Forum » Strojna oprema » Glasen ventilator po nadgradnji RAMa
Glasen ventilator po nadgradnji RAMa
someone7 ::
Pozdravljeni,
Včeraj sem svojo staro kišto nadgradil z 512 MB RAMa, tako da ga je bilo skupno 1 GB. Ko sem računalnik vklopil, je bilo vse povsem normalno, nakar se je nek ventilator (predvidevam da vent. na hladilniku procesorja) v računalniku začel vrteti precej hitro in zraven proizvajati tak zvok, kot bi prižgal vrtno kosilnico . Odprl sem ohišje in poslušal kaj bi to lahko bilo. Napajalnik sem že v samem začetku pozabil, saj sem ga pred nekaj dnevi zamenjal, potem bi bila lahko le še (kot sem že omenil) ventilator na hladilniku procesorja ali pa ventilator pri grafični. Sam predpostavljam, da je bil ventilator na hladilniku procesorja, saj kolikor mi je uspelo pregledati splet, so ljudje navajali ventilator na hladilniku. RAM sem kasneje vzel ven in ponovno poskusil, vendar se je stvar čez nekaj časa ponovno pojavila težava.
RAM ki sem ga vgrajeval je DDR400, medtem ko matična podpira 266 in 333 - stvar naj bi bila kompatibilna, saj RAM deluje z manjšo frekvenco kot sicer. Med drugim sem na spletu naletel tudi podatek, da bi se ob vgradnji RAMa lahko resetiral tudi BIOS, poskusil pa sem še z nalaganjem fail-safe defaults in optimized defaults - v BIOSu. Preden prestavim jumper na matični me zanima, če je že kdo imel podoben problem oz. matična počasi želi iti na zaslužen počitek?
Konfiguracija:
Procesor: Intel Celeron 2,4 GHz
Matična: GIGABYTE 8GEM667
RAM: 512 MB
Grafična: Radeon X700 SE
Napajalnik: 600 W LC POWER 6600
Hvala za pomoč!
Včeraj sem svojo staro kišto nadgradil z 512 MB RAMa, tako da ga je bilo skupno 1 GB. Ko sem računalnik vklopil, je bilo vse povsem normalno, nakar se je nek ventilator (predvidevam da vent. na hladilniku procesorja) v računalniku začel vrteti precej hitro in zraven proizvajati tak zvok, kot bi prižgal vrtno kosilnico . Odprl sem ohišje in poslušal kaj bi to lahko bilo. Napajalnik sem že v samem začetku pozabil, saj sem ga pred nekaj dnevi zamenjal, potem bi bila lahko le še (kot sem že omenil) ventilator na hladilniku procesorja ali pa ventilator pri grafični. Sam predpostavljam, da je bil ventilator na hladilniku procesorja, saj kolikor mi je uspelo pregledati splet, so ljudje navajali ventilator na hladilniku. RAM sem kasneje vzel ven in ponovno poskusil, vendar se je stvar čez nekaj časa ponovno pojavila težava.
RAM ki sem ga vgrajeval je DDR400, medtem ko matična podpira 266 in 333 - stvar naj bi bila kompatibilna, saj RAM deluje z manjšo frekvenco kot sicer. Med drugim sem na spletu naletel tudi podatek, da bi se ob vgradnji RAMa lahko resetiral tudi BIOS, poskusil pa sem še z nalaganjem fail-safe defaults in optimized defaults - v BIOSu. Preden prestavim jumper na matični me zanima, če je že kdo imel podoben problem oz. matična počasi želi iti na zaslužen počitek?
Konfiguracija:
Procesor: Intel Celeron 2,4 GHz
Matična: GIGABYTE 8GEM667
RAM: 512 MB
Grafična: Radeon X700 SE
Napajalnik: 600 W LC POWER 6600
Hvala za pomoč!
mirancar ::
mogoče se je kej premaknlo in se sedaj pregreva (torej ko prvič v dnevu vklopiš komp je nekaj časa ok, potem pa vedno glasnej)
temperature so ok?
temperature so ok?
mr1two ::
Če si računalnik laufal nonstop, brez ga ugasnit, je možno da se je vent mal že znucal in je zato postal glasen. Se zgodi, da če po dolgotrajnem(mesečnem) 24/7 delovanju vse deluje ok, ko pa zadevo pustiš kako uro na miru, pa zna pol ružit ko ponovno vžgeš.
Predlagam, da ustaviš ventilator med delovanjem(najprej na unga na CPUju, potem na grafiki) in tako ugotoviš kateri vent je sploh glasen. Normalno, ne ustavljaj na "šus" ampak poskusi pritisnit s prstom na sredino(tam kjer ni lopatic, da česa ne polomiš).
Po potrebi zamenjaj dotrajan ventilator.
LP
Predlagam, da ustaviš ventilator med delovanjem(najprej na unga na CPUju, potem na grafiki) in tako ugotoviš kateri vent je sploh glasen. Normalno, ne ustavljaj na "šus" ampak poskusi pritisnit s prstom na sredino(tam kjer ni lopatic, da česa ne polomiš).
Po potrebi zamenjaj dotrajan ventilator.
LP
Blinder ::
-ležaji ventilatorja so postali glasni
-en ventilator je do zdaj imel zablokirane lopatice in do zdaj se ni vrtel
-neki se je zgodilo, mogoče je grafa mela variabilno histrost ventilatorja in se je pokvaril senzor za temperaturo, zato vrže v "safemode" na max hitrost
-en ventilator je do zdaj imel zablokirane lopatice in do zdaj se ni vrtel
-neki se je zgodilo, mogoče je grafa mela variabilno histrost ventilatorja in se je pokvaril senzor za temperaturo, zato vrže v "safemode" na max hitrost
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija
Na CPUju težko sprobam ustavit ventilator, ker ni na vrhu osi vetrnice, ampak na spodnji strani. Je pa precejšnja verjetnost, da:
Ker ko imam vključen 1 monitor na VGA je stvar skoraj neslišna, če pa vključim še 1 monitor prek DVI, pa stvar postane slišna.
Dodal sem še tistih 512 MB RAMa, ostalo bom pustil tako kot je bilo, to brnenje pa bom poskušal preslišati. Kaj bo, bom pa videl če bo kakšna komponenta odpovedala.
Hvala za pomoč, če ima kdo še kakšno mnenje glede celotne zadeve, pa naj jo vseeno napiše, mogoče pa prav to reši to težavo.
Ker ko imam vključen 1 monitor na VGA je stvar skoraj neslišna, če pa vključim še 1 monitor prek DVI, pa stvar postane slišna.
Dodal sem še tistih 512 MB RAMa, ostalo bom pustil tako kot je bilo, to brnenje pa bom poskušal preslišati. Kaj bo, bom pa videl če bo kakšna komponenta odpovedala.
Hvala za pomoč, če ima kdo še kakšno mnenje glede celotne zadeve, pa naj jo vseeno napiše, mogoče pa prav to reši to težavo.
Me je zares zanimalo kaj je krivo za tak hrup v računalniku, pa vendarle res ni imelo nič veze s kakršnokoli drugo komponento, kot napajalnikom. Še sam sem presenečen, ampak brnel je 3 leta star napajalnik POWER LC6600.
Problem rešen, še enkrat hvala vsem za predloge.
Problem rešen, še enkrat hvala vsem za predloge.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Čudno oglašanje računalnikaOddelek: Strojna oprema | 2341 (1994) | Grizzly |
» | Super tih hladilnik za procesor (strani: 1 2 )Oddelek: Kaj kupiti | 6336 (5191) | TOP |
» | Ugasanje racunalnika v igrah!!!Oddelek: Pomoč in nasveti | 1934 (1662) | markxxx |
» | 79 / 174 °C / °F ?Oddelek: Hlajenje in modifikacije | 1367 (968) | jozekuch |
» | Koliko stopinj nad sobno temperaturo imate v ohisju?Oddelek: Hlajenje in modifikacije | 2061 (1848) | Donheled |