» »

Kitajska in ZDA skrivoma organizirata internetne vojaške igre

Kitajska in ZDA skrivoma organizirata internetne vojaške igre

Guardian - Moderne vojne se ne bijejo več le s konvencionalnim orožjem, ampak se selijo tudi na internet. Praktično ne mine mesec, ko ne poročamo o kakšnem večjem vdoru, za katerega seveda tarčna država vedno vestno okrivi svojo ideološko nasprotnico. ZDA tako Kitajski očitajo večletne napade na svojo infrastrukturo, vladne službe, vojsko in gospodarstvo (včasih resda uperijo prst tudi v Ruse), medtem ko Kitajci trdijo, da so sami največje žrtev. Samo lani naj bi bilo na Kitajskem prizadetih skoraj devet milijonov sistemov, napadalci pa so izvirali iz 47.000 različnih IP-naslovov - večidel ameriških in japonskih. Državi zato intenzivno iščeta način, kako se spraviti, in eden izmed načinov so tudi vojaške igre.

Guardian ekskluzivno razkriva, da Kitajska in ZDA od lanskega leta redno sodelujeta na bilateralnih internetnih igrah, kjer preigravajo različne scenarije spletnih napadov in odzivov nanje; gre skratka za internetno različico vojaških vaj. Lani so se tako srečali najprej junija v Pekingu, decembra so se sešli v Washingtonu, tretje igre pa načrtujejo prihodnji mesec. V ZDA organizacijo prevzame Center za strateške in mednarodne študije (CSIS), v Pekingu pa Kitajski inštitut za sodobne mednarodne odnose. V CSIS pojasnjujejo, da so tovrstne igre način, kako ublažiti napetost med državama, se bolje spoznati in zmanjšati frekvenco napadov. Gre za tako imenovano Track 1.5 diplomacijo, ki je manj formalna od uradnih pogovorov.

Na vajah preigravajo povsem realne scenarije. Junija so simulirali, kako bi se obe strani odzvali na napad z virusom, kot je bil Stuxnet, ki je leta 2010 napadel Iran. Decembrske vaje so se ukvarjale s problemom odziva na obsežen enostranski napad ene velesile na drugo ter seveda odziv prizadete države. Prav v teh drugih igrah se je pokazalo, kot pojasnjuje Jim Lewis iz CSIS-a, da s Kitajci ni zobati češenj. Na simulacije pošljejo zelo usposobljene ljudi, ki točno vedo, kaj delajo. ZDA si prizadevajo za otoplitev odnosov, a Kitajci so zaznali, da se je razmerje moči začelo prevešati na vzhod, tako da svojo mržnjo in nezaupanje do ZDA zelo izkoriščajo. Problem je, da v kitajskih oblasteh prevladujejo ljudje z miselnostjo, da se je treba z ZDA spustiti v frontalni konflikt, zato so do ZDA izrazito nezaupljivi. ZDA seveda niso nič bolj naivne, le da vse skupaj lepše zapakirajo, čeprav so Kitajce zelo jasno opozorili, da si nadaljnjih vdorov in gospodarske špijonaže ne bodo več dovolili, sicer bodo sledile sankcije.

Uradna pozicija obeh držav je sicer, da kakršnekoli internetne napade iz svojih vrst zavračata, a kaj ko je realnost drugačna. Kitajska ima posebno enoto za internetni boj, v Beli hiši pa naj bi Barack Obama že sestavil delovno skupino za pripravo ostrejšega odziva in strožjih sankcij za internetne napade na ameriške interese. Pri tem Kitajske previdno ni omenil. Uradnih komentarjev iz Pentagona ali Pekinga o internetnih vojaških igrah sicer ni, a oba thinktanka, ki jih organizirata, špekulirata, da gre za ene zadnjih poizkusov preprečiti, da bi se državi brezglavo spustile v internetno vojno.

3 komentarji

Hair ::

amerika vs. kitajska vs. anon ? :)

vprašanje - če/ko se američani in kitajci (ali pa kdorkoli drug) začnejo intenzivno tolčt med sabo, ali to odpira vrata/olajša delo tudi civilnim hekerjem, ali bo zabava zgolj za zaprti krog?
Whenever people agree with me, I feel I must be wrong.

para! ::

Anoni in podobni otroci, ki izvajajo priložnostne neumnosti, definitivno ne spadajo v ta krog profijev.
Death before dishonor!

Hair ::

nisem ciljal na tistih 50k ddos kids, ampak na tistih preostalih 100, ki bi lahko primaknili lonček - s pomočjo izkoriščanja naivne otroške delovne sile, ki je precej uporabno orodje, pa ga vlade nimajo (no, za kitajsko nisem prepričan :D)
Whenever people agree with me, I feel I must be wrong.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ZDA uvedle sankcije zoper Severno Korejo zaradi domnevnega vdora (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
5617826 (14329) SimplyMiha
»

ZDA uradno s prstom pokazale na računalniške vdore kitajske vojske

Oddelek: Novice / Varnost
185708 (3882) cryptozaver
»

Kitajska: mi ne napadamo ZDA, one napadajo nas

Oddelek: Novice / Varnost
3010540 (8221) Hayabusa
»

Kitajski hekerji napadajo ameriške časnike in iščejo kitajske vire

Oddelek: Novice / Varnost
96760 (5345) nekikr
»

Pentagon: Internetni napad pomeni vojno in upravičuje klasično vojskovanje

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
3912382 (10469) St235

Več podobnih tem