Forum » Loža » Motorno olje: 10w40 ali 5w50
Motorno olje: 10w40 ali 5w50
jalovec09 ::
Kakšna je razlika med temi dvemi olji, eno je polsintetično, drugo je sintetično, druga številka kaj pomeni?
http://www.mimovrste.com/artikel/342006...
Avto mi dela dizlsko, zdaj je ravno 15000km po menjavi (10w40) in bom v kratkem delal doma servis na bencinskem motorju.
Ali bo olje 5w50 res pripomoglo, da bo motor tišji. Avto rabi olje, ali mora biti tudi kasneje identično olje 5w50....kaj če vlijem 15w40 glede na to, da je motor time out in mi porabi preko 6l/15tkm.
http://www.mimovrste.com/artikel/342006...
Avto mi dela dizlsko, zdaj je ravno 15000km po menjavi (10w40) in bom v kratkem delal doma servis na bencinskem motorju.
Ali bo olje 5w50 res pripomoglo, da bo motor tišji. Avto rabi olje, ali mora biti tudi kasneje identično olje 5w50....kaj če vlijem 15w40 glede na to, da je motor time out in mi porabi preko 6l/15tkm.
- spremenil: jalovec09 ()
Mesar ::
Sintetična in mineralna olja ni fajn mešat. Oziroma nasploh ni fajn olij mešat. Z 5W50 nebo motor nič tišji, ti bo pa požrl več olja če imaš s tem probleme, oziroma če je preredko olje ga bo tak isto preveč požrlo. Kaj če bi napisal za katere avte imaš to? Pa v knjižicah od avto ti vse piše.
V glavnem je razlika v tem, da novejši motorji potrebujejo bolj redka (fina) olja, starejši pa bolj gosta... razlika pa je tudi v temperaturi pri kateri še olje opravlja svojo nalogo.
V glavnem je razlika v tem, da novejši motorji potrebujejo bolj redka (fina) olja, starejši pa bolj gosta... razlika pa je tudi v temperaturi pri kateri še olje opravlja svojo nalogo.
Your turn to burn!
RejZoR ::
Uporabljaj takega, kot je priporočeno, da se ga uporablja v tvojem avtu.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
Večina avtov ima priporočenih več - običajno pišejo zraven temperature, pri katerih je priporočeno katero olje. Če ma kake stare kante pa mu žrejo olje pa lahko proba gostejšega, samo ne iz kr iz 5w50 na 15w40, pa vseeno bi jaz malo pogledal kaj piše v knjižici, koz že rečeno.
Your turn to burn!
DimmniBurek ::
Če ti ga tolk pije (a je Honda? :D ), potem ne dajat sintetike, ker ti ga bo spilo več. Predlagam, da se posvetuješ s kakim mehanikom, da ti priporoči kako gostejše olje.
There Is No Stronger Drug Than Reality
energetik ::
5W-50 je pri delovni temperaturi mašine bolj viskozno od 10W-40. Če imaš navadnega bencinarja in ga dosti teraš, bi s 5W-50 lahko zmanjšal porabo olja. Hkrati pa je še bolj prijazno ob hladnem zagonu.
Brane2 ::
Pri oljih ni fora samo v viskoznosti ampak moraš pazit še na osale parametre.
Ena imajo recimo nižjo vsebnsot žvepla da ne zjebejo določenih katalizatorjev, druga posebne dodatke za ventile itd itd.
Zato je fajn brati drobni tisk, da ne kupiš nekega dragega olja, ki pa sploh ni mišljeno za tvoj motor.
Ena imajo recimo nižjo vsebnsot žvepla da ne zjebejo določenih katalizatorjev, druga posebne dodatke za ventile itd itd.
Zato je fajn brati drobni tisk, da ne kupiš nekega dragega olja, ki pa sploh ni mišljeno za tvoj motor.
On the journey of life, I chose the psycho path.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Brane2 ()
energetik ::
Praktično vsa olja danes so povsem ustrezna za običajen bencinski motor (brez raznih turbin, GDI itd).
Seveda glede na podnebje, kjer se voziš, poleg tega se razlikujejo glede na zdržljivost. Ampak tistih 10-15.000km zdržijo praktično vsa.
Posebna olja rabiš za dizle z DPF pa mašine z manjšimi tolerancami, kjer ne smeš uporabljati preveč viskoznega.
Seveda glede na podnebje, kjer se voziš, poleg tega se razlikujejo glede na zdržljivost. Ampak tistih 10-15.000km zdržijo praktično vsa.
Posebna olja rabiš za dizle z DPF pa mašine z manjšimi tolerancami, kjer ne smeš uporabljati preveč viskoznega.
Steinkauz ::
Da se olje, ki je predpisano in to je to.
Brezveze dajat neka "boljša olja"
Razn če greš v ekstreme.
Nisi povedal najbolj pomembnega in sicer kateri motor maš.
Brezveze dajat neka "boljša olja"
Razn če greš v ekstreme.
Nisi povedal najbolj pomembnega in sicer kateri motor maš.
amigo_no1 ::
Golf II D ali nekaj podobnega verjetno, tam not lahko naliješ vse kar ima na embalaži naziv motorno olje.
Tisto kar si nalival dosedaj nalivaj še naprej.
Sintetika za 20 let star avto je bedarija.
Tisto kar si nalival dosedaj nalivaj še naprej.
Sintetika za 20 let star avto je bedarija.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: amigo_no1 ()
-valvoline- ::
Pri Leclercu si nabavi 5l extralube 10-40 za 18e in menjaj na vsakih 10.000km. Po prodajalnah se dobi dodatek za olje ki izboljša mazanje in lastnosti motorja cyclo oil treatment,piksno naliješ v ogretem motorju po vsaki menjavi olja. Jaz ga že deset let uporabljam,priporočil mi ga je star profi mehankar,morm reč zadetek v polno,preverjeno izboljša delovanje motorja.
p.s. Če ti fejst papca olja lahko sprobaš tudi malo bol gostega 15-40,zime je itak konec,v leclercu je 5l tega 13e če se ne motim.
p.s. Če ti fejst papca olja lahko sprobaš tudi malo bol gostega 15-40,zime je itak konec,v leclercu je 5l tega 13e če se ne motim.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: -valvoline- ()
DimmniBurek ::
Če ti ga v 15k km spije več kot ga je v mašini, je vprašanje ali je sploh smiselno menjavat olje?
Povej ker avto in motor maš, da ni kak VTI
Povej ker avto in motor maš, da ni kak VTI
There Is No Stronger Drug Than Reality
jalovec09 ::
piše spodaj 1.4 vag s 16v...pravim motor je čist time out, dizl zvok, niso dročniki, ker dročniki nimajo tak šlampastega zvoka, sem vlil stp dodatek, gost kot med pa je vožnja prec drugačna.
-valvoline- ::
Kot dodatek sprobaj cyclo oil treatment,nič drugega.Piksna stane 5-6e naliješ po vsaki menjavi.Po prevoženimi 20-30.000 in 2-3x menjava z dodatkom sem skoraj prepričan da se bo poraba znižala in delovanje motorja precej izboljšalo. Vsakič k sem kupil rabljen avto in ko sem ga prodal,je po občutku avto pridobil še najmanj+20% moči čeprav sem naredil 100.000km+ in fural par let.Verjetno zahvala za to gre Cyclotu,v to ne dvomim.
Ah,the ferdaman 1.4 16v
Jaz bi kar sprobal leclercov 15-40,mogoče ga bo manj papcalo.Kupiš 2x pakung po 5l za 2x13=26e pa maš rezervo tut če ga dost pije.
Ah,the ferdaman 1.4 16v
Jaz bi kar sprobal leclercov 15-40,mogoče ga bo manj papcalo.Kupiš 2x pakung po 5l za 2x13=26e pa maš rezervo tut če ga dost pije.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: -valvoline- ()
Sprijazni se, da je za na odpad. Do takrat pa veselo nalivaj najcenejše 15W40 olje.
Your turn to burn!
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | golf 6 1.2 tsiOddelek: Na cesti | 5071 (4009) | hojnikb |
» | Motorna olja (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 20756 (12012) | hojnikb |
» | motorna olja (strani: 1 2 )Oddelek: Na cesti | 20579 (17629) | andromedar |
» | Kam izginja motorno olje? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 35825 (34064) | jalovec09 |
» | Twingo-kakšno olje (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 13135 (11613) | krneki0001 |