» »

Odgovor: Pravica do pozabe in izbris zgodovine

Odgovor: Pravica do pozabe in izbris zgodovine

Slo-Tech - Gorazd Božič je pripravil daljši komentar naše objave iz sredine marca (Spreminjanje klicne identifikacije).

Zaradi boljšega razumevanja tematike besedilo z njegovim dovoljenjem objavljamo tudi na Slo-Techu. Objava ne pomeni, da se kakorkoli strinjamo z avtorjevim sklepanjem, kako smo izvedli v prvem članku opisane spremembe klicne identifikacije.

3 komentarji

pirlo ::

Se strinjam, da je treba podatke hraniti za analizo. To je logično. Kako jih hraniti je veliko opcij, da je na prvi pogled anonimno, z detajlnim raziskovanjem pa bi se dalo povezat podatke. Ne morem pa se strinjam z dejstvom
No, ampak v zgoraj citiranem odstavku obstaja izjema pri hrambi, določena v 107.a. in 107.b. členih. Ta sta nastala na podlagi Direktive 2006/24/ES za namen boja proti terorizmu. Določata zelo omejen obseg prometnih podatkov, ki so jih operaterji dolžni hraniti. Vsi ponudniki po vsem svetu so seveda že pred tem beležili prometne podatke za namene zagotavljanja normalnega delovanja omrežja in načrtovanja. Direktiva je le na neroden način določila neko podmnožico podatkov, ki jih operaterji nujno morajo hraniti in omogočajo izsleditev storilca. Zato se je tudi moral popraviti 104. člen. Če sem malo ciničen, se je slaba rešitev “popravila” s še eno slabo.

Ker to za mene ni naroden način beleženja podatkov za analizo omrežja, saj predpisuje beleženje v trajanju minimalno 6 mesec. Za analizo omrežja ali da besnem uporabniku potrdiš poslano sporočilo sigurno ne rabiš toliko časa. To je za mene BS.

jkreuztzfeld ::

@gbozic Amen to that.

Morda je bila Matejeva provokativna ideja o neuporabnosti prometnih podatkov v sodnem postopku bolj vezana na to, da če tehnologija omogoča tehnično dovolj podkovanemu uporabniku anonimizacijo/potvorbo (prometnih?) podatkov, ali je mogoče iz hranjenih podatkov ugotoviti kateri so pristni in kateri ne.
--
Great minds run in great circles.

poweroff ::

Zelo na kratko. V članku trdim, da se ponudnike, ki omogočajo spreminjanje klicne identifikacije da dobiti tudi v Evropi. Nisem pa povedal točno kje je take operaterje mogoče dobiti.

Matej ni spremenil identifikacije pri nobenem od slovenskih operaterjev, ampak je izbral tujega operaterja, ki to deklarirano dovoljuje, in potem preko njega izvedel klic v slovenska omrežja.


Namreč, takšni operaterji obstajajo tudi v Sloveniji. In jaz sem spreminjanje CID izvajal preko slovenskega operaterja. In še drugič: nekateri slovenski operaterji ne znajo nastaviti svojih omrežij in kot SIP uporabnik lahko preko spreminjaš CID.

In kot drugo. Hramba teh podatkov in njihova uporaba s strani operaterjev in policije je trenutno izvedena na način, da je mogoče dosti enostavno prikriti svojo pravo identiteto. Dejansko mojih klicev ni lahko izslediti. Bi si drznil trditi, da v večini primerov celo nemogoče. Ampak podrobnosti namenoma nisem razlagal.
sudo poweroff


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Phone Losers of Slovenia

Oddelek: Omrežja in internet
142837 (1787) veso266
»

Brian Krebs spet na udaru hekerjev

Oddelek: Novice / NWO
196629 (4645) jype
»

"Phreaking"

Oddelek: Mobilne tehnologije
5702 (556) St235
»

Nov članek: Spreminjanje klicne identifikacije (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Nova vsebina
9526558 (20028) poweroff
»

Sedem najbolj zabavnih kiberkriminalnih dejanj leta 2008 po izboru Wireda

Oddelek: Novice / Zasebnost
205038 (3247) driver_x

Več podobnih tem