»

Najzmogljivejši evropski superračunalnik bo imel evropske procesorje

Slo-Tech - V prvem evropskem superračunalniku, ki bo zmogel več kot en eksaflops v dvojni natančnosti (FP64), bodo domovali evropski procesorji. Novi superračunalnik z imenom Jupiter bodo prihodnje leto postavili v nemškem centru v Jülichu, poganjali pa ga bodo procesorji podjetja SiPearl. Prva generacija njihovih procesorjev Rhea-1 je bila nared že leta 2021.

Konec leta 2020 so najavili, da bo šlo za 72-jedrne procesorje na arhitekturi ARM tipa Neoverse V1, ki imajo integrirano vektorsko enoto (Scalable Vector Extensions), ki je primerljiva z ukazi AVX-2 iz sveta x86. Vsak CPU ima štiri pomnilniške čipe HBM2e. Do danes je izšla še druga (V2) generacija, tretja (V3) pa je že na poti.

Ni še sicer znano, koliko proceosrjev Rhea-1 bo imel Jupiter. Ti bodo v osnovnih procesorskih modulih, ki jim bodo družbo delali pospeševalni moduli z Nvidiinimi čipi. Sistem bosta zgradili francoski Eviden (hčerinsko podjetja Atosa) in nemški ParTec. Strojna oprema bo stala 273 milijonov evrov, celotni projekt...

27 komentarjev

Patentne tožbe prihajajo v avtomobilsko industrijo: Broadcom toži Volkswagen

Slo-Tech - Volkswagen se je znašel v novi tožbi, ki pa ima drugačno ozadje od nedavnih problemov z goljufanjem pri izpustih. To pot ga na nemških sodiščih toži Broadcom, ki mu očita kršitev patentov. Za kršitve 18 patentov zahteva milijardo dolarjev odškodnine. Prav tako mu grozi s sodno odredbo, ki bi Volkswagnu prepovedala proizvodnjo golfov, passatov, touranov in tiguanov ter več modelov znamk Porsche in Audi, čeprav je kaj takšnega zelo malo verjetno.

Broadcom je tožbi vložil na sodiščih v Münchnu in Mannheimu. Volkswagnu očita, da s tehnologijo v svojih sistemih za navigacijo in razvedrilo v vozilih krši 18 patentov. Volkswagen je že začel pogovore z Broadcomom, saj si želi čim prej doseči poravnavo, da o primeru na koncu ne...

12 komentarjev

Microsoft dobil patentno tožbo proti Motoroli/Googlu

Reuters - Porota na sodišču v Seattlu je sodnem postopku med Microsoftom in Googlom kot lastnikom Motorole odločila, da je Google kriv oviranja konkurence, saj Microsoftu ni omogočil licenciranja patentov pod poštenimi, razumnimi in nediskriminatornimi (FRAND) pogoji. Google mora plačati 14 milijonov dolarjev odškodnine.

Začeteka spora sega v leto 2010 in se nanaša na patente, ki pokrivajo standardne načine implementacije ogledovanja videa prek spleta (kompresija H.264) in povezovanja prek Wi-Fi (802.11), ki jih Microsofto uporablja v Xboxu in Windows. Motorola je zahtevala 2,25 odstotka od vsakega prodanega izvoda, Microsoft pa je ponudil 0,02 za vsak prodan izvod. Logični rezultat je bil sodni spor, Microsoft pa je vmes preventivno prestavil nemški distribucijski center na Nizozemsko.

...

3 komentarji

Microsoft dosegel pomembno zmago proti Googlovi Motoroli

ComputerWorld - Microsoft je dobil pomembno bitko v boju z Googlovo Motorolo, saj je bila slednja že relativno blizu odredbi o prepovedi prodaje Windows in Xboxa. Po odločitvi nemškega sodišča smo čakali še na ameriško razsodbo. Konec tedna smo jo dobili, in sicer je precej bolj po godu Microsoftu. Prepovedi prodaje Microsoftovih izdelkov v ZDA in v Nemčiji (Motorola je kot del Googla zavezana upoštevati ameriško zakonodajo, četudi se ta nanaša na dogajanje v drugih državah) ne bo.

Spomnimo, da Motorola trdi, da Microsoft krši njene patente, ki pokrivajo standard H.264. Ker gre za standardiziran format, sodijo patentni, ki opisujejo v njem uporabljene tehnologije, v tako imenovano skupino FRAND. To pomeni, da jih mora lastnik konkurenci ponuditi po razumni ceni licenčnine (fair, resonable and...

7 komentarjev

Motorola precej blizu prepovedi prodaje Oken in XBoxa v Nemčiji

Tožba je resno opozorilo Microsoftu, naj še enkrat razmisli o nadlegovanju Android dobaviteljev.

vir: droid-n.com
droid-n.com - Po Googlovem nakupu Motorole Mobility lani poleti se je na široko špekuliralo, da jih kupujejo bolj zaradi patentov kot zaradi strojne opreme. Kot kaže, upravičeno, saj je Motorola pravkar dosegla pomembno zmago proti Microsoftu v Nemčiji, najbrž v odgovor na roparske podvige slednjega v obziru do Android proizvajalcev in OEM-ov (denar, tam 5-10 dolarjev na telefon, dobivajo že domala od vseh z izjemo Motorole). Odločitev še ni dokončna in prej se mora zgoditi še nekaj stvari na mednarodni ravni, a če bo obstala, Microsoft v državi več ne bo mogel prodajati Windows 7, Xboxa ali katerega koli drugega izdelka z vgrajenim h.264 dekoderjem.

Kot ugotavlja okrožno sodišče v Mannheimu, je Motorola imetnik določenih ključnih...

102 komentarja

Microsoft zaradi tožbe seli evropski distribucijski center

The Wall Street Journal - Nemška tiskovna agencija DPA poroča, da bo Microsoft svoj evropski distribucijski center preselil iz Nemčije na Nizozemsko. Doslej je namreč Microsoft za logistiko po Evropi skrbel iz centra v Severnem Porenju-Vestfaliji, kjer je te storitve zanje opravljal podizvajalec Arvato. A pomenljiva je Microsoftova utemeljitev, zakaj zapuščajo evropsko industrijsko velesilo - zaradi strahu pred razpletom patentnih tožb. Poudarjajo, da je to edini razlog za selitev.

Trenutno v Nemčiji poteka odmevna tožba, ki jo je proti Microsoftu vložila Motorola Mobility. V njej Microsoftu očita kršenje patentov, ki pokrivajo video standard H.264. Odločitev bo mannheimsko sodišče izreklo 17. aprila in v...

15 komentarjev

Apple vložil novi tožbi zoper Motorolo in Samsung

vir: Heise
Heise - Applovi odvetniki so ponovno imeli polne roke dela, saj je podjetje konec prejšnjega tedna vložilo nove tožbe zoper Motorolo in Samsung, v katerih jim očita kršenje patentov in zahteva prepoved prodaje konkurenčnih izdelkov.

Tako so v četrtek zvečer v ZDA vložili tožbo zoper Samsung zaradi izdelka Galaxy Nexus z Androidom 4.0 Ice Cream Sandwich, v kateri ji očitajo kršitev štirih patentov, ki pokrivajo področja data tapping (za isti patent je Apple že dobil primer zoper HTC, ki je moral funkcionalnost odstraniti, gre pa za samodejno prepoznavanje elektronskih naslovov, telefonskih številk ipd. v brskalniku, nato pa telefon sam odpre primerno aplikacijo za uporabo teh...

34 komentarjev

Microsoft mora Alcatel-Lucentu plačati 70 milijonov dolarjev odškodnine

Bloomberg - Patentni spor med Microsoftom in Alcatel-Lucentom sega v leto 2003, ko sta Lucent (kasneje se je združil z Alcatelom) in Microsoft vložila tožbi zaradi kršitev patentov drug drugega. V Alcatel-Lucentovi tožbi je šlo za tako imenovani "Day patent", ki je pokrival tehnologijo za vnos datumov v koledar v Outlooku, Windows Mobilu in Microsoft Moneyju. Tožbo je Microsoft aprila 2008 izgubil, naloženo pa mu je bilo plačilo odškodnine v višini 385 milijonov dolarjev.

Septembra 2009 je prizivno sodišče v pritožbi odločilo, da je Microsoft resda kršil patente, a je prisojena odškodnina previsoka in nesorazmerna s povzročeno škodo. Takrat je porota upoštevala Alcatel-Lucentovo utemeljitev, da mora odškodnina znašati osem odstotkov Microsoftovih prihodkov, medtem ko so v Redmondu predlagali samo 6,5 milijona dolarjev odškodnine.

Sodni mlini so svoje delo sedaj dokončali in določili, da bo moral Microsoft plačati 70...

7 komentarjev

Nadaljevanje postopka i4i proti Microsoftu na Vrhovnem sodišču ZDA

vir: Groklaw
Groklaw - Včeraj se je na ameriškem Vrhovnem sodišču začel postopek i4i proti Microsoftu, ki je zadnje dejanje patentne tožbe iz leta 2007. V njej je i4i Microsoftu očital kršitve patentov v povezavi z XML. Teksaško sodišče na prvi stopnji je leta 2009 presodilo, da Microsoft resnično krši patente in prepovedalo prodajo Worda. Microsoft je sicer uspel doseči umaknitev prepovedi prodaje Worda, a to je bilo...

12 komentarjev

Boj med Microsoftom in i4i roma na vrhovno sodišče

Loudon Owen (levo) in Michel Vulpe iz i4i

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - Zgodbo o patentih, ki jih domnevno krši Microsoft Word, bo prihodnje leto obravnavalo Vrhovno sodišče ZDA, so včeraj objavili v Washingtonu. Spomnimo, da je podjetje i4i avgusta lani dobilo tožbo zoper Microsoft iz leta 2007, v kateri so mu očitali kršitev patentov XML. Sodišče je takrat razsodilo, da mora Microsoft plačati 290 milijonov dolarjev odškodnine in prenehati kršite patente, to je prodajati Word. V Redmondu so seveda takoj vložili zelo pompozno pritožbo.

Microsoft je kmalu dočakal prvo malo zmago, saj je sodišče začasno do znanega izida tožbe umaknilo zahtevo po prenehanju prodaje Worda, a to je bilo tudi vse. Pritožbo je Microsoft izgubil, zato od letos prodajajo kopije...

9 komentarjev

Microsoft vnovič izgubil patentni boj proti i4i

ZDNet - Ameriški urad za patente in blagovne oz. storitvene znamke (U.S. Patent and Trademark Office) je včeraj pritrdil podjetju i4i, ki Microsoftu očita kršenje patentov v povezavi z XML. Microsoft je osporaval, da je patent neveljaven, a je urad potrdil njegovo veljavnost.

Lanskega avgusta je sodišče v Teksasu ugodilo podjetju i4i, ki je zahtevalo prepoved prodaje Microsoftovega Worda, dokler v Redmondu ne odstranijo možnosti .XML, .DOCX ali .DOCM, ki vsebujejo Custom XML, saj je njena implementacija kršila patent 5.787.449. Microsoft se je na razsodbo pritožil in izgubil, zato je od letošnjega januarja naprodaj oskubljena verzija Worda, ki nima XML-urejevalnika. Poleg tega je moral Microsoft plačati 300 milijonov dolarjev odškodnine.

Microsoft ni vrgel puške v koruzo in je poizkusil srečo tudi na ameriškem patentnem uradu, a jih je tudi ta včeraj zavrnil. Microsoftov piarovec Kevin Kutz je odločitev komentiral z besedami, da trdno verjamejo v svoj prav in bodo pravico iskali na...

12 komentarjev