Forum » Elektrotehnika in elektronika » Monitor
Monitor
*ziga* ::
Danes sem dopoldne prizgal monitor kot ponavadi.
Nekje sredi dneva mislim, da so pojavile neke cudne rjave crte in se je izklopil in potem prizgal.
Nato je delal normalno do vecera, ko se mi je izklopil.
Ce ga vklopim vidim sliko za sekundo potem pa potemni(slika ostane zelo bleda v ozadju ampak z lucjo je rahlo vidna).Lucka gori kot da monitor deluje normalno.
Malo sem prebrskal po internetu in ugotovil, da gre najvrjetneje za "inverter".
Zanima kje lahko dobim to zadevo in ali jo je zelo tezavno menjati?
LP
Nekje sredi dneva mislim, da so pojavile neke cudne rjave crte in se je izklopil in potem prizgal.
Nato je delal normalno do vecera, ko se mi je izklopil.
Ce ga vklopim vidim sliko za sekundo potem pa potemni(slika ostane zelo bleda v ozadju ampak z lucjo je rahlo vidna).Lucka gori kot da monitor deluje normalno.
Malo sem prebrskal po internetu in ugotovil, da gre najvrjetneje za "inverter".
Zanima kje lahko dobim to zadevo in ali jo je zelo tezavno menjati?
LP
- spremenil: *ziga* ()
RejZoR ::
Vprašanje kaj točno je. Priporočam, da ga najprej odklopiš iz elektrike, odpreš in preveriš napajalni del.
Preveri na vezju za elementi, ki bi lahko bili sežgani ali pa so vidne deformacije na kondenzatorjih (napihnjen zgornji del kjer je križec, vidna rjava snov podobna rji, spet na vrhu kjer je križec itd. Osebno mislim, da boš našel nekaj od tega, ker če bi bile fuč CCFL sijalke, verjetno sploh ne bi imel nobene slike oz osvetlitve slednje. Tko pa samo napajanje slednjih crkne po nekaj sekundah delovanja cele naprave.
Je pa tko, da imajo monitorji not 3 sklope (vglavnem). LCD panel, kjer tako ali tako ne moreš nič popravljat, napajalni del in kontrolni del (elektronika in knofi za nastavitve ter vklop). Ker panela ne moreš popravljat, kontrolno vezje ima običajno zelo malo elementov, ki se skoraj ne morejo pokvarit, ti preostane samo še napajalni del.
Če boš našel da je kaj narobe s kondenzatorji lahko dobiš nadomestne v Conradu BTC al pa v HTE elektronika na Roški.
Obvezno pa glej, da imajo kondenzatorji isto voltažo (V) in isto kapacitivnost (uF). Če ne boš dobil povsem enakih lahko vzameš take z višjo voltažo in kapacitivnostjo, samo vedi, da so potem malce večji in se zna zgodit, da jih boš težje vgradil. Pa pri menjavi obvezno pazi na polariteto (na vezju pod kondenzatorjem je krogec s pobarvanim enim delom. Tisti obarvani del mora biti poravnan s črto na stranici kondenzatorja.
Če ti kaj ne bo jasno lahko narediš fotke vezja, ko boš odprl zadevo, pa ti bomo razložil tle. Enako velja za stanje vezja, če ne boš vedel kaj iskat. Samo glej, da bojo slike dovolj kakovostne.
Preveri na vezju za elementi, ki bi lahko bili sežgani ali pa so vidne deformacije na kondenzatorjih (napihnjen zgornji del kjer je križec, vidna rjava snov podobna rji, spet na vrhu kjer je križec itd. Osebno mislim, da boš našel nekaj od tega, ker če bi bile fuč CCFL sijalke, verjetno sploh ne bi imel nobene slike oz osvetlitve slednje. Tko pa samo napajanje slednjih crkne po nekaj sekundah delovanja cele naprave.
Je pa tko, da imajo monitorji not 3 sklope (vglavnem). LCD panel, kjer tako ali tako ne moreš nič popravljat, napajalni del in kontrolni del (elektronika in knofi za nastavitve ter vklop). Ker panela ne moreš popravljat, kontrolno vezje ima običajno zelo malo elementov, ki se skoraj ne morejo pokvarit, ti preostane samo še napajalni del.
Če boš našel da je kaj narobe s kondenzatorji lahko dobiš nadomestne v Conradu BTC al pa v HTE elektronika na Roški.
Obvezno pa glej, da imajo kondenzatorji isto voltažo (V) in isto kapacitivnost (uF). Če ne boš dobil povsem enakih lahko vzameš take z višjo voltažo in kapacitivnostjo, samo vedi, da so potem malce večji in se zna zgodit, da jih boš težje vgradil. Pa pri menjavi obvezno pazi na polariteto (na vezju pod kondenzatorjem je krogec s pobarvanim enim delom. Tisti obarvani del mora biti poravnan s črto na stranici kondenzatorja.
Če ti kaj ne bo jasno lahko narediš fotke vezja, ko boš odprl zadevo, pa ti bomo razložil tle. Enako velja za stanje vezja, če ne boš vedel kaj iskat. Samo glej, da bojo slike dovolj kakovostne.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
Zgodovina sprememb…
- spremenil: RejZoR ()
Hvala za odgovor Rejzor.
Sem rastavil zadevo in nekih ocitnih stvari nisem videl.Razen tista tuljavica je malo rjava kot vidite ampak nevem ali je to normalno.
Tudi na drugi strani vezja je videti rahla crna sled(kot, da bi se nekaj skurilo).
Prilagam se sliko, ki je sicer malo slabse kvalitete,ker je slikana s telefonom.
Lp
Sem rastavil zadevo in nekih ocitnih stvari nisem videl.Razen tista tuljavica je malo rjava kot vidite ampak nevem ali je to normalno.
Tudi na drugi strani vezja je videti rahla crna sled(kot, da bi se nekaj skurilo).
Prilagam se sliko, ki je sicer malo slabse kvalitete,ker je slikana s telefonom.
Lp
Zgodovina sprememb…
- zavaroval slike: VolkD ()
Pšenični ::
Če lahko slikaš še tisti kondenzator z druge strani. 100 mikro 450V. Zdi se mi kot da je izbočen. Lahko pa da je le mal pod kotom slikano.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Pšenični ()
Sem preveril in zgleda normalno.
Kaj pa ta rumena tuljavica, ali je to normalno, da je zgoraj rjava?
Kaj pa ta rumena tuljavica, ali je to normalno, da je zgoraj rjava?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: *ziga* ()
RejZoR ::
To je verjetno samo izolacija mal porjavela zaradi toplote. Je pa slika preveč meglena, da bi lahko karkoli zagotovo rekel. Kondenzator levo spodaj izgleda mal sumljivo čeprav je tolk megleno, da je lahko samo čuden odsev svetlobe. Probaj slikat zraven neke luči, bo slika bolj ostra. Pa slikaj še tisto črno, ki omenjaš na drugi strani vezja.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
VolkD ::
Glede na cene kondenzatorjev danes in glede na ceno človeškega dela, bi jaz povsem na pamet zamenjal tistih 5 oziroma 6 kondenzatorjev. Izkušnje me namreč učijo, da je to najpogostejša napaka v takih primerih. In še to: če kondenzator ne izgleda napihnjeno še ne pomeni, da je dober. Potrebno ga je izmeriti. Ker ne verjamem, da je merilnik ravno pri roli je najceneje zamenjati na pamet.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Popravilo LCD zaslona (strani: 1 2 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 15006 (11847) | Telbanc |
» | LCD se noče vedno vključitiOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 1298 (1205) | einstein :P |
» | Se da kako popravit matično?Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 4444 (3262) | stock |
» | Samsung lcd - zamenjani kondenzatorji - problem (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 15599 (14120) | Pyr0Beast |
» | Menjava kondenzatorja na plati ? (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 12991 (9761) | Pyr0Beast |