» »

mladi voznik, podalšanje vozniškega dovoljenja

mladi voznik, podalšanje vozniškega dovoljenja

Tine:) ::

Pozdravljeni,
konec meseca bom star 21. let in mi bo prenehalo veljati vozniško dovoljenje. Izpit sem delal pred tremi leti in takrat tudi pridobil zdravniško spričevalo, ki je veljavno le štiri leta, ker nosim očala.

Zdej me pa neki zanima. Kokr jst vem morš ko greš podalšat dovoljenje plačat neki znesek (med 10 in 20 eur). Sam v mojem primeru, bom s tem podalšal dovoljenje zgolj za eno leto, saj mi potem preteče zdravniško spričevalo in bom moral zopet do zdravnika in spet iti podalšat (zanima me ali bom za to ponovno podalšanje po zgolj enem letu spet plačati unih 10 do 20 eurov ali ne).

V primeru, da moraš ta znesek plačati vsakič ko podalšuješ izpit, se mi verjetno bolj splača iti po novo zdravniško sprečivalo že letos in mam pol za štiri leta mir (oziroma upam da za kej več)

Hvala vsem za odgovore in nasvete in lep pozdrav!

VelikiTun ::

Bo kdo povedal natančno, vendar greš lahko najbrž delati zdravniškega sedaj in hkrati podaljšaš vozniško. Sicer pa se da zmeniti, da glede na situacijo z dioptrijo ipd. obdobje do naslednjega pregleda podaljšajo.

solatko ::

To je odvisno od mnenja specialista in podatkov, ki jih dobi iz MNZ o dosedanjem obnašanju v prometu (kazni, prekrški....,).
Delo krepa človeka

blackbfm ::

@Tine:) drži vse kar si napisal, torej je smiselno zdaj opravit pregled. Načeloma potem dobiš spričevalo z veljavnostjo 5 let če je problem samo dioptrija. Oz. če imaš nizko dioptrijo pod 2 se mi zdi, potem dobiš za 10 let.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: blackbfm ()

Tine:) ::

hvala za odgovore!

Sam se to me zanima glede tega zdravniskega pregleda. A to moram verjetno ponovno pravit identicen pregled kot sem ga moral pred izpitom (torej mi bo dohtarca spet zaracunala 40€ za 5minut dela). Jst sicer redno hodm na preglede na Metelkovo in usakič tm dobim potrdilo za osebnga zdravnika o moji dioptriji (ta listek pa verjetno ni dovolj za podaljšanje vozniške?)

Pa se to. zdej mam priblizno sam se en tedn casa da zrihtam izpit. Sam zdej ce bom sou delat zdravniskega se bo zadeva verjetno mal zavlekla. A je kej narobe, če greš vozniško podaljšat ksn tedn kasneje kot ti je pretekla (v vmesnem času, se pač nam nč vozu z avtom)?

Lep pozdrav

RejZoR ::

Ma dej to z očali je tko butasto da je joj. Če imaš očala ko delaš izpit ti obesijo to sranje, da moraš skoz podaljševat. Če pa ob delanju izpita nisi imel težav z vidom pa ti dajo za 50 let. Tud če 2 dni po opravljenem izpitu oslepiš, to njih ne zanima. Kr neki. In pol imaš star folk, ki je lahko slep kot kura in se fura naokoli s cheap očali iz pošte, pa to očitno nikogar ne moti. Bullshit da bi najraje nekoga orenk udaril v faco.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Daedalus ::

Pa se to. zdej mam priblizno sam se en tedn casa da zrihtam izpit. Sam zdej ce bom sou delat zdravniskega se bo zadeva verjetno mal zavlekla. A je kej narobe, če greš vozniško podaljšat ksn tedn kasneje kot ti je pretekla (v vmesnem času, se pač nam nč vozu z avtom)?


Zdravniškega moreš opraviti v vsakem primeru edinega "posvečenega" za vozniški izpit. Glupo, sam takle mamo. Bi ti pa svetoval, da v izogib morebitnim komplikacijam, pravočasno urediš zadeve... Za zdravniškega (kot vsako ostalo samoplačniško zdravstveno storitev) ni čakalnih vrst. Pokličeš, se naročiš, opraviš, maš pildek, podaljšaš.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Tine:) ::

RejZoR je izjavil:

Ma dej to z očali je tko butasto da je joj. Če imaš očala ko delaš izpit ti obesijo to sranje, da moraš skoz podaljševat. Če pa ob delanju izpita nisi imel težav z vidom pa ti dajo za 50 let. Tud če 2 dni po opravljenem izpitu oslepiš, to njih ne zanima. Kr neki. In pol imaš star folk, ki je lahko slep kot kura in se fura naokoli s cheap očali iz pošte, pa to očitno nikogar ne moti. Bullshit da bi najraje nekoga orenk udaril v faco.


se čist strinjam :)

Tine:) ::

a se da kje na netu najdt kšn seznam kateri zdravniki so pooblaščeni za izdajo teh potrdil za vozniško dovoljenje (mislim, da zdravnica pri kateri sem bil pred tremi leti ne dela več).
Hvala!

solatko ::

V vsaki ambulanti za pregled delovnih zmožnosti, če te pošlje k specialistu - v tvojem primeru okulistu, se pač naročiš, opraviš pregled, potem pa moraš počakat, da specialist dobi ustrezne podatke in potem se odloči, za koliko časa, ti bo podaljšal.

Gre pa normalno, pri teh pregledih za služenje. Če bi naša država hotela imeti zdrave in varne voznike, bi o tem ali lahko voziš ali ne, odločal tvoj lečeči zdravnik, ki tvoje zdravstveno stanje najbolj pozna. Problem je samo v tem, da potem nebi na račun "zdravniških pregledov" služili kar lepe denarce.
Enako kot tehnični pregled vozila. Pooblaščeni bi morali biti mehaniki, tvoja obveza bi pa bila, da vsaj enkrat letno obiščeš servis. S tem bi tudi kar precej znižali število mehaničnih opravil na črno.
Delo krepa človeka

blackbfm ::

A to moram verjetno ponovno pravit identicen pregled kot sem ga moral pred izpitom (torej mi bo dohtarca spet zaracunala 40€ za 5minut dela).


Celoten pregled opravis ja.

Jst sicer redno hodm na preglede na Metelkovo in usakič tm dobim potrdilo za osebnga zdravnika o moji dioptriji (ta listek pa verjetno ni dovolj za podaljšanje vozniške?)


Ni dovolj za podaljsanje, steje samo placljivo zdravnisko spricevalo od zdravnika medicine dela in sporta. Ti bodo pa povedal ce rabis potrdilo o dioptriji imet s sabo. Pa kartoteko od splosnega zdravnika tudi rabis ko smo ze pri tem.

A je kej narobe, če greš vozniško podaljšat ksn tedn kasneje kot ti je pretekla (v vmesnem času, se pač nam nč vozu z avtom)?


Ni narobe. Moras pa vedet da ce bi se fural in te dobijo da ti vzamejo avto. Ce pa naredis kasno nesreco je pa sploh jeba.




Za zdravniškega (kot vsako ostalo samoplačniško zdravstveno storitev) ni čakalnih vrst. Pokličeš, se naročiš, opraviš, maš pildek, podaljšaš.


Caka se par dni do tedna dveh, odvisno. Ljubljana in okolica.


a se da kje na netu najdt kšn seznam kateri zdravniki so pooblaščeni za izdajo teh potrdil za vozniško dovoljenje 


Google: ambulanta medicine dela in sporta

T0RN4D0 ::

Js sem dobil permanent zdravniško z dioptrijo ko sem malo pojamral.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

RejZoR ::

Do explain. Permanentno potrdilo al kaj drugega? Torej ti ga ni treba vsakič nanovo pridobit?
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

St235 ::

Permanentno potridlo = trajna zmožnost za vožnjo (torej do 80 leta), enako kot ostali, ki nimajo nobenih težav. Z mojih izkušen ta potrdila neradi izdajajo sam če malo pojamraš se da zmenit. Še najbolj komplicirajo pri nizkih dioptrijah ,ker tam največ folka potem vozi brez očal/ne obiskuje okulista. Ko maš enkrat -4 tako slabo vidiš, da ti na kraj pameti ne pade brez očal vozit:)

Vsekakor super, da si to uspel dobit, zdaj boš dobil vozniško normalno za 10 let (nove kartice) pregledov pa do 80 leta ni treba opravljat.

Drugače, če ti je slučajno poteklo vozniško, nikar vozit dokler ne urediš. Avta ti po vsej verjetnosti vseeno ne bodo zaplenili, je pa kazen visoka.

PecenkA ::

Meni je hotela za 3 leta podaljšat, pa sem se potem zmenil za 10 let. Drugače pa mislim, da bi morali biti obvezni pregledi vida najmanj na 10 let in posledično tudi vpis da voziš z očali v vozniško. Poznam kar nekaj ljudi, ki so praktično slepi pa se še kar vozijo brez očal, medtem ko tv gledajo z njimi. Sam hodim na preglede letno, pa imam stabilno dioptrijo že 8 let.

RejZoR ::

Vse lepo in prav ampak kot je napisal Lakotnik, jezst brez pripomočkov za izboljšanje vida niti ne bom šel na cesto, ker sej sicer vidim stvari, ampak imam ravno toliko dioptrije in blago obliko astigmatizma, da na zelo daleč ne vidim napisov na tablah, kar je samo po sebi problem pri razvrščanju v križiščih in kratki izvozi na avtocestah (poleg tega se moraš verjetno bolj koncentrirat in slabše opazuješ okolico levo in desno od sebe). Torej, če grem na cesto brez bom bolj kot ne slep kot kura, zato tega ne počnem. Torej, zakaj moram jezst delat preglede na vsake kvatre, če je jasno, da MORAM uporabljat nek pripomoček za vid, da sploh lahko funkcioniram v prometu in vsak priseben človek v takem stanju ne bi šel vozit brez, če pa bi, pa ni nič boljši od tistega, ki se ga napije in gre vozit s to razliko, da gre celo zavedno to delat, pijan dostikrat niti ve ne kaj dela...

Tisti napis "vozi z očali" pa je do neke mere zavajujoč. Očal za vozit (oz očal nasplošno) nimam že ene 2 leti. Nosim leče. Trenutno imam še leče brez obarvanih robov, ki so v očesu praktično povsem nevidne in jih opazi samo tisti, ki ve kako izgleda leča v očesu (vidi se rahel rob kjer se svetloba lomi drugače kot na ostalem delu očesa). Zdej pa ti policaju dokazuj, da imaš res leče in ne vem kaj še vse in da nisi brez. Lahko ti reče, če lahko prebereš kaj v daljavi, ampak a je on avtoriteta, da odloča o tem ali vidiš ali ne? Ni. Zato je tole mal čudno. Ne vem pa če so komu že kompliciral glede tega (v primeru, da je imel namesto očal v učih leče), mene zaenkrat še niso ustavili, tko da niti ne vem...

Bolj bi bilo smiselno, da bi morali VSI delat preglede na 10 let kot je že Lakotnik napisal. Ker to da na eni strani jebeš ene, ki si bojo verjetno tako ali tako sami poskrbeli za vid (tisti, katerim težijo že pred delanjem izpita) kot pa nekdo, ki se mu vid poslabša kasneje pa ne narediš nič, da bi jih preveril in so pravzaprav bolj nevarni. S tem pa bi moral tud posodobit način podaljševanja, da bi bili stroški nižji in celotni postopek krajši in hitrejši.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

BlueRunner ::

RejZoR je izjavil:

Tisti napis "vozi z očali" pa je do neke mere zavajujoč. Očal za vozit (oz očal nasplošno) nimam že ene 2 leti. Nosim leče. Trenutno imam še leče brez obarvanih robov, ki so v očesu praktično povsem nevidne in jih opazi samo tisti, ki ve kako izgleda leča v očesu (vidi se rahel rob kjer se svetloba lomi drugače kot na ostalem delu očesa). Zdej pa ti policaju dokazuj, da imaš res leče in ne vem kaj še vse in da nisi brez. Lahko ti reče, če lahko prebereš kaj v daljavi, ampak a je on avtoriteta, da odloča o tem ali vidiš ali ne? Ni. Zato je tole mal čudno. Ne vem pa če so komu že kompliciral glede tega (v primeru, da je imel namesto očal v učih leče), mene zaenkrat še niso ustavili, tko da niti ne vem...


Najprej to, da sem imel na zadnjem pregledu pred pol leta vid še OK, za kar sem tudi genom neizmerno hvaležen... torej ne govorim iz lastnih izkušenj.

Če imaš v izpit vpisano samo očala, potem vse kaže, da ti lahko prometna policija zagreni dan. Kako zelo, pa bo verjetno odvisno od posameznega policista. Klik.

Glede tega, če je zavajajoče ali ne, da piše "vozi z očali", ne bom sklepal, verjetno pa je razlog za takšen zapis, saj pravilnik določa 6 različnih kod za pripomočke za korekcijo vida. Očala in leče sta ločeni kodi. Kakšen okulist(oftamolog) bo verjetno vedel povedati zakaj je temu tako.

St235 ::

Kot je meni znano za določene tipe okvar vida ne moreš nosit leč oziroma tega en smejo določeni ljudje. Bo znal kak medicinc kaj več povedat. Je pa nujno, da so te omejitve v vozniški, če pride do administrativne napake in to narobe rpepišejo potem maš problem. Veliki večini v vozniškem piše 01.06. in to pokriva leče in očala.

Rejzor ravno ta dioptrija "sicer vidim, samo ne ravno napisov prebrat" je IMO najbolj kritična. Ker ko enkrat brez očal že ključavnice od avto ne najdeš je malo verjetno da boš vozil brez očal/leč. Se pa strinjam, da bi zdravniški preglede morali bit bolj pgosti sploh, ker ravno okvare vida se pogosto razvijejo tudi po 18 letu starosti.

Kar se pa tiče kontrole leč s strnai policije. Ti ne rabiš dokazovat ničesar. Če policist oceni, da voziš brez leč/očal mora odrediti zdravniški pregled. Ni pod razno pa ne more an podlagi lastnega mnenja ocenjeavt ali nosiš leče ali ne, niti se pri tem ne more posluževat "praktičnih" testov.

RejZoR ::

Dandanes imaš leče za praktično čist vse vrste okvar oči. Moraš imet res nekaj hudo kompliciranega, da jih ne moreš uspešno nosit. Al pa BBB (Beer Bottle Bottom)...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

blackbfm ::

Pri astigmatizmu (cilindru) so leče lahko moteče. Ja imaš leče za astigmatizem, samo so vseeno moteče ko jih nosiš.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vozniska izkaznical za tiste, ki imajo ocala (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
7214527 (2896) m0LN4r
»

Vozniška - obnovitev

Oddelek: Loža
247227 (5945) Gregor P
»

Kako podaljšati vozniško dovoljenje? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5315404 (12666) dejanslo
»

Podaljšanje vozniškega izpita

Oddelek: Loža
2111398 (10673) Mr_Globus
»

voz. izpit (slabovidnost)

Oddelek: Loža
396358 (5529) ||_^_||

Več podobnih tem