» »

Čudno oglašanje računalnika

Čudno oglašanje računalnika

Grizzly ::

Imam 6 let star računalnik, ki ga vsako leto malo nadgradim. Zadnje leto pa opažam, da se občasno čudno oglasi ob zagonu. Bom takoj pojasnil, kaj sm s tem mislil...

Kadar je vse normalno, se delovanje kište toliko ne sliši. Recimo če zraven poslušam musko, sploh ne opazim da kišta laufa. V tišini pa se recimo sliši delovanje ventilatorja v napajalniku.
Iz neznanega razloga pa včasih ob vklopu računalnik postane bolj glasen... glasnost bi lahko primerjal z delovanjem sesalca za prah. Sicer vse v redu dela (windowsi se normalno naložijo), ampak je precej glasno. Če ste elektrotehniki, si predstavljajte "piskanje" elektromotorčka, če ga priključiš na previsoko napetost.
Ko zaslišim ta čuden zvok, kišto izklopim (ker se bojim, da se mi še kaj skuri), počakam minuto ali 2 in spet vklopim... potem običajno vse dela normalno.

Vse kar sem nadgradil je naslednje: RAM, dodal še 1 disk in zamenjal že kar nekaj napajalnikov. Disk, ki sem ga dodal je brezhiben. Na vsake 2 leti pa mi gre kak napajalnik po gobe (recimo nepričakovano resetiranje računalnika, ali štekanje miške če kaj priključim na usb). Isti problem sem imel tudi na prejšnjih napajalnikih.

Disk je skoraj nemogoče obkriviti, saj se windowsi čisto normalno naložijo (drugi disk sm pa preveril in je brezhiben). Napajalnik tudi ne more biti kriv, saj je bilo že pred menjavo isto. Edini mehanski del je še hladilnik (ventilatorček), ki hladi CPU... ampak taka stvar verjetno ne povzroči toliko hrupa.

Kišto imam običajno zaprto z vseh strani, zato težko določim od kod točno prihaja hrup. Vsekakor pa hrup lahko povzroča le mehanski del, torej kakšen motorček. Ko bo priložnost, bom ta čuden zvok posnel, da si poste lažje predstavljali, do takrat pa me zanima kaj bi lahko bilo narobe?

Kje bi se lotili iskanja težave na mojem mestu?

opeter ::

Po mojem je to ventilator na procesorju. Ravno majhni ventilatorji so najbolj glasni.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

mr1two ::

Če sumiš ventilatorje je najenostavnejši preizkus ta, da ga fizično ustaviš z roko (pozor! ne vtikaj prstov na zunanji obod in ga probaj čimbolj počasi ustavit, da si ne polomiš prstov ali lopatic samega ventilatorja- najlepše je, če ga zaustaviš z pritiskom na sredino ventilatorja, pač kjer ni lopatic)
Če zadeva "sika" ali "piska" je razlog kakšna elektronska komponenta- praviš, da si menjal napajalnik, če ni to, potem so lahko razlog napihnjeni kondenzatorji- poglej, če se kaj takega skriva na matični plošči.
Komponente niso večne, še posebej tiste z nižjega cenovnega ranga v nekaj letih odpovedo(ponavadi odletijo kondiči).

Poročaj.
LP

Grizzly ::

Bom kar zdaj poročal: vsakokrat ko odprem kišto najprej preverim stanje kondenzatorjev. To mi je nekako samoumnevno, ker jih najprej zagledaš. In moram rečt, da so OK.
Pa tudi ne verjamem, da bi bila kriva elektronika, ker:
- zvok je skoraj tako glasen, kakor ventilator v napajalniku (jasno se sliši še v sosednjo sobo)
- se mi stvar dogaja zelo redko - mogoče 1-krat na 6 tednov, računalnik pa vsak dan prižgem in ugasnem

Sprva sem imel občutek, da se mi to dogaja le če računalnik dam v hibernacijo... in sicer, prvi zagon po hibernaciji, ko računalnik dokončno ugasnem. Ampak zdaj vidim da se to vseeno dogaja.

Nikakor ne morem trditi, da zvok povzroča zvočna kartica, če tam ni takega dela, ki bi lahko proizvedel tak zvok. Zaradi tega sumim na "vrtljive" dele v računalniku.

Mogoče bo še konfiguracija kaj pomagala: AMD Tron Sempron 2800+, trdi diski: Maxtor in WD.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Grizzly ()

mr1two ::

Če ugotoviš, da ni noben od ventilatorjev, je možno tudi, da je treba kakšen trdi disk privit na ohišje- vibracije so dostikrat vzrok za hrup.

opeter ::

Ali slučajno uporabljaš privzeti AMD-jev ventilator?
Namreč, ta se prilagaja obremenitvi procesorja in zna biti prekleto glasen.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

amigo_no1 ::

Kišto imam običajno zaprto z vseh strani, zato težko določim od kod točno prihaja hrup.

Odklapljaš napajanje po komponentah in najdeš (seveda ne, ko je os naložen) ?
Prvo disk, potem vent od cpu, potem grafične itd..
Pri disku (če ga imaš v klasičnem kovinskem 3.5" boksu) so problem vibracije, ki se preko kovinskega ohišja prenašajo po celi kišti.
Vendar pazi da potem takoj nazaj priklopiš, da ne boš kaj skuril/pregrel.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

Grizzly ::

fructal_jabolcnik: Vsi diski in cd-rom so lepo pritrjeni na ohišje in skoraj nemogoče da bi povzročali hrup.
opeter: glede ventilatorja ne bi točno vedel (moram preverit). računalnika nism sam zlagal, ampak sm ga kupil "v enem kosu". Pa tudi ne bi rekel, da je problem v prilagoditvi, saj računalnik ne more biti obremenjen že ob vklopu, ko se izvaja POST.

Prej sem pozabil napisat še 1 zelo pomembno stvar: hrup se ne začne takoj ko pritisnem na tipko ampak nekako takole: najprej se oglasi ventilator v napajalniku in prižge lučka na kišti. Čez sekundo ali dve (ko se že prikaže slika na ekranu) pride do hrupa... in z isto "frekvenco" tuli vse dokler ne izklopim računalnika. Ko ga takoj zatem ponovno prižgem je OK.

Ker se stvar zelo redko pojavlja (mogoče bo tak primer šele čez 1 mesec), si eksperimentiranja ravno ne morem privoščit... drugače bo trajalo preden najdem krivca, sploh pa ne znam kateri dejavniki, bi to še lahko povzročili. Je slučajno odvisno od tega v kakšnem stanju je bil prej računalnik... recimo ali sm ga dal v standby, ali je bil v hibernate ali sm ga normalno izklopil? Lahko sobna temperatura kako vpliva na to... recimo če imam v sobi bolj hladno (ker imam računalnik pri oknu) in komponente rabijo dalj časa da se segrejejo?

Grizzly ::

Spet sm naletel na opisano težavo. Tokrat sm zvok posnel z mobilnim telefonom (nastavil sm ga na desno stran kište - tam kjer je pritrjena osnovna plošča, cca 10cm stran od stranice).
Najprej primer normalnega delovanja (sliši se samo delovanje napajalnika), potem še primer čudnega oglašanja:



Toliko samo za primerjavo, kako glasno se stvar oglaša. Kaj mislite da bi to bilo? Jaz bom pa kišto lepo odprl in preveril vse komponente.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Grizzly ()

mr1two ::

To ti en ventilator nekam drgne. Poišči ga, kateri je.
PS, poskusi izklopit tudi zvočnike(če so priklopljeni na PC)

Grizzly ::

To misliš PC-speaker ali zunanje zvočnike? Ker zunanji zvočniki glih nimajo neke veze s tem, pa tudi so neuporabni dokler ne pride do trenutka ko se naložijo driverji.

Notranji zvočnik pa bom probal izklopit.
PS: probal sm tudi kišto malo strest, da bi zvok ponehal ampak je isto. Potemtakem je edini ventilator lahko tisti na CPU, saj drugega nimam. Moram ga malo pregledat.

mr1two ::

Včasih(imam ene zvočnike x) se zgodi, da jim poškodi kakšna reč, pa postanejo glasni(prdijo, lovijo kakšne motnje iz okolice...you name it). Ni pa stvar stalnica, tko da ti polagam na srce, da nehaš pisat in pričneš malo iztikat reči iz napajalnih delov.
Dokler ti pišem to stvar, bi sam že celo kišto na prafaktorje razstavil, kot pa tebe razumem, nisi niti ventilatorjev še preveril...8-O

Grizzly ::

Evo, kišto lepo razstavil in jo sestavil, kot bi kupil nov računalnik. Pregledal sm vse ventilatorčke in kondenzatorčke, vendar nism opazil ničesar sumljivega. Računalnik sicer laufa kot je treba, kako dolgo bo, pa nihče ne ve.
Namerno sm tokrat odklopil drugi disk, zvočnike, vzel vn nekaj RAMa (saj vem da ni to krivo ampak ok) in druge krame, tako da je zdaj računalnik tak kot sm ga kupil.

Grizzly ::

Evo, našel krivca :) Blo je pa tisto, kar sm najmanj pričakoval...

prižgem računalnik in spet se zasliši čudno oglašanje... ustavim ventilator na CPE in še zmeraj nekaj brenči... pol se pa s prstom dotaknem grafične kartice in opazim, da se zvok nekoliko spremeni. Očitno je kriv ventilatorček na grafični. Sicer pa slika vseeno dela in nič ne šteka.

Kartica je pa ATI RadeOn 9600, 512MB DDR. Priključena je na AGP 8x. Uporabljam pa Windows XP Pro in Ubuntu.

Zdej me pa zanima ali se da ta ventilatorček popravit? Je možno v kaki trgovini kupit samo ventilator in ga doma zamenjat? Drgač bom pa probal odnest na kak TV servis, če lahko kaj popravijo.

Še eno vprašanje: v najslabšem primeru mi ne preostane drugega, kot da kupim novo kartico. Na mimovrste jih majo nekaj z AGP priklopom, drugače so pa povsod PCI-express. Vse pa imajo DDR2... to verjetno nima veze s tistim RAM-om ki ga mam v računalniku (navadni DDR)? Torej, bi taka kartica lepo laufala na mojem PC, (seveda če ima driverje za moj OS)?

RejZoR ::

Jezst sem imel pred leti eno grafično, ki je prov grozno cvilila v določenih špilih. Recimo če sem pognal Earthsiege 3 je cvilila tolk glasno, da je preglasila vse ventilatorje v kišti. In vmes je očitno glede na load spreminjalo ton. Res grozno tečna zadeva.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

boogie_xlr ::

Moja Sapphire HD5850 ob vklopu najprej za eno sekundo zatuli na 100% obratih. Potem je pa tiho, tudi med igrami.

Grizzly ::

Moje se (če upoštevam da imam kišto zaprto) sploh ne sliši. Najprej sm imel par primerov, ko sm prižgal kišto in je po cca 2 sekundah začelo nekaj glasno brenčat... zadnje čase pa se pojavlja vsebolj pogosto. Ne morem točno določit zaradi česa do tega pride: mogoče na elektroniko tudi temperatura vpliva ali morda kdaj koliko časa je bil računalnik ugašnjen. Možno pa je, da bo že ob naslednjem zagonu vse OK.

Je pa zelo nadležna zadeva, saj preglasi tudi zvočnike, ki so malce odmaknjeni od kište.
Vprašanje je samo ali se splača popravit (je sploh možno in koliko bo popravilo), ali kupit novo, poceni (ker bom morda še kdaj nadgradil računalnik).

mr1two ::

BRBR ::

Spucaj prah, ventilator se ti lahko tudi popolnoma ustavi zaradi obrabe & prahu na axi.
Never underestimate the power of idiots in large groups.

Riff ::

lahko zamenjaš samo ventilator da daš gor večjega od originalnega pa zvežeš na konektor od tastarega ali pa zamenjaš hladilnik

Grizzly ::

Zaenkrat sm probal spucat in malo pošpricat z WD-jem (če je mogoče fuč elektromotor) in zdaj spet dela. Če se bo še ponavljalo pa res ni druge, kot da zamenjam ventilator... zgubit nimam kaj. Hvala vsem za pomoč.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tiho in hladno

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
272427 (1333) drr
»

Popolnoma tiho računalo

Oddelek: Novice / Modifikacije
284577 (3076) abstinent
»

glasen računalnik

Oddelek: Pomoč in nasveti
352291 (1695) tigrr
»

Tišanje Chiefteca CS 601MDR

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
211483 (1202) pisy
»

Kako kupiti TIH računalnik

Oddelek: Pomoč in nasveti
231621 (1297) Huey P

Več podobnih tem