original zadeva? Japajade...samo da takrat niso bili vsi takšni idioti kot so danes in si zadevo lahko skopiral in izboljšal.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

Daedalus ::

@io - Okoli brskalniškega trga je MS fasal sankcije sodišča. So ga nekaj časa Ameri tudi hteli razbiti v vsaj dve firmi in precej je imelo pri tem opraviti bundlanje IE v Winse. Torej, to ni trollanje.

Izobrazi se in izobrazi se.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

noraguta ::

:~) pol se lohk motorola pa google poslovita od nemškega trga nekje do 20150? v bistvu je to najslabša tožba katero bi si želela omenjeni podjetji vložit, pa sta jo morali.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: noraguta ()

Grumf ::

Daedalus je izjavil:

@io - Okoli brskalniškega trga je MS fasal sankcije sodišča. So ga nekaj časa Ameri tudi hteli razbiti v vsaj dve firmi in precej je imelo pri tem opraviti bundlanje IE v Winse. Torej, to ni trollanje.

Izobrazi se in izobrazi se.


Daj daj, ne frazari. Ko so se te zadeve dogajale, sem dejansko že izgubil devištvo (in se nisem zanimal
za to iz čiste nuje kvalitetnih plenic).

To da je Microsoft bundlal IE ni bil problem, problem je bil, da netscape dejansko ni ponujal nič
posebnega nasproti IE. Kakor tudi danes cel open source community ni sposoben spacati skupaj alternative
officu, ki bi dejansko delovala. In če IEja ne bi bilo v windowsih, me prav zanima, kje bi dejansko ljudje
sploh dobili netscape. Aja preko FTPja... aja ne, tudi ta je bundlan in bi moral ven. Mogoce preko BBSov?
Narocili CD iz ZDA?
Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Grumf ()

Icematxyz ::

Zanimivo, da omenjaš IE in glej na katerem področju ima danes Microsoft močnega tekmeca. Glede pisarniških paketov pa je bilo najprej potrebno urediti področje okrog formatov. Torej format zapisa in ne sam pisarniški paket je predstavljal težavo večji razširjenosti konkurenčnih rešitev in tudi na tem področju so se odvile podobne zadeve, kot takrat s IE.

Grumf ::

Icematxyz je izjavil:

Zanimivo, da omenjaš IE in glej na katerem področju ima danes Microsoft močnega tekmeca. Glede pisarniških paketov pa je bilo najprej potrebno urediti področje okrog formatov. Torej format zapisa in ne sam pisarniški paket je predstavljal težavo večji razširjenosti konkurenčnih rešitev in tudi na tem področju so se odvile podobne zadeve, kot takrat s IE.


Kar tolazi se. Za Open office imate prav lepo postiman svoj format, pa je zadeva nestabilna
kot je bil ne-vem-katerega-leta-ze Office 97, na nivoju katerega so deloma priplezale alternative.
Je pa lazje jajca prodajat, ce diskreditiras konkurenco, kar ste naredili IE, saj je bil notoricno
ne-varen, nestabilen, ni se drzal nicesar, ampak ce danes pogledas povprecnega userja, ne rabi
nicesar kar mu delta z firefox/opera/chrome/* ponuja, seveda pa uporablja enega od teh, ker je
slisal od soseda, da je to cool. Enako kot 99% domacih uporabnikov linuxa.
Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Grumf ()

Daedalus ::

@io - tvoje trolčkanje o izgubi nedolžnosti vs. podajanjem relevantnih informacij? No brainer. Troll on, sej vemo. Verniku pač težko dopoveš, da boga ni.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Grumf ::

Icematxyz: tole sem ti hotel še reči, cum hoc ergo propter hoc

Daedalus, ja, verjami ze enkrat, boga NI!
Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Grumf ()

Icematxyz ::

Kar tolazi se. Za Open office imate prav lepo postiman svoj format, pa je zadeva nestabilna


To se pa lahko vsak sam potem odloči suvereno da se strinjam in to je stvar konkurence na tržišču. Pomembno je da oba pisarniška paketa nudita dobro podporo za ODF in da ni bistvenih težav z interoperabilnostjo. Do tukaj je bilo najprej potrebno priti.

Microsoft Office 15 to support ODF 1.2

Je pa lazje jajca prodajat, ce diskreditiras konkurenco, kar ste naredili IE, saj je bil notoricno ne-varen, nestabilen, ni se drzal nicesar, ampak ce danes pogledas povprecnega userja, ne rabi nicesar kar mu delta z firefox/opera/chrome/* ponuja, seveda pa uporablja enega od teh, ker je slisal od soseda, da je to cool.


Da, če bi še vedno imeli IE 6 in ne bi bilo alternative in močnega konkurenta na tem področju podjetju Microsoft bi se s tem celo strinjal. Se pravi, da bi IE 6 zadostoval in bi se razvoj takrat lahko ustavil.

noraguta ::

ma en problem ma dost firm v trenutku ko MS ne bo več spoznan za monopolista bo ta pokasiral velike vsote od patentov, in licenčnin. kar niti ne bo katastrofično za konkurenco, če se ne zaostri zakonodaja poseganja v osebne podatke. to google gladko propade pa to ni ravno neverjeten scenarij.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Daedalus ::

Da, če bi še vedno imeli IE 6 in ne bi bilo alternative in močnega konkurenta na tem področju podjetju Microsoft bi se s tem celo strinjal. Se pravi, da bi IE 6 zadostoval in bi se razvoj takrat lahko ustavil.


Sej MS lepo število let ni razvijal IE6. So bli mnenja, da je browser done deal, s katerim se ne splača ubadat. In tu so meli ene tolko prav, kot io. Ki šprica pol mimo, pol prek:))
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Grumf ::

Icematxyz je izjavil:

Se pravi, da bi IE 6 zadostoval in bi se razvoj takrat lahko ustavil.


No s tem se s tabo ne bi strinjal ampak imaš pravico do svojega mnenja. Ne vidim pa, da se je pri
konkurenci IE kaj tako drasticnega spremenilo, da bi opravicilo nalaganje drugega browserja uporabniku.
Osebno mi sicer firefox čisto prav pride, samo kaj jaz v njemu uporabljam večina uporabnikov sploh ne
ve da obstaja.

Daedalus je izjavil:

Sej MS lepo število let ni razvijal IE6. So bli mnenja, da je browser done deal, s katerim se ne splača ubadat. In tu so meli ene tolko prav, kot io. Ki šprica pol mimo, pol prek:))


Standing on the shoulder of giants? Nice... pomembno je samo da se strinjas, razmišljanje nima dosti zraven.
Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Grumf ()

Icematxyz ::

ma en problem ma dost firm v trenutku ko MS ne bo več spoznan za monopolista bo ta pokasiral velike vsote od patentov, in licenčnin.


Saj MS že sedaj kasira. Brez skrbi. Oziroma verjetno si tako mislil na Android, kjer Microsoft nima monopolnega položaja. ;)

NNe vidim pa, da se je pri konkurenci IE kaj tako drasticnega spremenilo, da bi opravicilo nalaganje drugega browserja uporabniku. Osebno mi sicer firefox čisto prav pride, samo kaj jaz v njemu uporabljam večina uporabnikov sploh ne ve da obstaja.


Danes se bije bitka za "market share", ki ga dosega spletni brskalnik in ne več OS, se pravi je bilo že takrat in je tudi danes nekaj več na tem.

Zgodovina sprememb…

Fritz ::

Grumf je izjavil:


Zanimivo je, da zmerjanje z patentnimi trolli ze dejansko prerašča na trolanje. Danes je ze vsakdo, ki bi rad uveljavljal pravico, do svoje ideje ze trol. Zadnjic sem na Galileo gledal, ko so potegnili ven dva izumitelja, eden je izumil ročko za nošenje odprtih vreč cementa (dobra ideja mimogrede), drugi pa sistem za helikopterske modele, da z pritiskom na gumb samodejno pristanejo. Potem so malo podebatirali z njimi (na temo piratske stranke)in oba sta rekla, da v primeru, da ni patentne zaščite, lahko štacuno kar zapreta, saj bodo kitajci oba izdelka ponaredili v enem tednu. In seveda, če bi danes poskusila uveljavljati patentno pravico, potem bi jih "talenti" tule
proglasili za patentna trola.


Nabijaš. Predvsem zato, ker je celotna zadeva s patenti postala nesmiselna najkasneje s softverskimi patenti, kjer se patentira poteg miške in klik. In tudi windows mobile ni nastal kar iz ničesar, tako kot Win ali MacOS grafično okolje etc. etc.

In BTW, Kitajci bodo tista izuma, če sta dobra, tako ali tako skopirali.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Fritz ()

Looooooka ::

Jst bi za zacetek lepo prepovedal prodajo patentov.
In dal tudi nek rok, do kdaj morajo prikazati vsaj na pol delujoc primer izdelka.
Ce ga ne morejo naj se jebejo...pa ce je se tko super ideja pa tud ce so ob 3 pivih v gostilni ponesreci zgobcali vse detajle o ideji.Njihov problem.
Potem bi mi blo pa dejansko cist vseen, ker pezde koga tozi zarad svojga patenta.
Tkole dam pa jst kesh za ne vem odpiranje url naslovov z mizikanjem in lepo cakam 20 let. V najslabsem primeru prodam googlu in gledam kako ta mlati po konekurenci s tem bednim papirjem.

Daedalus ::

Standing on the shoulder of giants? Nice... pomembno je samo da se strinjas, razmišljanje nima dosti zraven.


Just stating the obviuos. Sej lahko vprašaš kakega MS-jevca, zakaj je IE v precej kratkem času prilezel iz par let nerazvijanega IE6 do IE9. Menda je browser v svetu, kjer vedno več storitev obstaja v zgolj oblačni obliki, precej pomemben. Menda.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

Grumf ::

Fritz je izjavil:

Nabijaš. Predvsem zato, ker je celotna zadeva s patenti postala nesmiselna najkasneje s softverskimi patenti, kjer se patentira poteg miške in klik. In tudi windows mobile ni nastal kar iz ničesar, tako kot Win ali MacOS grafično okolje etc. etc.


Poslusaj, a mi lahko poveš, s čim "nabijam". Oba, ki so jih pokazali, sta majckena podjetnika,
taka, garažna. Nimata dosti denarja imata pa dve ideji. Mimogrede, tega z rocko za cement, so
peljali piratski stranki, ki zagovarja ukinitev patentov. Ne bos verjel (pa jih cenim precej
višje kot večino fotokopircev tule), niso vedeli kaj bi jima rekli, razen da bodo zamislili.
In ko ti pride show tipa Galileo v nemciji na vrata, se trudis izpasti pameten...

Daedalus je izjavil:

Standing on the shoulder of giants? Nice... pomembno je samo da se strinjas, razmišljanje nima dosti zraven.


Just stating the obviuos. Sej lahko vprašaš kakega MS-jevca, zakaj je IE v precej kratkem času prilezel iz par let nerazvijanega IE6 do IE9. Menda je browser v svetu, kjer vedno več storitev obstaja v zgolj oblačni obliki, precej pomemben. Menda.


Ta trenutek nič bolj kot je bil. Zal vem kaj so to oblacne storitve in ne padam dol od prepakiranih starih tehničnih
rešitev z zvenecim imenom. Pač še eden hype, bova videla čez 5 let.
Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Grumf ()

Daedalus ::

Resnici na ljubo, ni s patentiranjem točno take in take ročke (dodajmo še imaginarno risbo), ki se uporablja v točno tak in tak namen, nič narobe. Je pa precej narobe s patentiranjem postopka, ki so pomočjo kurzorja na ekranu omogoča izbiranje programov za zagon. Ker ta drugo ni lih konkretna rešitev, ki že ne bi obstajala. Softverski patenti običajno failajo na dveh predpostavkah - preverjanje t.i. prior arta (ali podobna rešitev že obstaja) in pa patentirajo se zamisli in ne konkretne rešitve. Kar je precej kretensko, ker na tak način se da patentirat kaj res očitnega. Recimo, stružnica.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Icematxyz ::

Drugače pa bomo nadaljevali v temi/novici Oracle vs. Google, kajti kmalu bo končan prvi del odločanja o programskih vmesnikih in avtorskih pravicah.

Sedem žensk in pet moških med drugim upokojen fotograf, ženska ki dela za podjetje z oblačili, tajnica, voznik avtobusa, vodoinštalater, finančni svetovalec in pismonoša namreč ravno v tem trenutku odloča o tem zanimivem vprašanju.

P.S. Eden od porotnikov si celo lasti Android telefon, pa da vidimo, kakšen bo rezultat referenduma!

Zgodovina sprememb…

Grumf ::

Icematxyz je izjavil:

med drugim upokojen fotograf


Ne, Digitalček se ni udelezil debate :>
Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.

Elysium ::

Mogoče bi bilo sedaj koristno, da Microsoft preko Nokie prepove Motoroli uporabo patentov za mobilno telefonijo in tudi prodajo Android telefonov, pa bi Motorola dokaj hitro pokleknila.
Verjetno ima tudi Microsoft sam še kar nekaj orožij v igri, če so že praktično vsi drugi podpisovali licenčne pogodbe z njim, tako da se evil Google nima za prehitro veseliti.
Ampak verjetno se bodo že prav odločili.

Grumf ::

Daedalus je izjavil:

Resnici na ljubo, ni s patentiranjem točno take in take ročke (dodajmo še imaginarno risbo), ki se uporablja v točno tak in tak namen, nič narobe. Je pa precej narobe s patentiranjem postopka, ki so pomočjo kurzorja na ekranu omogoča izbiranje programov za zagon. Ker ta drugo ni lih konkretna rešitev, ki že ne bi obstajala. Softverski patenti običajno failajo na dveh predpostavkah - preverjanje t.i. prior arta (ali podobna rešitev že obstaja) in pa patentirajo se zamisli in ne konkretne rešitve. Kar je precej kretensko, ker na tak način se da patentirat kaj res očitnega. Recimo, stružnica.


No to bi bilo pa ze bolj zanimivo. Problem se skriva v tem, da je meja med softwarom in fizicnimi patenti
zelo zabrisana. Če recimo pogledamo tisto ročko za cement, ni konec koncev nič posebnega, zgleda kot povečan
zapiralec za vrečke (ne da se mi iskat, dve plastični polovici, na eni strani "pant" na drugi strani nek
mehanizem, ki drzi obe polovici skupaj) z ročko. Moram pa reči, da kdorkoli je ze kdaj cement tovoril okrog,
ve, da je zadeva uporabna. Naredim sam doma v enem dnevu. Ampak kaj se tu patentira, ideja, vse ostalo je
nepomembno preprosto. Zdaj pa če greva v to kar si omenil, ja, izvedba je trivialna, vendarle pa je nekdo moral
priti na idejo. Morda bi bilo najbolj preprosto dati cap na dolzino patenta, neko primerno dobo, kjer si
proizvajalec lahko nekako zagotovi dovolj sredstev, da se mu splača, po drugi strani pa ne neomejeno.

Sicer nimam nobenega problema z odpravo patentov, če se je drži zraven sprememba druzbenega sistema v socializem,
kjer bo moje prezivetje zagotovljeno s samim sistemom, vse kar bom pa konstruktivnega naredil je pa splošno
dobro. Seveda pa se vedno pojavi problem, da se morajo tega vsi drzati in mora postati druzbena vrednota kaj
je posameznik naredil za dobro druzbe in ne kako se je okoristil.
Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.

WhiteAngel ::

Ne me smejat. WebM FTW. Aja, hm... kdo je že WebM izdal? Google je p0wnal vse po vrsti :))

Looooooka ::

Dokler bo kvaliteta taka kot je ne bo nicesar p0wnal.Se bo lepo naprej placevalo licence.

poweroff ::

Grumf je izjavil:

ZDa bi povozili Microsoft Office so imeli moznost 15 let, če ne več, ampak
so dosedaj sproducirali nekaj na pol uporabne (in na pol delujoče) alternative, ki se lahko proti officu, sploh če zraven vtakneš še sharepoint in exchange, samo globoko klanjajo

No ja, v ZDA je Microsoft ravno popušil en velik razpis za za 90.000 pisarniških licenc... Na Portugalskem pa je Open Source Business Association naredila lepo študijo o tem, kako se Linux namerno izrinja iz trga.

Free market, ja...
sudo poweroff

34054 ::

Grumf je izjavil:

Daedalus je izjavil:

@io - Okoli brskalniškega trga je MS fasal sankcije sodišča. So ga nekaj časa Ameri tudi hteli razbiti v vsaj dve firmi in precej je imelo pri tem opraviti bundlanje IE v Winse. Torej, to ni trollanje.

Izobrazi se in izobrazi se.


Daj daj, ne frazari. Ko so se te zadeve dogajale, sem dejansko že izgubil devištvo (in se nisem zanimal
za to iz čiste nuje kvalitetnih plenic).


Torej se vključuj v debate o plenicah in ne o tehnologiji. :) Fanatičnost ki jo kažeš je značilna predvsem za Apple evangeliste, - Apple fanboy-i imajo vsaj kak razlog in dober argument; ampak, s tem ko si se oklical za zagovornika Microsofta in IEja pa si si zadal težko nalogo, sploh glede na to da nisi imel časa slediti tehnološkim novicam, zaradi domnevne izgube devištva(?). :)

Kakorkoli že.

Nepriljubljenost IE pač ni posledica fanatičnosti uporabnikov, ampak prej nesposobnosti Microsofta, prosim te, malo si preberi no.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: 34054 ()

Grumf ::

34054 je izjavil:

si se oklical za zagovornika Microsofta in IEja pa si si zadal težko nalogo


A res? Se ti zdi? Skratka svet je bipolaren, ne? Če nekdo skritizira nekoga, ki je ubil psa (ki je všečen, prikupen,...)
potem je s tem vse vredu, če pa skritizira nekoga, ki je "zaklal" kravo (ki je konec koncev samo hrana), potem je ta človek
ne-naš. Sam koncept kritiziranja ubijanja živega bitja s tem nima nobene veze, bistvo je da je NAŠ.

Prezateženo? Ok. Bom drugače rekel, obnašate se identično kot se obnaša Microsoft. Samo z druge strani in praznimi žepi.

In da ne bo samo Microsoft popljuvan (kar je tako ali tako ves čas), si zaslužite pljunek tudi sami. Za razliko od toplega
bondanja, ki vas napaja z energijo in toploto ob vsesplosnem konsenzu strinjanja, je za moj okus okrog večje mnozice vedno
premalo kisika za mozgane. Prevladuje bolj čredni nagon...
Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Grumf ()
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Microsoft dosegel pomembno zmago proti Googlovi Motoroli

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
74091 (3156) damjanll
»

EU preiskuje Motorolo zaradi suma zlorabe prevladujočega položaja

Oddelek: Novice / Ostale najave
156145 (5141) Bananovec
»

Microsoft zaradi tožbe seli evropski distribucijski center

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
156706 (5510) Icematxyz
»

Podpora h-264 se vrača v Chrome (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
5413109 (11633) Icematxyz

Več podobnih tem