» »

Microsoft zaradi tožbe seli evropski distribucijski center

Microsoft zaradi tožbe seli evropski distribucijski center

The Wall Street Journal - Nemška tiskovna agencija DPA poroča, da bo Microsoft svoj evropski distribucijski center preselil iz Nemčije na Nizozemsko. Doslej je namreč Microsoft za logistiko po Evropi skrbel iz centra v Severnem Porenju-Vestfaliji, kjer je te storitve zanje opravljal podizvajalec Arvato. A pomenljiva je Microsoftova utemeljitev, zakaj zapuščajo evropsko industrijsko velesilo - zaradi strahu pred razpletom patentnih tožb. Poudarjajo, da je to edini razlog za selitev.

Trenutno v Nemčiji poteka odmevna tožba, ki jo je proti Microsoftu vložila Motorola Mobility. V njej Microsoftu očita kršenje patentov, ki pokrivajo video standard H.264. Odločitev bo mannheimsko sodišče izreklo 17. aprila in v najslabšem primeru se lahko zgodi, da bo Microsoftu prepovedalo prodajo Windows 7, Internet Explorerja, Windows Media Playerja in konzole Xbox. Kakšna bo končna razsodba, ni mogoče reči, a špekulira se, da bo v prid Motoroli. Indic je tudi februarska odločitev sodišča, ko je sodišče zavrglo Microsoftovo obrambo, da so patenti neveljavni. Microsoft je Motoroli ponudil 0,02 evra za vsako prodano enoto do 10 milijonov in 0,01 evra za vsako nadaljnjo, a Motorola predloga ni sprejela. Zahtevala je 2,25 odstotka prihodkov od prodaje vseh izdelkov, ki uporabljajo tehnologije, ki jih pokrivajo omenjeni patenti.

Microsoft se je odločil, da je tveganje preveliko, zato se bodo preselili. Odpuščanja v Microsoftu ne bo, bo pa delo izgubilo od 50-100 zaposlenih v Arvatu. Glavni problem ni selitev Microsoftovega distribucijskega centra, ampak celoten nemški pravni sistem. Kot je lani junija na okrogli mizi ugotavljajo tudi nemško ministrstvo za ekonomijo in tehnologijo, imajo imetniki patentov v Nemčiji neproporocialno moč izsiljevanja v pogajanjih. To jim podeljuje zapleten sodni sistem, kjer se sodne odredbe običajno izrekajo še preden druga veja sodstva odloči, ali je patent neveljaven ali ne, hkrati pa ima vsaka stranka v postopku možnost zahtevati stroge odredbe in jih v veliko primerih tudi dobi.

15 komentarjev

racprodaja ::

Pa naj pridejo v Slovenijo, jih lahko toži bilo kdo, pa bodo tožbo sigurno dobili (seveda ne smejo pozabiti na kako kuvertico z evriči v sodnikov žep...)

SuperVeloce ::

Ponudili so 2 centa na enoto :D, medtem ko dohodki od patentnih izplacil dosegajo neprimerljivo vecje vsote na prodan izdelek/storitev. HTC $5? Samsung rahlo vec, $10?
ryzen 5900x, MSI 5700xt Gaming X, 2x16GB 3600CL16, 850evo+860qvo, Fractal Mini C

floyd1 ::

Ja, res je hecno kako se spremenijo pogledi, ko se znajdeš na drugi(toženi) strani. Cela 2 centa...

Ashrack ::

Ce ne bi M$ enako prakse izvajal proti HTC, Samsung, ... bi se mi zdelo ne fer. Tako pa so dobili kar so iskali
....

mtosev ::

motorolo mobility je kupil google tako, da lahko rečemo da se google in microsoft tožita
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

LuiIII ::

Da ne omenimo zadnje razsodbe v ZDA kjer je patent za hevrističen multitouch priznan Applu. Kar lahko pomeni zaton Androida v ZDA in posledično monopolen položaj Appla.
Na kaj vse to kaže? Da je zahod zaradi selitve vse proizvodnje na vzhod primoran braniti svoje pozicije tam kjer jih sploh še ima in to so patenti, ker drugače jih (nas) vzhodnjaki povozijo.

dux ::

mtosev: Motorola je sprožila tožbo še preden jo je Google kupil.

Seveda pa mora Google zdaj dobit nekaj nazaj za svojih 11 milijard.
Upanje je v nasih odlocitvah

Bistri007 ::

Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

jan_g ::

Ashrack je izjavil:

Ce ne bi M$ enako prakse izvajal proti HTC, Samsung, ... bi se mi zdelo ne fer. Tako pa so dobili kar so iskali


Točno tako, nobena od teh stvari ni nekaj ideja v vakuumu, temveč se proizvajalci med sabo pridno tožarijo in izsiljujejo že dolgo časa (v ostalih industrijaha seveda še dlje kot v IT-ju). Konkretno pri mobilnih napravah in android/google ter wp7/microsoft ekosistemih je sicer res, je svoj 'križarski' pohod začel Microsoft, ki je ostale izsiljeval z licenčninami. Kdor išče, ta najde. Prej ali slej.

cleanac ::

racprodaja je izjavil:

Pa naj pridejo v Slovenijo, jih lahko toži bilo kdo, pa bodo tožbo sigurno dobili (seveda ne smejo pozabiti na kako kuvertico z evriči v sodnikov žep...)


Ni potrebe po kuverti, ker ko bi se naši tega lotili bi že itak bil Windows 17 zunaj :)

phong ::

Zdaj pa ne razumem. Motorola toži Microsoft za uporabo h.264? Če Microsoft ne sme uporabljati tega kodeka, zakaj v IE vgrajuje izključno h.264? Bi raje podprli theora in ne imeli nobenih težav.

Poleg tega se Google (in s tem Motorola) borijo za uvedbo Theore (in ne h.264).

Kje je torej logika?

Mavrik ::

Em, Google se niti približno ne bojuje za uvedbo Theore, Microsoft pa še manj. Microsoft v končni fazi del MPEG-LA, ki licencira H.264 patente :) Tako da ne vem kje te neumnosti pobiraš.

Da ne govorim o tem kako bedna je po kvaliteti Theora glede na H.264.
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mavrik ()

joze67 ::

SuperVeloce je izjavil:

Ponudili so 2 centa na enoto :D, medtem ko dohodki od patentnih izplacil dosegajo neprimerljivo vecje vsote na prodan izdelek/storitev. HTC $5? Samsung rahlo vec, $10?


Finance:
Evropsko pravo določa, da morajo lastniki patentov, na katerih slonijo standardi v industriji, drugim družbam omogočiti njihovo uporabo po pošteni ceni. [...] Ob vložitvi pritožbe je februarja Microsoft zatrdil, da Motorola za svoje patente zaračunava previsoko ceno, saj ta predstavlja 2,25 odstotka celotne cene proizvodov. To bi pri proizvodu, ki stane tisoč dolarjev, znašalo 22,50 dolarja. Microsoft trdi, da skupina 29 podjetij, ki ima v lasti drugih 2300 standardnih patentov v industriji, za njihovo uporabo zaračuna dva centa.

mtosev ::

The European Commission has opened two formal antitrust investigations against Motorola Mobility Inc. The Commission will assess whether Motorola has abusively, and in contravention of commitments it gave to standard setting organisations, used certain of its standard essential patents to distort competition in the Internal Market in breach of EU antitrust rules. The opening of proceedings means that the Commission will examine the cases as a matter of priority. It does not prejudge the outcome of the investigations.

Following complaints by Apple and Microsoft, the Commission will investigate, in particular, whether by seeking and enforcing injunctions against Apple's and Microsoft's flagship products such as iPhone, iPad, Windows and Xbox on the basis of patents it had declared essential to produce standard-compliant products, Motorola has failed to honour its irrevocable commitments made to standard setting organisations. In these commitments, Motorola engaged to license those standard-essential patents on fair, reasonable and non-discriminatory (FRAND) terms. The Commission will examine whether Motorola's behaviour amounts to an abuse of a dominant market position prohibited by Article 102 of the Treaty on the Functioning of the EU (TFEU).
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Icematxyz ::

Patentni so zanimiva reč da in razno razna "inovativna" uporaba le teh je seveda v domeni vseh in ne le nekaterih izbrancev. Naj se s patenti dajejo do nevzdržnega stanja da, zakaj pa ne, nenazadnje vzporedno s tem hobijem je po dolgem času vsaj konkurenca na tržišču se malo razplamtela na razno raznih področjih, česar nismo najbolj vajeni. Tudi na video področju se je in se še naprej bo!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Microsoft dosegel pomembno zmago proti Googlovi Motoroli

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
74122 (3187) damjanll
»

ITC vnovič: Motorolini telefoni kršijo Microsoftove patente

Oddelek: Novice / Tožbe
157714 (6127) RobertDev
»

Motorola precej blizu prepovedi prodaje Oken in XBoxa v Nemčiji (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
10229127 (25213) SkipEU
»

EU preiskuje Motorolo zaradi suma zlorabe prevladujočega položaja

Oddelek: Novice / Ostale najave
156193 (5189) Bananovec
»

Prepoved prodaje HTC-jev v Nemčiji pred vrati

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
288796 (6543) antonija

Več podobnih tem