» »

Koliko stopinj nad sobno temperaturo imate v ohisju?

Koliko stopinj nad sobno temperaturo imate v ohisju?

Buggy ::

Zdravo!

Mene pa cisto tako iz firbca zanima, kaksne imate temperature v ohisju (board temperature).
Pri moji konfiguraciji se mi zdi cudno to, da je pri enem vhodnem in izhodnem ventilatorju v Antec(Chieftek) ohisju 10 stopinj nad sobno temperaturo.
Napajalnik nima dveh ventilatorjev in oba ventilatorja na ohisju (spredaj not zadaj ven) se vrtita z 2500 rpm. Kaksna je vloga graficne pri teh temperaturah (GF4 ti4200 300/565) in kaksno imate nihanje temperature med idle in load na procesorju in kaksna je razlika med temperaturo ohisja in proca?

sobna temp. - 23
ohisje temp. - 33
proc temp. 40 idle - 46 full
-----------------------------------

Hvala in Lp,
Buggy

zigadr ::

Ah... temperature...
sobna: 24
ohišje: 38 idle, 54 full load
procesor: 45 idle, 61 full load

Konfiguracija:
Abit BE7-RAID
Intel P4 1.6A@2.25GHz@1,65V

Komentar:
Senzor za temperaturo ohišja je direktno pod hladilnikom procesorja. :)) Tako da je temperatura vsekakor odličen odraz temperature v ostalem delu ohišja.
Temperatura procesorja je tudi čisto svoja zgodba. Pri 61°C na otip hladilnik procesorja ni toplejši od moje glave med glavobolom, ki zagotovo ne preseže 42°C.
Tudi ko prižgem hladen računalnik in takoj grem v BIOS mi že kaže 47°C procesorja, kar se mi zdi popolnoma nemogoče in zato obravnavam vse izmerjene temperature kot 15-20°C previsoke.
Zrak, ki prihaja iz napajalnika (z enim ventilatorjem) je topel, tisti, ki pa pride prek ostaloh ventilatorjev (eden pri procesorju, 2 na vrhu ohišja) pa prijetno hladi mojo dlan.

morphling1 ::

Buggy kot prvo take primerjave so čisto brezveze, saj ima vsak plata senzor za temperaruro sistema drugje, nekatere na popolnoma nemogočih mestih recimo Abit KD7(zraven north bridga ter napajalnih tranzistorjev zaradi česar kaže temp. nemalokrat tako visoko, kot temperatura iz diode v jedru procesorja). Tako da za temperaturo zraka v ohišju bi moral sam postaviti senzor in najboljša pozicija bi bila nad ventilatorjem za cpu da meri vstopno temperaturo zraka v hladilnik. Vse ostalo je čisto brez pomena.
Drigič pa Antitrust, temperatura procesorja ne pomeni tempraturo hladilnika, o tem imaš napačno predstavo. Senzor na ti skoraj sigurno meri iz ene od diod v P4 (jih ima več) tako da je to temperatura jedra in ta ti seveda takoj ko prižgeš računalnik kaže višjo temperaturo. Merjenje temperature hladilnika ti ne koristi prav nič, ker če imaš slab stik med procesorjem in hladilnikom (recimo ekstrem, da nimaš termalne paste) toplota ne bo dobro prehajala na hladilnik ampak se bo dvigovala samo temperatura procesorja. Se pravi maš hladen hladilnik ter vroč procesor -> definitivno ni dobro, cilj je seveda ravno obraten, potem pa izboljšuješ hlajenje tako da izboljšaš pretok zraka na hladilnik in s tem nižaš temperaturo hladilnika in procesorja.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Neo32 ::

Moja termalna dioda je namescena kr na dobrem koncu plate 3-4cm nad southbridgom tko kar se men zdi meri kr realne temperature. Recimo da je v sobi 23-24°C pol je v kisti okol 24-26°C. Enkrat sm jo mal z vzigalnikom pogrel je v sekundi prlezel do 50°C. Se dobr da nism kej skuru.
Neo32 (c)

Buggy ::

Morphling1: Saj je vse res kar si rekel, vendar se mi zdi da temperature na teh diodah ne varirajo tako mocno in so lahko neka referenca. Najbolj mi je cudno to, da imam pri dveh ventilatorjih v ohisju 10 stopinj vec kot pa je sobna temperatura, ce pa sta ventilatorja ugasnjena pa je razlika ze 13 in vec, vse seveda pri zaprtem ohisju. Ce imas dober overflow potem bi morale biti temperature samo malo vec kot pa sobna - ali se pac motim? Moja plata je Epox 8k5a2+ v Antec ohisju pa se vrtita original ventilatorja - spredaj piha notri in zadaj ven . Kot je povedal Neo32 ima idealno temperaturo ohisja. Nekaj takega sem tudi pricakoval, nekje 2-5 stopinj vec kot pa je v sobi.
Se pravi imam nekaj narobe postavljeno. Bo treba se malo probavati, saj je temp. procesorja vezana na to temperaturo.

Bane_ ::

jest zdej k mam chifteca mam notr tri ventilatorje plata je abit kr7a procesor 1800+ nc navit pa gf ti4400 pa mam v ohisju 28°C mislem da kr dost hladno glede na to da ma soba okol 24°C. No sej ropota tud kr uredu!
Pa da ga izradim sa čekičem za intel pa se to ne pomaga!

Sodom ::

Hum...

v sobi je cca 25°C, board se greje na 32°C. Se pravi, da bo to nekje 6°C, mogoce kdaj manj, mogoce kdaj vec.
I am falling fast, I'm right in the final hour
future turns to past, been sent to hell and back

the_unborn ::

soba 22, system 25, to je v idle

Buggy ::

Ima kdo rezultate iz Epox 8k5a2 plosce ali Epox plosce nasploh? Moram reci da imate presneto majhne razlike med temperaturama. Kako imate pa sistem prezracen (ce sploh ;( )?

tx-z ::

v sobi je od 19-22'C, v računalniku od 27-32'C, procesor pa od 45-52'C
tx-z

Donheled ::

No v sobi okol 25, v računalniku 30 in procesor 36
Amd Athlon 64 3000+, OCZ DDR2 6400 512MB Gold XTC, Gigabyte M55s-s3
Gigabyte Radeon x1600pro 128 MB - moj prvi sestavljen PC leta 2009..mislim. RIP


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri CPU Cooler? (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
7810434 (7893) zavajon
»

koliko naj bi bila temperatura CPUja ... ?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
222161 (1475) xenon74
»

Koliko se greje vaš mlinček

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
372012 (1310) tx-z
»

čudne temperature

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
261262 (1008) Yacksy
»

Kakšno temparaturo ima vaš procesor? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
1017633 (5423) the_unborn

Več podobnih tem