» »

Kako očistiti tiskalnik, glavo, kartušo..

Kako očistiti tiskalnik, glavo, kartušo..

SkyEye90 ::

Tiskalnik Epson SX115 mi je kar naenkrat nehal printat magenta barvo. Kartuša je original in ni zasušena, ker če jo vzamem ven, gre barva ven. Poskusil sem jo zamenjati z novo, tiskalnik magente še vedno ne tiska. Čiščenje glave v programu ne pomaga. Kje se torej barva ustavi?

Mogoče se je kaj zapacalo na tej špici, na katero pride kartuša (glej sliko). Lahko to očistim z alkoholom in palčkami? Imate kakšen nasvet, predlog?
Kaj pa glava tiskalnika, jo lahko kako drugače očistim, mogoče s kompresorjem in zrakom poskusim kaj spihat?

energetik ::

Če iz kartuše teče, se ti je očitno zamašila glava, najverjetneje šobe. Jaz šobe spucam tako, da jih namočim 2-3mm globoko v mešanico etanola in destilirane vode. Poskusil sem tudi že s 70% etanolom iz lekarne, pa je bilo OK. Po nekaj urah namakanja bi morala zasušena svinjarija popustit. Poskusiš tako, da šobo (hkrati s kartušo) nežno postaviš na papirnat robec. Če se pojavi namočen odtis v obliki šobe, si že na dobri poti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: energetik ()

SkyEye90 ::

Sploh nevem, če lahko glavo ven vzamem? Misliš torej da bi vzel nekako ven komplet box, torej ohišje za kartušo, pod njim je verjetno glava?

francek1 ::

Glave čistim z ultrazvočnim čistilcem iz Hoferja. Ne moreš verjet, kaj gre ven....
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

SkyEye90 ::

Kako pa dobite glave ven? Je kdo že čistil z navadnim acetonom, to lahko?
Verjetno se lahko zasušijo le te špice zgoraj ali pa šobe spodaj..upam?

2x'=2 ::

Jaz sem enak tiskalnik očistil tako, da sem pod glavo dal papirnate brisače, potem pa na to "špico" nataknil gumijasto cevko z brizgo, ter uporabil destilirano vodo. postopek sem previdno veckrat ponovil, zamenjal brisače, prebrizgal. se pa dobijo tudi neke čistilne tekočine prav za tiskalnike.

energetik ::

SkyEye90 je izjavil:

Kako pa dobite glave ven? Je kdo že čistil z navadnim acetonom, to lahko?
Verjetno se lahko zasušijo le te špice zgoraj ali pa šobe spodaj..upam?

Za tvoj printer ne vem, na mojem HP sta pa kartuša in glava v enem kosu, tako da vsakič zamenjaš tudi šobe.
Ne vem, če je aceton dobra varianta, da ti ne bo še česa drugega raztopil. Etanol 70% dobiš v vsaki lekarni, še malo razredčiš z destilirano vodo in namočiš šobe. Una špica zgoraj je po mojem preširoka, da bi se zamašila, šobe se pa hitro.

SkyEye90 ::

2x'=2 je izjavil:

Jaz sem enak tiskalnik očistil tako, da sem pod glavo dal papirnate brisače, potem pa na to "špico" nataknil gumijasto cevko z brizgo, ter uporabil destilirano vodo. postopek sem previdno veckrat ponovil, zamenjal brisače, prebrizgal. se pa dobijo tudi neke čistilne tekočine prav za tiskalnike.


Pa printer še normalno dela? Nevem če je zdravo nekaj pod pritiskom spuščati skozi šobe, ki so verjetno zaprte?
No, z alkoholom sem mislil, ne acetonom, seveda :) sem očistil špice zgora in magenta še vedno ne gre skozi. Nevem pa, kako bi prišel spodaj do glave, od nikoder se ne da dostopan, ven pa tudi ne gre.. Pri epsonu se menja le kartuša, glava ostane vedno ista noter.

Še kakšen nasvet, kaj ste še vse počeli?

2x'=2 ::

Vse šobe so bile zamašene, sedaj po nekajkratnem postopku čiščenja, printa. Saj pritisk ni bil prevelik, ker če je, je itak snelo cevko iz špice. seveda pa moras bit pazljiv.

SkyEye90 ::

To si verjetno čistil v poziciji glave, kjer se sicer menjajo kartuše? Kaj si pa potem naredil, verjetno je nekaj vode ostalo v sami glavi, kako si jo spravil ven?

2x'=2 ::

Vode je ostalo za kaksno kapljico, dve. Pravim da sem pod glavo podstavljal papirnate brisačke, tako da je vse popivnalo.

SkyEye90 ::

Pod glavo že, mene skrbi le tisto, kar bo ostalo med špico in šobo, torej noter v glavi. Verjetno se ne izteče samo od sebe, konec koncev tudi barva ne teče spodaj ven kar sama od sebe?
Misliš da bi lahko poskusil kar z alkoholom to izvest?

2x'=2 ::

Meni je po tem postopku uspelo, je pa res, da nisem imel kaj za izgubit. Glede alkohola ne vem, najbrz bi slo, se pa, kot sem ze omenil, dobijo neke cistilne tekocine za printer glavo.
Ker vidim, da ti je voda najvecja skrb, naj povem da sem uporabil 5ml brizgo, ne kake velike.

SkyEye90 ::

Bom kar z alkoholom. Povej mi samo še, koliko pritiska si ustvaril, minimalno pa je šlo skozi?
Bom poskusil še na prostor, kamor se 'parkira' kartuša položit krpico namočeno z alkoholom in pustit čez noč, da bo pritisnjena na glavo, mogoče kaj pomaga.

Če ima še kdo kakšen nasvet kaj naj, ali česa ne, prosim. Nebi rad uničil glave, ker ostale 3 barve delajo normalno, brez magente pa žal ne gre :)

2x'=2 ::

Mislim da ni tolko point v pritisku, kot v tem da tekocina raztopi posuseno barvo. Pritisk je res minimalen po korakih, npr 1ml.
Se enkrat, meni ni delala nobena kartusa, zato res nisem imel kaj za izgubit.Poleg tega sem po postopku uporabil tudi čiščenje šob (veckratno) preko gonilnikov.

blackbfm ::

Alkohol nima nekega učinka na inkjet barve. Pomoje se še najbolje obnese topla voda.

SkyEye90 ::

Poskusil z brizgo z alkoholom in cevko na špico, pa ne morem pritisnit da bi šlo skozi. Potem sem enak postopek poskusil pri modri (ki pa dela), pa sem alkohol čisto lepo stisnil skozi, je šel skoraj sam.
Nekaj je hudo zabasano pri magenti. Bom poskusil še s toplo vodo. Tudi pod glavo nastavljam brisačke z alkoholom, če bi kaj odsušil, samo se hitro posuši vse skupaj.

SkyEye90 ::

Danes sem razstavil tiskalnik in vzel ven samo glavo, trenutno spodnji del namakam v destilirano vodo, zgoraj na špice pa sem dal mokro brisačko, da se ne bo še kaj posušilo. Torej skozi vse gre voda, razen skozi magento. Z zrakom se ne priporoča spihat, ima kdo konkretne izkušnje?

Blinder ::

še jaz še jaz še jaz

any help? bi moral tudi jaz ga očistit? Tiskalnik printer defekt printanje
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 1080 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

SkyEye90 ::

Tako, glave se ne da spucat, je zanič. Magente ne tiska.:'(
Zdaj pa me zanima, kakšne izkušnje imate z zasuševanjem glav, po večini pomaga head cleaning v programu? Kako je pri Epsonih, Canonih, kakršnakoli izkušnja.
Ker bo potrebno po nov tiskalnik pa bi vseeno rad takega s stalno glavo, zato, da so kartuše čim cenejše. Ampak nebi pa rad vsako leto menjal printer zaradi zasušene barve v glavi ;(8-O

energetik ::

Pri zasušeni črni v HPju je pomagal nekaj urno namakanje šobe v 70% etanolu, čiščenje s HP programom ni pomagalo _nič_, ker od sebe ne dala niti kapljice.
Meni je pa prav to všeč, da je glava del kartuše. Če začne zafrkavat, enostavno nabaviš novo in je to to.
Sicer pa nabaviš neoriginalna črnila in z injekcijo filaš kartušo - vsaj 20x cenejš kt originl kartuša.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: energetik ()

Jacky ::

Jaz imam HP-ja 7590. ima ločene kartuše in glave. Nabavil sem si neke neoriginal kartuše z ebay, kar je bila zgleda napaka. najprej me je začela hecati cian barva, ki se je kljub zamenjavi kartuše na original obnašala čudno. Potem pa mi je začela delati probleme črna, ki kljub temu, da imam sedaj notri original kartušo sprinta dobro smo prvi dve strani, potem pa, kot da je zmanjkalo barve. Ali je to zasušena glava, ali morda kakšna cevka do glave in ali lahko to popravim sam?
Hvala

mulc007 ::

Sicer že stara tema ampak primerna za vprašanje:
Mislim da se mi je na Epsonovemu printerju zapacal dumper in ker ne najdem kje pri nas bi kupil novega, bi kar tega očistil. Se je kdo že lotil čiščenja dumperja? In če, s kakšnim sredstvom?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tiskalnik - zamaščena glava na prinerju?

Oddelek: Pomoč in nasveti
112153 (1897) FX6300B
»

Tiskalnik printer defekt printanje

Oddelek: Pomoč in nasveti
121991 (1826) Blinder
»

Printer ne printa več črne

Oddelek: Pomoč in nasveti
81690 (1533) Null
»

Čiščenje zamašenih šob, Pixma 4200

Oddelek: Pomoč in nasveti
52066 (2017) Azrael
»

Refil ink jet kartuš, ki so nekaj let stale prazne

Oddelek: Strojna oprema
93194 (3194) Azrael

Več podobnih tem