» »

Kako sestavit poceni in dober server???

Kako sestavit poceni in dober server???

Mr.Lover23 ::

LP.
zanima me kako sestaviti en poceni a dober server brez da bi zapravljal miljone v pro različicah, ki se sploh ne splačajo (po mojem). V podjetju bi rad postavil file server z mirroringom diskov. Sedaj če vzamem SCASI je cena da padeš dol. Backupal bi 1 x tedensko tako da mislim da bi bili ATA 133 7200 rpm zadosti hitri in zanesljivi. Na serverju naj bi bilo max 5 uporabnikov tako da tudi procesor ne rabi fantastično hiter. Gor bi dal Win 2000 pro ne pa 2000 server ker bi delal mirroring hardwearsko.

Kaj mi znate povedati katero ploščo bi dal noter pa kake diske in to je tudi vse. Če sem kaj pozabil me kar opozorite prosim.

Hvala in LP.
Mr. Lover23

P.S: Če je med vami kak strokovnjak za to bi vas prosil da se mi magari razpiše in me malo bolj osvetli z znanjem. Hvala.

Mr.B ::

Vedi da pri pro verziji sme dostopati le deset "ljudi" hkrati. To pomeni če vas je pet in ima vsak dva dokumenta odprta je to deset povezav , če hoče en izmet teh petih odpreti še en dokument iz file serverja , potem No go.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Yohan del Sud ::

Kako veliko podjetje je in kaj vse bo gor?

Mr.Lover23 ::

Za enkrat bi bilo do 5 userjev in server bi bil samo za skupno rabo datotek za dostop na internet preko serverja, kjer bi bil firewall in antivirus.

blazp88 ::

Enostavno ..... Če ne rabiš kakšne blazne mašine si lahko omisliš kakšnega Athlona XP 2000+, ki stane okoli 30.000 sit.
Ploščo kupi kakšno z raidom, če rabiš hitre dostope do diskov, oziroma, če hočeš delati sliko enega diska na drugega (če gre kaj narobe). Mrežna je lahko kakšna boljša 10/100 Mbps oziroma, če boš imel gigabitno mrežo 10/100/1000 Mbps.
Predvidevam tudi, da boš imel za kakšno arhiviranje tudi enoto CD-RW.
Ohišje kupi po možnosti big tower, pri diskih pa lahko namontiraš ventilatorje. Server se mora hladiti!
Server Windowsi stanejo kar nekaj denarja, pa tudi software, ki ga boš rabil za Professional. Zakaj ne namestiš Linuxa? Tudi če boš koga najel, da ti server skonfigurira, te bo prišlo ceneje, kakor Windowsi Server. Gor daš samba server (za Windows share), če bo služil kot router pa namestiš še Apache za stran, ..... Za administracijo pa ti priporočam Webmin. Nižja cena + višja zmogljivost + večja zanesljivost. Toda odločitev je v tvojih rokah .....

blazp88 ::

Drugače ti bo pa za pet ljudi zadostoval tudi 200 Mhz pentium, samo najbrž z Windowsi 2000 Server ne.

Mercier ::

Če boš res uporabil w2k pro...

Nabavi en hardware router s firewall-om in ustreznim switch-em. To te stane kot en disk (ali manj). Ima pa svoje prednosti - ni ti treba biti prijavljen na server in ima zadeva svoj "mir". Če to rešuješ software-sko pa moraš biti na računalnik prijavljen z admin računom, kar baš ni sexi. Poleg tega ne delaš toliko prometa skozi mašino, imaš osnovno varnost, podatke ločene od gateway-a...

Gor bi dal Win 2000 pro ne pa 2000 server ker bi delal mirroring hardwearsko.
w2k pro ravno tako zmorejo to software-sko, čeprav ne razumem, kje je tu poanta.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mercier ()

Mr.Lover23 ::

Fantje hvala za Vase cenjene odgovore. Sedaj tako; jaz sem si zamislil nekajt rajega kot server mašina:
BIG TOWER ATX 300W PS
NAPAJALNIK 300W ATX
ABIT KD7 KT400 DDR RAID +SB+LAN
ATHLON XP 1700P+ (1.47GHz)
256MB PC2100 DDR DIMM
256MB PC2100 DDR DIMM (rajši kot 1 512MB če gre slučajno en v k...)
INNO ATI RAGE128 32MB (oziroma neka minimalna grafična makar rablena ATI)
WD 40GB 7200 ATA100 8MB
WD 40GB 7200 ATA100 8MB (za miroring)
LITE ON 48/12/48 IDE RET (za backup)

Sedaj; prosim za komentar hardwearja...

In zelo me zanima tudi softwearska varianta z Linuxom a sem do sedaj bil vedno pri win, tako, da se nisem še nikoli srečal z linuxom. stvar je za firmo zato mi dosti bolj diši linux ker je free (če se ne motim). Sedaj, katere programe se uporablja pod linuxom za server, ali je konfiguracija in delo podobno kot na win? Kako in če se da rešiti če imajo odjemalci windowse?

Kar se tiče dostopa do interneta je sedaj poskrbljeno tako, da imamo dostop kar preko omrežja stavbe v kateri imamo pisarne. Kasneje bi morda prešli na kak ADSL (a otom potom) bistvo se ne menja. Kako kaj deluje ta fora, da imaš router posebej z že firewallom. Sedaj sem navajen na Nortonov firewall pa si ne predstavljam kako to deluje hardwearsko???.

Oprostite če sem se spisal ampak imam še miljon vprašanj.
Za vaše odgovore se Vam zahvaljujem.

LP Mr. Lover23

P.S. Kaj se morda kdo od vas s tem ukvarja profesionalno, ker bi se lahko zmenili za biznis. V podjetju razmišljamo o modernizaciji pa bi rad stvar naredil za prav a z zmerno vsoto denarja. Če kdo želi me lahko kontaktira na e-mail in mi da kak bolj obširen odgovor ali pa kak link kam kjer bi se lahko dodobra podučil.

Mr.B ::

Za začetek si omisli w2k server pa se zraven linux uči. ker vem da boš imel težave z W2k Pro kot file server. Saj kakor sem jaz imel izkušen so bile vedno težave zaradi premalo možnih povezav naenkrat. Drugače pa W2k server ni nič težje inštalerati kot w2k tako da neboš imel težav.

PS Linux pa omenjam zato ker ko boš zelo uspešen z BSA neboš imel težav.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

DSmidgy ::

Ne dat atlona gor (ker če se pokvari ventilator - adijo prosecor). Za to stvar, ki jo ti rabiš (rekel si 5 uporabnikov, ki jim bo server samo za snemanje podatkov in internet sharing) je dovolj Celeron (od 1700 naprej - socket 478). Samo namesto originalnega hladilnika daj gor zalmana za 478 - tako procesorja ne bo treba hladiti z ventilatorjem. Grafična je dobra, samo raje vzemi od kakšne druge firme (recimo giga-byte - ki je prav tako brez ventilatorja). Big towerja ne rabiš - raje vzemi chieftecha midi-tower (dosti prostora da diska daš v 5.25" režo preko nosilcev - da se lažje hladita). Za diska bi bilo mogoče bolje vzeti 5400rpm (razem če se bo na njih res veliko snemalo). Povej, kakšne količine podatkov se bo snemalo - če recimo kakšne karte rišete (po nekaj 100MB) potem rabiš SCSI - če a samo racimo word dokumente ali kaj podobnega je pa 5400rpm dovolj. Sam imam doma server (na njemu so 3je računalniki), ki ga imam za web server, internet sharing, shranjevanje nekaterih podatkov na celeronu 300. In čisto normalno deluje.

DSmidgy ::

Pa XP home edition lahko vzameš namesto 2000 pro. Ker če bo samo 5 uporabnikov se verjetno ne boste prijavljali preko domene (to pa deluje samo takrat, ko imajo tudi ostali uporabniki win 2000 pro, ali nt ali xp pro, saj mislim...)

Mr.B ::

Za file server bo res dober najnavadnejši celeron. Plato raje vzemi kak Asus.Z ali brez raida. Pod win2k serverjem lahko narediš softwerski mirroring , lahko pa si omisliš hardwerskega torej raid on board ali tudi ne .Torej posebej kartico. seveda ne pozabi bakaperati , kot tudi kak antivirus ti ne škodi imeti gor. Vse se vrti okoli cene. Ker bo file shering server , lahko uporabiš SDRAM , količina le tega tam 256 MB , kar je vrh glave. Sicer si lahko omisliš kako rabljeno mašino , seveda z novimi diski. Uporabi kako hitro mrežno kartico , ni pa nujno.

V glavnem :
Kako ploščo s soketom 370 , če se še kje da dobiti.
En celeron 1.1GHz mislim da so te še soket 370.
Ram 256MB SDRAM
2x diskka 7200 obratov (kapaciteta saj 2x toliko kot si mislil da bo maximalno bilo prostora gor.
1x Hardwerski raid ali tudi brez , torej softwerski.
1x CDRW , oz. na količino podatkov , si lahko omisliš kak DVD+/-RW samo je drag gre pa gor po 4GB+ podatkov recimo za backup.
1x navadno ohišje z napajalnikom
1x UPS , ni nujno ampak vrag če crkne štrom je backup nepogrešliv.
1x mrežna lahko integrerana na plati.
+
drobnarije kot so :miška , tipkovnica , monitor
ter seveda OS +Antivirus.

Za file server ne rabiš močne mašine rabiš pa hitre diske ter dobro mrežno , po možnosti povezano na en dober switch 100Mbps
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Mercier ::

All logical drive, logical printer, and transport level connections combined from a single computer are considered to be one session; therefore, these connections only count as one connection in the 10- connection limit. For example, if a user establishes two logical drive connections, two Windows sockets, and one logical printer connection to a Windows NT Workstation system, one session is established. As a result, there will be only one less connection that can be made to the Windows NT Workstation system, even though three logical connections have been established.

The only way system A will have multiple sessions to another system, system Z, is if system A is running services that create logical connections to system Z. For example, if a user is logged on to system A as guest and a service is running on system A under the user1 account, and both the user and the service (as user1) establish connections to system Z, two sessions will be established. Each logon session that uses the Server service counts against the connection limit.


http://support.microsoft.com/default.as...

Mr.B ::

V glavnem če jih bo pet vleklo dol po en file nebo problem a, ampak če bo gor laufala kaka aplikacija , pa bodo nastale težave. Deset se komu zdi veliko , ampak se bo zelo hitro nafilalo.


Drugo miroring je dober dokler ne pride do težav , kot je virus , ker se ti modificerane zadeve replicerajo na drugi disk. To pomeni da imaš sedaj na obeh diskih defektno daoteko , za kar rabiš uporabiti backup. sicer si lahko omisliš zadevo brez direktnega mirrorja , enostavno tako da prvič disk kloneraš , potem pa vstavljaš disk in delalš diferencialni backup. lahko pa tudi uporabiš wint backup v datoteko in potem to datoteko beckuperaš , nekje na offline disk. V osnovi je dobro tudi , tako kot si si zamislil , na navaden ide disk , ki pa mora biti online samo za čaz beckuperanja.

Seveda boš imel workgrup model , kar pomeni da boš moral vse userje kreirati tudi na serverju z istim geslom , kar pa ni saj na količino uporabnikov tako problematično. Ne priporočam ti seveda aktiverati guest accounta.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Mercier ::

Kako kaj deluje ta fora, da imaš router posebej z že firewallom. Sedaj sem navajen na Nortonov firewall pa si ne predstavljam kako to deluje hardwearsko???.
V enem zadnjih Monitor-jev so bili "na kupu". Sam imam doma nekaj takega. Torej ena škatla, kjer imaš switch, da povežeš računalnike, router, da to mrežo povežeš z drugo (dostopaš do interneta), firewall, da ti vsak kekec iz druge mreže ne šari po tvoji in še par dobrot - recimo DHCP server z osnovnimi funkcijami, kar je lahko uporabno, da recimo "gostujočim" notesnikom ni treba nastavljat mrežne kartice...

Kar je tu še pomembno:
- tako zadevo zna skonfigurirat moja mama (ne zgubljaš časa s tem, dela kot je treba in mirneje spiš, kot če bi se sam igral s firewall-om)
- server lahko ima popadke, takle kos hardware-a pa težje (vsi lahko mirno surfate naprej)
- mašina dela bolje, če dela manj server-jev gor - manjša verjetnost je, da bo imela popadke
- mašina dela bolje, če ni nihče prijavljen gor (na server mašini ne tipkaš wordovih dokumentov), tu pa moraš laufati vsaj ICS, wingate, ali podobno, kar zahteva, IIRC, prijavo z admin računom (kar isto ni priporočljivo zaradi varnosti)
- ne postaviš dokumentov ravno "pred vrata", da jih lahko vsak "obisk" vidi (niso na gateway računalniku)

Sploh bi se mogoče splačalo vprašati, če stvar rabiš. Kaj pa če se nekomu uturi en WD-jev disk (hiter, večji, s tremi leti garancije) in imate tam "lager" (ajde, še en za backup)? Router pa za mrežo. Le ideja...

Mr.B ::

V glavnem :

******************************************************
Prva varianta :

Imamo Windows mašino na kateri laufa ICS ali NAT. Potrebno je zato da rabi ta mašina kot pogled v svet.Ena mrežna kartica je na LAN strani kjer laufa zaradi ICS"NAT"-a tudi neke vrste DHCP , ki ti dodeli vse potrebne IP nastavitve za dostop do lokalnega omrežja in interneta. Softwerski firewal , ki ti sajdo neke mere onemogoča dostop oz. udor v tvoje omrežje oz. dostop do podatkov. Težava je tu da so podatki na mašini kjer je tudi firewal , to ni najbolje , je pa v vsakem primeru bolje kot nič.
NAT ti priporočam predvsem zato če boš imel na notranj strani kake aplikacije ali tudi dostop do kakih poštnih in računskih storitev , ki ti zahtevajo določene porte. Forwarderanje le teh portov je možno le z NAT-om , ok tu je še firewall , ki ti to tudi omogoča , ampak jaz šenisem probal ICS+Firewal X.


Od hardwera :
File-server mašina z dvema mrežnima kartama ali mrežna kartica + Modem.
HUB ali switch 8 portni.
7x utp kabli različne dolžine

Od softwara :
win 2k pro z ICS ali W2k z NAT-om
Softwerski firewall
6xAntivirus
*****************************************************
Druga varianta :
Router , ki ti omogoča dostop do interneta ima tudi osem portni hub integreran. Sedaj ti tak router omogoča DHCP . Priporočam ti da si omisliš tudi tak router ki ima integreran firewall. V osnovi so poceni variante bolj tako tako , so pa konkretne zadeve dodatnih 50.000 sit kot je kak zywall.
V serverju je ena mrežna kartica za dostop do lokalnega omrežja. Seveda ti je tu firewall kot software nesmiselen.

Od hardwera :
File servere mašina z eno mrežno kartico.
Router
5x UTP kablov ( dva sta zraven routerja)

Od softwara :
win 2k mašina
6xAntivirus
*****************************************************

Skupno
Powsod naj laufa antivirus tporej 1x za File server 5x za pet mašin na mreži. Na serverju kreiraj accounte ki bodo dostopali do serverja .Nastavi share na serverju s pravilnimi pravicami. Če imaš printer le tega sharaj , tako da lahko vsi printajo preko file serverja. Ker bo na mreži bil neke vrste DHCP server , pri vseh klientih nastavi na mrežnih nastavitvah vse na DHCP , vključno gateway.

Za dostop v svet , sedaj če imaš dail up , potem vzemi modem ali router , sicer ti je v tem primeru kak Firewall nesmiselen , ker ašina ne bo konstantno povezana v svet. Drugače pa imaš opcijo ADSL ali kabel. Če si firma potem ti priporočam ADSL . ker v osnovi imajo firme ISDN.

******************************************************
Če sem kaj še pozabil pa povprašaj . Se nisem preveč poglabljal.
******************************************************
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Windows Server 2003 - mnenje ? (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Operacijski sistemi
47028416 (11850) darkolord
»

Windows Server 2008 NAT DNS forwarding

Oddelek: Operacijski sistemi
191761 (1586) Swiwer
»

Ali bi z win server 2003 kaj pridobil?? (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
606976 (5532) krneki0001
»

Računalnik kot router

Oddelek: Omrežja in internet
392582 (1797) king0001
»

ADSL ruter na win2k server

Oddelek: Programska oprema
161136 (945) kockish

Več podobnih tem